5 grans vins elaborats per dones

 TAGS:undefinedEl món del vi ha estat tradicionalment un món dominat per homes. No obstant això, i a poc a poc (potser massa poc a poc), s’hi van incorporant noms de dones. En ocasió del 8 de març, i per visibilitzar la gran feina que fan les dones també en aquest sector, compartim avui 5 vins elaborats per dones. Esperem que t’agradin!

 

 TAGS:Pazo Señorans 2016Pazo Señorans 2016

Equilibrat i elegant, aquest vi blanc albariño de Rías Baixas és un valor segur darrera del qual trobem a l’enòloga Anna Quintela, que treballa a Pazo de Señorans des de 1990, i la propietària del celler i revolucionària dels vins blancs gallecs, Marisol Bueno.

 

 

 TAGS:Cune Reserva 2011Cune Reserva 2011

Maria Larrea és l’enòloga i directora tècnica de CVNE, un dels cellers més importants i grans d’Espanya. Allà elabora vins imprescindibles a la Rioja com aquest Cune Reserva 2011, un vi elaborat principalment a partir d’ull de llebre i fàcil de beure, suau i agradable.

 

 

 TAGS:Nita 2015Nita 2015

Nita és el resultat de la ferma proposta de Meritxell Pallejà, responsable del vi, de dur a terme un projecte personal de vi biodinàmic. Estem davant d’un vi de marcada expressió afruitada i que ens recorda a la mineralitat de la terra del Priorat. És, a més, un gran vi RCP.

 

 

 TAGS:Viña Tondonia Reserva 2004Viña Tondonia Reserva 2004

Vinya Tondonia és un dels cellers més prestigiosos de la Rioja. Al darrera hi trobem a María José López de Heredia, besnéta del fundador i una de les dones més importants del panorama vitivinícola d’Europa, que segueix la tradició familiar amb vins com aquest gran Vinya Tondonia Reserva.

 

 

 TAGS:Camí Pesseroles 2011Camí Pesseroles 2011

Sara Pérez estava destinada des del seu naixement a elaborar grans vins, i així ho ha demostrat a través de Mas Martinet. En aquest celler del Priorat, Sara segueix el testimoni recollit del seu pare i ens desborda amb grans vins com Camí Pesseroles.

 

 

Com està afectant el canvi climàtic a la producció de vi?

 TAGS:undefined

L’Organització Internacional del Vi (OIV), ha informat que la producció de vi d’aquest any ha estat la més baixa des dels anys seixanta. Tot i que es segueix bevent cada vegada més vi, i en tipus de població diferents, la producció minva, ja que aquest any, el volum ha experimentat una caiguda del 8%, arribant fins els 246.700.000 hectolitres.

Una de les raons -i la més important- que estableix l’OIV per aquestes males xifres en producció, es deu al canvi climàtic, que provoca des de tardors caloroses a glaçades que han vingut més tard del que és habitual. Uns canvis que no tenen gaire bons efectes a la terra i la natura.

Això no provoca la baixada de consum, perquè hi ha estoc suficient (només a França hi ha 154 milions d’hectolitres en estoc), ni tampoc un augment excessiu de preus, perquè les exportacions porten un bon ritme. Segons els experts de l’OIV, alguns vins més econòmics poden pujar lleugerament el seu preu, però els de gamma alta mantindran les seves tarifes.

El canvi climàtic està afectant sobretot a països com Itàlia, França i en certa manera Espanya. Ho hem vist a la verema d’enguany, que s’ha avançat més del previst i ha deixat una producció menor: 35,7 milions d’hectolitres de vi i most a Espanya.

No obstant això, el món vitivinícola en general es mou, amb tota classe d’esdeveniments, l’increment de l’enoturisme i les exportacions que, com hem assenyalat, són superiors.

Hi ha més dades d’aquesta baixa producció, perquè des de la Direcció General d’Agricultura (DG Agri) de la Comissió Europea ja es va vaticinar que la producció vitivinícola prevista a la campanya 2017/18 tindria una estimació de tot just 145.100.000 hectolitres, que suposa un 14,4% i més de 24 milions menys que en la campanya passada.

