10 idees per un aperitiu original

 TAGS:undefined

Estiu, calor, terrassetes… Amb l’arribada del bon temps aprofitar l’hora del vermut encara ve més de gust, si s’hi val. Per això volem proposar-te 10 idees perquè l’hora del vermut sigui més original, si cap. Aquí venen:

10 idees per un aperitiu original

  • Seitons i gintònic. La cervesa està sent desplaçada pels gintònics també a l’hora de fer el vermut. De fet, a la carta dels cellers, els gin tònics són cada vegada més protagonistes. Els pots acompanyar per una tapa clàssica com els seitons en vinagre. Boníssim!
  • Olives i Martini. Des de sempre, una de les begudes més populars per fer l’aperitiu ha estat el martini. Es prenia, sobretot els diumenges, quan solia fer-se un bon vermut abans d’anar a dinar. Per sort, ara no hem d’esperar al final de la setmana per assaborir-lo. Un clàssic: olives de diferents sabors amb Martini Bianco o Rosso, no falla!
  • Vermut Mancino. D’un clàssic a una innovació. Es tracta del vermut Mancino, que també és italià, i deixa notes amargues i especiades al paladar encara que faci una estona del darrer glop. No te’l perdis!
  • Aperitius saludables. Com que el culte al cos i el natural està de moda, res millor que delectar el nostre paladar amb alguns aperitius ben saludables, com olives amb ratllades de pastanaga o bé torrades de civada amb salmó fumat. Si ho acompanyes amb vi rosat, serà un vermut per a no oblidar!
  • Gules i cervesa. Directament del nord, les tapes de gules són d’allò més comí. Si butxaca t’ho permet, no dubtis de demanar-ne una ració junt amb una cervesa rossa ben fresqueta. Exquisit!
  • Daus de formatge i vi negre. Qualsevol tapa amb formatge és un perfecte piscolabis abans de l’hora del menjar, i segur que quan eres petit en demanaves sempre, oi? Ara que ja has crescut, pots acompanyar-ne una tapa amb un bon vi amb criança llarga. Fantàstic!

Les idees més gourmet

Les següents propostes només són aptes pels paladars més exigents!

  • Amb sushi. Els aperitius es poden fer amb varietat d’ingredients. És el cas dels sabors orientals. Recorda demanar uns dos rotllos de sushi amb vi blanc. Lleuger i exquisit!
  • Fuet i embotits ibèrics. Ningú pot resistir-se a un bon fuet o una tapa ibèrics. Tant el pernil, com el llom o el xoriç adquireixen una nova dimensió quan els prenem d’aperitiu. El millor és acompanyar-los amb cervesa o vi negre, és clar.
  • Caviar i cava. Dos aliments que comencen per C i que ompliran aquells paladars que són una mica més exigents (i les butxaques més ufanoses). El caviar és un luxe per esdeveniments especials, així que marida’l amb una mica de cava ben bo.
  • Ostres i rosat. A les viles gallegues, el marisc és també emprat com a aperitiu. En prenem exemple? Les ostres amb cava o amb vi rosat t’agradaran tant que potser ni dines, de tan bo!

 

5 receptes per menjar a la platja com si estiguessis a casa

receptes per a l'estiu

Seguim amb l’onada de calor, de manera que el més probable és que aquest cap de setmana acabis anant a la platja o, en el seu cas, a la piscina. Si és així, avui et recomanem 5 receptes fàcils, ràpides i sanes per emportar-te a la platja i, així, riure-te’n de la calor. Esperem que t’agradin!

Amanida de taboulé

Ingredients per a 6 persones:

  • 300 grs. de cuscús
  • 5 tomàquets de branca
  • 1 manat coriandre
  • 1 manat de menta
  • 2 cebes tendres
  • 3 llimes
  • Oli
  • Sal

Preparació:

  1. Remulla el cuscús en la mateixa proporció d’aigua amb sal i deixa que l’absorbeixi.
  2. Quan el gra s’infli i ja no quedi líquid, remoulo amb una forquilla per separar-l’ho.
  3. Pela els tomàquets prèviament escaldats i, un cop freds, talla’ls a cubs. Talla la ceba tendra i les fulles de coriandre i menta. Afegeix aquesta picada al cuscús i barreja.
  4. Esprem les llimes i barreja el suc amb oli i sal, després afegeix gradualment a la preparació. Deixa refredar durant 1 hora a la nevera i serveix.

