Què és el vi vegà?

Vi vegà, una tendència a l'alça

Som a 2018. La gent, especialment la Generació I, també coneguda com Millennials, posa especial atenció a una dieta respectuosa amb el medi ambient. A més, el veganisme ja no és només una tendència per a ells, sinó una actitud de vida. El mercat vegà està en alça.

Al Regne Unit, Itàlia o els Estats Units es calcula que entre un 10 i un 13% de la població és vegana o vegetariana, i a Espanya la tendència va en augment: un 7,8% de la població és veggie (inclouen vegetarians, flexitarians i vegans). Així, cada vegada més viticultors de primer nivell reconeixen aquest nínxol de mercat i s’especialitzen en l’elaboració de vi vegà per satisfer les noves generacions.

El vi és un producte vegetal! Però, per què el vi no és vegà?

¡Uvinum té la resposta!

Productes d’origen animal en el vi

Els vins no solen ser vegans, ja que per aclarir el vi s’han d’utilitzar productes d’origen animal com la caseïna, la gelatina o la clara d’ou. S’utilitzen per reduir les mares en el vi, petites partícules que provenen de la polpa o pell del raïm i poden tenir una influència negativa en el vi. Mitjançant l’ús de productes d’origen animal, aquestes substàncies s’enfonsen més ràpidament al terra del dipòsit, facilitant així la clarificació del vi.

En alguns casos els clarificants d’origen animal ajuden a neutralitzar el gust d’algunes varietats que, en ser colades, deixen un fort sabor amarg a través dels tanins. Amb la seva ajuda, l’excés tànic de les pells queda neutralitzat i el sabor del vi es torna adequat per al nostre paladar.

Però, desafortunadament, no és així per a les persones que segueixen una dieta vegana.

Alternatives veganes en l’elaboració del vi

En la producció de vins vegans, els enòlegs s’han tornat creatius per trobar un producte vegetal que ajudi a clarificar el vi. La solució és simple: les proteïnes animals es substitueixen per proteïnes vegetals, l’origen són cereals com blat o llegums com els pèsols. Amb ells, es filtren les mares del vi i aquest queda net.

Una altra solució per a la vinificació vegana és el sòl mineral. La bentonita, per exemple, és una cendra volcànica que ajuda a aclarir el vi. El carbó activat s’utilitza per inserir defectes en el sabor.

En el cas del vi vegà, la producció del vi pren una mica més de temps a causa dels complexos procediments vegans. Però, amb l’objectiu d’aconseguir un client final satisfet, el viticultor accepta amb gust un major nivell de complexitat.

Com reconèixer el vi vegà?

És molt senzill! Només cal fer una ullada a les ampolles. Hi ha una etiqueta especial de la Unió Vegetariana Europea que dóna als aliments de tot Europa un segell de qualitat vegà. Quan vegis aquesta etiqueta, tindràs la total garantia que estàs davant d’un vi vegà.

També en Uvinum hem recopilat una llista de vins vegans perquè puguis gaudir de vins sense productes d’origen animal.

El consum de dues copes de vi al dia redueix malalties cardiovasculars i l’Alzheimer

Ja sabem els molts beneficis que ofereix el vi. Hi ha diverses investigacions que demostren les conseqüències beneficioses per a l’organisme que té el consum de vi.

Per això, des de Corporació Vinoloa, ens recorden, en forma de recopilació, els beneficis que aporta en la salut aquesta beguda.

