Encara sense regal per al Dia del Pare?

Pare jugant a la platja amb el seu fill. TAGS:undefinedPotser ja fa dies que tens el regal per al Dia del Pare, però si no és així, tenim unes propostes de vins que segur que li encantaran. Clàssic, modern, original, roquer, muppie… És igual quin sigui el seu estil, hi ha un vi per a cada pare. Descobreix els millors vins per regalar!

Per a pares atrevits

Un pare amb gustos innovadors? Li agrada experimentar? Aquí algunes propostes que li agradaran.

 TAGS:Alamos Torrontes 2014Alamos Torrontes 2014

Alamos Torrontes 2014: un blanc que recull l’ànima de l’Argentina a través d’una varietat autòctona.

 

 

 TAGS:Barcolobo Lacrimae Rerum 2015Barcolobo Lacrimae Rerum 2015

Barcolobo Lacrimae Rerum 2015: en paraules del nostre personal shopper, es tracta d’un rosat que recorda a gerd, rosa, guindes i que és llaminer, intens i fresc.

 

 

 TAGS:Carabibas 2013Carabibas 2013

Carabibas 2013: potent, carnós, agradable. Un vi amb una molt bona integració de la Cabernet Sauvignon.

 

 

Per a pares clàssics

Vins de les DO clàssiques ideals per a ocasions especials i per regalar. No et fallaran.

 TAGS:Albariño Davide Duo 2 2014Albariño Davide Duo 2 2014

Albariño Davide Duo 2 2014: un vi amb un cupatge sorprenent i encertat de caràcter intens i llaminer.

 

 

 TAGS:Psi 2012Psi 2012

Psi 2012: vi de bon pas, amable, en què la fruita vermella es presenta d’una manera agradable, refinada per la fusta.

 

 

 TAGS:Comenge Don Miguel 2009Comenge Don Miguel 2009

Comenge Don Miguel 2009: vi de cos rotund, ampli, un taní sedós amb un tacte exquisit.

 

 

Per a pares moderns

Sempre a l’última, així definiries el teu pare. Aquí tens alguns vins per a ell, sorprenents i moderns.

 TAGS:La Bruja Averia 2014La Bruja Averia 2014

La Bruja Averia 2014: un vi negre jove, fresc, elegant … Un vi que ens recorda indubtablement als vuitanta.

 

 

 TAGS:Josep Foraster Trepat 2013Josep Foraster Trepat 2013

Josep Foraster Trepat 2013: delicat, elegant, ampli, expressiu, fruiter, fresc i persistent.

 

 

 TAGS:Tocat de L'Ala 2014Tocat de L’Ala 2014

Tocat de L’Ala 2014: vi de tanins suaus, frescos, complets i agradables. Bon postgust.

 

 

Per a pares low-cost

A ell li agrada estalviar i… que tu estalviïs. Vins amb la triple “b”, bons, bonics i barats.

 TAGS:Valdehermoso Roble 2013Valdehermoso Roble 2013

Valdehermoso Roble 2013: equilibrat i afruitat la qualitat supera amb escreix el seu preu.

 

 

 TAGS:Baltasar Gracian Viñas Viejas 2013Baltasar Gracian Viñas Viejas 2013

Baltasar Gracian Viñas Viejas 2013: un vi amb presència de fruita vermella, farigola, cacau. Saborós, equilibrat i llaminer, és una molt bona elecció.

 

 

 TAGS:El Marciano 2014El Marciano 2014

El Marciano 2014: és un vi fàcil de beure, molt agradable.

 

 

Per a pares ecologistes

Si el teu pare empunya la bandera de l’ecologisme i es preocupa per la procedència dels aliments, amb aquests vins encertaràs.

 TAGS:Viña Ane Autor 2012Viña Ane Autor 2012

Viña Ane Autor 2012: vi mineral i intens però amb molta fruita vermella, tot un vi amb caràcter.

 

 

 TAGS:Aloers 2014Aloers 2014

Aloers 2014: un vi elaborat en agricultura biodinàmica i ecològica que desperta els sentits.

 

 

 TAGS:Les Paradetes 2011Les Paradetes 2011

Les Paradetes 2011: un vi amb personalitat i potencial d’envelliment.

