Liebfraumilch, un vi blanc alemany

 TAGS:En la seva llarga espera per la maduresa, assetjats per les amenaces de gelades i intensos freds, els viticultors germans esculpeixen les seves vinyes a turons o peus de muntanyes a les principals regions de Mosel-Saar-Ruwer, Nahe, Rheingau, Rheinhessen, Pfalz i Baden. Allà esperen amb paciència que els rius Mosel i Rhein, entre d’altres, juntament amb el corrent del golf, prevegin l’aire. I ofereixin, en el millor dels casos, la humitat precisa perquè els raïms desenvolupin un fong anomenat Botrytis Noble, que consumeix l’aigua de la vinya concentrant alhora sucre i acidesa.

N’hi ha que afirmen que, gràcies a l’escalfament global, Alemanya s’està tornant més càlida, i com a conseqüència, produeix més i millor vi. Lleugeres, baixes en graduació alcohòlica i una mica dolços, aquestes etiquetes sumen popularitat entre els consumidors.

Segons estadístiques de l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi-OIV-, el 2008 Alemanya va ser el cinquè país consumidor de vins, amb 20,7 milions d’hectolitres de vi a l’any, amb tendència a augmentar. Els primers quatre llocs d’aquesta llista els ocupaven França, Estats Units i Itàlia. En el mateix any, el país té el novè lloc entre els 12 principals productors d’aquesta beguda.

Malgrat la seva famosa reputació entre els experts, en els mercats internacionals Alemanya va estar sempre associada a l’elaboració de vins blancs sense massa personalitat, barats i dolços, prenent a aquesta última característica com un aspecte pejoratiu, denominats Liebfraumilch.

 TAGS:El Liebfraumilch, el seu significat és “llet de dona estimada” o “llet de la verge maria”, és un vi que té almenys uns 18g de sucre per litre, la seva qualitat és QbA i en general els raïms que van ser utilitzades no s’identifiquen, el que sí apareixerà en l’etiqueta és una de les quatre regions en què és produït, a saber Rheinhessen, Pfalz, Rheingau o Nahe, sent les dues primeres les principals. Alhora de classificar com QbA (QmpQualitätswein bestimmter Anbaugebiete) s’està indicant que es tracta d’un vi de taula al que se li ha afegit sucre al most.

Aquesta etiqueta, presentada en una típica ampolla flauta blava, creada en grans volums, sense cures especials ni a la vinya ni en la seva vinificació, va ser per anys la bandera d’exportació del país. No obstant això, els alemanys han pogut des-estigmatitzar no només amb el seu principal importador, Regne Unit, sinó també amb els nord-americans i escandinaus, que avui consideren que allí s’elaboren els millors vins blancs del món.

Feu un comentari Liebfraumilch, un vi blanc alemany