Beneficis del vi per a la salut

  • Preveu les malalties cardiovasculars. Això sempre que es consumeixi la quantitat de 150 ml diaris. Els antioxidants que té el vi augmenten els nivells de colesterol ‘bo’ o HDL i això evita la formació de coàguls.
  • Tractament per a les genives. Els beneficis del consum de vi per a la boca són increïbles. Doncs és bo per al tractament de genives i la neteja del paladar. La composició dels raïms fermentats evita l’aparició dels estreptococs i bacteris relacionats amb les càries mentre que també és molt eficaç contra la gingivitis i els mals de coll.
  • Redueix el risc de demència. Nous estudis ratifiquen que beure dues copes de vi al dia disminueix la inflamació i les toxines del cervell, fins i tot aquelles que estan associades amb l’Alzheimer.
  • Estem més feliços. S’ha demostrat que el consum de vi té també beneficis en l’estat d’ànim. En prendre una copa s’alliberen endorfines, augmenta la relaxació i estem més feliços.
  • Excel·lent per mantenir la línia. Segur que no sabies que el vi pot ser l’aliat perfecte per a la teva operació biquini. El vi negre té un gen que impedeix la formació de cèl·lules de greix i permet estimular les ja existents per depurar-les.
  • Vinoterapia per a la pell. Cada vegada són més els beneficis que aporta el vi per la pell. Per exemple, profunda hidratació, més lluminositat i la lluita contra els radicals lliures que provoquen l’envelliment.
  • Millora de la circulació perifèrica de la dermis. Hi ha més, ja que el vi afavoreix la descongestió de les cames cansades i redueix l’aparició de les varius.

 TAGS:Ales NegresAles Negres

Ales Negres

 

 TAGS:Gotes del Priorat 2015Gotes del Priorat 2015

Gotes del Priorat 2015

 

Aixeca’t amb energia! Els 5 millors esmorzars del món

 

Els esmorzars complerts són imprescinibles per a començar bé el dia

L’esmorzar és el millor àpat del dia. Ha de ser sa i contundent perquè ens esperen moltes hores en què farem de tot: treballar, esport, passejar… Vols saber quins són els millors esmorzars del món? Explora i fes-los a casa.

Mèxic i els seus “huevos rancheros”

Es tracta d’ous ferrats servits amb el tradicional pa de blat de moro farcit de formatge, tomàquet i guacamole, al que s’hi poden afegir més ingredients. Sens dubte, un esmorzar contundent i fort que pot fer que ja no tinguis gana fins a l’hora de dinar.

Esmorzar a l’anglesa

Si l’esmorzar mexicà semblava fort, l’anglès és una cosa semblant però amb més ingredients. Porta ou ferrat, salsitxes, xampinyons fregits, mongetes cuites i tomàquet. A això es poden unir torrades amb mantega. Més que un esmorzar és un àpat complet.

Turquia i els sabors mediterranis

L’esmorzar de Turquia no es queda curt, però almenys introdueix una sèrie d’aliments que formen part de la dieta mediterrània. Hi trobem tomàquets, formatge i cogombre… però poden afegir-se més aliments, com el iogurt.

França i els seus croissants

Aquest esmorzar és més semblant al que solem menjar a Espanya. Sol ser un esmorzar ràpid, compost de cafè, croissant, mantega, torrada i suc de taronja. Encara que no cal anar a París per tastar-lo perquè el podem fer a casa cada dia.

Japó: arròs i més

No sabem què els hi semblarà a molts començar el dia amb arròs, però al Japó l’esmorzar engloba arròs, tsukemono (vegetals adobats), peixos, ous i sopa de miso. És un “tot en un” que demana temps per menjar amb calma. Millor el deixem per al cap de setmana.

A Moscou

El típic esmorzar rus també sol ser abundant. Està format per kasha o flocs de civada cuits en llet, ous, coquetes amb nata, butterbrod (pa blanc o negre amb formatge i embotits) i làctics. És deliciós, encara que també necessitarem un temps prudencial per assaborir-lo.

Però els millors esmorzars de tots són els de pagès, que ofereix un bon grapat de calories per agafar forçes per a treballar al camp. I, per suposat, en un bon esmorzar de pagès no hi pot faltar el vi 😉

 TAGS:Acústic 2015Acústic 2015

Acústic 2015: llaminer i robust, bona intensitat de fruits negres, confitures de fruita de bosc i espècies dolces, notes de xocolata negra, fumats i regalèssia fresca.

 

 TAGS:Petit Pissarres 2015Petit Pissarres 2015

Petit Pissarres 2015: intens, fruits vermells, amb especial intensitat d’aromes a maduixes, llaminer.

