Maridatge de vins: 5 consells bàsics

El maridatge de vins pot semblar una tasca aclaparadora si ets amfitrió d’un sopar. Els entusiastes del vi i els experts han dominat durant anys la capacitat de vincular un determinat plat amb un vi suculent. Però en realitat, el maridatge de vi no és equivalent a la ciència moderna dels nostres dies. Tot el que necessites són algunes pautes bàsiques sobre el vi per crear una harmonia de sabors en la teva propera celebració. Gaudeix d’aquests consells de maridatge de vins!

Abans d’abordar la tasca de decidir quin vi triar, és important entendre els sabors que es troben naturalment en el vi. L’elaboració del vi és un procés molt detallat i una part vital d’aconseguir l’essència es troba en diferents varietats de raïm. Els sucs de raïm que es premsen en les primeres etapes d’elaboració del vi es combinen amb el llevat per produir alcohol i diòxid de carboni. És durant aquest procés de fermentació, on els sabors d’un vi s’extreuen i es desenvolupen.

Encara que els fabricants de vi s’enorgulleixen de la complexitat dels vins que produeixen, els vins tenen sabors molt bàsics, per començar, depenent del tipus de raïm utilitzat. El vi pot ser dolç o agre de sabor, i es classifica generalment més tard com vi “àcid”. Altres vins són amargs, deixant una sensació d’arrugues a la llengua. El contingut d’alcohol i de sal utilitzat en la cuina també pot afectar el sabor d’un vi. Els vins que tenen un contingut d’alcohol superior tendeixen a mantenir una major cos. Més sovint, és el procés d’envelliment el que desenvolupa per complet el buquet d’un vi.

Escoltes parlar sovint de l’associació amb els tanins del vi, vins especialment negres. Els tanins provenen de les tiges i les llavors del raïm utilitzades en la fabricació d’un vi. Depenent de com és aixafada del raïm a les primeres etapes de l’elaboració del vi pot determinar què tan fort serà el seu taní en el producte final. Els tanins són més forts en els negres joves, però generalment es suavitzen amb l’edat. Els tanins no només ajuden en el procés d’envelliment, sinó que poden afectar tremendament el sabor d’un vi. Per això, els vins molt tànics són envellits durant llargs períodes de temps. Com més temps envelleixin aquest tipus de vins, més saborós serà el cos d’un vi quan s’obri. Quan es tracta del maridatge del vi, has de ser conscient de com és un vi de jove i tànnic abans de servir amb un dinar en particular. Aquest tindrà un paper important en el que triïs per servir als seus convidats.

El maridatge de vi ha de tenir en compte els sabors del vi que se serveix i el que els seus convidats menjaran amb ell. Planificar el teu menjar anticipadament pot implicar el joc de triar un vi per acompanyar un determinat plat. Els consells bàsics que segueixen a continuació et proporcionaran el coneixement que necessites per prendre les decisions adequades.

Maridatge de vins, consell 1: Troba un vi per gaudir bevent.
En primer lloc, quan estàs aparellant vins amb un dinar, troba un que també gaudeixis bevent. No et preocupis per la qualitat d’un vi o com va ser classificat en les revistes de vins més recents. Independentment del que els experts afirmin com els millors vins, el vi ha de ser el que t’agrada beure.

Quan trobes un vi que et complau, guarda el suro o escriu el que està en l’etiqueta per poder repetir l’experiència de nou. Per dir la veritat, així és com molts dels amants del vi troben els seus vins més preuats. Maridar vi és una experiència sensorial total, que va des del gust que el vi i els aliments provoquen en la boca als aromes que omplen la sala quan es decanta el vi i servir el menjar.

Maridatge de vins, consell 2: Els vins lleugers de cos es serveixen abans de vins generosos.
La regla bàsica per al maridatge del vi és servir els teus vins més lleugers abans que els més pesats, els vins més tànics. Vins de cos lleuger tendeixen a ser vins blancs, com Savignon Blanc, Pinot Grigio, Chardonnay i vins escumosos. Hi ha uns pocs negres amb cos lleuger, generalment el Pinot Noir, que es poden servir a principis del menjar també. Els vins més lleugers es poden obrir amb una amanida, sopa o aperitiu. Quan estàs servint plats d’aus de corral o de peix, en general usaràs un vi blanc o el vi negre de cos lleuger amb el menjar.

