Consells per escollir el cava de Nadal

 TAGS:undefined

Si hi ha una beguda típicament nadalenca, que no pot faltar en qualsevol reunió familiar, trobada d’amics o sopar d’empresa en aquests dies, és el cava. Ja sigui acompanyant els plats principals o com a colofó de l’àpat, juntament amb els dolços tradicionals de cada casa, triar un bon cava és una tasca necessària per aconseguir un èxit inapel·lable quan convidem a algú a menjar, i molt més en aquestes dates tan assenyalades.

Tipus de cava

El primer que hem de tenir en compte és quin tipus de cava servirem, cosa que depèn directament del seu contingut en sucres. La divisió és coneguda, però no per això val menys la pena recordar-la:

  • Brut Nature: fins a 3 g de sucre per litre
  • Extra Brut: fins a 6 g/l
  • Brut: fins a 15 g/l
  • Extra Sec: 12-20 g/l
  • Sec: 17-34 g/l
  • Semisec: 33-50 g/l
  • Dolç: més de 50 g/l

Evidentment, cadascú té el seu gust personal, però la tendència més estesa és considerar que els caves Brut Nature solen ser de millor qualitat, ja que, en ser més secs, les característiques del vi emprat en la seva producció són més evidents i en conseqüència s’utilitzen millors vins.

Bombolla fina, bon cava

El gas carbònic present al cava ha d’estar ben integrat, i quan és així les bombolles són petites i ascendeixen de manera lenta i uniforme cap a la superfície de la beguda, a diferència del que passa amb caves de menor categoria.

Una bona manera d’encertar en la nostra elecció és, naturalment, tastar diferents marques i varietats abans de servir-lo en una ocasió especial: qualsevol dinar familiar de diumenge pot ser un bon moment per a experimentar.

D’aquesta manera comptarem amb la seguretat de servir un cava excel·lent a amics i familiars, i a més ens portarem alguna sorpresa agradable, ja que no sempre els millors caves són els més cars, i podem trobar veritables joies si “tastem” mostres de cellers petits, que no compten amb tant de renom com les marques més populars.

 

Selecció de caves per aquest Nadal

 TAGS:Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2008Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2008

Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2008

 

 

 TAGS:Elyssia Gran Cuvée BrutElyssia Gran Cuvée Brut

Elyssia Gran Cuvée Brut

 

 

 TAGS:Agustí Torelló Mata Brut Gran Reserva 2010Agustí Torelló Mata Brut Gran Reserva 2010

Agustí Torelló Mata Brut Gran Reserva 2010

 

 

 TAGS:Gramona III LustrosGramona III Lustros

Gramona III Lustros

 

 

 TAGS:Lola By Paco & Lola CavaLola By Paco & Lola Cava

Lola By Paco & Lola Cava

10 vins per menys de 10€ per regalar a l’amic invisible

 TAGS:undefined

T’ha tocat de nou fer el regal de l’amic invisible? Sigues original i regala una bona ampolla de vi! Per ajudar-te en la teva elecció, et proposem 10 vins per menys de 10€ que segur que serán un gran regal. 

Vins per menys de 10€ per a regalar

 TAGS:Pruno 2014Pruno 2014

Pruno 2014: Valor segur, vi clàssic i que el gran crític Robert Parker ha lloat en diverses ocasines com un vi amb una gran relació qualitat-preu.

 

 

 TAGS:Juan Gil 4 Meses 2014Juan Gil 4 Meses 2014

Juan Gil 4 Meses 2014: Vi versàtil, de bon beure, per compartir ia un bon preu. Un encert!

 

 

 TAGS:Prima 2013Prima 2013

Prima 2013: un vi de Toro, sí, però una mica … diferent i sorprenent.

 

 

 TAGS:Cantos de Valpiedra 2012Cantos de Valpiedra 2012

Cantos de Valpiedra 2012: Vi amb aromes marcats d’anís i cacau, amable i rodó.

 

 

 TAGS:Bozeto de Exopto 2014Bozeto de Exopto 2014

Bozeto de Exopto 2014: un vi Rioja jove, fresc i molt ben ensamblat.