 

Els museus de vi i menjar més interessants del món

Si estem de viatge o bé hem pensat en fer una fantàstica ruta enològica, no et pots perdre aquests museus on el vi i el menjar són protagonistes. Apunta’ls a la teva agenda particular. I a gaudir del vi!

Museu Vivanco de la Cultura del Vi, Espanya

A Espanya, un dels museus més interessants del món sobre vi i, també més antics, és el Museu Vivanco de la Cultura del Vi. Catalogat per l’Organització Mundial del Turisme-ONU com el millor museu de vi del món, permet recórrer 8.000 anys d’història amb 20.000 obres artístiques. Hi trobem autèntiques peces arqueològiques amb centenars d’anys d’història i obres molt més modernes de creadors com Picasso, Sorolla, Juan Gris, Chillida, Barceló, o Warhol. Però hi ha més perquè permet entrar al celler, fer tasts, assistir a conferències i tallers, i poder veure 220 varietats de vi de tot el món.

Pleven Wine Museum, Bulgària

Situat dins d’una cova, al parc de Kaylaka, de Bulgària, al museu del vi Pleven hi ha molts objectes relacionats amb la tradició vitivinícola de la ciutat. Com el trobem en un parc, podem veure també la seva flora i vegetació. Al museu, com en molts altres d’aquest tipus, hi ha lloc per a les degustacions dels seus vins.

Museu de pa de gingebre, Polònia

No hi ha molt vi, però sí algunes curiositats. A Polònia, el Museu de pa de gingebre (Muzeum Piernika) ofereix als visitants una visió dels rituals i les tradicions que participen en la cocció de pa de gingebre. Activitats, exposicions temporals, accions interactives, i el poder participar mentre fem el nostre pa de gingebre.

Frietmuseum a Bruges, Bèlgica

Potser no sabies que l’origen de les patates fregides està a Bèlgica. Per això aquí trobem aquest museu, dividit en tres parts. La història de les patates fregides s’exposa al llarg de 400 objectes antics en exhibició. L’opció de provar les patates al final de la visita també s’inclou.

Museu Currywurst, Berlín

No podia estar en un altre lloc, ja que la salsitxa de la ciutat de Berlín és la currywurst. Fines rodanxes de salsitxa de frankfurt amb tomàquet al curry. Al museu veiem com aquest menjar es va fer tan popular, gràcies a exhibicions interactives i molt més. No t’oblidis de provar-les en els diversos llocs de la ciutat.

 TAGS:Gregal D'Espiells 2016Gregal D’Espiells 2016

Gregal D’Espiells 2016

 

 

 TAGS:Gessamí 2017Gessamí 2017

Gessamí 2017

Cellers per anar amb els petits de casa

Si tens nens, segur que busques moltes formes per a que es diverteixin i, a més,  compartir aficions. És totalment factible visitar cellers i portar als més petits de la casa per a que gaudeixin amb nosaltres.

Ruta del Somontano

Viure l’enoturisme en família és possible amb les rutes als cellers del Somontano, a Osca. Hi ha rutes adaptades a famílies on trobem explicacions per als nens, amb la finalitat que coneguin la història del vi de forma més amena i interactiva. Els nens podran beure el most dels cellers que visiten.

Cellers Valdemar

A la Rioja Alabesa, aquest celler ofereix activitats per a famílies. Des de fer un recorregut interactiu per les instal·lacions a veure un curt de dibuixos on el protagonista convida els nens a participar en una gran aventura.

Tallers infantils a Celler Vivancos

A Briones (La Rioja), Vivanco és un dels cellers més importants del món. A més d’albergar el museu del vi, també engloba tallers on els nens s’acosten a la cultura del vi de forma molt creativa.

Cellers PradoRey Ribera

A Burgos, aquest celler ofereix activitats amb animals. Doncs a més de veure el vi es pot visitar la vaqueria de llet fresca i poder tocar les vaques i els vedells. Els pares també s’ho passen bé perquè hi ha tastets de vi per a ells.

