Mes: agost de 2016

Les zones vitivinícoles d’Alemanya (I/III)

 TAGS:undefined

Els vins alemanys són de llarga tradició i cada vegada despunten més al mercat de vins mundial. Per conèixer els seus vins, cal saber quines són les principals regions vinícoles d’Alemanya.

Les seves zones es divideixen en 13 amb una extensió mitjana de 100.000 ha i la gran majoria es troben concentrades al sud i a la part sud-oest, donades les millors condicions meteorològiques per a la seva elaboració.

Les seves varietats de raïm més importants són les Riesling i Müller-Thurgau, que són les més venudes i explotades, amb vins frescos, majoritàriament blancs. L’exportació dels seus vins te com a destí altres països europeus, entre els quals destaca la Gran Bretanya, i fora del continent es venen sobretot als Estats Units.

Algunes de les regions vinícoles alemanyes són Ahr, Baden, Franken, Hessische Bergstraße, Mittelrhein, Nahe, Pfalz, Rheinhessen, Saale-Unstrut i Württemberg.

Comarca vinícola d’Ahr

Els paisatges d’aquesta regió vinícola d’Ahr estan protagonitzats pel riu que porta el seu nom, a més de turons i roques. Compta amb 552 ha de superfície vitícola conreada, una gran majoria és de producció de vins negres, amb les varietats de Spätburgunder, la Portugieser, la Dornfelder i la Frühburgunder. El raïm blanc més estès de la zona és el Riesling, amb 41 ha de superfície. Una gran part dels viticultors del lloc realitzen una activitat secundària, si bé està creixent una nova generació de joves viticultors que està reanimant el sector en aquesta zona.

Zona de Baden

Amb un paisatge de pel·lícula, Baden ofereix un clima més assolellat i càlid, per la qual cosa és una de les millors zones per a la producció de vins. En aquest cas, el 60% de cultiu és de raïm blanc, mentre que la resta corresponen a raïm negre. La seva varietat més significativa és la Spätburgunder, amb la famosa varietat Burgunder (Pinot); a més dels blancs Riesling i Müller-Thurgau. És de destacar que el vi es produeix a cellers de tipus familiar amb 77 cooperatives de viticultors i 400 finques de vinyes.

 TAGS:Meyer-Näkel Us de la Meng 2014Meyer-Näkel Us de la Meng 2014

Meyer-Näkel Us de la Meng 2014

 

 

 TAGS:Nelles Spätburgunder Feinherb 2014Nelles Spätburgunder Feinherb 2014

Nelles Spätburgunder Feinherb 2014

Sis beneficis del vi blanc per a la salut

 TAGS:undefined

Tots coneixem els avantatges que ofereixen els vins negres, però els blancs també tenen les seves propietats, a més de la seva frescor i aroma inconfusible. Quins són els principals beneficis del vi blanc per a la salut? A continuació compartirem amb uns quants:

1. És bo per a malalties relacionades amb els pulmons

Entre les bondats del vi blanc, ressalta que prevé les malalties pulmonars, i és que segons una investigació de l’Escola de Medicina de Buffalo, el consum moderat de vi blanc al llarg de la vida pot arribar a millorar la salut pulmonar. D’aquesta manera, prevé l’aparició d’aquelles malalties que afecten el sistema respiratori.

2. Ajuda a perdre pes

Encara que pugui semblar estrany, perquè es diu que el vi blanc aporta calories, una investigació de la Universitat de Hohenheim va demostrar que las persones que volien perdre pes i bevien vi blanc amb moderació aconseguien aprimar-se.

3. És antioxidant

Tant el vi negre com el blanc són antioxidants, residint aquestes propietats en el suc del raïm. Aquesta característica fa que el vi blanc també protegeixi les cèl·lules i impedeixi l’avanç de certes malalties com el càncer, especialment el càncer de mama.

4. És nutritiu

Sí, el vi és nutritiu per la quantitat de vitamines i minerals que comporta. Ara bé, si ens fixem en el vi blanc, podem destacar que és ric en fòsfor, potassi i fluor.

5. És bo per a la ment

Beure vi també potencia l’intel·lecte. És a dir, no només aporta beneficis per al cos, doncs una investigació duta a terme a la Universitat de Reading va concloure que l’àcid fenòlic que es troba al vi ofereix un tipus d’acció positiva sobre les cèl·lules cerebrals, i això protegeix el cervell de desenvolupar malalties neurodegeneratives.

6. Ajuda a enfortir ossos i músculs

El vi blanc ens fa estar més actius. Tot i que per això és essencial fer exercici físic, el resveratrol que trobem en aquest tipus de vi manté els ossos forts i enforteix els músculs.

