Mes: abril de 2013

Vi vs. Cervesa

 TAGS:vi,cervesaMolt s’ha fet referència sobre la diferenciació que es fa entre les diferents estacions climàtiques de l’any i quines són les begudes a prendre segons la seva temperatura. Segons la història recent de la gastronomia, la cervesa és una excel·lent beguda per a les actuals jornades de calor, però el vi, és per tot l’any? Aquí, llavors, la resposta.

El vi, la cervesa i quan degustar una d’elles

Abans val aclarir que la indústria vitivinícola ha avançat molt de la mà de la tecnologia en els darrers anys, per la qual cosa els processos de producció han evolucionat i han perfeccionat els cellers de tot el món. Així com els cultius van guanyar amb els avenços, el producte final s’ha refinat.

Va ser precisament això que va donar lloc a un renovat consum de la beguda a base de raïm i que va permetre instal·lar la idea que el vi ja no és només una beguda per acompanyar un àpat, sinó per a tot tipus d’esdeveniments. La història afirma el contrari: abans, es el consumia a la nit, però no en una festa, o en un dinar no relacionada amb la beguda.

Doncs bé, en recordar el creixement en els últims temps, la discussió avui difereix en com s’instal·la la idea de què consumir quan fa calor i què consumir a l’hivern. Queda clar que amb 30 graus de temperatura, sempre dins de les begudes alcohòliques, la cervesa es posiciona com a tal.

Però qui agrada del vi també consumeix cervesa, però al mateix temps pot pensar en un vi blanc, ben gelat, dolç o sec, un escumant. La diferència que la cervesa se la pren en passar, en una tarda o bé abans de menjar. El vi, en canvi, se l’associa directament a l’instant de menjar.

Aquí entra en joc el paper de les agències de publicitat, que transmeten amb èxit un missatge directe cap als joves. Els cellers, en canvi, no aconsegueixen inserir aquest target juvenil. A més, en els menjars informals o en sortir de tapes, la cervesa s’instal·la com referent. El vi, en canvi, no.

Per tendència dels cellers en els principals països productors de vi, es el consumeix cada vegada més en tot moment del dia i la circumstància del cas, com una festa, una recepció o un esdeveniment determinat. Qui consumeix vi, també consumeix cervesa, en general. Qui consumeix cervesa, no sempre consumeix vi.

La comparació existeix però perd força amb el pas del temps, perquè mentre la beguda gasosa groga respecta els seus orígens i apunta el seu missatge a això, el vi guanya terreny. Es consumeix més negre que blanc, però cada dia troba més adeptes a beure una copa, en qualsevol horari, i en qualsevol temporada.

Celler casolà: els errors més comuns

El vi és un element viu en contínua evolució, molt delicat de conservar; exigeix ??sobretot sensibilitat davant el problema.

 TAGS:celler a casa

Si es desitja instal·lar un celler casolà en un xalet hi ha algunes consideracions a tenir en compte:

 • Triar una habitació orientada cap al nord o, com a molt, al nord-oest i que es trobi en la planta baixa, que és la zona més fresca.
 • Procurar que les parets siguin gruixudes per mantenir la temperatura el més constant possible i aïllar les ampolles de sorolls, olors, etc.
 • Tenir en compte que el sòl idoni és terra batuda o sorra.
 • Cercar un lloc ventilat i sense gaire llum, si es tracta d’una habitació petita i sense finestres és imprescindible instal·lar un extractor.

Si el que es té és un pis, cal:

 • Escollir l’habitació més interior amb finestra a un pati sense sol. És important que no tingui calefacció ni massa llum.
 • Adequar aquest espai amb aparells condicionadors que regulin la llum i la humitat i folrar les parets amb aïllants adequats: poliuretà expandit, fibra de vidre, etc.

Els errors més comuns

El problema de l’espai obliga de vegades a adoptar solucions d’emergència ia improvisar cellers en qualsevol lloc que només aconsegueixen fer malbé el vi. El més habitual és recórrer a un racó del garatge, probablement ple d’olors a gasolina i oli, a més, per descomptat del CO2 dels motors i del soroll i tràfec eixordadors.