Celler Dionisos a Valdepeñas

La visita permet veure el celler i degustar els vins del lloc. Cal tenir en compte que en molts cellers l’entrada dels nens és gratuïta, com aquest, on a més s’inclou la beguda de sucs de raïm.

Fuenmayor, Logronyo

Novament viatgem a la Rioja perquè al celler Fuenmayor té preparada una super activitat per anar en família. S’experimenta a la vinya, es trepitja el raïm, es fa el premsat i s’obté most, s’expliquen contes al celler i un es converteix en viticultor per un dia.

 TAGS:Vinyes dels Aspres Oriol 2016Vinyes dels Aspres Oriol 2016

Vinyes dels Aspres Oriol 2016

 

 

 

 TAGS:Camins del Priorat 2017Camins del Priorat 2017

Camins del Priorat 2017

Consells per demanar vi a un restaurant

Encara que sembli una tasca senzilla, no sempre s’encerta demanant el vi als restaurants. Tot depèn del tipus de persona amb la qual anem acompanyats i del vi que vulguem. Perquè no et perdis, t’oferim alguns consells:

Fes cas al sommelier

La primera regla, i la més senzilla, és deixar-se aconsellar pel sommelier del restaurant en cas que n’hi hagi. És qui entén de vins i sabrà a la perfecció quin va bé, segons l’ocasió, amb el plat i els nostres gustos. Així que no et compliquis, davant del dubte, demana al sommelier, que sabrà donar-te les indicacions adequades.

Depèn del menjar

És clar que, segons el que mengem, demanarem un vi o un altre. Allò dels arrossos i el peix amb el blanc i la carn amb els vins negres, pot ser una guia, però no és sempre efectiu. Depèn del tipus de carn i de si el vi és jove o no. Entre les normes bàsiques del maridatge destaquem que és millor no servir vins amb més cos abans que d’altres més lleugers. El món del maridatge és molt extens, així que hi ha sabors que queden millor amb un blanc mentre que d’altres seran fantàstics amb un rosat.

Per ordre

Una altra manera de triar els vins en un àpat més aviat llarg, és segons l’ordre. La norma bàsica és: primer els vins escumosos, que solen casar bé amb els aperitius, mentre que després anirien els blancs, amb els primers plats més lleugers, els rosats, els negres joves i negres criances per a carns de caça o plats més forts.

Depenent de la cita o companyia

Quan tenim un dinar d’empresa i volem quedar bé amb els nostres comensals, llavors podem triar un vi prou conegut, tipus Rioja o Toro, per no córrer el risc que no agradi. Mentre que si es tracta d’una cita, potser podem experimentar i preguntar els gustos de la nostra parella.

 TAGS:Formiga de Vellut 2014Formiga de Vellut 2014

Formiga de Vellut 2014

 

 

 TAGS:Purgatori 2014Purgatori 2014

Purgatori 2014

Les dones són millors tastadores de vins que els homes

Sembla que les dones podrien saber més de vins i tastar-los millors. Això és el que afirma un estudi, realitzat per la Universitat Politècnica de Madrid, i publicat per la revista Food Quality and Preference, gràcies a una investigació a un total de 208 voluntaris entre homes i dones.

Per a la investigació, cada persona havia de provar 6 begudes: dues blanques, una rosa i 3 negres i donar una puntuació segons el criteri personal. La directora del projecte, la doctora Caroline Chaya, va explicar en veure els resultat que els homes van donar puntuacions més altes, basant-se en les emocions, i les dones van donar, en aquest cas, qualificacions més baixes, però van aconseguir indicar més diferències entre els vins.

Això és una característica essencial que fa que les dones tinguin més percepcions a l’hora de tastar vi i saber diferenciar millor entre uns i altres. Mentre que també es va demostrar que totes les begudes van evocar puntuacions significativament més altes en els adults majors que en els adults de mitjana edat i joves. I es va concloure també que els més joves són més propensos a gaudir qualsevol exemplar sense importar les seves característiques.