Pastís fred de verdures

Ingredients per a 4 persones:

  • 100 grams d’espinacs
  • 100 grams de mongetes verdes
  • 100 grams de carbassa
  • 50 grams d’espàrrecs verds
  • 4 ous
  • 100 ml de nata
  • Brou de verdures
  • 2 fulles de gelatina
  • Sal
  • Pebre blanc
  • 50 ml d’oli d’oliva verge extra

Preparació:

  1. Renta i talla les verdures per procedir a saltejar en oli i brou. Assaona i escorre.
  2. Posa a remullar les fulles de gelatina en aigua freda.
  3. Bat les clares a punt de neu.
  4. Quan les verdures es comencin a coure, afegeix més brou, la nata i els fulls de gelatina. Deixa coure durant 10 minuts.
  5. Deixa temperar i incorpora els rovells, remenant amb suavitat. Després, afegeix les clares a punt de neu, remou de dalt a baix.
  6. Unta un motlle de forn amb oli d’oliva i col·loca el farcit. Enforna a 150 ºC al bany Maria durant 15 minuts.
  7. Desemmotlla i serveix.

Sandvitx amb gambes i alvocat

Ingredients:

  • 1 paquet de pa de motlle
  • 100 grams de gambes congelades
  • Maionesa de pot al gust
  • Wasabi al gust
  • 1 alvocat madur
  • Ceba al gust
  • Un parell de fulles d’enciam
  • Oli d’oliva al gust

Preparació:

  1. Barreja el wasabi amb la maionesa fins a formar una pasta. Col·loca picant al gust.
  2. Cuina les gambes. Posa una paella calenta, col·loca les gambes prèviament escorregudes. Treu la paella del foc i retira l’aigua. Torna a posar la paella al foc i repeteix fins que deixi de sortir aigua.
  3. Aboca un raig d’oli a la paella i salta les gambes.
  4. Barreja les gambes a temperatura ambient amb la maionesa de wasabi.
  5. Col·loca una mica de ceba tendra picada i remou.
  6. Per emplenar el sandvitx, col·loca primer una mica d’enciam, després col·loca la pasta de gambes i maionesa i finalment unes rodanxes d’alvocat.

Truita de xampinyons

Ingredients:

  • 4 ous
  • 200 grams xampinyons
  • 50 grams de formatge emmental
  • Formatge ratllat al gust
  • 1 gra d’all
  • Julivert picat al gust
  • Oli d’oliva al gust
  • Sal al gust

Preparació:

  1. Neteja els xampinyons, talla’ls i col·loca’ls en una paella amb un raig d’oli.
  2. Bat els ous.
  3. Salteja els xampinyons a la paella amb l’oli calent. Afegeix el gra d’all picat i una mica de julivert.
  4. Aboca la barreja de la paella als ous batuts amb el formatge emmental ratllat.
  5. Mescla i aboca de nou a la paella.
  6. Espera que la truita es dauri per sota i amb una espàtula de fusta, cobreix un extrem de la truita amb l’altre, espera 1 minut i serveix.

Canapès de sardines i tomàquet

Ingredients:

  • 1 grapat de ruca
  • 5 tomàquets cherry
  • 4 Panets
  • 1 llauna de sardines
  • 4 Llimones

Preparació:

  1. Talla per la meitat els panets i torra’ls.
  2. Neteja la ruca i col·loca-la dins dels panets juntament amb una sardina escorreguda en cada pa.
  3. Talla en 4 parts els tomàquets cherry i col·loca 2 parts en cada tros de pa
  4. Talla les llimones a grills i col·loca’n un a sobre de cada pa. Serveix.

