El matx: Priorat vs. Montsant

Per Marta Burgués

 TAGS:undefined

Si parlem de vins catalans, entre les denominacions d’origen que ens vindran al cap, sens dubte estaran dos exemples com Priorat i Montsant, totes dues molt populars durant els últims anys, i habitualment confoses pel fet que es solapen geogràficament, tant que de vegades ens trobarem amb finques confrontants que produeixen vins d’una o altra denominació a escassos metres de distància.

Pel que fa al Priorat, cal dir que és l’única denominació d’origen catalana reconeguda amb la màxima qualitat, mentre que Montsant no compta amb aquesta distinció, encara que això no signifiqui en absolut que a la segona no es produeixin també vins d’excel·lent qualitat.

Si bé és cert que els vins del Priorat tendeixen a ser millor valorats econòmicament, això es deu més a la particular organització dels cellers en una i altra regió, molt diferents, ja que al Priorat s’ha creat una sèrie de projectes anomenats d’autor, mentre que al Montsant ha una tradició de cooperatives que fa que el sistema de producció i els seus resultats siguin diferents.

També hi ha diferències pel que fa als terrenys de cultiu i climatologia: al Priorat el sòl de pissarra o llicorella predomina i dota els vins de particulars qualitats organolèptiques, i les pluges són més escasses. Al Montsant hi ha una combinació de terrenys argilosos i calcaris i la pluviometria és més generosa, la qual cosa redunda en una major producció de les vinyes.

En conseqüència, mentre que els vins del Priorat gaudeixen d’unes aromes i sabors molt particulars, que recorden els minerals predominants en el terreny i amb una alta graduació, els del Montsant són més frescos i afruitats, en termes generals.

Així que ens trobem davant dues regions vitivinícoles molt pròximes, però amb personalitats molt diferents, davant les quals una pregunta del tipus “quina és millor?”, quedaria segurament sense resposta, ja que dependrà -com gairebé sempre- del gust subjectiu de cada persona.

 TAGS:Mas de Can Blau 2006Mas de Can Blau 2006

Mas de Can Blau 2006

 

 

 TAGS:Clos Mogador 2013Clos Mogador 2013

Clos Mogador 2013

 

Tambien te puede interesar

Deixa un comentari