 

 

 TAGS:El Novio Perfecto 2014El Novio Perfecto 2014

El Novio Perfecto 2014: un blanc semidolç. Aromes de fruita d’os i taronges confitades.

 

 

 TAGS:Garnacha de Fuego 2012Garnacha de Fuego 2012

Garnacha de Fuego 2012: bon vi de garnatxa, llaminer i amable, saborós. Una bona opció per gaudir amb carns.

 

 

 TAGS:La Malkerida 2012La Malkerida 2012

La Malkerida 2012: bones puntuacions per a aquest vi suau i lleuger, fàcil de beure i d’un disseny espectacular.

 

 

 TAGS:Castillo de Belarfonso 2012Castillo de Belarfonso 2012

Castillo de Belarfonso 2012 és un vi sorprenent, fresc i amable, que convida a seguir bevent a cada glop.

 

 

 TAGS:Nisia 2014Nisia 2014

Nisia 2014: verdejo amb caràcter propi, fresc, expressiu perfecte per prendre amb plats lleugers, peix i marisc.

 

 

L’origen de l’amic invisible

Més enllà dels regals i de la persona afortunada, segur que no saps quin és l’origen de l’amic invisible, en el qual participen diverses persones que es fan regals entre elles però cap sap qui ha estat qui li ha fet l’obsequi. Això és el que el fa més màgic i peculiar.

 

A cada país aquest joc pot tenir variants, però la base és sempre la mateixa: la de regalar alguna cosa a algú, i es sol realitzar durant les festes nadalenques. És un joc propici per fer entre grups d’amics però també de feina, per fomentar la socialització i conèixer-se més entre tots plegats.

El joc de l’amic invisible pot tenir diversos orígens, doncs es diu que procedeix de finals del segle XIX a Veneçuela, quan les dones promeses no podien tenir amics, sinó %u201Ccompadres%u201D, i es van organitzar en %u201Ccompadres%u201D secrets o %u201Camics%u201D per poder intercanviar regals. I s’escollia aleatòriament el nom d’una persona en treure un paper escrit d’un recipient.

Com s’organitza l’amic invisible?

Organitzar l’amic invisible és una cosa que s’ha de fer prèviament. Els participants es reuniran i una persona escriurà tots els noms en diferents papers. Posteriorment, cada participant extraurà un paper de manera aleatòria i es quedarà el nom (sense dir-ho) o amic secret de la persona a qui li ha de fer el regal. Després quan toca lliurar els regals, sigui regals per Nadal o en altres festivitats, tots es reuniran i es col·loquen els regals amb el nom de la persona obsequiada, i cada un l’obrirà davant de tots perquè es vegi l’obsequi. La gràcia del joc és no dir ni saber de qui reps el regal.

Regals per a amants del vi

 TAGS:undefined

Els veritables amants del vi ho tenen molt fàcil aquestes festes, gràcies a la quantitat de gadgets i objectes relacionats amb el vi que es poden regalar. Saber apreciar el vi és molt més, de manera que si coneixes algú sibarita i interessat en el món vinícola, t’aconsellem aquests productes.

Cristalleria

El vi ha de servir-se en una bona copa, perquè és preferible veure el seu color i característiques, i poder ser apreciat gràcies a una bona copa transparent i de qualitat. Per ser més complet, aconsellem regalar estoigs en què hi ha sets de diverses copes per poder acontentar a amics i família alhora.

Vinoteques

Per conservar el vi de la manera adequada l’ideal és fer-se amb una bona vinoteca. Estan en llocs especialitzats, cellers i restaurants, però és perfectament factible poder tenir-ne un a casa. És la millor manera que cada vi estigui al seu millor nivell i ofereix tecnologia punta per a un millor ús i gaudi del vi. Depenent de la capacitat, poden albergar 15, 28 o més ampolles. Un veritable celler a casa!

Refredadors i altres complements

La temperatura del vi és un element clau per poder beure’l adequadament. Per conservar-lo sempre en l’estat en que es mereix abans de ser servit, els refredadors són objectes essencials. Per regalar existeixen des de mantes refredadores, a glaçoneres i diversos jocs de refrigeradors.

