Guia per comprar i beure vi

Per Marta Burgués

 TAGS:

Els vins creats per a guarda són minoria. La major part de les etiquetes del mercat estan dissenyades per ser consumides en un període màxim de 2 anys. Això passa amb la majoria dels vins blancs i els negres anomenats joves. Per exemple, quan els productors estableixen raïm i data de collita únicament, estan comunicant que el vi va ser dissenyat per a ser consumit en un màxim de 2 anys. Habitualment, aquests són molt lleugers, afruitats i fàcils de prendre. Si a més de l’any i el raïm s’especifica en l’etiqueta que el vi és de reserva, el que vol dir és que ha estat conservat almenys 6 mesos en recipients de fusta, usualment bótes de roure francès o americà, abans de la seva comercialització.

Com més gran sigui el temps passat pel vi a la fusta, en general, més costós serà el vi. Aquest tipus de criança li aporta major longevitat, ja que augmenta el seu contingut en tanins, component relacionat amb la sensació d’astringència a la boca.

Un vi reserva es pot conservar les seves propietats entre 3 i 5 anys, encara que hi ha excepcions. Finalment es troben els vins de guarda, pensats per ser consumits almenys 6 anys després de la seva producció (hi ha qui llança aquests vins amb el suficient envelliment per fer possible el consum en el moment de la compra).

En l’anomenat Nou Món vitivinícola (Amèrica, Austràlia o Sud-àfrica, entre d’altres), si bé no hi ha regles que identifiquin legalment els tipus de vins que s’ofereixen en les góndoles, hi ha termes que es repeteixen i que brinden al consumidor pistes de la seva elaboració . Quan una etiqueta indica “varietal” significa que està fet amb un únic tipus de raïm, com Tannat o Cabernet Sauvignon, per exemple. Les ampolles produïdes, en canvi, amb 2 varietats, es diuen “bivarietals“, mentre que els vins de tall (o assemblage o cupatge) són aquells que barregen 3 o més tipus de raïm.

Regles de consum: les copes de vi

El dubte està sempre sobre la taula: Quin tipus de copa hem de fer servir per a prendre vi i quin és el límit del seu servei? Si bé existeixen copes dissenyades per potenciar al màxim l’aroma o fragància de cada varietat (Chardonnay, Merlot o Syrah, per exemple), l’habitual és que es triï entre 3 tipus:

  • estàndard de 125 ml
  • generosa de 175 ml
  • gran de 250 ml

En tots els casos, més enllà del recipient, al moment d’abocar la beguda el més indicat és omplir la copa fins a cobrir un quart del seu volum. D’aquesta manera, serà possible airejar el líquid per volatilitzar les seves olors sense vessar-lo.

Respecte a la forma de les copes, cada tipus de vi requereix una forma especial per millorar el seu sabor i aroma:

  • Per als vins blancs o rosats (que s’han de beure frescos) s’usen copes altes i de peu fi. Així, si s’agafen pel peu, la mà no tocarà la copa i no escalfarà el vi.
  • Per als vins negres amb cos, són ideals les copes de peu curt.
  • Per als vins negres lleugers, les copes més adequades són panxudes i que s’estrenyen a dalt.
  • Per als caves / xampanys i els vins escumosos, les copes ideals són les copes altes i estretes.

Tambien te puede interesar

Deixa un comentari