Els plats més pesats, com carn o be, mereixen vins més rics i plens, com ara Bordeus, Cabernet o fins i tot un Borgonya francès. Plats de postres, en funció del rics que siguin, poden ser servits amb vins blancs refredats, com el Sauternes, o saborosos vins negres de postres, anomenats Porto.

Maridatge de vins, consell 3: Quan el menjar sigui de cuina regional, aparella vins d’aquesta regió.
Els vins són dissenyats i cultivats per estar vinculats amb els aliments. Què millor manera d’obtenir l’experiència regional completa d’una cuina particular, d’aparellar amb un vi de la mateixa zona? Els productors de vi de tot el món creen els vins preparats amb els ingredients disponibles per als plats. Del sòl, l’ingredient principal en la producció de vi i el menjar, poden prestar espècies úniques a regions específiques del món.

Pot ser divertit descobrir què tan bé es fonen els sabors i espècies junts quan anyades vinculació a cuines regionals. Si estàs cuinant un dinar francesa contundent amb salses delicades i saboroses carns, tria vins de França. Salses lleugeres es poden servir amb un vi de Borgonya blanc o negre, mentre que les salses més pesades es poden combinar amb un Bordeus amb molt de cos. Els italians s’han enorgullit dels vins que produeixen, creant salses per a pasta perfectes per coincidir amb un vi en particular.

Si estàs triant plats de pasta de la cuina del nord d’Itàlia o fins a la cuina rústica a la Regió de Toscana, es poden trobar alguns vins italians de gran sabor simplement visitant la botiga de licors locals.

Maridatge de vins, consell 4: Trobar un equilibri és important en el maridatge de vi.
Quan emparejes el vi amb un dinar, pensa en la complexitat del menjar que serveixes als hostes. Els sabors i aliments altament complexos han d’estar aparellats amb vins de sabor simple, mentre que els vins amb sabors complexos han d’acompanyar plats simples però saborosos.

El tipus de menjar que serveixis pot canviar el sabor d’un vi, perquè les espècies naturals utilitzades en la cuina poden destacar o dominar un vi. Per això, és important saber el que es cuina abans d’escollir els vins que es serveixen. Els àcids i tanins en un vi pot interactuar amb el condiment usat en salses o els sabors naturals que es troben en les carns.

Pensa sobre els sabors oposats, com el dolç i picant, en tractar de trobar un equilibri entre un plat i un vi. Per exemple, els menjars picants, com la tailandesa o alguna cuina espanyola, poden ser servides amb vins dolços per ajudar a equilibrar la calor associat amb aquests plats.

Maridatge de vins, consell 5: Aprèn com aparellar vi i formatge.
Aparellar el vi amb el formatge s’ha practicat durant segles. És comú veure un plat de formatges servit durant la durada d’un menjar com a part de l’experiència de festí en general. No obstant això, alguns formatges poden tenir un sabor irresistible, i ha de ser suavitzat amb un vi en particular. Decidir què formatge servir pot dependre del vi que tens disponible.

Si estàs començant des de zero, decideix quin és el teu vi favorit o el formatge que t’agradaria servir i llavors escull el company adequat per anar amb ell. Com el vi, els formatges poden tenir una àmplia base de sabors. El formatge més picant, com el formatge blau, hauria d’anar acompanyat per vins dolços per ajudar a suavitzar el cop fort que poden oferir aquest tipus de formatges. Els formatges fins o suaus, com el cheddar, es poden combinar amb els vins negres. Si el formatge és al costat més suau, aniria amb un vi més suau.

El formatge de cabra pot semblar un dinar impossible de maridar causa del seu sabor i aroma. Però acompanya’l amb un vi blanc sec i trobaràs una experiència agradable. La majoria de formatges de pasta tova es poden combinar amb gairebé qualsevol tipus de vi, incloent la majoria dels vins escumosos i xampanys.

Simplement seguint aquests consells de maridatge de vi pots atrevir amb el joc de seleccionar els vins perfectes per acompanyar un sopar. Com més plats triïs per servir als teus convidats, més varietats de vi necessitaràs per acompanyar cada plat. Ja sigui que hagis de acollir als teus amics amb vuit plats o simplement amb unes hamburgueses, pots trobar el vi perfecte. Amb una mica de planificació, pots convertir un sopar en una agradable obra mestra de l’harmonització de sabors per a tots.

Feu un comentari Maridatge de vins: 5 consells bàsics