El ritual de servir el vi és també un factor a tenir en compte. Perquè tots puguin gaudir del vi adequat, el decantador és un d’aquells regals que segur que fan il·lusió al professional o a l’aficionat als vins. Aquests recipients són en forma d’ampolla i serveixen per decantar les restes sòlides del vi i fer que respiri per oferir el millor sabor i aroma.

I per suposat, sempre pots regalar un bon vi, és clar 🙂

Imatge: Shari’s Berries

La xocolata i el vi, aliats per la teva dieta i el teu paladar

 TAGS:undefined

Hi ha plaers a la vida, com el vi i la xocolata, que fins ara semblaven estar lligats en certa manera a un determinat concepte de culpa. Aliments tan deliciosos que -pensem- no poden ser bons per a la salut. Però tal com demostren multitud d’estudis recents, el vi, per exemple, sempre que es consumeixi amb moderació, és un gran aliat del nostre organisme per a la prevenció de malalties cardiovasculars, envelliment i molt més.

El que no sabíem era que la xocolata també té efectes beneficiosos en combinació amb altres aliments com el vi, o almenys això és el que es desprèn de les troballes dels experts nutricionistes Aidan Goggins i Glen Matten, que en breu publicaran en forma de llibre, titulat “The Sirtfood Diet”.

En aquest volum, els autors ens parlaran de la seva investigació sobre les sirtuïnes, enzims que afecten el mecanisme cel·lular regulant l’expressió de certs gens. Aquests compostos són presents en determinats vegetals, coneguts com a activadors de les sirtuïnes que, segons recents estudis, activen els mateixos mecanismes cel·lulars que intervenen quan fem exercici, ajudant-nos a perdre pes en cremar greixos i incrementant la massa muscular.

Aquests aliments inclouen la col arrissada, nabius, cítrics, pomes, cebes, te verd, tàperes, vi negre i xocolata negra. Naturalment, la recomanació d’aquests aliments adverteix que el seu consum ha de ser, per descomptat, moderat, sobretot en el cas del vi.

Nosaltres afegirem que, tot i que els efectes d’aquests aliments puguin estar en vies de demostrar-se, el millor és portar una dieta equilibrada, un estil de vida que inclogui una mica d’exercici físic i, per què no, de tant en tant donar-se un caprici en forma de bon vi, deliciosa xocolata o el que el nostre cos ens demani, això sí, sense abusar-ne.

 TAGS:Les Cousins L'Inconscient 2014Les Cousins L’Inconscient 2014

Les Cousins L’Inconscient 2014

 

 

 TAGS:Les Jolies Filles 2014Les Jolies Filles 2014

Les Jolies Filles 2014

 

 

5 anècdotes sobre la història del vi

 TAGS:undefined

El món del vi és una font inesgotable d’històries, dades, llegendes i informació de tota mena, que fa imprescindible l’existència de mitjans com aquest, on intentem cada dia aportar el nostre granet de sorra a la tasca de divulgar i ordenar els coneixements que constantment genera aquest apassionant sector.

No obstant, sempre ha de quedar temps per centrar-se, almenys de tant en tant, en detalls que de vegades podrien passar desapercebuts: anècdotes, curiositats o dades desconegudes sobre el vi. A continuació us en presentem unes quantes:

  1. Quin és el preu més alt pagat per un vi?
    Ni més ni menys que 195.000 dòlars per una ampolla Balthazar (12 litres de capacitat) de Château Margaux 2009, venuda a Dubai el 2013.
  2. Quina quantitat de raïm es necessita per fer una ampolla de vi?
    Depèn del tipus de vi però, en general, per obtenir una ampolla de vi estàndard de 75 cl cal 1 kg de raïm.
  3. On es produeix més vi?
    Pel que fa a extensió, Espanya seria la guanyadora, però la producció a França és més gran, ja que les seves vinyes són més productives. Itàlia és la tercera, seguida de prop per països com Austràlia, Sud-àfrica o els Estats Units.
  4. Quina és l’ampolla de vi més gran del món?
    Doncs en un lloc tan poc associat habitualment amb el vi com la Xina. Concretament fa 4,5 m d’alçada i conté 1.800 litres. Pel que sembla es tracta d’una extravagància d’un grup de productors locals.
  5. Quantes ampolles de vi es poden destapar en 42 segons?
    Pel que sembla, i segons el llibre Guinness dels Rècords, la gens menyspreable quantitat de 22 ampolles de vi! La marca l’ostenta l’Ana García, estudiant d’Hostaleria de Santo Domingo de la Calzada, utilitzant un llevataps Lever 300 Screwpull.

I tu, coneixes alguna història curiosa sobre el vi? Si és així, comparteix-la amb nosaltres en els comentaris.

 TAGS:Recaredo 2008Recaredo 2008

Recaredo 2008: Recaredo és sinònim de tradició i respecte per una elaboració artesanal i acurada fins al límit. En un celler on tots els seus caves són Brut Nature i Gran Reserva, el petit de la gamma ja presenta una cremositat en boca i una amplitud d’aromes molt especial.

 

Imatge: Derek Key

Priorat: coneix els seus vins i cellers

 TAGS:undefined

La viticultura de la DOQ del Priorat, a Catalunya, és de llarga tradició. No és estrany, doncs, que hi hagi una gran quantitat de cellers i rutes enoturístiques per a explorar.

Els vins d’aquesta regió s’elaboren en una extensió d’unes 20.000 ha, de les quals només 1.600 ha estan plantades de vinya, segons la pròpia DOQ d’aquesta comarca. L’orografia una mica complicada fa que la producció de vins sigui costosa, però abundant i de qualitat, ja que són reconeguts no només a Espanya sinó al món sencer.

Si bé cal ressaltar que aquesta comarca alberga també la DO Montsant, que és més jove i compta amb 2.006 ha de vinyes dins d’una extensió de 35.676 ha.

A la ruta de la denominació del Priorat destaquem alguns cellers, com Celler Sabaté, que compta amb els vins Mas Plantadeta (negre bóta), Mas Plantadeta Roure (blanc bóta) i Mas d’en Bernat (negre jove). Aquest celler familiar elabora vins des de 1910, actualment amb criança en bótes de roure francès i hongarès.

Mentre que a Saó del Coster presenten les varietats S (negre jove), Pim pam poom (negre jove) i Terram (negre criança). Un celler, que a diferència de l’anterior, neix el 2004 de la mà d’un grup d’amics amb la finalitat d’aportar modernitat i dinamisme a aquest sector a la comarca.

El celler Balagué i Cabré ofereix vins negres criança com La Guinardera i Ruella. Compta amb tradició i innovació amb un nou celler rehabilitat que compta amb una sala de cates amb vistes a les vinyes i a l’entorn.

El Celler Castellet, a Porrera, és un regal per als sentits. Ofereix Empit Selecció, Empit i Ferral, tots negres criança. També gaudeix de joventut en ser una empresa familiar que va néixer el 2005.

 TAGS:Clos Abella 2010Clos Abella 2010

Clos Abella 2010

 

 

 TAGS:Les Terrasses 2012Les Terrasses 2012

Les Terrasses 2012

 

El consum moderat de cervesa aporta nutrients i és font d’antioxidants naturals

 TAGS:undefined

Ja hem comentat en alguna ocasió les bondats de la cervesa, sempre amb un consum moderat, però cada vegada hi ha més estudis que ho ratifiquen. En aquest cas és la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària (Semergen) que ha publicat una investigació on es planteja quins tipus de beneficis sobre la salut ofereix el consum moderat de cervesa. Aquestes són les conclusions:

Nutrients: Una de les característiques és la seva capacitat per aportar tota classe de nutrients i compostos bioactius que poden ser beneficiosos per a la salut. Ens ofereix més energia i pot ser recomanable per a persones que tenen la tensió una mica baixa.

