Com organitzar una cata de vins?

 TAGS:undefined

Un tast de vins es realitza amb la finalitat de saber quins són els olors, sabors i colors del vi per catalogar i donar conclusió de les seves propietats tant visuals com de sabor en boca. Es realitza per part de professionals o enòlegs, però cada vegada més es dirigeixen a un públic més ampli, entre els quals hi trobem amants del vi, aficionats i persones que volen conèixer una mica més sobre la cultura vinícola.

Normalment, en el tast se solen provar cinc vins diferents, per apreciar diversitat de tons, colors, sabors, espècies i més per donar una nota de tast i puntuació a cada vi. Les cates s’han de fer en llocs ben il·luminats, sense olors i bones condicions de temperatura, i les copes que s’usen són transparents i especialment adequades per a les cates.

Fases del tast de vins

Les fases del tast del vi solen ser tres: visual, olfactiva i gustativa. Se sol començar amb explicacions teòriques sobre els vins, per part de l’enòleg o professional que imparteix el tast, per després donar pas a la part més pràctica. En cada fase, es dóna una explicació sobre les seves diferents propietats i fins es poden tastar els vins amb aliments diversos per mesurar millor la potència del sabor.

  • Fase visual: serveix per veure el to i color del líquid del vi, sempre amb fons blanc o de llum natural. Ens diu molt de la qualitat i l’antiguitat del vi.
  • Fase olfactiva: s’acosta la copa al nas per apreciar els diferents aromes que desprèn el vi. Primer notarem els aromes primaris i després podem moure la copa per olorar les aromes secundaris. I si s’agita més podrem notar els aromes terciaris, que moltes vegades corresponen als vins de més qualitat.
  • Fase gustativa: és, potser, la més important del tast. El vi s’ha de retenir a la boca i després escopir-lo en uns recipients expressos per a això. Després es torna a provar i s’empassarà per comprovar quins són els efectes en boca. Les sensacions són totals, tant si es escup com si s’empassa.

I, avui, algunes recomanacions que poden anar bé amb el teu tast són:

 

 TAGS:Blau 2012Blau 2012

Blau 2012 és un vi del Montsant que s’elabora amb 50% de raïm Mazuelo, 25% Garnatxa i 25% Syrah.

 

 

 TAGS:La Garnacha Fosca del Priorat 2010La Garnacha Fosca del Priorat 2010

La Garnacha Fosca del Priorat 2010 és un gran vi que neix d’un projecte molt particular i d’èxit. Un bon vi per un bon preu. 

 

 

 TAGS:Finca Dofí 2006Finca Dofí 2006

Finca Dofí 2006 és un vi elegant i fluïd elaborat a la DO del Priorat.

 

Feu un comentari Com organitzar una cata de vins?