5 tendències en consum del vi per al final de la dècada

Per Cèlia Rodríguez
tendències del vi

tendències del vi

Tan sols queden dos anys per arribar a 2020 i començar una nova dècada. És per això que els entesos estableixen les seves tendències en el món del vi per a final de la dècada. L’informe “Wine Trade Monitor 2018”, realitzat per Sopexa, segons respostes de professionals, relata aspectes diferents com quins són els vins més valorats i quins formats són els favorits pels consumidors, entre d’altres qüestions.

1. Els vins francesos segueixen sent els més valorats

No hi ha sorpreses en aquest apartat. Si bé altres vins de diversos llocs guanyen posicions, nou de cada deu professionals consultats consideren que els vins francesos segueixen sent imprescindibles. Pugen els procedents de Xile, Austràlia i els Estats Units.

2. Envasos i formats

Els països asiàtics segueixen tenint especial predilecció pel vi embotellat, segons l’estudi, i el 66% dels operadors de la zona pronostiquen el major creixement de les ampolles de menor volum i altres petits formats. Els envasos i etiquetes “intel·ligents” i interactives compten amb bona acollida en els països asiàtics però menys en altres occidentals.

3. Increment dels vins ecològics

Els vins ecològics es posicionen, per primera vegada, entre els tres primers llocs de les categories més prometedores per a més del 35% d’operadors (excepte la Xina i Hong Kong). Mentre que l’aposta per allò local és cada vegada més important com hem vist fa uns anys, tant en alimentació com en begudes. És a dir que la “denominació regional” ven bé i seguirà a l’alça fins a final de la dècada.

4. Denominacions d’origen

Sempre han estat destacades. I no anaven a ser menys a finals de la dècada. L’estudi posa de manifest que la majoria dels professionals enquestats citen en primer lloc a les franceses en vins negres. Amb quatre regions líders: Bordeus, Llenguadoc, Côtes du Rhône i Borgonya. En blancs, els de Marlborough (Nova Zelanda) s’imposen a tot arreu excepte a Bèlgica, mentre que els blancs francesos de la Vall del Loira són líders entre els europeus.

Rioja i Rueda són les denominacions espanyoles que ocupen els primers llocs del rànquing en negres i blancs, respectivament.

5. Tipus de raïm

La classificació de les quatre soques clàssiques es manté estable (Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir i Merlot), cal ressaltar l’èxit de la Chenin blanc als Estats Units, que és una clara tendència a tenir en compte.

En l’enquesta de Sopexa han respost 781 professionals (importadors, majoristes, distribuïdors i “pure players” del comerç electrònic), un 77% dels quals diuen que són persones clau en la presa de decisions.

 

 

Fotos: Uvinum i Lukáš Jirovský

Deixa un comentari