I si vols portar-te algun vi per acompanyar aquests deliciosos plats, et compartim dos suggeriments. Això sí, no t’oblidis d’emportar-te una nevereta ben gelada 🙂

 

 TAGS:Yllera 5.5 Verdejo FrizzanteYllera 5.5 Verdejo Frizzante

Yllera 5.5 Verdejo Frizzante: amb una bona puntuació a guies de prestigi, és un vi fàcil de beure i de compartir.

 

 

 TAGS:Libalis 2014Libalis 2014

Libalis 2014: és un vi blanc fresc i lleuger, fantàstic per a l’estiu.

 

 

Es pot maridar hamburgueses i vi?

hamburguesa i vi

Tradicionalment, l’hamburguesa solia anar acompanyada de refrescos. Però res està escrit i combina perfectament amb moltes altres begudes. Sí, i amb vi també, ja que la carn de vedella és un dels millors productes que casen millor amb un vi negre. Es poden maridar vi i hamburgueses?

Te’n descobrim els millors maridatges!

Hamburgueses i vi

El vi i l’hamburguesa fa molt de temps que van a l’una. En aquest cas, si l’hamburguesa és de pollastre o gall dindi, hi van millor els vins rosats i blancs. Així s’ofereix un sabor fi i suau, que també s’accentua amb tot allò que pugui portar l’hamburguesa, sigui tomàquet o ceba.

Tanmateix, les noves especialitats d’hamburgueses Veggies també casen millor amb vins una mica més suaus, com els blancs. A tenir en compte els vins naturals i ecològics per oferir una experiència molt més natural completa.

Els plats forts

Per a les hamburgueses de carn de boví i aquelles més especials, que poden portar des formatge a bacó passant per ou, es prefereixen vins negres amb una mica de cos. Un exemple és maridar-los amb garnatxa espanyola o Cannonau de Sardegna: un vi amb un estil “fumat”.

Les hamburgueses gourmet s’obren pas a vins de més qualitat que vagin bé amb aquells sabors tan especials que aporten aquests plats, una mica més elaborats. Quan volem maridar hamburgueses que porten formatge, cal escollir vins de criança, del tipus reserva de la Rioja, Chianti Classico o Montalcino Rosso.

Hamburgueses i vi… i amb cava

Cada vegada és menys estrany veure maridatges d’hamburgueses amb cava. De manera que si ets atrevit, i tries sabors potents, el cava va molt bé perquè permet netejar i preparar el paladar a l’hora de degustar sabors una mica diferents i exòtics.

hamburguesa i cervesa

Hamburgueses amb cervesa

A més de maridar les hamburgueses amb vi, una altra de les begudes que segueixen tenint més acceptació entre el públic a l’hora de degustar una bona hamburguesa és la cervesa. Si ens decantem per aliments més aviat gourmet llavors també podem demanar una cervesa artesana. Li donarà més sabor i gaudirem també molt més de l’experiència.

Si bé ets més de clàssics, el 85% de les cerveses que es consumeixen al món són Lager, de manera que pots decantar-te per qualsevol d’elles en les seves diferents marques. Segur que l’encertes!

 

Per què el vi afecta dones i homes de manera diferent?

dones i vi

Encara que en moltes coses som igual, en altres, hi ha diferències notables entre homes i dones. El vi afecta de forma diferent a les dones a com ho fa en els homes. En diversos estudis s’ha comprovat que les dones processen l’alcohol d’una altra manera. Vegem aquestes diferències.

Menys aigua corporal

En principi, quan es parla de composició corporal, les dones tendeixen a tenir menys aigua corporal que els homes. Com que l’alcohol és altament soluble en aigua, és una de les raons per les quals les dones tenen un major contingut d’alcohol a la sang que els homes, fins i tot havent consumit la mateixa quantitat.

Pel que sembla, les dones no tenen tanta activitat d’ADH (un enzim anomenat alcohol deshidrogenasa) com els homes, de manera que no poden processar tant alcohol abans que ingressi en el torrent sanguini.

