Més varietats de raïm blanc

 -

Molts de vosaltres heu comentat el post anterior a Twitter, trobant a faltar alguns tipus de raïm blanc. Com vam veure, el post parlava d’alguns raïms blancs. Però com els votres desitjos són ordres, aquí oferim algunes més per a que compreu vi sabent quin sabor busqueu:

Verdejo

El raïm Verdejo ha tingut força popularitat en els últims anys, des de Rueda, d’on és originari, fins a altres moltes zones que ara investiguen i treballen la varietat amb èxit. Els vins Verdejo ténen un color molt clar, cosa que és una virtut, i un sabor a mig camí entre àcid i amarg (àcid al començament i el regust lleugerament amarg al final). És per això que la gent identifica els aromes del raïm amb la poma verda, els cítrics (llimona, llima, aranja) i fins i tot pinya i plàtan. Un vi verdejo és molt més barat en relació amb d’altres raïms, com el Afortunado 2009, que és realment ric.

Malvasia

La Malvasia és un raïm que produeix vins de color groc daurat intens, amb aromes de préssec, litxi, pinya… Igual que el verdejo és a mig camí entre sabors àcids i amargs, tot i que normalment domina l’últim. És una planta poc resistent, doncs no hi ha grans vinyes de Malvasia, encara que sovint s’utilitza per donar un toc dolç a alguns vins blancs, excepte a  Canàries, on és produeixen grans vins d’aquesta varietat, com, per exemple, el Grifo Blanco Seco 2008.

Macabeu (o viura)

El Macabeu/Viura és un dels raïms més utilitzats perquè resisteix molt bé el fred i és  TAGS:sensible al Botytris, un fong que s’utilitza per a realitzar certs vins dolços com el Tokaji. Produeix un vi d’aroma delicat d’herba fresca i fenc, flors blanques, i color groc palla amb tons verds, poc alcohòlic. Ideal per arrossos blancs, o Nyoquis. S’utilitza molt com barreja per a la producció de cava. No es fan moltes monovarietals de Macabeo, doncs resulten molt secs. Tanmateix, hi ha bons vins blancs de Maccabeo com el Albet I Noya 3 Macabeus 2009, un vi molt especial i delicat.

Moscatell

Seguim amb el raïm Moscatell, que pot ser negre com blanc, encara que gairebé sempre s’utilitza només en els vins blancs. Com és la pell del raïm el que dóna color al vi, quan s’utilitza el moscatell negre ha de separar-se de la pell immediatament, de manera que no prengui color. Tot i així, els vins de moscatell tendeixen a tenir un color ambre o coure. Com la Malvasia, al tenir força sucre, aguanten be el pas del temps, i es pot utilitzar el raïm per fer vins dolços (els vins de moscatell que sempre hem sabut). Té aromes de mel, préssec en almívar, fruites gebrades…Un molt bon moscatell jove (menys dolç) a un preu fantàstic és Reymos, de la D.O. València.

Riesling

Finalment, i tot i que encara queden molts, acabem amb el Riesling, un raïm del que surten vins amb colors molt clars, amb les reflexes brillants i amb aromes de poma verda, cítrics, i flors com la flor de la taronja. És un vi amb poca graduació i s’utilitza sobretot en zones fredes, perquè si no pot ser poc aromàtic. Si vols provar un vi deliciós d’aquest raïm, Sumarroca fa el Sumarroca Riesling 2010, que té molt bona relació qualitat preu.

Feu un comentari Més varietats de raïm blanc