També solen ser una solució freqüent dels trasters, espais cecs sense aïllament ni ventilació que contribueixen també a espatllar el vi. Pel que fa al socorregut armari de la cuina, res més inadequat: la proximitat a les vibracions de la nevera, rentadora o rentavaixelles i la calor dels focs o del forn incideixen tan negativament en els vins que el més probable és que, quan anem a beure’ls, s’hagin convertit en vinagre.

El costum de jugar a fer de cellerer i tenir a casa un barrilet, no és més que això, un joc, perquè en un domicili no es poden imitar les condicions que es donen en un celler autèntic. Per estalviar-se el disgust de comprovar que després de tant mim el vi està per tirar-lo, millor abstenir-se de les bótes casolanes.

El vi i el desig sexual femení

Un mite que va deixar de ser-ho

 TAGS:vi i desig sexualMolt s’ha parlat i especulat sobre el consum de vi i els desitjos sexuals femenins. Avui ja es pot asseverar amb contundència que el consum moderat de vi negre incrementa notablement el desig sexual femení, si bé és cert que era sabut que el consum de vi així com altres licors augmenten el flux sanguini en els éssers humans, les propietats del vi el fan un potent afrodisíac més que cap altra beguda.

Un recent estudi realitzat per la Universitat de Florència a Itàlia va dur a terme unes proves amb 798 dones, amb edats que fluctuaven entre 18 i 50 (italianes, de la regió de Chanti a Toscana). Aquestes dones es van repartir en 3 grups:

 • les que no bevien ni una sola gota de vi
 • les que bevien almenys 1 copa diària
 • i les que bevien entre 1 i 2 copes diàries

Amb aquesta prova els resultats van ser que les dones del tercer grup, és a dir les que bevien entre una i dues copes de vi diàries, les respostes als desitjos sexuals eren més elevades que en els altres 2 grups. Tot i que les dones grans solen tenir més baixa la libido, també en elles el vi va ajudar a incrementar el desig sexual. Aquests importants estudis van ser publicats a la prestigiosa revista Journal of Sexual Medicine (Revista de Medicina Sexual).

Per arribar a aquest sorprenent resultat, les 798 dones van haver de resoldre un qüestionari de 19 preguntes, totes elles eren òbviament de caràcter sexual i bàsicament sobre l’índex sexual femení.

Com ja vam dir, els licors augmenten el flux sanguini, però el vi a més ho fa en zones claus de la dona, d’aquí el perquè del seu poder “afrodisíac” a les dones. Aquests resultats han sorprès a propis i estranys, i malgrat que el grup de dones posades a prova és petit, és evident que el vi té un altre poder més dels que ja abans se li coneixien.

Un altre detall que cal ressaltar és el tipus de vi emprat en aquesta prova. L’utilitzat va ser el vi negre, especulem que a causa de ser un dels més concentrats de gairebé totes les varietats. Encara que tampoc es descarta que el mateix o similar efecte puguin causar altres classes de vins.

El celler a casa

Com fer-se un petit celler a casa

 TAGS:cellerQualsevol aficionat al magnífic món del vi ha pensat alguna vegada en muntar un petit celler a casa, i no només perquè vulgui tenir a l’abast en qualsevol moment bones marques en perfecte estat, sinó també perquè així pot comprar vi en condicions avantatjoses: s’adquireix sense haver acabat el seu envelliment i després es deixa que finalitzi la criança a casa, quan el seu valor al mercat s’hauria multiplicat.

No obstant això, el problema sorgeix amb les instal·lacions domèstiques: el més freqüent és que no es disposi d’un espai adequat, pel que es recorre a solucions d’emergència que no fan altra cosa que fer malbé el vi que amb tanta cura i interès es vol conservar.

Només maduren bé els vins que s’hagin elaborat per l’envelliment, és a dir, de res servirà guardar un vi jove durant anys en un bon celler, gairebé segur que quan es vagi a beure s’haurà espatllat. Els vins que es poden guardar són els criances, reserves i grans reserves, que ja han madurat en bótes de fusta i en ampolles prou com perquè continuïn fent-ho després en els cellers particulars.

Per aconseguir-ho, l’espai destinat a guardar vins ha de reunir unes condicions: mantenir una temperatura constant, que no oscil · li més enllà dels 8°C als 18°, amb una mitjana ideal de 12°C tot l’any. Si puja la temperatura, els vins blancs experimenten fermentacions secundàries i els negres acceleren el procés d’oxidació. Per contra, temperatures inferiors enterboleixen el vi i alteren el seu color. Per això és fonamental tenir un termòmetre per controlar en tot moment.

