Com afectarà el canvi climàtic a les vinyes?

 TAGS:undefined

Sense cap dubte, el canvi climàtic és un tema que està en boca de tots i és tema de conversa arreu del món, i amb prou motius. El planeta cada vegada s’escalfa més, ocasionant canvis a l’atmosfera que causen al seu torn canvis en ambients i ecosistemes. És una cosa que afecta a tothom i a tot, incloent les vinyes.

Espanya compta amb més d’un milió d’hectàrees de terrenys dedicats específicament a l’activitat vinícola, col·locant el país en primer lloc mundial amb la superfície més gran de vinyes. D’altra banda, en termes d’exportació i producció es troba al segon i tercer lloc mundial respectivament. Dit això, podem concloure que Espanya juga un paper molt important en el comerç mundial del vi. I és quan ve la pregunta: ¿afectaran en alguna cosa els canvis ambientals i climàtics que s’estan donant avui en dia? Sí, molt, i pot ser devastador.

Segons un estudi realitzat per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), que recollia la web especialitzada Tecnovino, la competitivitat de les vinyes espanyols podria estar en joc en uns quants anys a causa dels canvis climàtics que s’estan presentant. Aquests canvis es presenten amb augments de temperatures, principalment en la part sud mitjana peninsular, i disminucions de precipitacions, per la qual cosa serà necessari aplicar mesures d’adaptació de les vinyes per suportar el moviment bioclimàtic, l’augment d’onades de calor i llargues sequeres. Recordem que el clima és un factor important que defineix la tipicitat dels vins i l’estratègia de producció del raïm.

No obstant això, no tot són males notícies, ja que en determinades regions el clima pot ser beneficiós per al sector vitivinícola. L’augment de temperatura, com es preveu que passarà, allarga el cicle de la planta i redueix el risc de gelades, de manera que la qualitat d’aquestes zones milloraria, igual que el seu rendiment.

L’estudi de la UPM conclou que, si bé és important que cada productor prengui les mesures apropiades per als reptes que s’acosten, també és important fomentar l’acció política de sensibilitzar els criteris de producció per optimitzar la relació clima-vinya.

 TAGS:Petit Bernat 2014Petit Bernat 2014

Petit Bernat 2014

 

 

 TAGS:Ulls Negres 2014Ulls Negres 2014

Ulls Negres 2014

Feu un comentari Com afectarà el canvi climàtic a les vinyes?