Go green: les millors eco-iniciatives en la producció de vins

 TAGS:undefined

Des de fa diversos anys els enòlegs han començat a participar en iniciatives ambientals per disminuir l’impacte de la producció de vins en el medi ambient. Són moltes les iniciatives que s’han dut a terme i, per sort, cada vegada en veurem més. A dia d’avui, alguns dels casos d’èxit relacionats aplicats a la producció de vi des d’una perspectiva sostenible es basen en les metodologies que enumerem a continuació.

Energia solar:

L’ús de panells solars s’està convertint en una pràctica més freqüent en els cellers. Far Niente va ser el pioner en l’ús de panells solars a Califòrnia l’any 2008. El seu celler va ser el primera a provar el sistema anomenat Floatovoltaic. Així com aquest trobem De Bortoli, amb el panell solar més gran d’Austràlia, i Jackson Family Wines està construint la major instal·lació solar per a una vinya.

Petjada d’aigua:

Jackson Family Wines té a Califòrnia una estratègia de conservació d’aigua que els permet estalviar 9 galons a l’any; Down Under de Borboli a Austràlia va crear una granja verda per tal de reutilitzar l’aigua residual per regar els seus cultius de cereals i farratges. Concha i Toro va ser la primera vinya al món per mesurar la seva petjada d’aigua el 2010, al voltant del 97% de l’aigua que utilitzen prové de les fonts d’aigües subterrànies per al reg.

Cellers de disseny:

Vine Cava, situada a la Vall de Guadalupe, a Mèxic, va obrir un celler amb un sostre elaborat amb vaixells reciclats. La parella Alejandro D’Acosta i Claudia Turrent va dissenyar sostres de volta i va decorar les parets amb velles ulleres d’una fàbrica local. A Chianti, l’edifici de Antinori dissenyat per l’estudi d’arquitectura Archea Associati va ser realitzat per harmonitzar el paisatge amb fileres de vinyes al sostre i forats que omplen de llum l’interior.

Drons:

Els drons estan ajudant els enòlegs a defensar-se de les malalties que maten les seves vinyes. El magnat Bernard Magrez, els enginyers d’Airbus i Bordeus, amb el finançament de BIVB, han fet possible l’ús en període de prova d’avions no tripulats o drons per detectar malalties de les vinyes. La idea és que el que detecten els drons pugui ser analitzat per obtenir millors resultats.

Envasat:

L’any passat va sortir a la venda la primera ampolla de vi de paper anomenada Paperboy. Elaborada en paper comprimit, reciclat i imprès amb tintes naturals, aquesta ampolla de 65 grams ha estat creada pel fabricant Greenbottle, els dissenyadors d’envasat de begudes Stranger Stranger i el productor californià True-Hurst. 

Recuperació d’espècies:

La cooperativa de vi Plaimont ha decidit liderar una iniciativa innovadora davant del canvi climàtic, que vol reactivar espècies de raïm antigues amb baixos continguts d’alcohol i que són plantades en sòls profunds i sorrencs, cosa que permet a les vinyes sobreviure a pestes reduint l’ús de pesticides. 

Transport:

La vinya Con Sud, a Xile, va marcar també la seva aposta verda amb el transport: tots els seus treballadors utilitzen bicicleta per moure’s dins de les instal·lacions. Aquest celler compensa al 100% les seves emissions de carboni: això li va valer l’any 2011 el premi Green Company Of The Year als Green Awards.

“La bicicleta simbolitza la passió de Con Sud, compromís i respecte pel medi ambient”, diu l’enòleg en cap del celler, Adolfo Hurtado, i afegeix: “el ciclisme és el meu hobby favorit, ús la meva bici muntanyenca cada vegada que puc i la porto amb mi de vacances “. Tant és així que al centre de les instal·lacions hi ha una escultura gegant d’una bicicleta.

En aquesta mateixa línia, al Con Sud també s’hi utilitza una banda d’oques per reduir els costos de combustible utilitzat per llaurar les vinyes. A Bordeus, Château Pontet-Canet és el primer celler en utilitzar aquest procés amb cavalls, i el mateix patró ha estat repetit aRoine per Michel Chapoutier, productor biodinàmic amb ovelles.

Mel:

Una manera en què les vinyes eco-sostenibles han incrementat la seva biodiversitat és a través de la producció de mel. Pessac-Léognan Château Brown va llançar el seu primer lot de mel per a la verema 2011: 65.000 abelles alimentades amb flors d’acàcies ho van fer possible, ja que els ruscs contribueixen a la pol·linització de les vinyes i les abelles ajuden a disminuir la quantitat d’insecticides utilitzats a la vinya

Aquesta iniciativa ha estat, de fet, font d’inspiració per Emiliana a Xile, on els empleats desenvolupen un projecte paral·lel que inclou la producció de mel, oli d’oliva, herbes i verdures.

Avui, en la línia de l’article, volem proposar avui vins que ja es produeixen de manera ecològica, la de reduir al màxim l’impacte ambiental causat per l’explotació de les vinyes.

 TAGS:Tarima Orgánico 2012Tarima Orgánico 2012

Tarima Orgánico 2012 és un vi bio de DO Alacant de cellers Tornar amb un cupatge a base de monastrell de 2012.

 

 

 TAGS:Honoro Vera Organic 2012Honoro Vera Organic 2012

Honoro Vera Organic 2012 és un vi bio de la DO Jumilla elaborat amb monastrell de 2012 i té un grau alcohòlic de 15º. 

 

 

 TAGS:Marqués de Cáceres Ecológico Bio 2013Marqués de Cáceres Ecológico Bio 2013

Marqués de Cáceres Ecológico Bio 2013 és és un vi bio de la DO Rioja el cupatge conté ull de llebre i graciano de 2013.

Feu un comentari Go green: les millors eco-iniciatives en la producció de vins