Aconseguir un ambient prou humit: la humitat de l’aire no només no perjudica la correcta conservació i envelliment del vi, sinó que és necessària, però també és important que no sigui excessiva, perquè en aquest cas, ha d’abonar l’aparició de floridures i els vins adquiriran un característic olor a humitat. L’ideal és que no baixi del 80% perquè la sequedat afecta els suros, que encongeixen i deixen entrar l’aire.

Aïllar de sorolls i olors: encara que el vi no “escolta”, les vibracions i els sorolls li perjudiquen enormement, perquè l’agiten i produeixen importants alteracions organolèptiques. Els ampollers han d’estar aïllats de la nevera o de qualsevol aparell amb motor. A l’habitació que serveixi de celler, no s’han de realitzar treballs que produeixin sorolls o vibracions. Respecte a les olors, també penetren en les ampolles, per això, no es pot guardar el vi al costat de substàncies com pintura o gasolina, ni prop d’aliments que desprenguin aromes fortes, per exemple, el formatge o el pernil.

Convé assegurar-se que hi hagi prou ventilació, perquè l’aire es renovi. Assegurar l’absència de llum: el vi es fa malbé si està exposat molt de temps a la llum, per això, la del celler ha de ser molt tènue, perquè si no, es produeix una oxidació molt ràpida que els experts reconeixen després quan tastar el vi i denominen “gust de llum“.

Disposar les ampolles en horitzontal: el vi ha reposar en posició horitzontal perquè el suro estigui sempre humit, el més pràctic és apilar les ampolles, procurant que no calgui moure moltes per trobar la que anem buscant. Per aquesta raó l’ordre és fonamental.

La temperatura ideal per beure un vi

 TAGS:temperatura del viLa temperatura del vi és un tema de llarga data i de molta controvèrsia, com és de domini popular el vi blanc es pren més fred que el vi negre, però quina és la temperatura exacta per poder gaudir el vi en tota la seva esplendor?, tractarem de diluir aquest i altres interrogants a continuació.

Usualment els vins són guardats en soterranis o llocs freds de la casa, llocs que podrien arribar als 11 graus centígrads, tenint en compte que la temperatura ambient normal fluctua entre 18 a 25 graus centígrads. Aquests detalls climatològics encara compliquen més ja que tot dependrà d’on es trobi i en quina estació de l’any estigui, el ventall de diferents climes s’obre en una infinitat d’alternatives que fan impossible tenir una temperatura exacta. De tota manera, sempre és recomanable utilitzar termòmetres de vi per comprovar la temperatura exacta.

La temperatura en els vins negres

Els vins negres s’han beure en el que anomenen temperatura ambient, és a dir, entre 16 a 18 graus centígrads, aquesta temperatura ajudarà a guardar el sabor, aroma i cos del vi.

No obstant això:

Si el vi negre en qüestió és jove la temperatura ideal serà més baixa, entre 12 a 15 graus centígrads, així podrem assaborir la seva frescor, i algun matís floral o fruiter si en té.
Si el que té a les nostres mans és un vi de criança, la temperatura ideal ha d’estar entre 16 a 18 graus centígrads, així apreciarem el seu buquet de la millor manera.
Si el vi és de grans anyades podria beure fins a 20 graus centígrads, aquí dependrà molt el tipus d’origen del vi.

La temperatura en els vins blancs

Els vins blancs definitivament es gaudeixen millor freds, més que els vins negres. Però com en el cas dels vins negres, hi ha algunes varietats específiques de vins blancs. Si el vi blanc que anem a beure és un vi blanc jove, l’ideal és gaudir per sota dels 10 graus centígrads, fins a 7 o 8 graus és l’ideal, així ressaltarem seus aromes, sense arribar a despullar la seva acidesa o el gust de alcohol.

Si el vi blanc és semisec podríem prendre fins a 6 graus centígrads, destacarem així la seva suau dolç i el seu sabor fruiter. Els vins blancs fins es gaudeixen molt bé en 10 graus centígrads, entre ells podríem anomenar els vins manzanillos.