Es van centrar també en experimentar les notes de sabor. I de l’estudi es va desprendre que les aromes i gustos de fruites i florals provocaven emocions més positives. I al contrari les sensacions de regalèssia, clau i vainilla tenien un major índex de rebuig. S’haurien de fer més estudis per saber perquè això és així.

Llavors, lluny del que s’havia pensat fins ara, les dones tornen a ser protagonistes, en aquest cas per ser millor catadores al tastar vins. De manera que no hi ha rival masculí que se’ns resisteixi.

Si bé en aquest sector hi ha menys sommeliers dones, és una cosa que està augmentant al pas dels anys. I segur que cada vegada veurem més amb important èxit.

 TAGS:Bancal del Bosc 2015Bancal del Bosc 2015

Bancal del Bosc 2015

 

 

 TAGS:Dido la Universal 2016Dido la Universal 2016

Dido la Universal 2016

El vi negre, aliat contra el càncer de pròstata

 TAGS:undefinedJa hem comentat diverses vegades quins són els beneficis del vi negre. A més de tenir els polifenols del raïm, que són antioxidants, es bo per a la memòria i ens ofereix una gran dosi de benestar. Però ara també és un aliat contra el càncer de pròstata.

Això ho afirma un estudi en el qual metges uròlegs han demostrat que el vi negre pot reduir el risc d’aquest tipus de càncer, però, el vi blanc pot augmentar el risc de patir-lo.

De manera que les seves investigacions van donar amb algunes troballes com que el consum moderat de vi dels homes que es van sotmetre a l’estudi no va augmentar el risc de càncer de pròstata. Però sí que és important destacar que els resultats van variar significativament segons el color del vi.

Els bevedors de vi blanc es van enfrontar a un lleuger augment en el risc de càncer de pròstata. I els homes que van beure vi negre, sempre de forma moderada, van tenir una significativa disminució del 12% en el risc de patir aquest tipus de càncer.

No és la primera vegada que es relaciona el vi amb la millora de diversos tipus de càncers i per aquest motiu els metges voldrien aprofundir més sobre aquest tema, ja que havien estudis globals contradictoris.

Quan es diferenciava entre tipus de begudes alcohòliques i tipus de consums, concretament el vi negre, en consums moderats o molt baixos, va resultar que pot disminuir significativament el risc de patir alguns càncers.

A més, un altre estudi publicat a la revista Cancer Science va demostrar que el resveratrol, un compost químic que es troba en el vi negre però que no està en el blanc, pot augmentar l’efectivitat de la radiació per destruir les cèl·lules de càncer de pròstata.

El que està clar és que una de les conclusions més grans és que el nivell de prevenció i la disminució d’aquesta malaltia depèn del tipus de beguda que es dóna. Doncs no totes les begudes alcohòliques produeixen el mateix resultat, com van veure els investigadors.

 TAGS:Encostas Do Bairro 2015Encostas Do Bairro 2015

Encostas Do Bairro 2015

 

 

 TAGS:Flor del MontsantFlor del Montsant

Flor del Montsant

Claus per a entendre la nova regulació de vi de Rioja

  TAGS:undefined

La campanya Saber quién eres, recentment endegada per la Denominació d’Origen Qualificada Rioja, promocionarà la nova regulació vinícola de la regió, aprovada l’any passat, que reflecteix la seva creixent diversitat i dóna als productors més eines per comunicar cada un dels terroirs.

Segons la direcció del Consell Regulador, Rioja està constantment millorant, revisant les seves definicions i reforçant el que ofereix actualment amb noves indicacions geogràfiques. L’objectiu, doncs, és destacar l’origen únic del terroir, reconèixer la seva diversitat i seguir establint requeriments de qualitat que assegurin l’alt estàndard dels seus vins.