A mesura que una dona envelleix, la forma en què metabolitza l’alcohol es torna més semblant a la manera com ho fan els homes.

Malalties

Una de les preocupacion més freqüent pel càncer en les dones que beuen és el càncer de mama. Tot i que encara hi ha molta confusió sobre com funciona realment la relació, la majoria dels experts estan d’acord que prendre més d’una beguda per dia augmenta el risc de patir aquesta malaltia. A més d’evitar-ne el consum excessiu, l’American Cancer Society recomana que les dones facin exercici regularment i mantinguin un pes saludable per mitigar aquest risc.

La salut reproductiva

Una altra preocupació per a les dones és com l’alcohol podria afectar la seva salut reproductiva. Hi ha pocs estudis que han analitzat l’impacte de l’alcohol en la fertilitat, i les troballes no han estat concloents o bé han estat contradictòries. Un dels estudis més recents trobar que prendre d’una a set begudes per setmana no tenia cap efecte en la capacitat de la dona per concebre. No obstant això, els investigadors van trobar que 14 porcions o més van disminuir la probabilitat de quedar embarassada en un 18% en comparació amb el no consum d’alcohol.

En el cervell

Un estudi de la Universitat de Finlàndia Oriental va concloure que el funcionament del cervell dels homes es veu més afectat per l’alcohol que el de les dones. Per fer-ho, van analitzar durant 10 anys a un grup d’homes i un altre de dones que van consumir alcohol, així com a un altre grup similar però que gairebé no consumia alcohol. Van descobrir que, a llarg termini, el cervell d’ells es veia més alterat que el de les dones.

 

Què és el vi vegà?

Vi vegà, una tendència a l'alça

Som a 2018. La gent, especialment la Generació I, també coneguda com Millennials, posa especial atenció a una dieta respectuosa amb el medi ambient. A més, el veganisme ja no és només una tendència per a ells, sinó una actitud de vida. El mercat vegà està en alça.

Al Regne Unit, Itàlia o els Estats Units es calcula que entre un 10 i un 13% de la població és vegana o vegetariana, i a Espanya la tendència va en augment: un 7,8% de la població és veggie (inclouen vegetarians, flexitarians i vegans). Així, cada vegada més viticultors de primer nivell reconeixen aquest nínxol de mercat i s’especialitzen en l’elaboració de vi vegà per satisfer les noves generacions.

El vi és un producte vegetal! Però, per què el vi no és vegà?

¡Uvinum té la resposta!

Productes d’origen animal en el vi

Els vins no solen ser vegans, ja que per aclarir el vi s’han d’utilitzar productes d’origen animal com la caseïna, la gelatina o la clara d’ou. S’utilitzen per reduir les mares en el vi, petites partícules que provenen de la polpa o pell del raïm i poden tenir una influència negativa en el vi. Mitjançant l’ús de productes d’origen animal, aquestes substàncies s’enfonsen més ràpidament al terra del dipòsit, facilitant així la clarificació del vi.

En alguns casos els clarificants d’origen animal ajuden a neutralitzar el gust d’algunes varietats que, en ser colades, deixen un fort sabor amarg a través dels tanins. Amb la seva ajuda, l’excés tànic de les pells queda neutralitzat i el sabor del vi es torna adequat per al nostre paladar.

Però, desafortunadament, no és així per a les persones que segueixen una dieta vegana.

Alternatives veganes en l’elaboració del vi

En la producció de vins vegans, els enòlegs s’han tornat creatius per trobar un producte vegetal que ajudi a clarificar el vi. La solució és simple: les proteïnes animals es substitueixen per proteïnes vegetals, l’origen són cereals com blat o llegums com els pèsols. Amb ells, es filtren les mares del vi i aquest queda net.

Una altra solució per a la vinificació vegana és el sòl mineral. La bentonita, per exemple, és una cendra volcànica que ajuda a aclarir el vi. El carbó activat s’utilitza per inserir defectes en el sabor.

En el cas del vi vegà, la producció del vi pren una mica més de temps a causa dels complexos procediments vegans. Però, amb l’objectiu d’aconseguir un client final satisfet, el viticultor accepta amb gust un major nivell de complexitat.