 

 

Per a amants de la bombolles

Un pare ‘burbujero’? Les següents propostes estaran a l’altura del seu paladar.

 TAGS:Alta Alella Capsigrany 2013Alta Alella Capsigrany 2013

Alta Alella Capsigrany 2013: un cava gastronòmic de gran elegància i finor.

 

 

 TAGS:Sabaté i Coca Reserva Familiar 2008Sabaté i Coca Reserva Familiar 2008

Sabaté i Coca Reserva Familiar 2008: en boca és dens i estructurat. Molt equilibrat i de bombolla fina.

 

 

 TAGS:Pierre Moncuit Hugues de CoulmetPierre Moncuit Hugues de Coulmet

Pierre Moncuit Hugues de Coulmet: rodó i equilibrat, amb una textura cremosa i un final llarg i elegant. Ideal com a aperitiu.

 

 

Imatge: Robyn Jay

S’apropa el Dia del Pare… Com escollir un whisky per regalar-l’hi?

 TAGS:undefined

S’apropa el Dia del Pare i, si n’és aficionat, potser estàs pensant en regalar-li una ampolla de whisky. Per això volem donar-te alguns consells que t’ajudin a escollir-ne la més adequada.

Per triar un bon whisky hem de tenir present una sèrie de paràmetres, entre els quals es troben la procedència, la història, la marca, el tipus… cal mirar si és molt refinat i si encaixa amb el caràcter de la persona a qui l’hi anem a regalar. Perquè sigui de qualitat i no caure en l’error de comprar una ampolla menor, és de destacar que el whisky ha de tenir aroma a fruites o fusta i no només a alcohol.

Per a això haurem de preguntar a la persona que ens el ven o llegir correctament les etiquetes. Recomanem anar a un lloc especialitzat en destil·lats, ja que ens atendran millor i ens sabran aconsellar sobre el whisky que volem en qüestió.

Quan ens guiem pels paràmetres d’edat, hem de tenir en compte que el whisky single malt estableix l’edat en els anys que ha estat en bóta, mentre que si no és single, sinó blended, l’edat indica el més jove de la barreja.

Si volem comprar un whisky escocès, segurament encertarem, però el preu és una mica més elevat. En canvi, si busquem un whisky amb més alcohol haurem de saber que pot tenir més de 43 graus. Si creiem que el preu ens donarà una gran seguretat, no sempre és així, ja que és millor tenir en compte si es tracta d’una edició limitada, si té més edat o bé és molt més pur que d’altres.

L’origen d’aquesta beguda és també un bon paràmetre, ja que ens dirà moltes coses de la seva procedència i país en el qual va ser elaborat. Si un va a gastar uns diners, està bé que es pugui tastar abans.

 TAGS:Nikka From The Barrel 50clNikka From The Barrel 50cl

Nikka From The Barrel 50cl

 

 

 TAGS:Isle Of Jura SuperstitionIsle Of Jura Superstition

Isle Of Jura Superstition

 

 

El vi és millor a grans glops

 TAGS:undefined

Beure vi amb moderació aporta una gran quantitat de beneficis. Ara bé, si el bevem a grans glops, molt millor. Això és el que diu un estudi de la Universitat de Nàpols, doncs la quantitat de vi que els bevedors ingereixen en cada glop té una forta influència en el seu sabor.

Per analitzar aquest estudi van utilitzar la Falanghina, un varietal autòcton que produeix vins blancs. I les conclusions són moltes, d’una banda, que l’olor segueix sent una cosa molt important i a destacar dins de la degustació del vi, i de l’altra, com pot canviar aquest en el seu sabor.

Així un vi pot ser molt diferent, tant en olor com en sabor, i això es deu a l’alliberament de marcadors volàtils que ofereixen marcats caràcters afruitats i oxidatius del vi. Tots ells estan afectats pel volum del glop i per la interacció del vi amb la saliva.

El que ve a especificar aquest estudi, que està relacionat amb els glops que fem al vi, és que els sabors tant florals com afruitats s’alliberen de manera més fàcil quan fem glops grans.

L’estudi també va donar a entendre que els sabors que procedeixen dels fruits vermells, com les cireres o aquells una mica més dolços, com la mel, són més fàcils de tastar quan es realitzen a grans glops. Una cosa que podem tenir en compte a l’hora de consumir vins d’aquestes característiques.