Protector cardiovascular: De l’estudi també es desprèn que el consum moderat de cervesa té un efecte protector cardiovascular, protegint a les persones que puguin tenir risc de patir malalties relacionades amb el cor.

Antioxidants: La cervesa és una bona font d’antioxidants naturals, un fet que facilita la protecció de l’organisme.

Baix contingut calòric: Els propis metges d’aquest estudi afirmen que la cervesa és fermentada en baixa graduació i com a tal té un baix contingut calòric.

Vitamines: A més, la cervesa, gràcies al seu procés d’elaboració i la quantitat de nutrients que porta, conté vitamines, polifenols, fibra, minerals i hidrats de carboni. Els metges han reconegut que tot això la inclou dins de la tan sana dieta mediterrània. El que sí que s’ha recalcat és que el seu consum ha de ser moderat i que per ser saludable, el consum ha d’anar acompanyat d’una bona alimentació i d’un estil de vida saludable.

 TAGS:AlmogaverAlmogaver

Almogaver

 

 

 TAGS:Moska de Girona RossaMoska de Girona Rossa

Moska de Girona Rossa

 

 

Rutes d’enoturisme per a aquesta tardor

 TAGS:undefined

La tardor és l’estació perfecta per a descobrir el paisatge de les vinyes. El color dels boscos i de les fulles va canviant, i del verd es passa a les diferents tonalitats de marró i granat. Per tant, arriba l’hora de fer enoturisme i de conèixer de prop algunes de les rutes més preuades del panorama nacional. Véns de ruta amb nosaltres?

Lleida, Costers del Segre

Costers del Segre és una denominació d’origen repartida en 7 diferents subzones, en què trobem una gran part de les seves vinyes a la província de Lleida. En aquesta ruta podem arribar a la ciutat de Lleida i veure l’església de la Seu Vella, a més del popular carrer Major. En qüestió de cellers, veurem la Vinya Els Vilars, que té només una producció de 15.000 litres per any, mentre que Raimat és veritablement coneguda per la seva història.

Múrcia, ruta de Jumilla

La denominació d’origen de vi Jumilla compta amb una gran extensió de cultiu a Múrcia que val la pena recórrer. En aquest cas hi ha diverses rutes, moltes de les quals estan relacionades amb la gastronomia i la música, ja que en ocasions, s’organitzen diferents concerts i actuacions en els cellers associats.

Extremadura, Ribera del Guadiana

Hi ha zones una mica menys conegudes. És el cas de la DO Extremadura, que també compta amb bons i variats vins. A la ruta es poden veure cellers de sempre al costat d’altres més nous, i el suport per modernitzar la viticultura i l’enologia, si bé van conservant un estil molt definit i tradicional de realitzar les coses.

Cadis, Marco de Jerez

La gastronomia a Cadis és de referència. També la particularitat dels seus vins. La regió ofereix mar i també es poden explorar els seus cellers per provar el famós brandi de xerès.

 TAGS:Acusp 2013Acusp 2013

Acusp 2013

 

 

 TAGS:Cérvoles Colors 2013Cérvoles Colors 2013

Cérvoles Colors 2013

 

 

Els defectes més habituals del vi II

 TAGS:undefined

Hi ha molts factors que poden determinar que un vi estigui en mal estat, que tingui un mal gust o hagi seguit un mal procés d’elaboració. Després de veure alguns dels defectes més habituals del vi, te’n mostrem d’altres perquè els tinguis en compte.

Anhídrid sulfurós. En alguns processos de l’elaboració de vi es fa servir sofre i aquest pot provocar sabors forts i olor de podrit. Això pot no tenir solució o bé pot desaparèixer en el cas que el vi s’airegi. En qualsevol cas, qualsevol olor desagradable que experimentis en el vi l’has de comunicar a la botiga on l’hagis adquirit o bé al restaurant en qüestió.

Olor de podrit. L’olor a vinagre no és normal en un vi, de la mateixa manera que no ho és quan hi ha olor de fruita podrida. Pot succeir, com en altres casos, que el vi s’hagi oxidat i hagi fermentat a dins de l’ampolla. Detectar-ho a temps pot evitar-nos un bon contratemps.