Com reconèixer el vi vegà?

És molt senzill! Només cal fer una ullada a les ampolles. Hi ha una etiqueta especial de la Unió Vegetariana Europea que dóna als aliments de tot Europa un segell de qualitat vegà. Quan vegis aquesta etiqueta, tindràs la total garantia que estàs davant d’un vi vegà.

També en Uvinum hem recopilat una llista de vins vegans perquè puguis gaudir de vins sense productes d’origen animal.

Consells per demanar vi a un restaurant

Encara que sembli una tasca senzilla, no sempre s’encerta demanant el vi als restaurants. Tot depèn del tipus de persona amb la qual anem acompanyats i del vi que vulguem. Perquè no et perdis, t’oferim alguns consells:

Fes cas al sommelier

La primera regla, i la més senzilla, és deixar-se aconsellar pel sommelier del restaurant en cas que n’hi hagi. És qui entén de vins i sabrà a la perfecció quin va bé, segons l’ocasió, amb el plat i els nostres gustos. Així que no et compliquis, davant del dubte, demana al sommelier, que sabrà donar-te les indicacions adequades.

Depèn del menjar

És clar que, segons el que mengem, demanarem un vi o un altre. Allò dels arrossos i el peix amb el blanc i la carn amb els vins negres, pot ser una guia, però no és sempre efectiu. Depèn del tipus de carn i de si el vi és jove o no. Entre les normes bàsiques del maridatge destaquem que és millor no servir vins amb més cos abans que d’altres més lleugers. El món del maridatge és molt extens, així que hi ha sabors que queden millor amb un blanc mentre que d’altres seran fantàstics amb un rosat.

Per ordre

Una altra manera de triar els vins en un àpat més aviat llarg, és segons l’ordre. La norma bàsica és: primer els vins escumosos, que solen casar bé amb els aperitius, mentre que després anirien els blancs, amb els primers plats més lleugers, els rosats, els negres joves i negres criances per a carns de caça o plats més forts.

Depenent de la cita o companyia

Quan tenim un dinar d’empresa i volem quedar bé amb els nostres comensals, llavors podem triar un vi prou conegut, tipus Rioja o Toro, per no córrer el risc que no agradi. Mentre que si es tracta d’una cita, potser podem experimentar i preguntar els gustos de la nostra parella.

 TAGS:Formiga de Vellut 2014Formiga de Vellut 2014

Formiga de Vellut 2014

 

 

 TAGS:Purgatori 2014Purgatori 2014

Purgatori 2014

5 grans vins elaborats per dones

 TAGS:undefinedEl món del vi ha estat tradicionalment un món dominat per homes. No obstant això, i a poc a poc (potser massa poc a poc), s’hi van incorporant noms de dones. En ocasió del 8 de març, i per visibilitzar la gran feina que fan les dones també en aquest sector, compartim avui 5 vins elaborats per dones. Esperem que t’agradin!

 

 TAGS:Pazo Señorans 2016Pazo Señorans 2016

Equilibrat i elegant, aquest vi blanc albariño de Rías Baixas és un valor segur darrera del qual trobem a l’enòloga Anna Quintela, que treballa a Pazo de Señorans des de 1990, i la propietària del celler i revolucionària dels vins blancs gallecs, Marisol Bueno.

 

 

 TAGS:Cune Reserva 2011Cune Reserva 2011

Maria Larrea és l’enòloga i directora tècnica de CVNE, un dels cellers més importants i grans d’Espanya. Allà elabora vins imprescindibles a la Rioja com aquest Cune Reserva 2011, un vi elaborat principalment a partir d’ull de llebre i fàcil de beure, suau i agradable.

 

 

 TAGS:Nita 2015Nita 2015

Nita és el resultat de la ferma proposta de Meritxell Pallejà, responsable del vi, de dur a terme un projecte personal de vi biodinàmic. Estem davant d’un vi de marcada expressió afruitada i que ens recorda a la mineralitat de la terra del Priorat. És, a més, un gran vi RCP.

