11 falsos mites sobre el vi

 TAGS:undefined

El vi es relaciona, en ocasions, amb algunes idees no gaire ben fonamentades. Si ets amant del vi o senzillament gaudeixes aprenent sobre vi, segurament t’interessarà saber això.

1. “Com més vell sigui, millor”

Molta gent creu que un vi és millor depenent del temps que passa en bóta per al seu envelliment, però per això estan les definicions de vi “jove”, “criança” o “reserva” i aquestes no són un indicatiu de la qualitat del vi. És veritat que un vi que necessita un major temps de maduració té un cost afegit en comparació amb un altre embotellat en menor temps, com és el cas dels “reserva”; són més cars, però no necessàriament millors.

La major part dels vins que es venen en l’actualitat estan elaborats per consumir-se en els propers 3 anys. A propòsit de la “vellesa” d’un vi hi ha molts mites. Hi ha reserves de mala qualitat tot i haver estat un temps en bóta. Al triar un vi cal pensar amb què es beurà: el maridatge és un factor decisiu. Tanmateix, és important que tinguis en compte que alguns vins no milloren amb el temps.

2. “El negre amb carn, el blanc amb peix”

Una altra frase que molts han pres com a norma i no necessàriament és certa. Tot i que el vi negre combina millor amb plats més forts i el blanc amb plats suaus, aquesta norma està supeditada pel tipus de vi i del plat a servir. El veritable secret d’un bon maridatge consisteix en què el vi potenciï el sabor del menjar i viceversa.

3. “El vi rosat és per a dones”

El vi rosat sempre ha tingut fama de ser un vi fàcil de beure i de menor qualitat que el negre o el blanc, escollit per persones a qui no els hi agrada el vi, com les dones. Però aquesta, a més de ser una creença masclista, no té sentit. Hi ha rosats de molt bona qualitat, i són vins ideals per acompanyar verdures, pastes, arrossos o truites.

4. “Només bec Priorat per no arriscar”

Ningú discuteix que Priorat és la denominació d’origen més famosa de Catalunya i compta amb variats cellers de primera qualitat. Però per aquesta raó molts dels seus vins tenen un sobrepreu sense veritable justificació.

I també és veritat que hi ha DO amb excel·lent qualitat, en les que pots trobar bons vins a un menor preu. 

5. “El cava és per a les postres”

Un altre mite sense cap fonament: tot i que és habitual utilitzar el xampany o el cava per brindar a les postres, això és el pitjor que pots fer amb un brut o un cava sec, ja que es fa malbé en maridar-lo amb dolços. Per a les postres o la sobretaula és millor triar un cava dolç o semisec, que resulta més fresc i més suau.

Igual que passa amb els vins, els caves tenen diferents varietats en funció del seu temps de criança (Jove, Reserva i Gran Reserva) i del tipus de raïm (només es poden elaborar amb 9 varietats). Addicionalment, es distingeixen segons la quantitat de sucre que continguin. Existeixen 6 varietats en funció de la dolçor del cava: Brut Nature, Extra Brut, Brut, Extra Sec, Sec, Semisec i Dolç. Els caves secs són adequats per consumir amb aperitius, mariscs i peix, mentre que les varietats Brut amb criança van bé amb guisats o pernil.

6. “Si el tap no és de suro el vi és dolent”

Ens hem acostumat als taps de suro, però hi ha molts vins que es conserven bé amb taps de rosca, i no per això són vins de mala qualitat.

Tot i que els taps de rosca poden resultar problemàtics per envasar vins rancis, que necessiten alguna oxigenació per madurar, són perfectes per als vins joves i alguns vins de criança.

7. “El vi blanc es serveix fred, el negre, a temperatura ambient”

El vi s’ha de servir a la temperatura que indica el seu celler productor. Els vins amb llargues criances, solen servir-se a uns 18 graus, el vi blanc es serveix més fred: un vi blanc jove es serveix a uns 6 o 8 graus i un criança a uns 9 o 12 graus.

8. “Fixa’t en el suro per saber si està picat”

En molts restaurants el cambrer deixa el suro del vi a la taula per si els comensals volen olorar-lo, però això no té utilitat, l’olor del suro no és indicatiu de res. T’has de fixar en què el suro estigui sencer i per tant, que no hi hagi cap tros a l’interior de l’ampolla.

9. “El vi blanc dóna mal de cap”

Fals, l’addició de sulfits als vins per a la seva conservació és una cosa cada vegada més estudiada i cada vegada s’aconsegueix una millor conservació amb una menor quantitat de sulfits afegits. D’altra banda, el sofre dels sulfits no és responsable dels mals de cap.

10. “Els vins àcids són dolents”

L’acidesa és bàsica. Si el vi no té acidesa no es pot maridar amb cap aliment.

11. “Li obro l’ampolla de vi per tal que respiri?”

Solen fer aquesta pregunta als restaurants, però el millor és que el serveixin. La quantitat d’oxigen que entra al coll d’una ampolla oberta és insuficient, no s’oxigenarà d’aquesta manera fins passades vàries hores. El millor perquè respiri és servir-lo.

I si encara et queden dubtes, hem creat una infografia per presentar-te gràficament i de manera il·lustrativa els 11 falsos mites que acabem de descriure en aquest article:

Descobreix la nostra infografia dels 11 falsos mites sobre el vi

No oblidis compartir-la als teus perfils de les xarxes socials. 🙂

Aquí et deixem un parell de recomanacions de vins dels de veritat, sense falsos mites:

 TAGS:Amic Clos D'Agon 2011Amic Clos D’Agon 2011

Amic Clos D’Agon 2011

 

 

 TAGS:Mas Oller Plus 2012Mas Oller Plus 2012

Mas Oller Plus 2012

 

 

Feu un comentari 11 falsos mites sobre el vi