Cal destacar reben els vins rosats, aquests han de beure preferiblement per sota dels 8 graus centígrads mai menys dels 6 graus. Els caves són recomanables beure’ls entre 5 a 7 graus centígrads.

Com llegir una etiqueta de vi

En una ampolla de vi hi ha molta informació a interpretar. L’etiqueta del vi és una de les parts més importants, és – juntament amb la contraetiqueta, el tipus d’ampolla, la càpsula i el tap – com la matrícula del vi, el seu senyal d’identitat. En ella, a més de gaudir del seu disseny (marca distintiva i comercial), podràs esbrinar els elements més importants del vi en qüestió: el/els raïm/s, el productor o celler i l’anyada.

 TAGS:etiqueta,etiqueta de vi,vi

 • El raïm, ja que immediatament pots decidir si és el tipus de vi que vols beure.
 • El productor/celler/enòleg, perquè alguns són molt bons i altres no tant.
 • L’any de la collita a causa que alguns són millors que altres en funció de les circumstàncies climatològiques que va patir la vinya (en un restaurant, per exemple, jo sempre faig que l’any de verema que em serveixen és el que vaig ordenar – pot ser més car o no tan bo).

A més de aquestes 3 informacions, descobriràs: el seu grau alcohòlic, el volum contingut, la identificació i localització del celler, el registre embotellador, la seva denominació d’origen i els registres de sanitat i d’exportació, essent expressament prohibit que l’etiqueta inclogui qualsevol dada que indueixi a equivocació.

Respecte a la contraetiqueta del vi, és on sol aparèixer el segell oficial del Consell Regulador de la Denominació d’Origen, una nota de tast, suggeriments de servei o maridatge i el període d’envelliment del vi: criança, reserva o gran reserva.

I és que llegir una etiqueta de vi pot ser tan fàcil com llegir l’alfabet o tan difícil com intentar desxifrar un idioma estranger, tot depèn de qui és l’etiqueta i d’on prové. Desentranyar els misteris que tanca una ampolla de vi abans de ser oberta, llegint la seva etiqueta, dóna per escriure un llibre, però intentem proporcionaos les claus més importants.

Les etiquetes del Nou Món tendeixen cap al plantejament de “això és del que es tracta”, amb la varietat de raïm o barreja clarament etiquetats, el productor, on es van conrear el raïm i el contingut d’alcohol fàcilment a la vista. En els vins del Vell Món tenen fama de “emmascarar” informació clau, però això no és així en absolut. Si saps el que busques, pots desxifrar la informació de l’etiqueta pertinent amb molt poc esforç. En lloc de la varietat, el lloc és la peça principal d’informació en l’etiqueta del vi – d’on és el vi. Els vins del Vell Món són vins d’una modificat molt en el seu terrer (terroir), no necessàriament en el raïm específica, de manera que si coneixes la regió, llavors també tindràs la informació de les possibles raïms que es van obrir pas a l’ampolla .

Us deixo alguns exemples que he trobat d’interpretació d’etiquetes de vins d’altres països (en anglès): Itàlia, Alemanya, França (Borgonya), França (Alsàcia), Nou Món … Tens més exemples? Dubtes sobre això? Espero els vostres comentaris. 😉

Uvinum, l’origen

Nico Bour, el nostre CEO, ja t’anunciava que Uvinum va sorgir d’una conversa a través de Facebook, de la xarxa social més coneguda, utilitzant la Web 2.0 des del principi. Però t’agradaria descobrir el que ens vam dir exactament en els primers missatges els fundadors de Uvinum? Només has de seguir llegint.

Un projecte

Nico Bour: “9 desembre 2008 a les 16:37 h.

Hello boys,

Tinc una mica de morro, però ho comento.
Si us interessa parlar d’un projecte personal al qual dono voltes em dieu … no és que vulgui ser misteriós però hi ha possibilitats interessants … 🙂 És un projecte de molt interès des del punt de vista SEO però tb molt Web 2.0 i amb model de negoci clar i important. Hi ha un bon competidor en aquest mercat però encara ho considero bastant “verge”.
Doncs res, deixo de ser misteriós 🙂

Ja em dieu alguna cosa.

Ciao!!
Nico

Albert Garcia & Albert López: “9 desembre 2008 a les 17:45 h.