 TAGS:Ulls Negres 2015Ulls Negres 2015

Ulls Negres 2015

 

 

 TAGS:Cop de Vent Blanc 2016Cop de Vent Blanc 2016

Cop de Vent Blanc 2016

 

Els millors maridatges de vi i plats de pasta

maridatge vi i pasta

No sempre el vi blanc és la millor opció per maridar amb pasta. Doncs depèn de les salses que s’afegeixin i, si és pasta farcida, dels ingredients que hi ha al seu interior. Et mostrem alguns trucs per aprendre maridatges de vi i pasta.

Vins per a salses més lleugeres

Hi ha una gran quantitat de salses per complementar la pasta. Des d’oli amb orenga a beixamel o fetes de tomàquet més suau. Per a aquestes salses maridarem amb vins blancs o bé vins rosats. Si la salsa és carbonara, a més del blanc va bé amb un bon cava. El Cabernet Sauvignon és una de les varietats que els va millor gràcies a aportar un toc de frescor i trencar així amb l’acidesa que potser presenta el plat.

Vins per salses de carn

En aquest cas, les salses són més contundents i ofereixen sabors forts al plat. És clar que, davant les carns, és millor triar un vi negre. Però aquest pot ser tant jove com de criança. Aquí serveixen des dels Montsant més potents als Merlot i altres classes més suaus que ajuden a endolcir un plat fort.

Vins amb salsa de pesto

El pesto és una salsa particular. Per a molts pot ser alguna cosa forta i per a altres més aviat lleugera, ja que depèn del gust de cadascú. En aquest sentit, el vi que li va millor a la pasta amb salses al pesto és un blanc de Sauvignon Blanc, ja que aporta aquell frescor que es necessita per contrarestar el sabor més fort del plat.

Vins amb pasta farcida de bolets

Ja hem especificat que hem d’estar atents al farcit de la pasta fresca, més enllà que les salses. Per a aquest tipus de pasta mariden bé negre, tipus Merlot, o blancs que tinguin molt de cos, com el Chardonnay.

Pasta amb marisc i peix

La pasta és un plat molt versàtil que pot acompanyar-se amb verdures, carns i peixos. En aquest cas, per als peixos maridarem vi i pasta amb blanc jove.

Pasta amb verdures i hortalisses

Si inclou verdures, llavors el maridatge es farà amb varietats tipus Sauvignon Blanc i també vins rosats lleugers.

Vins segons el formatge de la pasta

El formatge també és tingut en compte, perquè sol acompanyar la pasta i marca sabors inconfusibles. Normalment s’utilitzen formatges no massa forts o bé el clàssic parmigiano. Aquest formatge va perfecte amb vins italians negres encara que un blanc espanyol també li pot anar bé.

 

5 tendències en consum del vi per al final de la dècada

tendències del vi

Tan sols queden dos anys per arribar a 2020 i començar una nova dècada. És per això que els entesos estableixen les seves tendències en el món del vi per a final de la dècada. L’informe “Wine Trade Monitor 2018”, realitzat per Sopexa, segons respostes de professionals, relata aspectes diferents com quins són els vins més valorats i quins formats són els favorits pels consumidors, entre d’altres qüestions.

1. Els vins francesos segueixen sent els més valorats

No hi ha sorpreses en aquest apartat. Si bé altres vins de diversos llocs guanyen posicions, nou de cada deu professionals consultats consideren que els vins francesos segueixen sent imprescindibles. Pugen els procedents de Xile, Austràlia i els Estats Units.

2. Envasos i formats

Els països asiàtics segueixen tenint especial predilecció pel vi embotellat, segons l’estudi, i el 66% dels operadors de la zona pronostiquen el major creixement de les ampolles de menor volum i altres petits formats. Els envasos i etiquetes “intel·ligents” i interactives compten amb bona acollida en els països asiàtics però menys en altres occidentals.

3. Increment dels vins ecològics

Els vins ecològics es posicionen, per primera vegada, entre els tres primers llocs de les categories més prometedores per a més del 35% d’operadors (excepte la Xina i Hong Kong). Mentre que l’aposta per allò local és cada vegada més important com hem vist fa uns anys, tant en alimentació com en begudes. És a dir que la “denominació regional” ven bé i seguirà a l’alça fins a final de la dècada.

