Ampolles Magnum, vi per a compartir

Per Marta Burgués

 TAGS:Hi ha ampolles de vi més grans del normal. La més utilitzada és l’ampolla Magnum, que té capacitat per litre i mig de vi, és a dir, el doble que una ampolla normal. Doncs bé, un dels temes que més interès susciten entre els nous aficionats al vi és el d’aquest format. Per què ampolles tan grans? Bé, doncs hi ha motius de sobres… 

Penseu en el vi com un conjunt de partícules. Una partícula ha estat en contacte amb la pellofa (pell) del raïm, i ha adquirit part de les seves propietats. Una altra ha estat a la bóta al costat de la fusta, i ha pres gust d’aquesta. Una altra ve d’una vinya més jove, i té menys aromes. I fins i tot n’hi ha alguna que ve d’un raïm una mica passat, i té un sabor més dolç… 

Quan el vi s’embotella, aquestes partícules es van barrejant, fins que totes acaben sent iguals. És quan es diu que un vi s’ha ?afinat? a l’ampolla.

Si l’ampolla és petita, és més difícil que totes les partícules estiguin representades: si en una ampolla només cabessin 3 partícules, una de les que hem esmentat no estaria present en el vi. Així, com més gran sigui l’ampolla, més partícules diferents formaran el vi i més complet serà el seu sabor. 

Això també vol dir que com més gran es l’ampolla, més temps caldrà perquè s’arrodoneixi a l’ampolla. Per això, normalment, els vins en ampolla Magnum surten a la venda un any després que els vins de la mateixa collita embotellats en ampolla normal. Però el procés, en ser més lent i reposat, oferirà un resultat millor, més perfeccionat. 

Els cellers, que coneixen tots aquests aspectes (i de forma més científica que la meva explicació), solen treure a la venda partides en aquest format, però només dels seus millors vins. Per alguna cosa serà, no? 

Hi ha un altre avantatge en les ampolles Magnum, i és que el vi és molt sensible als canvis bruscos de temperatura. Com més petita sigui una ampolla, menys trigarà a escalfar-se, i és més fàcil que s’espatlli. 

És veritat que una ampolla oberta, sigui de la mida que sigui, perd aromes i qualitat, pel que les ampolles Magnum han d’obrir-se quan hi hagi gent suficient per consumir-la ràpidament, així que es tracta d’un format perfecte per compartir una llarga vetllada amb bons amics, i així evitem haver d’estar pendents contínuament que hi hagi ampolles obertes. La Magnum dóna per llarg… 

Com hem dit, només els millors vins s’embotellen en mida Magnum, així que resulta difícil aconsellar algun, però, perquè proveu alguna cosa diferent, us recomanarem tres que tenen una relació qualitat-preu excel·lent: el Pezas da Portela, el Sierra Cantabria i el Rovellats Brut Nature. 

  • El Pezas da Portela és un un vi blanc de la Denominació d’Origen Valdeorras (Galícia), elaborat al 100% amb raïm Godello. És un vi que barreja acidesa i dolçor a parts iguals, i molt aromàtic, de manera que agrada a tot tipus de tastadors.
  • Sierra Cantàbria és un clàssic de Rioja, un vi negre que manté la vivesa del raïm amb aromes de grosella i fruits vermells, que s’amplien en boca.
  • I per a completar la col·lecció, què millor que un cava com el Rovellats Brut Nature, que porta gairebé 25 anys acaparant premis. Un cava per enllaçar un sopar entre amics amb la sobretaula de la forma més agradable. 

Així que si penses en celebracions, trobades familiars o moments amb els amics, pensa en gran. Pensa en Magnum.

Tambien te puede interesar

Deixa un comentari