Aquestes noves dades poden oferir canvis en la manera catar vins en l’actualitat. Això pot fer més eficient un tast, en comprovar millor els sabors amb el vi a grans glops. D’aquesta manera sommeliers i enòlegs poden anar variant i enriquint les seves cates professionals, barrejant grans o petits glops per veure els diversos efectes sobre l’olor i el gust que produeixen els vins.

 TAGS:Dido la Universal 2013Dido la Universal 2013

Dido la Universal 2013: aroma potent, herbes seques, fruita madura, especiat, mineral.

 

 

 TAGS:Venus la Universal 2011Venus la Universal 2011

Venus la Universal 2011: afruitat, mineral, estructurat i dens, molt fresc i de molt bona acidesa. De final llarg

 

 

Com maridar la cervesa artesana?

 TAGS:undefined

En els últims anys, les cerveses artesanes estan vivint moments dolços en explorar mil sabors alhora. Des de les torrades, amb sabors més aviat amargs o bé amb un punt de picor, fins les més rosses o les negres. Sigui com sigui la cervesa artesana s’ha de maridar correctament, i no sempre és fàcil, especialment per a aquelles cerveses que solem fer a casa.

Per els típics àpats àrabs o picants, amb molta força, en els quals són protagonistes el vinagre o bé les espècies, es precisen cerveses més rosses i suaus, doncs es busca rebaixar aquesta força de sabors amb la cervesa, més fresca i més aviat tradicional. Per exemple, per aquests àpats, va millor el tipus de cervesa Pilsen o Pale ale, moltes de les quals són alemanyes i altres belgues.

D’altra banda, les cerveses artesanes lager van bé amb altres sabors més mediterranis a base de peix o marisc. Les cerveses més torrades i negres, que en el seu procés més artesanal ofereixen sabors molt més forts i duradors al paladar, poden també combinar-se amb certes carns o sofregits. S’inclouen aquí les Pale ale fosques, entre d’altres.

Altres cerveses artesanes amb sabors més amargs, entre les quals podem trobar des de negres o torrades a alguna rossa, van bé amb aliments fumats, xocolates, saborosos postres, formatges i algunes carns. Un clar exemple és la índia Pale ale, cada vegada més coneguda de la qual ja us hem donat alguna referència.

Mentre que el formatge manxec, per exemple, va bé amb una cervesa artesana belga de triple fermentació. I determinats peixos són maridats amb cerveses alemanyes fumades. Un tipus d’artesana que també es beu amb mariscs, altres formatges europeus i embotits.

 TAGS:La SocarradaLa Socarrada

La Socarrada: Cervesa Premium Triple Malta que ha estat guardonada amb l’estrella d’or a la millor cervesa artesanal del Món pel iTQi (Brussel·les, abril 2012).

 

 

 TAGS:St Bernardus TripelSt Bernardus Tripel

St Bernardus Tripel  és una cervesa rossa, color pàl·lid ambarí, de 7,5%, aromes florals i afruitats i un gust equilibrat i harmoniós entre amarg i dolç, acabant amb un discret amargor sec.

 

 

Cellers i vins del Penedès

 TAGS:undefined

La zona vitivinícola del Penedès és probablement una de les més característiques i reconegudes de Catalunya, especialment per ser el principal lloc de producció del cava, el vi escumós català per antonomàsia.

Però en aquesta Denominació d’Origen podem trobar molt més que cava, ja que en les seves més de 27.000 ha de vinyes es produeix raïm destinat a l’elaboració de vins blancs, rosats i, en menor grau, negres. L’extensió de vinyes del Penedès inclou 47 municipis de la província de Barcelona i 16 de la demarcació de Tarragona, amb seu a Vilafranca del Penedès, i és destacable la seva gran varietat de microclimes, que fan que la producció de raïm presenti infinitat de característiques distintives, segons l’entorn.

Les varietats conreades inclouen les més internacionals Cabernet Sauvignon i Merlot, però també trobem raïms més específics de la Península Ibèrica, com Carinyena, Ull de Llebre i Garnatxa Negra, i algunes locals (Monastrell, Samsó, Xarel·lo i Macabeu).