4. Denominacions d’origen

Sempre han estat destacades. I no anaven a ser menys a finals de la dècada. L’estudi posa de manifest que la majoria dels professionals enquestats citen en primer lloc a les franceses en vins negres. Amb quatre regions líders: Bordeus, Llenguadoc, Côtes du Rhône i Borgonya. En blancs, els de Marlborough (Nova Zelanda) s’imposen a tot arreu excepte a Bèlgica, mentre que els blancs francesos de la Vall del Loira són líders entre els europeus.

Rioja i Rueda són les denominacions espanyoles que ocupen els primers llocs del rànquing en negres i blancs, respectivament.

5. Tipus de raïm

La classificació de les quatre soques clàssiques es manté estable (Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir i Merlot), cal ressaltar l’èxit de la Chenin blanc als Estats Units, que és una clara tendència a tenir en compte.

En l’enquesta de Sopexa han respost 781 professionals (importadors, majoristes, distribuïdors i “pure players” del comerç electrònic), un 77% dels quals diuen que són persones clau en la presa de decisions.

 

 

Fotos: Uvinum i Lukáš Jirovský

10 consells per fer dieta després de les festes nadalenques

fer dieta després de Nadal

Després de les festes de Nadal i de Cap d’Any, toca baixar els quilos de més per poder tornar a estar en forma. Tingues en compte aquests consells per aconseguir el teu objectiu fàcilment.

  1. Beu aigua: L’aigua et permet al nostre cos estar més satisfet i hidratat. Per aquesta raó ha de ser un dels pilars de la teva rutina diària. Moltes vegades confonem la fam i la set i això ens fa menjar de més.
  2. Marca’t un objectiu: Presa en compte des del principi la quantitat de pes que tens de més, depenent d’això crea un pla i porta un diari per aconseguir la teva meta de pes desitjada, sempre de manera constant i gradual.
  3. No oblidis els petits plaers: No cal ser dur amb tu per baixar de pes, pots donar-te 2 gustos en menjar ràpid o gelat per cada 21 menjars. Això garanteix que no abandonis el pla per no poder complir-lo.
  4. Venç l’ansietat per menjar: Compte fins a 10 quan et sentis ansiós o molest. Està comprovat que funciona. Diversos estudis afirmen que aquests estats solen durar 10 minuts i duren menys si comptem d’aquesta manera.
  5. Menja 5 vegades al dia: Fer la digestió ajuda a cremar calories. Una manera senzilla de perdre pes és menjar almenys cinc vegades al dia quantitats petites, això ajuda a per millorar la digestió, tenir més energies i cremar calories.
  6. Revisa la teva dieta setmanalment: Algunes persones modifiquen la seva dieta cada dia motivats pel desig de perdre pes de manera més ràpida. Això no ajuda a obtenir resultats i acaba decepcionándote. És millor revisar el bo i el dolent de la teva dieta cada cap de setmana amb ajuda del teu dari.
  7.  Avenços graduals: Si vols bons resultats comença a poc a poc, les persones que comencen amb passos petits tenen major possibilitat de baixar de pes sense rendir-se.
  8. Evita les salses en els teus àpats: Substitueix les salses tant envasades com casolanes per altres condiments per donar-li aquell temps al teu menjars. Prova amb iogurt baix en greix, llimona o vinagre.
  9. Revisa els teus sopars: Resta una tercera part a la proporció de les teves sopars. Això pot ajudar-te a reduir 500 calories en un dia.
  10. Beu amb moderació: Entre una i dues copes de vi al dia o una cervesa tenen molts beneficis per a la teva salut, tot i que convé no abusar-ne. En aquesta primer etapa en què busques baixar el pes guanyat en les festes i si no fas molt exercici, disminueix l’alcohol ja que el seu contingut calòric pot arribar a ser més gran que el d’un àpat.