Ep nano, aquí els dos Alberts. 🙂

Doncs així a “bot” … com tu dius, sona “misteriós”, sí que és cert. 😉

Bé, ja saps que ens apuntem a una ronda d’aspirines, i si la cosa va per on dius … doncs gairebé segur que ens pot interessar. Si ens expliques una mica més … podrem dir-te amb més seguretat. Estem intrigats.

Nico Bour: “9 desembre 2008 a les 18:55 h.

Ok tiu, ja sé que no he estat molt clar. Sóc transparent pq de tota manera les idees no serveixen per a res sinó s’executen.

Primer ens situem: el món del vi (ja pinta bé no??). El conec bastant bé (o molt bé) pq a la meva família som productors de vi des de fa ja més de 150 anys. La meva família treballa full time en la nostra propietat a França i des de sempre he viscut en aquest món, el que em permet tenir una idea aproximada d’un sector i sobretot contactes en diversos països i un possible assessor que és el meu pare (que té més de 30 anys d’experiència en el sector), que sempre poden servir per a moltes coses (encara que jo a ell no li he dit res … encara).

El fet és que estem en una societat en la qual l’oci i el plaer de la vida tira cada vegada més, però en el cas del vi passa que a la gent li encanta el vi però té poca idea, o molt poca per no dir una altra cosa. És un sector en el qual hi ha grans companyies (…) que controlen bastant i són molt conegudes de cara al públic però hi ha milers de productors a cada país que no es coneixen, excepte els entesos, i que són difícils de recomanar pq no es té accés a ells (i la gent les valora per la seva marca però no sap del producte). Però qui diu productes de vi o grans companyies diu també oficines de turisme o restaurants amb la seva carta de vins, cellers …

El fet, i ho veig en el meu sector amb Tripadvisor que és el rei de les recomanacions d’hotels, (i això ho sabeu molt bé) és que recomanar i valorar productes per part dels usuaris cada vegada serà més important i més valuós a nivell de continguts. L’UGC és factor clau i ho seguirà sent cada vegada més amb el tema de la reputació i la confiança (els fullets ja no serveixen). Si a aquest fet li sumes una grandíssima capa social per crear-te el teu celler virtual, els teus wish list de vins que voldries tenir, … conèixer altres amants del vi i realitzar quedades, muntar grups de discussió, convidar enòlegs o productes de vi perquè parlin amb els usuaris … etc, hi ha grans possibilitats i lògiques dins d’un sector en el qual hi ha molt de passió i de plaer.

(…)

És un sector en el qual hi ha ja alguns competidors que són molt forts en ecommerce (…) però en el mix “recomanació + comunitat” veig possibilitats (…). Hi ha una oportunitat per fer alguna cosa molt potent pq és un sector que ha d’anar a molt més en web. (…). Tb té opcions interessants en temes de mòbil pq m’estic imaginant a algú en un super o en un restaurant veient vi i no sap si és bo o no (es connecta via mòbil a la pàgina i automàticament amb les recomanacions i valoracions li resol el dubte).

Ho he resumit una mica ràpid però perquè així us feu una idea més clara.

Ja em comenteu que opineu … amb calma això sí. Crec que és una gran combinació de projecte de comunitat, de SEO i que pot tenir una gran marca per si mateix i ben fet només pot triomfar. (…).

Ja no dic més, que aquest missatge és llarguíssim jejejejeje.
Ciao!!

Nico

I a partir d’aquí, et pots imaginar: quedem un dia per comentar-ho amb més calma (i amb unes copes de vi pel mig, ja de pas) i així hem anat entrant en detalls que han canviat el concepte inicial que vam tenir a través de Facebook. S’acosta el llançament, aviat podràs descobrir què és Uvinum (en català) i compartir amb nosaltres la passió pel vi. T’apuntes?

www.uvinum.cat

Comprar vi per Internet

 TAGS:vi,comprar vi,comprar vi onlineComprar vi per internet és una cosa que sorprèn encara a més d’1 usuari. Molts coneguts meus, amants del vi i compradors habituals en vinoteques o supermercats, em diuen que mai han comprat vi per Internet. Dins la nostra tasca del dia a dia a Uvinum, hi ha la de divulgar la nostra experiència i de predicar sobre els avantatges que té la Xarxa sobre canals més tradicionals.

