Com triar un bon vi

 TAGS:L’important per triar un vi és saber que més car no sempre vol dir millor i que el preu de cada ampolla remet al procés d’elaboració del vi i no és un indicador de qualitat. Els factors més rellevants en el cost d’una ampolla són: 

  • la major o menor cura del raïm a la vinya
  • si hi va haver o no criança en ampolla
  • quant temps va estar el vi guardat al celler
  • el preu dels materials utilitzats, etiquetes, suros, tecnologia, ampolla, etc. 

En definitiva, un vi jove és diferent, i no pitjor, que un de reserva

Quant a l’aroma i el sabor del vi, no hi ha receptes, com experiència sensorial, el tast del vi és molt subjectiu. No obstant això, es pot dir que un vi blanc ha de tenir una acidesa marcada, que aigualeixi la boca almenys tres vegades després de prendre el primer glop, a més de ser afruitat i imprimir frescor al paladar. En el cas dels vins negres, l’acidesa alta no és buscada, llevat que es tracti d’un vi de guarda, ja que l’acidesa ajuda a conservar el vi durant més temps. Aquestes ampolles tampoc han de tenir una astringència que ressequi totalment la boca. Això pot indicar, si és de reserva o guarda, que encara no està llest per ser consumit, ja que aquesta característica es suavitza amb anys de criança en ampolla. En qualsevol cas, els vins no han de tenir aromes florits o rancis, menys encara si van ser creats per ser consumits joves. 

Si estem davant d’un gran vi, trobarem que a la copa es reflecteix almenys un aspecte de cada etapa de la seva elaboració, una nota herbàcia de la vinya, una aroma afruitada del raïm, un toc floral provinent de la fermentació, i l’aroma de vainilla o tabac típica de la fusta. No obstant això, més enllà de les receptes, el seu objectiu ha de ser sempre el d’entusiasmar a qui ho prova, de tal manera que no pugui resistir tornar a ell en el futur. 

Una altra incertesa és la temperatura a la qual ha de servir cada vi, i encara que és una qüestió de gustos, els experts recomanen refredar els vins blancs lleugers com el Sauvignon Blanc i el Pinot Grigio a 10º C, alhora que els blancs més densos criats en fusta, com el Chardonnay i el Viognier, haurien d’estar a 12º C. Els escumosos i els vins dolços es consumeixen tots dos a una temperatura entre 6º C i els 8º C. Pel que fa als negres, els més lleugers i els joves es serveixen a l’entorn dels 12º C. Finalment, els negres densos de reserva o guarda han d’obrir-se quan estan a 17º C – 18º C, tot i que és comú escoltar que es consumeixen a temperatura ambient.

Feu un comentari Com triar un bon vi