 

 

Tres còctels deliciosos per celebrar el Nadal

coctels per nadal

Ja és Nadal: què millor gaudir d’aquests temps que amb uns deliciosos i originals còctels? Gaudeix molt més de la teva celebració juntament amb aquestes genials begudes:

Còctel Nadalenc de Cafè

Ingredients:

  • 4 oz de cafè fort
  • 1 ½ oz de licor d’amaretto
  • 1 ½ oz de licor de cafè
  • 1 oz de butterscotch schnapps
  • 1 oz de crema de cacau
  • crema batuda
  • Espurnes de xocolata

Preparació:

  1. Combina el cafè fort amb els licors i bat molt bé perquè es creï una barreja homogènia.
  2. Serveix en una copa de maltat, calenta o amb gel
  3. Afegeix la crema batuda damunt i adorna amb les espurnes de xocolata

Malteada Nadalenca de Menta

Ingredients:

  • 1 porció de gelat de maduixa
  • 1 porció de gelat de vainilla
  • 1 oz de Smirnoff Peppermint Twist
  • ½ cullerada de mel de menta
  • Un bastonet de dolç mòlt
  • Un tros de xocolata mentolada

Preparació:

  1. En una liquadora afegeix tots els ingredients i prem el botó unes 5 vegades.
  2. Aboca la barreja en una copa de xampany
  3. Adorna amb una mica més de dolç mòlt i un tros de xocolata mentolat.

Sangria d’Hivern

Ingredients:

  • 1 ampolla de vi negre dolç
  • 1 ampolla de sidra escumosa de poma
  • 2 clementines tallades molt fines amb closca
  • 2 pomes vermelles tallades en cubs
  • ½ tassa de grans de magrana
  • 1 tassa de nabius tallats a la meitat
  • Una mica de romaní per adornar la copa

Preparació:

  1. És senzill, barreja tots els ingredients, excepte el romaní, en una gerra gran.
  2. Serveix en un got o copa de la teva preferència amb gel.
  3. Adorna amb una mica de romaní i gaudeix!

No tens ja cap excusa, mira’t aquestes receptes i gaudeix-ne’n en aquests dies tan especials. No trobaràs millors còctels per Nadal!

 

El vi podría reduir la mortalitat

El vi redueix la mortalitatLes bondats del vi són moltes: redueix el colesterol i prevé el risc de patir malalties relacionades amb el cor. I ara, a més, gràcies a un estudi, es conclou que pot reduir la mortalitat. La investigació destaca que el vi consumit com a part d’una dieta antiinflamatòria pot ajudar a reduir la mortalitat per qualsevol causa.

Segons un estudi, realitzat a la Universitat de Ciències de Varsòvia (Polònia) i publicat al Journal of Internal Medicine, consumir aliments i begudes amb propietats antiinflamatòries és totalment important quan parlem de reduir el risc de morir d’una persona.

Dieta antiinflamatòria

Els investigadors han establert que una dieta antiinflamatòria (composta de verdures, fruites, cereals, formatge, oli d’oliva, nous, xocolata, te i cafè) és bona per disminuir la mortalitat per qualsevol causa. De manera que, consumir quantitats moderades de vi ofereix comportaments antiinflamatoris en l’organisme i són beneficioses per a la salut. La dieta Mediterrània, de fet, aconsella la ingesta de molts d’aquests aliments i especifica poder beure un got de vi negre al dia.

En l’estudi van analitzar a gairebé 70.000 persones de tots dos sexes, d’entre 45 a 83 anys, de Suècia. Segons aquest, el sistema immune desencadena la inflamació quan el cos s’enfronta a una amenaça potencial, com un químic nociu o microbis. Aquest procés pot tornar problemàtic quan la inflamació es converteix en l’estat predeterminat del cos.

Van veure que aquells les dietes estaven plenes d’elements antiinflamatoris tenien un 18% menys de possibilitats de morir per qualsevol causa en comparació amb aquells amb qui van consumir menys d’aquests productes. L’estudi també va determinar que, entre els fumadors, els que seguien una dieta antiinflamatòria tenien més possibilitats de supervivència.

Altres beneficis del vi

  • Augmenta les endorfines. Quan prenem vi, alliberem endorfines, i notem una sensació de relax molt agradable.
  • Antioxidants. Els polifenols del raïm aporten una acció antioxidant veritablement poderosa. Amb això es frena l’envelliment de la pell que es renova i està més llisa i jove que mai.
  • Combat les infeccions urinàries. Gràcies a la quantitat de vitamines i minerals que porta i als antioxidants evita que els bacteris s’adhereixin a la nostra bufeta o ronyons. Amb això s’optimitza el filtrat i depuració d’aquests òrgans.