Comprar vi per Internet és ja una realitat. En els US, ja representa més del 8% del mercat B2C, el equival a més de 2.000 milions de dòlars. A Europa, les vendes de vins per internet creixen any rere any més del 10% encara que si que és cert que a Espanya, els consumidors no han sabut veure (i les empreses probablement no hagin sabut educar bé a l’usuari) els avantatges comoditats de comprar a Internet.

Per això, crec que és bo fer un procés de reflexió sobre quins són els elements claus a l’hora de decidir-te per comprar 1 vi en un celler o supermercat per exemple. Nosaltres hem fet diversos brainstormings amb gent del sector (i gent que no ho són) i aquests són els elements que més destacaven a l’hora de prendre una decisió parar comprar un vi:

 • rebre una recomanació
 • el preu i la relació qualitat/preu
 • la completa informació sobre el vi
 • la marca
 • descobrir un vi
 • disseny/packaging
 • marca del vi
 • raïm
 •  i DO (denominació d’origen)

A tot això, jo afegiria:

 • l’amplitud de catàleg
 • recomanacions no influïdes per un interès comercial per comprar aquest vi Vs altre
 • la comoditat de poder comprar el vi quan vols (a la feina, a casa, ….)
 • rebre recomendacions personalitzades
 • poder comparar preus entre diverses botigues i decidir pel millor preu

Si consum tots aquests elements, tots ells es troben com a clars arguments per comprar vi per la xarxa. Internet ofereix totes les opcions aquí exposades però malauradament, comprar vi per internet no és una realitat massiva a Espanya a dia d’avui. A què esperem perquè sigui així? Si en el món del viatge, Internet ja representa més del 25% de les vendes donades les clares avantatges (sobre una agència de viatges tradicional) que això suposa, com no serà el mateix amb el vi?

A més, hi ha diverses botigues en línia a Espanya que estan realitzant un fantàstic treball com: Vila Viniteca, Aporvino, Grau Online, Ecomprarvino, etc … i altres a l’estranger com Wine.com, Chateauonline, 1855.com … Totes elles han demostrat al llarg del temps la seva qualitat com a servei i el seu avantatge com a canal de venda.

D’altra banda, quan parlo amb gent sobre el tema de la venda en línia de vins i les possibles desavantatges de la xarxa, alguns em comenten:

És que a Internet el vi no es pot tastar …

I és veritat, a la Xarxa no es pot tastar. Però potser pots en un supermercat o en la gran majoria de les vinoteques?

Al final cada espai de venda té els seus avantatges, com les poden tenir botigues especialitzades, vinoteques, supermercats, etc … L’única cosa important és difondre la cultura del vi i el consum responsable per compartir la teva família o amics.

L’origen del vi

Existeixen 2 mites sobre els orígens de la fermentació. El primer és que la cervesa va ser “inventada” o més exactament, descoberta, per casualitat. El segon, que el vi va ser també un accident. És molt poc probable que, donat l’elegantment senzill i alhora tan complex procés d’elaboració de cervesa, la cervesa no fos més que una ensopegada. El mateix passa amb el vi, encara que és probable que els nostres avantpassats observessin com els sucs de fruites canviaven quan es deixaven descompondre o podrir en certes condicions.

El perquè és poc probable que el descobriment del vi fos un accident es deu al descobriment de les llavors de raïm, que es troben en abundància en les parts baixes de Geòrgia – el de Rússia. Les llavors han estat datades amb carboni i s’estima que tenen al voltant de 7.000 anys d’antiguitat. El que fa que aquestes llavors siguin excepcionals no és només la seva abundància, sinó la seva forma. Les llavors que s’han reunit per al cultiu difereixen de les llavors silvestres en forma i informació genètica.

Totes les varietats modernes de raïm conreades són hermafrodites, o tenen les característiques d’ambdós sexes. Això és perquè els nostres parents de l’Edat de Pedra tardana collien només vinyes femenines. Les vinyes, quan es deixen per si mateixes, tenen mascles i femelles. Les femelles porten la fruita, mentre que els homes pol·linitzen. Quan l’home primitiu va arribar a escena va salvar les plantes femenines i va reduir les mascles. Amb el temps, només les vinyes hermafrodites van poder sobreviure. Una de les supervivents dels experiments amb el vi de l’home primitiu es diu vitis vinifera, que és l’espècie de la qual van sorgir el raïm de vi. La gent d’aquestes primeres èpoques va estar prou atenta per destacar aquest tipus de raïm per seu alt contingut de sucre. Sense sucre, no hi ha vi.