Per manca de nitrogen. Altres defectes són els derivats de la manca de nitrogen. Una manera d’evitar aquest defecte és aportar nitrogen i ascòrbic, a més de tocs de sofre.

Vins amb color marró. El vi negre ha de tenir un color brillant o una mica més fosc, però no marró. Si és així, el vi té un defecte també per causa de l’oxidació i per massa exposició a la llum natural i artificial.

Vi degradat. Sembla que el vi s’ha quedat sense brillantor, com gastat, i sense color. Pot ser degut a evolució o oxidació, i va perdent les seves qualitats inicials i originals, repercutint així en el seu gust.

Defecte segons els seus orígens. Alguns defectes van en funció dels orígens d’aquests, per això és important ser-ne conscients, ja que així podrem intentar evitar que apareguin. L’origen del defecte pot tractar-se d’errors d’elaboració del vi, per la matèria primera o bé per aquells relacionats amb la contaminació.

I avui també et recomanem alguns vins que no tindran aquests defectes… Gaudeix-los!

 

 TAGS:Castillo Perelada Finca Malaveïna 2009Castillo Perelada Finca Malaveïna 2009

Castillo Perelada Finca Malaveïna 2009: sabors a fruita confitada, especiat, coco, complex, madur.

 

 

 

 TAGS:Recaredo 2008Recaredo 2008

Recaredo 2008: Recaredo és sinònim de tradició i respecte per una elaboració artesanal i acurada fins al límit.

 

Els defectes més habituals del vi

 TAGS:undefined

Encara que actualment els processos que marquen l’elaboració de vi han canviat molt, encara podem notar alguns defectes en el vi que consumim. Sigui per oxidació, per olor fort o un gust una mica estrany, sovint no és fàcil identificar els defectes que són més habituals en el vi. Coneix quins són.

Sabor a vinagre. Segur que alguna vegada has notat una mica de sabor avinagrat en el vi. També es diu que està picat i pot ser degut a un mal procés de maduració, entre d’altres qüestions. És important que quan es noti aquesta olor o gust si estem a un restaurant, ho diguem perquè ho sàpiguen i es comprovi quantes ampolles estan d’aquesta manera.

Pòsits al vi. Pot ser que vegem molts pòsits al vi i ens sembli que és algun defecte. Però la veritat és que moltes vegades és una cosa normal, que s’ha utilitzat per a no perdre algunes de les qualitats del vi. Sí que és cert que el pòsit li donarà un sabor més amarg i que veurem el color més fosc o diferent. Hem d’aprendre a apreciar-ho.

Anhídrid carbònic. És quan els vins tenen una olor gasosa. Això és possible perquè s’ha iniciat un procés de prefermentació que no es vol dins de l’ampolla.

El suro. Pot semblar, algunes vegades, que el vi té una certa olor a suro. Això no és real perquè el suro no fa olor, i es deu a una olor de floridura en contenir el suro diversos bacteris que s’han quedat incrustats. És complicat treure aquesta olor i pot afectar a la totalitat del vi. Com a dades, pot haver-hi una de cada 15 ampolles de vi amb olor de floridura, de manera que el problema és més comú del que es pot pensar.

Molta oxidació. És un altre dels errors o defectes del vi. Amb l’oxigenació, sabem que el vi ha estat massa en contacte amb l’aire. Això fa que el color i el sabor siguin una mica diferents. És un problema important perquè no es pot fer res per reparar-ho.

Per a la recomanació d’avui incloem alguns vins que segur no tindran aquests defectes 😉

 TAGS:L'Antagonique 2014L’Antagonique 2014

L’Antagonique 2014 té acidesa vibrant, amb envoltant untuositat. Final llarg i complex, amb records fruiters i florals. 

 

 

 TAGS:Les Cousins L'Inconscient 2013Les Cousins L’Inconscient 2013

Les Cousins L’Inconscient 2013 va arribar al Priorat per revolucionar el panorama vitivinícola amb els seus vins, frescos, elegants i complexes.