Entre els cellers més destacats de la regió, trobem noms tan reconeguts com els d’Agustí Torelló i Mata, Blancher, Caves Hill, Gramona, Jaume Serra, Juvé i Camps, Pinord, Raventós i Blanc, René Barbier, Sumarroca, a més de multitud de petits productors que, però, són capaços d’oferir veritables joies gràcies a un saber fer que neix de la seva experiència de generacions de viticultors i enòlegs.

Vins de renom internacional

Si ens atenim als resultats de l’últim Concurs Mundial de Brussel·les, un dels guardons més prestigiosos del món internacional del vi, entre els seus premiats trobarem diverses referències procedents de la DO Penedès, com el Gran Clot dels Oms Negre 2011 i Xarel·lo 2013 (Bodegues Ca N’Estella).

Una petita mostra del que la tradició vinícola del Penedès pot aconseguir i que us recomanem tastar si encara no ho heu fet.

 TAGS:Aloers 2012Aloers 2012

Aloers 2012: equilibrat, expressiu, amb aromes de flors seques i herbes silvestres.

 

 

 TAGS:Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2008Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2008

Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2008 expressa la diversitat de les terres calcàries i dels microclimes de l’Alt Penedès, que sens dubte deixen marca en el caràcter i la profunditat d’aquest fantàstic cava.

Canvis en el consumidor de vi en pocs anys

 TAGS:undefined

El mercat gastronòmic avança a grans passes i ara els consumidors s’han tornat més exigents. És una cosa que està passant també per als amants dels vins, vegem com ha canviat el consumidor en aquests últims anys.

  • No val qualsevol cosa. Amb motiu d’una sobresaturació d’informació en pocs anys, els nous consumidors de vi i els de sempre són cada vegada més exigents i saben bé el que volen, de manera que demanden qualitat i professionalitat.qualitat i professionalitat.
  • Nous consumidors. Amb l’aparició de les xarxes socials i els blocs, han sorgit nous consumidors de vi online que es deixen guiar pels comentaris dels consumidors a les xarxes socials i a Internet en general. No és siguin grans coneixedors dels vins, però van aprenent. Sol ser un públic majoritàriament jove que, encara que poc consumidor de vi, sí demanda noves anyades i denominacions menys conegudes gràcies al seu contacte diari a la Xarxa.
  • On compren vi. Segons estudis de SymphonyIRI, quan arriba el moment de comprar vins, els consumidors ja no només van a cellers o llocs especialitzats, sinó que la gran majoria compren vi de qualitat en supermercats i hipermercats en primer lloc, seguits d’establiments especialitzats, economats, cooperatives i altres formes comercials, per aquest ordre.
  • On es consumeixen. També ha canviat d’alguna manera el lloc en el qual els consumidors beuen vi. Del restaurant s’ha passat a les tavernes i cellers de barri, bars, tasts i llocs d’oferta en experiències gastronòmiques als marketplaces de vins, que aporten la seva saviesa en vins per a comprar al moment.
  • Bevedors d’etiquetes. Al banda, han aparegut consumidors que no entenen de vins com a tal i que bàsicament, segons alguns cellerers, són considerats bevedors d’etiquetes, ja que demanen un vi només perquè procedeix d’un reconegut celler o denominació o surt a tots els mitjans.

 TAGS:Les Cousins L'Inconscient 2013Les Cousins L’Inconscient 2013

Les Cousins L’Inconscient 2013: En boca es presenta sedós i amb cos. Bona sensació tànica i acidesa refrescant. Final llarg i persistent

 

 

 TAGS:Nita 2013Nita 2013

Nita 2013: un vi suau, afruitat, de final llarg.

 

 

Còctels d’hivern

 TAGS:undefined

Coneixem molts còctels estiuencs, que es solen prendre en aquesta època de l’any per què són refrescants i amb barreges de sabors especials i una mica tropicals. Però, ¿i a l’hivern?

Perquè a més es prenguin còctels que ens donin l’energia que necessitem durant aquesta freda època de l’any, una opció són els còctels de fruites amb martini o vodka. Ens faran entrar en calor i ens aportaran la font de vitamina C que necessitarem davant possibles refredats. Amb taronges, llima, llimona… estaran boníssims, i per descomptat, són del tot aptes per a l’estiu.