Què és el vi vegà?

Vi vegà, una tendència a l'alça

Som a 2018. La gent, especialment la Generació I, també coneguda com Millennials, posa especial atenció a una dieta respectuosa amb el medi ambient. A més, el veganisme ja no és només una tendència per a ells, sinó una actitud de vida. El mercat vegà està en alça.

Al Regne Unit, Itàlia o els Estats Units es calcula que entre un 10 i un 13% de la població és vegana o vegetariana, i a Espanya la tendència va en augment: un 7,8% de la població és veggie (inclouen vegetarians, flexitarians i vegans). Així, cada vegada més viticultors de primer nivell reconeixen aquest nínxol de mercat i s’especialitzen en l’elaboració de vi vegà per satisfer les noves generacions.

El vi és un producte vegetal! Però, per què el vi no és vegà?

¡Uvinum té la resposta!

Productes d’origen animal en el vi

Els vins no solen ser vegans, ja que per aclarir el vi s’han d’utilitzar productes d’origen animal com la caseïna, la gelatina o la clara d’ou. S’utilitzen per reduir les mares en el vi, petites partícules que provenen de la polpa o pell del raïm i poden tenir una influència negativa en el vi. Mitjançant l’ús de productes d’origen animal, aquestes substàncies s’enfonsen més ràpidament al terra del dipòsit, facilitant així la clarificació del vi.

En alguns casos els clarificants d’origen animal ajuden a neutralitzar el gust d’algunes varietats que, en ser colades, deixen un fort sabor amarg a través dels tanins. Amb la seva ajuda, l’excés tànic de les pells queda neutralitzat i el sabor del vi es torna adequat per al nostre paladar.

Però, desafortunadament, no és així per a les persones que segueixen una dieta vegana.

Alternatives veganes en l’elaboració del vi

En la producció de vins vegans, els enòlegs s’han tornat creatius per trobar un producte vegetal que ajudi a clarificar el vi. La solució és simple: les proteïnes animals es substitueixen per proteïnes vegetals, l’origen són cereals com blat o llegums com els pèsols. Amb ells, es filtren les mares del vi i aquest queda net.

Una altra solució per a la vinificació vegana és el sòl mineral. La bentonita, per exemple, és una cendra volcànica que ajuda a aclarir el vi. El carbó activat s’utilitza per inserir defectes en el sabor.

En el cas del vi vegà, la producció del vi pren una mica més de temps a causa dels complexos procediments vegans. Però, amb l’objectiu d’aconseguir un client final satisfet, el viticultor accepta amb gust un major nivell de complexitat.

Com reconèixer el vi vegà?

És molt senzill! Només cal fer una ullada a les ampolles. Hi ha una etiqueta especial de la Unió Vegetariana Europea que dóna als aliments de tot Europa un segell de qualitat vegà. Quan vegis aquesta etiqueta, tindràs la total garantia que estàs davant d’un vi vegà.

També en Uvinum hem recopilat una llista de vins vegans perquè puguis gaudir de vins sense productes d’origen animal.

El consum de dues copes de vi al dia redueix malalties cardiovasculars i l’Alzheimer

Ja sabem els molts beneficis que ofereix el vi. Hi ha diverses investigacions que demostren les conseqüències beneficioses per a l’organisme que té el consum de vi.

Per això, des de Corporació Vinoloa, ens recorden, en forma de recopilació, els beneficis que aporta en la salut aquesta beguda.