 

 

 TAGS:Viña Tondonia Reserva 2004Viña Tondonia Reserva 2004

Vinya Tondonia és un dels cellers més prestigiosos de la Rioja. Al darrera hi trobem a María José López de Heredia, besnéta del fundador i una de les dones més importants del panorama vitivinícola d’Europa, que segueix la tradició familiar amb vins com aquest gran Vinya Tondonia Reserva.

 

 

 TAGS:Camí Pesseroles 2011Camí Pesseroles 2011

Sara Pérez estava destinada des del seu naixement a elaborar grans vins, i així ho ha demostrat a través de Mas Martinet. En aquest celler del Priorat, Sara segueix el testimoni recollit del seu pare i ens desborda amb grans vins com Camí Pesseroles.

 

 

Com està afectant el canvi climàtic a la producció de vi?

 TAGS:undefined

L’Organització Internacional del Vi (OIV), ha informat que la producció de vi d’aquest any ha estat la més baixa des dels anys seixanta. Tot i que es segueix bevent cada vegada més vi, i en tipus de població diferents, la producció minva, ja que aquest any, el volum ha experimentat una caiguda del 8%, arribant fins els 246.700.000 hectolitres.

Una de les raons -i la més important- que estableix l’OIV per aquestes males xifres en producció, es deu al canvi climàtic, que provoca des de tardors caloroses a glaçades que han vingut més tard del que és habitual. Uns canvis que no tenen gaire bons efectes a la terra i la natura.

Això no provoca la baixada de consum, perquè hi ha estoc suficient (només a França hi ha 154 milions d’hectolitres en estoc), ni tampoc un augment excessiu de preus, perquè les exportacions porten un bon ritme. Segons els experts de l’OIV, alguns vins més econòmics poden pujar lleugerament el seu preu, però els de gamma alta mantindran les seves tarifes.

El canvi climàtic està afectant sobretot a països com Itàlia, França i en certa manera Espanya. Ho hem vist a la verema d’enguany, que s’ha avançat més del previst i ha deixat una producció menor: 35,7 milions d’hectolitres de vi i most a Espanya.

No obstant això, el món vitivinícola en general es mou, amb tota classe d’esdeveniments, l’increment de l’enoturisme i les exportacions que, com hem assenyalat, són superiors.

Hi ha més dades d’aquesta baixa producció, perquè des de la Direcció General d’Agricultura (DG Agri) de la Comissió Europea ja es va vaticinar que la producció vitivinícola prevista a la campanya 2017/18 tindria una estimació de tot just 145.100.000 hectolitres, que suposa un 14,4% i més de 24 milions menys que en la campanya passada.

 TAGS:Ulls Negres 2015Ulls Negres 2015

Ulls Negres 2015

 

 

 TAGS:Cop de Vent Blanc 2016Cop de Vent Blanc 2016

Cop de Vent Blanc 2016

 

Els millors maridatges de vi i plats de pasta

maridatge vi i pasta

No sempre el vi blanc és la millor opció per maridar amb pasta. Doncs depèn de les salses que s’afegeixin i, si és pasta farcida, dels ingredients que hi ha al seu interior. Et mostrem alguns trucs per aprendre maridatges de vi i pasta.

Vins per a salses més lleugeres

Hi ha una gran quantitat de salses per complementar la pasta. Des d’oli amb orenga a beixamel o fetes de tomàquet més suau. Per a aquestes salses maridarem amb vins blancs o bé vins rosats. Si la salsa és carbonara, a més del blanc va bé amb un bon cava. El Cabernet Sauvignon és una de les varietats que els va millor gràcies a aportar un toc de frescor i trencar així amb l’acidesa que potser presenta el plat.

Vins per salses de carn

En aquest cas, les salses són més contundents i ofereixen sabors forts al plat. És clar que, davant les carns, és millor triar un vi negre. Però aquest pot ser tant jove com de criança. Aquí serveixen des dels Montsant més potents als Merlot i altres classes més suaus que ajuden a endolcir un plat fort.