 TAGS:Jean Leon 3055 Chardonnay 2015Jean Leon 3055 Chardonnay 2015

Jean Leon 3055 Chardonnay 2015

 

 

 TAGS:Gessamí 2015Gessamí 2015

Gessamí 2015

 

10 mercats ecològics que no et pots perdre

 TAGS:undefined

L’estil de vida ecològic sembla que es consolida i, més enllà d’una moda, es porta tot allò saludable. Els aliments de proximitat inunden aparadors en botigues i mercats. Tot seguit farem un repàs a alguns dels mercats ecològics que no et pots perdre.

1. El mercat de La bona vida, a Madrid, és un dels millors per a aquells que prefereixen vins ecològics i productes casolans.

2. De la capital anem cap a Barcelona, on els mercats de tot tipus omplen carrers i places els caps de setmana. En aquest cas, destaquem el d’Avinguda Diagonal, que sol tenir lloc cada divendres. Es diu MerCAT Ecològic, i hi trobaràs productes de la terra sempre ecològics.

3. A València, el Mercat Ecològic de Godella té lloc els dissabtes de 9 a 14 h a la Plaça de l’Ermita. Productes variats i aliments de km 0 són els protagonistes.

4. A Vigo també hi ha aquesta classe de mercats. El bon menjar de Galícia arriba aquí a la seva màxima expressió. Durant el segon i l’últim dissabte de cada mes, al lloc de la presó vella de Tui se celebra el Mercado da Verdura de Tui amb l’horta gallega com a principal protagonista.

5. Valls, a Tarragona, ofereix diversitat de productes a les seves botigues; i si busquem un mercat d’aquestes característiques, aquí també el trobarem. És el Mercat agroecològic i de varietats locals, un lloc amb productes locals, receptes de sempre i moltes activitats.

6 i 7. A Bermeo, Biscaia, destaquen dos mercats. D’una banda, la Feria del Pescado, que té lloc al mes de maig, amb peix de tota mena, i el Mercat del dia de Santa Eufemia, que sol celebrar-se al setembre, amb productes ecològics i una gran quantitat de parades per poder comprar.

8. I no marxem del nord. A Galícia, concretament a la Corunya, Mercanatura és un dels mercats més coneguts en temes ecològics i artesanals.

9. A Buenavista del Norte, Tenerife, també es pot anar de mercats ecològics. En aquest cas, destaca el mercat de l’Agricultor, que cada dissabte reuneix diferents productors que ofereixen els millor de l’horta.

10. I prop de Barcelona, a Montgat, el Mercat Ecològic i Artesà sol organitzar-se el tercer dissabte de cada mes, a la Plaça Mallorquines.

 TAGS:Espelt Solivent Ecològic 2014Espelt Solivent Ecològic 2014

Espelt Solivent Ecològic 2014

 

 

 TAGS:Binigrau Ecologic 2013Binigrau Ecologic 2013

Binigrau Ecologic 2013

 

 

Foto: NWY69

El Penedès reconeixerà la singularitat de les seves terres amb vuit subzones

 TAGS:undefined

Una de les DO més destacades d’Espanya és la del Penedès. Té una llarga tradició, diverses zones de producció i vins de qualitat que són exportats a molts països.

I ara és notícia perquè la pròpia DO i el seu consell regulador han aprovat que es divideixi en vuit subzones vinícoles, i no set com s’especificava a la proposta presentada anteriorment.

Aquesta resolució posa fi a 15 anys de debat sobre la necessitat d’un reconeixement dels diferents territoris i zones que formen la DO Penedès. El que encara està pendent d’aprovació és el nom de cadascuna de les subzones, que s’espera es resolgui més endavant.

El consell regulador de la DO també ha informat sobre l’etiquetatge del vi amb les noves subzones, que serà quelcom voluntari, tot i que pot donar un valor afegit als vins d’aquestes zones. Aquesta nova classificació és similar a la que ja s’ha establert en altres països, com la Borgonya francesa.

Les set subzones ja aprovades l’any passat eren: Conca del riu Anoia, Valls del Bitlles Anoia, Conca del riu Foix, Serra d’Ancosa, Massís del Garraf i Costers de l’Ordal, Marina del Garraf i Costers del Montmell.

Un dels objectius d’aquestes noves zones i els seus noms és donar més prestigi a tota la zona, perquè sigui més coneguda mundialment i es sàpiga d’on procedeix cada vi elaborat. En tot cas, des de la Denominació d’Origen anuncien que, a partir d’ara, les possibilitats són més grans i millors.

Les varietats blanques de la DO són les inconfusibles xarel·lo, macabeu i parellada, a més de chardonnay, riesling, sauvignon blanc, mentre que entre les negres hi ha la garnatxa, syrah, monastrell, merlot, ull de llebre i samsó, entre d’altres.

 TAGS:Miranius 2015Miranius 2015

Miranius 2015

 

 

 TAGS:Somiatruites 2015Somiatruites 2015

Somiatruites 2015