Degustar o tastar un vi

Per Marta Burgués

 TAGS:

 ¿Degustar o tastar? En realitat, tots dos són sinònims, encara que potser el primer terme sigui millor acceptat per totes aquelles persones que han estat atretes per una ampolla de vi, que han sentit el plaer de degustar un bon vi i volen aconseguir que l’experiència es repeteixi, sense convertir-se per això en tècnics ni crítics de la famosa beguda. Doncs el terme tastar sol associar-se a experts de la degustació del vi, encara que no necessàriament ha de ser pres d’aquesta forma. 

Hugh Johnson, un expert en el món del vi, deia en un dels seus llibres: 

?Molt vi de bona qualitat, fins i tot gran vi, és desaprofitat. Flueix sobre llengües i a través de goles no sincronitzades amb ell, no receptives davant el que ell pot oferir. Persones preocupades o absortes en una conversa que acaben d’ingerir una forta beguda alcohòlica que ha entumit seu sentit del gust, o han engolit una amanida amb vinagre que s’ha imposat a aquell, que estan refredades o que, simplement, ignoren on rau la diferència entre un vi corrent i un gran vi. Res del que pugui fer un vinicultor eximeix de la necessitat d’un bevedor sensitiu o interessat?.

La degustació és la capacitat de transformar un acte comú, quotidià, en un que sigui més reflexiu, amb un major deteniment en el que s’està fent. Quan es tasta o degusta un vi s’està intentant desxifrar els seus secrets, obtenir en un glop la major informació sobre el producte que ens sigui possible. Els experts en diuen característiques organolèptiques que, entre nosaltres, fan referència a l’aroma, el color, els sabors ocults del vi. 

Quan es visita un celler és possible que se’ns convidi a la sala de degustació, i és probable que cridi l’atenció la seva decoració escassa, la manca d’ornaments o elements capaços de distreure l’atenció. Això és així per una senzilla raó: tots els sentits han d’estar abocats al vi que es degustarà. Fins i tot els degustadors professionals, en general enòlegs, han de concentrar-se al màxim i per això aquestes sales són austeres en mobiliari i decoració. 

Segons els experts en la degustació o tast del vi es presenten diversos factors: l’estímul, la sensació i la percepció. El primer òbviament és el vi a degustar, la sensació és un fenomen subjectiu, depenent de l’estimulació dels sentits, i finalment tenim a la percepció, que és el que interpreta les sensacions. 

Justament l’últim factor, la percepció, és el que requereix d’un aprenentatge, per aconseguir que s’independitzi d’experiències anteriors, que sigui objectiu. És important tenir en ment que la qualificació d’un vi com a ?bo? dependrà d’apreciacions personals, però quan es parla de vi sec o astringent, s’està fent referència a adjectius més objectius, ja que són conceptes que es poden compartir.

Tambien te puede interesar

Deixa un comentari