Per què la fermentació no va ser un accident? Això està obert a discussió, però el vi, com la cervesa, no podria haver arribat a existir sense coincidir certes condicions. Juntament amb el sucre és necessari que hi hagin els llevats, i els que els primers raïms tenien a la seva pell, aparentment tan a l’atzar, i en els seus molts tipus haurien de ser llevats d’origen natural. Ara sabem que alguns d’aquests llevats d’origen natural no són molt bons per al vi i només poden portar a la fermentació com a molt, però que probablement va ser prou per aconseguir que l’home primitiu arribés fins on havia d’arribar, que, d’acord als primers escrits sobre el vi, va ser el lloc dels déus.

8 beneficis del vi negre per a la salut

 TAGS:beneficis,vi negre,salut
El vi és una de les begudes alcohòliques més antigues del planeta. La seva història s’estén per milers d’anys, i encara que beure en excés de qualsevol beguda alcohòlica provoca gran quantitat de problemes relacionats amb la salut en lloc d’aportar beneficis, la investigació actual suggereix que una copa de vi negre cada dia pot proporcionar alguna cosa més que una mica de relaxació.

? Reducció del risc de mort per a gairebé totes les causes: Els investigadors europeus suggereixen que el consum diari moderat de vi negre (22-32 g d’alcohol) té un efecte protector sobre la mortalitat per qualsevol causa. Segons els estudis de França, Regne Unit, Finlàndia i Dinamarca, el consum moderat de vi és més beneficiós que el de cerveses o altres begudes espirituoses.

? Tabaquisme: Fumar molt entorpeix seriosament la capacitat natural dels vasos sanguinis per relaxar-se, o la vasodilatació. El vi negre, amb o sense alcohol, disminueix l’efecte nociu del consum de tabac en l’endoteli – capa de cèl·lules que proporcionen una reducció de fricció en el revestiment dels vasos limfàtics, els vasos sanguinis i el cor.

? Malaltia del cor: Un dels més coneguts i estudiats beneficis del vi negre és el seu efecte protector del cor. El consum moderat i regular de vi negre pot ser un preventiu contra la malaltia cardíaca coronària. Els científics creuen que el vi negre redueix el risc de malaltia coronària mitjançant la reducció de la producció de lipoproteïnes de baixa densitat (LDL) i impulsió de lipoproteïna d’alta densitat (HDL).

? Coàguls de sang: El vi negre produeix una acció anticoagulant, o antitrombòtic. Els consumidors esporàdics o moderats de vi tenen un nivell de proteïna fibrinógena que promou la formació de coàguls de sang.

? Aterosclerosi: El vi negre pot prevenir la iniciació i progressió de l’aterosclerosi (enduriment de les artèries). L’aterosclerosi s’inicia quan els vasos sanguinis comencen a perdre la seva capacitat per relaxar-se. Tant l’alcohol com els polifenols presents en el vi negre semblen favorables a mantenir els vasos sanguinis saludables mitjançant la promoció de la formació d’òxid nítric (NO), substància química fonamental i factor de relaxació que juga un paper important en la regulació del to vascular .

? Hipertensió: El consum excessiu d’alcohol es considera generalment un factor de risc per a la hipertensió. No obstant això, hi ha algunes proves dels efectes favorables del vi negre sobre la pressió arterial. Dues copes de vi negre (250 ml), juntament amb el menjar, baixa la pressió arterial després del menjar en persones hipertenses.

? Càlculs renals: La ingesta de vi negre redueix el risc de formació de càlculs renals.

? Malaltia d’Alzheimer: El consum moderat de vi es correlaciona amb un menor risc per a la malaltia d’Alzheimer. Els investigadors van trobar que el resveratrol, un polifenol del vi negre, produeix efectes neuroprotectors.

Així, mentre que la meva conclusió no inclou una declaració genèrica dient a tots que s’ha de beure vi cada dia, pot valer la pena provar si la teva situació actual encaixa com situació de risc per a qualsevol dels punts anteriors. Tots a comprar vi! 😉