Beneficis del vi per a la salut

  • Preveu les malalties cardiovasculars. Això sempre que es consumeixi la quantitat de 150 ml diaris. Els antioxidants que té el vi augmenten els nivells de colesterol ‘bo’ o HDL i això evita la formació de coàguls.
  • Tractament per a les genives. Els beneficis del consum de vi per a la boca són increïbles. Doncs és bo per al tractament de genives i la neteja del paladar. La composició dels raïms fermentats evita l’aparició dels estreptococs i bacteris relacionats amb les càries mentre que també és molt eficaç contra la gingivitis i els mals de coll.
  • Redueix el risc de demència. Nous estudis ratifiquen que beure dues copes de vi al dia disminueix la inflamació i les toxines del cervell, fins i tot aquelles que estan associades amb l’Alzheimer.
  • Estem més feliços. S’ha demostrat que el consum de vi té també beneficis en l’estat d’ànim. En prendre una copa s’alliberen endorfines, augmenta la relaxació i estem més feliços.
  • Excel·lent per mantenir la línia. Segur que no sabies que el vi pot ser l’aliat perfecte per a la teva operació biquini. El vi negre té un gen que impedeix la formació de cèl·lules de greix i permet estimular les ja existents per depurar-les.
  • Vinoterapia per a la pell. Cada vegada són més els beneficis que aporta el vi per la pell. Per exemple, profunda hidratació, més lluminositat i la lluita contra els radicals lliures que provoquen l’envelliment.
  • Millora de la circulació perifèrica de la dermis. Hi ha més, ja que el vi afavoreix la descongestió de les cames cansades i redueix l’aparició de les varius.

 TAGS:Ales NegresAles Negres

Ales Negres

 

 TAGS:Gotes del Priorat 2015Gotes del Priorat 2015

Gotes del Priorat 2015

 

Aixeca’t amb energia! Els 5 millors esmorzars del món

 

Els esmorzars complerts són imprescinibles per a començar bé el dia

L’esmorzar és el millor àpat del dia. Ha de ser sa i contundent perquè ens esperen moltes hores en què farem de tot: treballar, esport, passejar… Vols saber quins són els millors esmorzars del món? Explora i fes-los a casa.

Mèxic i els seus “huevos rancheros”

Es tracta d’ous ferrats servits amb el tradicional pa de blat de moro farcit de formatge, tomàquet i guacamole, al que s’hi poden afegir més ingredients. Sens dubte, un esmorzar contundent i fort que pot fer que ja no tinguis gana fins a l’hora de dinar.

Esmorzar a l’anglesa

Si l’esmorzar mexicà semblava fort, l’anglès és una cosa semblant però amb més ingredients. Porta ou ferrat, salsitxes, xampinyons fregits, mongetes cuites i tomàquet. A això es poden unir torrades amb mantega. Més que un esmorzar és un àpat complet.

Turquia i els sabors mediterranis

L’esmorzar de Turquia no es queda curt, però almenys introdueix una sèrie d’aliments que formen part de la dieta mediterrània. Hi trobem tomàquets, formatge i cogombre… però poden afegir-se més aliments, com el iogurt.

França i els seus croissants

Aquest esmorzar és més semblant al que solem menjar a Espanya. Sol ser un esmorzar ràpid, compost de cafè, croissant, mantega, torrada i suc de taronja. Encara que no cal anar a París per tastar-lo perquè el podem fer a casa cada dia.

Japó: arròs i més

No sabem què els hi semblarà a molts començar el dia amb arròs, però al Japó l’esmorzar engloba arròs, tsukemono (vegetals adobats), peixos, ous i sopa de miso. És un “tot en un” que demana temps per menjar amb calma. Millor el deixem per al cap de setmana.

A Moscou

El típic esmorzar rus també sol ser abundant. Està format per kasha o flocs de civada cuits en llet, ous, coquetes amb nata, butterbrod (pa blanc o negre amb formatge i embotits) i làctics. És deliciós, encara que també necessitarem un temps prudencial per assaborir-lo.

Però els millors esmorzars de tots són els de pagès, que ofereix un bon grapat de calories per agafar forçes per a treballar al camp. I, per suposat, en un bon esmorzar de pagès no hi pot faltar el vi 😉

 TAGS:Acústic 2015Acústic 2015

Acústic 2015: llaminer i robust, bona intensitat de fruits negres, confitures de fruita de bosc i espècies dolces, notes de xocolata negra, fumats i regalèssia fresca.

 

 TAGS:Petit Pissarres 2015Petit Pissarres 2015

Petit Pissarres 2015: intens, fruits vermells, amb especial intensitat d’aromes a maduixes, llaminer.