El cognom dels vins

Per Marta Burgués

 TAGS:Dir que un vi té terpens, pirazines, norisoprenoides o tiols volàtils en els mostos, per només esmentar alguns, és parlar-li en xinès al consumidor. No obstant això, si li diguessin que l’ampolla de vi que acaba de comprar està composta per un raïm que allibera en la seva vinificació aromes florals (terpens) i que té una forta olor a pebrot de morro de bou (pirazines), podria relacionar aquestes referències correctament amb un cabernet sauvignon.

En canvi, si li comuniquessin que en el seu vi es troben gustos de fruita exòtica, de rosa i fins i tot de compota de poma (norisoprenoides), un podria aventurar que està a punt de tastar un chardonnay. D’altra banda, si a la beguda distingeix notes de guaiaba, pela de cítrics i aranja (tiols volàtils al most), aquest consumidor identificaria que es troba davant d’un sauvignon blanc.

L’olor, el gust i l’aroma d’un vi depenen doncs de la seva composició química, i la prevalença d’una o altra substància en cada vi determinarà el seu caràcter. Per aquesta raó, saber quin raïm es troba en el vi que un compra és essencial a l’hora d’identificar quina és la varietat que a vostè més li agrada.

Més enllà que el procés d’elaboració d’un vi sigui gairebé sempre el mateix, l’expressió singular del raïm respon al seu terroir (sòl, clima, insolació, cura de la vinya), que en cada regió presenta matisos diferents i es converteix, per tant, en vins particulars.

En línies generals, els vins blancs desprenen aromes cítrics de llimona, taronja o aranja, i fruites com la pera, l’albercoc, el meló o la grosella. D’altra banda, les varietats negres es caracteritzen per la seva càrrega d’antocians, substàncies responsables de la coloració del vi que es desprèn en contactar la polpa trencada amb la pellofa, i la presència de tanins, compostos polifenòlics associats amb l’astringència i l’ amargor del vi, que perllonguen la seva vida i aporten al consumidor, entre d’altres coses, antioxidants. Aquests darrers evoquen fruites vermelles com cireres, prunes, gerds, maduixes o mores. Ambdues vinificacions poden oferir, a més a més, aromes minerals, especiats, d’herbes i d’altres comuns a la fermentació com pa o llevat.

El vi no és només raïm, sinó que les seves aromes i sabors es construeixen a través dels processos químics als quals és sotmès, com la fermentació (transformació del sucre contingut al raïm en alcohol), la fermentació malolàctica si n’hi ha (transformació del àcid màlic, usualment associat a la poma verda, per convertir-lo en àcid làctic) i la criança (estacionament en bótes de roure o en ampolla). Tanmateix, hi ha alguns factors comuns que s’expressen en cada varietal i que romanen sempre reflectits en el producte final, l’ampolla.

Tambien te puede interesar

Deixa un comentari