El vi de Porto

 - Són molts els tipus de vins de Porto que trobem, però quatre els més importants:

  • Els blancs, White, que poden ser secs o semi-dolços.
  • Entre els negres, el més comú es el Ruby, un vi jove que es diu així pel seu color.
  • També està el Tawny, envellit durant molts anys en fusta (no menys de 6), que, per un tema d’oxidació, té un color ambre fosc.
  • Finalment, el Vintage, el vi que ha donat fama a Porto, que prové d’una collita excepcional, que s’embotella jove, sense filtrar, per mantenir tota la seva estructura i característiques de fruita.

No tots els vins de Porto es beuen en la mateixa temperatura. El White s’ha de servir fresc; tant el Ruby com el Vintage harien de consumir-se del temps o una mica frescos, entre els 16 º C i 18 º C, a la mateixa temperatura que els negres. I el Tawny (el Porto vell) és consumit com el conyac, escalfant el vidre amb les mans per tal de facilitar l’alliberament dels seus aromes.

Tant el Ruby com el Tawny es poden consumir quan es posen en el mercat. El Vintage, d’altra banda, el vi amb més capacitat d’envelliment del món, s’ha de conservar 10 o 15 anys com a mínim, per a que assoleixi la seva plenitud.

Les recomanacions gastronòmiques indiquen com aperitiu el Porto blanc, no massa dolç, servit fred; per a les postres el Tawny; i pel paté, els formatges, especialment els blaus, com el Roquefort o el Gorgonzola, i les carns de caça, el Vintage. També es suggereix el Tawny, en lloc del conyac amb els cigars, al final del sopar, i per acompanyar fruits secs. D’altra banda, el Vintage és un dels pocs vins capaços de consumir-se amb la xocolata.

La manera de servir el Porto és particular. Una ampolla de Tawny que ha passat un procés llarg d’oxidació durant el seu pas per la fusta, no ha de ser consumida en la seva totalitat una vegada oberta, i pot conservar-se per un temps en bones condicions. El Vintage, una vegada destapat es comporta com qualsevol altre vi i el contacte amb l’aire l’afecta ràpidament. És per això que les ampolles de Tawny es poden conservar en posició vertical en el celler, mentre que el Vintage es manté estirat durant molts anys, evitant qualsevol contacte amb l’oxigen, i per a ells s’utilitzen els millors suros de Portugal.

El servei del Vintage requereix un tractament especial. Com no es filtra abans d’embotellar, precipita molta matèria de coloració en l’ampolla i, com a conseqüència, és imprescindible decantar-lo.

Feu un comentari El vi de Porto