Vins amb salsa de pesto

El pesto és una salsa particular. Per a molts pot ser alguna cosa forta i per a altres més aviat lleugera, ja que depèn del gust de cadascú. En aquest sentit, el vi que li va millor a la pasta amb salses al pesto és un blanc de Sauvignon Blanc, ja que aporta aquell frescor que es necessita per contrarestar el sabor més fort del plat.

Vins amb pasta farcida de bolets

Ja hem especificat que hem d’estar atents al farcit de la pasta fresca, més enllà que les salses. Per a aquest tipus de pasta mariden bé negre, tipus Merlot, o blancs que tinguin molt de cos, com el Chardonnay.

Pasta amb marisc i peix

La pasta és un plat molt versàtil que pot acompanyar-se amb verdures, carns i peixos. En aquest cas, per als peixos maridarem vi i pasta amb blanc jove.

Pasta amb verdures i hortalisses

Si inclou verdures, llavors el maridatge es farà amb varietats tipus Sauvignon Blanc i també vins rosats lleugers.

Vins segons el formatge de la pasta

El formatge també és tingut en compte, perquè sol acompanyar la pasta i marca sabors inconfusibles. Normalment s’utilitzen formatges no massa forts o bé el clàssic parmigiano. Aquest formatge va perfecte amb vins italians negres encara que un blanc espanyol també li pot anar bé.

 

5 tendències en consum del vi per al final de la dècada

tendències del vi

Tan sols queden dos anys per arribar a 2020 i començar una nova dècada. És per això que els entesos estableixen les seves tendències en el món del vi per a final de la dècada. L’informe “Wine Trade Monitor 2018”, realitzat per Sopexa, segons respostes de professionals, relata aspectes diferents com quins són els vins més valorats i quins formats són els favorits pels consumidors, entre d’altres qüestions.

1. Els vins francesos segueixen sent els més valorats

No hi ha sorpreses en aquest apartat. Si bé altres vins de diversos llocs guanyen posicions, nou de cada deu professionals consultats consideren que els vins francesos segueixen sent imprescindibles. Pugen els procedents de Xile, Austràlia i els Estats Units.

2. Envasos i formats

Els països asiàtics segueixen tenint especial predilecció pel vi embotellat, segons l’estudi, i el 66% dels operadors de la zona pronostiquen el major creixement de les ampolles de menor volum i altres petits formats. Els envasos i etiquetes “intel·ligents” i interactives compten amb bona acollida en els països asiàtics però menys en altres occidentals.

3. Increment dels vins ecològics

Els vins ecològics es posicionen, per primera vegada, entre els tres primers llocs de les categories més prometedores per a més del 35% d’operadors (excepte la Xina i Hong Kong). Mentre que l’aposta per allò local és cada vegada més important com hem vist fa uns anys, tant en alimentació com en begudes. És a dir que la “denominació regional” ven bé i seguirà a l’alça fins a final de la dècada.

4. Denominacions d’origen

Sempre han estat destacades. I no anaven a ser menys a finals de la dècada. L’estudi posa de manifest que la majoria dels professionals enquestats citen en primer lloc a les franceses en vins negres. Amb quatre regions líders: Bordeus, Llenguadoc, Côtes du Rhône i Borgonya. En blancs, els de Marlborough (Nova Zelanda) s’imposen a tot arreu excepte a Bèlgica, mentre que els blancs francesos de la Vall del Loira són líders entre els europeus.

Rioja i Rueda són les denominacions espanyoles que ocupen els primers llocs del rànquing en negres i blancs, respectivament.

5. Tipus de raïm

La classificació de les quatre soques clàssiques es manté estable (Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir i Merlot), cal ressaltar l’èxit de la Chenin blanc als Estats Units, que és una clara tendència a tenir en compte.

En l’enquesta de Sopexa han respost 781 professionals (importadors, majoristes, distribuïdors i “pure players” del comerç electrònic), un 77% dels quals diuen que són persones clau en la presa de decisions.

 

 

Fotos: Uvinum i Lukáš Jirovský