Els còctels amb vi ens ajudaran a passar millor aquests mesos. I els de cava, més del mateix, a més alguns es poden combinar amb sidra, una beguda que es consumeix tradicionalment a l’hivern.

Alguns còctels que procedeixen de l’Orient estan donant relleu a d’altres d’origen purament nord-americà. Parlem dels que barregen diversos ingredients, on la ginebra es sol canviar pel sake, una mica més contundent. A la barreja se li poden afegir espècies.

La febre pels gin tònics segueix, i sembla que en les vermuteries i bars anyencs, però reformats, se segueixen servint també en els mesos més freds. Es prenen amb maduixes, espècies variades, i aporten aquest toc gourmet que tant agrada als consumidors actuals. Hi ha altres varietats als còctels a base de gin tònic.

El ponx calent no és massa freqüent al nostre país, però és molt bo, i gràcies a l’arribada de la immigració dels últims anys, cada vegada es veu més. De fruites i amb una bona graduació alcohòlica, es sol servir en festes diverses. D’altra banda, també per aquesta època, es prefereixen els còctels que uneixen un sabor potent com pot ser el vodka o el bourbon amb el cafè, el cacau, la llet d’ametlles, el tequila o la canyella, sabors diferents i molt calents.

 TAGS:Mom God Save The GinMom God Save The Gin

Mom God Save The Gin: elaborada amb fruits vermells i exòtics ingredients botànics per aconseguir el seu suau caràcter.

 

 

 TAGS:Rocado ReposadoRocado Reposado

Rocado Reposado: untuós, tons dolços, de vainilla i fusta obtinguts durant el seu contacte amb les barriques.

 

 

El vi de nit ajuda al teu cor

 TAGS:undefined

Els beneficis del vi cada dia són més nombrosos. I és que hi ha nous estudis que ho ratifiquen, i ara, concretament un d’Israel, que estableix que una copa de vi negre a la nit ajuda a cuidar el cor.

Aquesta investigació, anomenada “Efectes del consum moderat d’alcohol en el risc cardiometabòlic en adults amb diabetis tipus 2”, s’ha fet amb l’Escola de Salut Pública de Harvard, als Estat Units, i la Universitat de Leipzig, a Alemanya. A l’estudi s’han donat algunes conclusions que estableixen que beure vi de nit pot protegir el cor.

A més a més, es van demostrar conclusions a l’àrea de la diabetis, doncs la mostra de l’estudi es va realitzar amb adults amb diabetis tipus 2, a més de persones sense cap tipus de malaltia. Per la mostra, les persones havien de beure 150 mil·lilitres d’aigua mineral, de vi blanc o de vi negre.

La majoria van tenir dietes saludables, marcades per la sana dieta mediterrània, amb les diferències principals en begudes segons el tipus de vi o aigua. Entre les conclusions, passats els dies, hi ha els nivells de colesterol, molt més baixos pels que van beure una copa de vi a la nit.

A l’estudi es va comprovar que les persones que van beure vi blanc i vi negre van tenir una millor qualitat de la son que les que havien begut aigua. Els investigadors van dir que el vi negre ofereix més propietats d’una forma general, no només per prevenir el cor.

Sempre amb un consum moderat de vi negre, els diabètics també milloren, reduint el seu risc cardiovascular. És clar que això sempre combinat amb una dieta saludable en alimentació i exercici. Els investigadors creuen que el que s’ha descobert ajuda a identificar a pacients diabètics que consumint vi negre de nit tenen una millora.

Com ha passat altres vegades, els antioxidants del raïm negre són claus per a aquests beneficis generals.

 TAGS:Nita 2013Nita 2013

Nita 2013: suau, afruitat i de final llarg.

 

 

 TAGS:Dido la Universal 2013Dido la Universal 2013

Dido la Universal 2013: complex, llarg, balsàmic.

 

 

Vins d’hivern

 TAGS:undefined

A casa, al restaurant, al bar o al celler, però sempre calentets. L’hivern és una estació per menjar plats més contundents, guisats i al forn, que han d’anar combinats amb els seus respectius vins.

Així que els “vins d’hivern” dependran del que mengem en aquesta estació de l’any. Si bé es prefereixen, en línies generals, vins negres, amb cos, contundents, amb un grau d’alcohol acceptable i que ens facin entrar en calor.