La nova legislació permet als productors fer més reconeixible la seva regió als consumidors, incloent l’ús d’una tipografia més visible, que ocupa més espai a l’etiqueta. Rioja comptarà, a partir d’ara, amb tres categories regionals:

Viñedos Singulares: Aquesta nova categoria pretén reconèixer vinyes úniques individuals. Per qualificar, els vins han de provenir d’una vinya única registrada com a marca i que aparegui a l’etiqueta. La vinya pot ser propietat del productor o d’un conreador amb el qual aquest mantingui una relació a llarg termini. A més, ha d’estar establerta des de fa 35 anys com a mínim. A més, s’estableix una reducció del 20% en el rendiment en comparació amb la de Rioja DOC, la collita ha de ser manual i es proposen nous estàndards de traçabilitat.

Vinos de Municipio: Aquesta regulació estableix que el raïm ha de provenir d’un municipi indicat en l’etiqueta, amb un percentatge màxim del 15% provinent d’un altre municipi veí.

Vinos de Zona: Aquesta categoria cobreix l’etiquetatge de vins de les sub-regions Rioja Alta, Rioja Alavesa i Rioja Oriental (antigament denominada Rioja Baja). Fins a un 15% del raïm inclòs en l’elaboració pot ser d’una zona veïna.

Una altra novetat és la introducció d’una nova categoria de vins blancs varietals, que ara inclou les varietats internacionals Chardonnay i Sauvignon Blanc, a més de les ja tradicionals. Els productors també podran etiquetar els seus escumosos com a Espumosos de Calidad de Rioja.

Finalment, la regulació preveu que, a partir del 2019, els vins Reserva tinguin una criança de 3 anys, amb 12 mesos en roure i 6 en ampolla; els Gran Reserva hauran de comptar amb 5 anys, amb 24 mesos en roure i 24 en ampolla.

 TAGS:Azpilicueta Crianza 2014Azpilicueta Crianza 2014

Azpilicueta Crianza 2014

 

 

 TAGS:Viña Ardanza Reserva 2008Viña Ardanza Reserva 2008

Viña Ardanza Reserva 2008

Trucs per triar vins naturals sense equivocar-te

 TAGS:undefined

Triar vins naturals i biodinàmics pots resultar arriscat. Són conceptes més aviat nous al nostre país però que a d’altres ja porten molt de temps fent-ho. Et donem alguns consells per triar bé els vins naturals.

– Apostar per cellers que portin temps invertint en aquest tipus de producció. Hi ha productors que compten amb una gran quantitat de vins totalment naturals. A més de ser deliciosos, compten amb una experiència de fa anys, un fet que ofereix una major garantia. El millor de tot és que els seus vins són deliciosos.

Visitar fires de vi natural i ecològic. En elles hi ha molts entesos en aquest tema que poden assessorar sobre els millors vins a comprar per a cada ocasió.

Comprar vi en botigues especialitzades. En aquestes botigues, els seus responsables són els més adequats per donar consells.

Qualitat més que quantitat. Els vins naturals tendeixen a ser una mica més cars, de manera que tendim a beure’n una mica menys, però de millor qualitat.

Raïm autòcton. Una cosa important dels productors naturals és que treballen per preservar el ric patrimoni vitivinícola de les varietats de raïm autòctones en lloc de varietats estàndard internacionals. Així, els vins orgànics, biodinàmics i naturals tendeixen a oferir una major diversitat de perfils de sabor i una oportunitat única de tastar vins elaborats amb raïm autòcton. Sempre cal tenir present que aquesta classe de vins s’elabora amb el mínim de conservants possible.

Conèixer nous sabors i vins. A l’hora de triar vins naturals, sens dubte, el gust és determinant. Això permet conèixer de prop nous sabors, un fet que, a més a més, es perfila com un clar avantatge quan apostem per aquesta classe de vins.

Assistir a tasts. Tant si són de pagament com gratuïts (que de tant en tant n’hi ha) els tasts de vins naturals permeten saber-ne més i tenir-ho més clar a l’hora de triar un vi d’aquestes característiques.

 TAGS:Jean Leon 3055 Chardonnay 2017Jean Leon 3055 Chardonnay 2017

Jean Leon 3055 Chardonnay 2017

 

 

 TAGS:Marrugat +Natura EcológicoMarrugat +Natura Ecológico

Marrugat +Natura Ecológico