D’on és el vi?

Per Marta Burgués

 TAGS:Molts països tenen un licor de bandera. Rússia i el vodka, Mèxic i el seu tequila, Escòcia i el whisky, Perú i seu pisco i tants d’altres; però qui ha de senti-se orgullós pel seu vi? Quin país o cultura va crear el vi? La resposta és molt polèmica, doncs el bressol del vi no està molt clar i es basa en molts supòsits que no ens donen una idea clara sobre la veritable procedència del vi.

La història diu

Tot indica que el vi va néixer durant el neolític (edat de pedra), ja que el primers rastres del que podria ser vi es van trobar a les muntanyes Zagros (avui Armènia, Geòrgia i Iran), on s’han trobat 2 evidències que podrien explicar on és el bressol del vi. Es van trobar restes de vids i de ceràmiques amb residus del que podria ser el primer vi de la història, i la ceràmica seria de l’any 5400 aC.

El següent rastre històric del vi estava més a l’occident de la primera troballa, a Grècia, cultura que té la primera documentació sobre el vi “treballs i dies”, del poeta grec Hesíodo (segle VIII a. C). En aquest document històric es relaten els cultius de raïm i la premsada de les mateixes, i el seu resultat era consumit amb aigua i es conservaven en pells de cabra. També és tenien notícies del vi per aquesta època a Egipte i en el famós oasi de Bahariya es diu que Julio Cesar va ser qui va introduir el vi a l’Imperi romà des d’Egipte, cultura que ja va dominar la viticultura.

A la Xina es tenen notícies que els antics habitants del país oriental dominaven l’art de la fermentació del raïm, fa aproximadament uns 4.000 anys. La major fortalesa del vi és coneguda en l’època de l’inici del cristianisme, sent la Bíblia un dels textos antics que més vegades fa referència al vi. Utilitzant el Déu Baco, els Romans i els grecs adoraven a Déu i el que representava, i entre el que representava estava el vi.

Com es pot veure, el lloc de naixement de vi no està molt clar, la paternitat està entre egipcis, xinesos, grecs i alguns països del Pròxim Orient, malauradament no es pot saber del tot aquesta paternitat amb una prova d’ADN, però queda molt clar que, sigui d’on sigui el vi, és la beguda més important en tota la història i això no es pot discutir.

Tambien te puede interesar

Deixa un comentari