La presència de tanins és un altre dels factors a tenir en compte a l’hora de triar els vins d’hivern. Per carns fortes, guisats i alguns plats tradicionals, coneguts com de cullera, són preferibles negres de llarga antiguitat i de criança en bótes. Però, per a tals plats, també podem optar pels vins joves que estan despuntant en l’actualitat.

No només de negres ens nodrirem durant l’hivern. També els blancs i rosats poden tenir el seu protagonisme. Això sí, també seran blancs amb una graduació alcohòlica una mica més alta, a més de ser també de criança, en una gran majoria. Els blancs van molt bé per menjar amb aus, certs peixos, mariscs i pastes o amanides d’hivern. És preferible que, encara que els blancs solen servir-se freds, a l’hivern es beguin a una temperatura mitjana de 9º aproximadament.

La temperatura mitjana dels vins negres a l’hivern és d’uns 17º. Sempre és millor a temperatura ambient i no servir-se fred.

Pel que fa als raïms, n’hi ha de molt variats. Podem triar des de Merlot a Cabernet Sauvignon, passant per Syrah, Chardonnay o Viognier, aquests últims respecte als vins blancs. Els Malbec també van molt bé amb carns vermelles i de caça, que acaben sent protagonistes d’aquests durs mesos de fred.

 TAGS:Quinta Sardonia 2006Quinta Sardonia 2006

Quinta Sardonia 2006: equilibrat, amb cos, cremós, de tanins dolços i saborosos

 

 

 TAGS:Perelada Finca Malaveina 2011Perelada Finca Malaveina 2011

Perelada Finca Malaveina 2011: rodó, carnós i estructurat. L’acidesa és molt fresca i els tanins són molt rodons, donant sensació de cremositat. Té un excel·lent equilibri, amb un bon pas de boca i llarg postgust.

 

 

Com netejar les taques de vi?

 TAGS:undefined

A tots ens ha passat que ens ensopeguem amb una copa de vi en alguna reunió i se’ns taca la roba. Les taques de vi poden ser una mica difícils de treure, i segons el tipus de teixit has de fer servir mètodes diferents.

  • Per a les taques de vi seques: has de deixar la taca en remull amb una mica de llet calenta fins que observis com desapareix. Després pots rentar la peça de roba com ho facis habitualment.
  • Per a les taques de vi més fresques: aboca-hi un grapat de sal i després procedeix a rentar la peça amb aigua i sabó.
  • Per desfer-te de les taques de vi blanc hi ha diverses opcions: Si es tracta d’una roba gruixuda, pots rentar-la amb aigua tèbia i sabó; si es tracta d’una roba més delicada, pots fregar-la amb alcohol abans de mullar-la. També pot funcionar un raig de suc de llimona o sal fina.
  • Per eliminar les taques de vi negre en estovalles de roba, el millor és fregar-les amb vi blanc.
  • Per taques de vi negre en camises o bruses, pots fregar-les amb aigua freda barrejada amb un toc d’amoníac. Una segona opció és barrejar sabó líquid amb aigua oxigenada i aplicar-ho sobre la taca.
  • Per treure taques de vi de les catifes: Dissol una cullerada de detergent i una cullerada d’amoníac en un got d’aigua tèbia. Humiteja una esponja amb la preparació i frega la taca. Finalment esbandeix amb aigua i vinagre i deixa que s’eixugui.
  • Per treure taques de vi negre del marbre: Utilitza un drap humit si està fresca, i si està seca barreja un raig de lleixiu amb un raig d’aigua per netejar.
  • Per netejar taques de vi negre a les parets, ja siguin pintades o empaperades, pots usar vi blanc i acabar amb aigua oxigenada diluïda en aigua.

 TAGS:Les Cousins L'Inconscient 2014Les Cousins L’Inconscient 2014

Les Cousins L’Inconscient 2014: sedós i amb cos. Bona sensació tànnica i acidesa refrescant. Final llarg i persistent.

 

 

 TAGS:Camins del Priorat 2014Camins del Priorat 2014

Camins del Priorat 2014 és el vi més jove i fresc d’Álvaro Palacios. El raïm amb la qual s’elabora procedeix de vinyes seleccionats de vuit municipis: Gratallops, Porrera i Bellmunt entre d’altres.

 

 

Imatge: Geoff (Flickr)