Un nou estudi revela més beneficis del vi negre per al cor

 TAGS:undefined

Ja hi ha diversos estudis provats que manifesten que el vi negre és bo per al cor. Doncs ara hi ha més evidències dels seus beneficis i vénen de la mà del Departament de Ciències Biomèdiques Comparades de LSU, als Estats Units, on desenvolupen un nou stent que allibera antioxidants del vi negre lentament al llarg del temps, promovent la curació i prevenint la coagulació de la sang i la inflamació.

Els responsables d’aquest desenvolupament expliquen que subministrant antioxidants de vi negre durant l’angioplàstia convencional, es pot evitar l’acumulació de l’excés de teixit i que el vas sanguini es torni a estrènyer a mesura que guareix.

A més de l’stent, també estan en procés de desenvolupar un globus recobert amb els mateixos compostos per tractar bloquejos del flux sanguini a tot el cos en la malaltia de l’artèria perifèrica. Els globus recoberts de fàrmacs són un producte relativament nou i s’estan desenvolupant per ajudar els cardiòlegs intervencionistes a tractar les artèries que són difícils de tractar amb l’angioplàstia tradicional i els tractaments amb endopròtesi.

Com hem apuntat hi ha mes estudis que expliquen quines són les bondats del vi negre per protegir el cor. Una investigació que es va publicar a JAMA Internal Medicine va descobrir que el resveratrol no tenia relació amb les taxes de malaltia cardíaca, càncer i mort. També es va demostrar que les persones que beuen quantitats moderades d’alcohol en estudis controlats, independentment del tipus de beguda, tendeixen a presentar millors registres sanguinis.

Un estudi recent publicat per l’Institut Nacional d’Investigació del Vi d’Austràlia va posar de manifest que, amb moderació, hi ha un risc reduït de malaltia cardíaca, ja que les persones que beuen una petita quantitat de vi negre amb regularitat, especialment si la combinen amb aliments, tenen un 30% menys de risc de patir malalties del cor.

 TAGS:Flor del MontsantFlor del Montsant

Flor del Montsant

 

 

 TAGS:Terranova 2016Terranova 2016

Terranova 2016

Com triar el millor vi per al teu peix

 TAGS:undefined

El peix és un dels millors aliments per a l’organisme. Nutritiu, sa per al cor i amb les vitamines i minerals que necessitem per estar bé. Com s’ha de consumir durant tot l’any, va bé amb determinades begudes, com el vi.

Vi blanc

Aquest vi és perfectament indicat per als peixos. De fet, es sol beure amb arrossos, marisc i peixos blancs. Per als peixos blancs, precisament, es pot optar per vins albariño o sauvignon blanc. Els blancs afruitats, frescos i aromàtics són els millors, així com el tipus verdejo. El raïm moscatell és també molt apreciat a la cuina, especialment en tota classe de peixos.

Vins rosats

A banda del vi blanc, el vi rosat és una altra opció perfecta quan mengem peix, tant blanc com blau. Per exemple, el bacallà o el salmó pot regar-se amb rosats més aviat potents. Com també triarem moll o roger quan vulguem consumir un bon vi rosat.

Vins negres

Sí, els negres també són adequats per als peixos. Això de les carns per als negres i els peixos per als vins blancs fa temps que ha passat a la història. Especialment per al peix blau o la tonyina en cru, es recomanen vins negres joves. Si tenen gust afruitat, molt millor. Els fumats també s’acompanyen de vins negres, ja que potencien molt més el sabor d’aquest tipus de peixos.

Vins per al marisc

Menció a part mereixen els vins que es destinen al marisc. Per exemple, les ostres van bé amb vins blancs i escumosos, encara que tots sabem que el cava sec és la millor beguda per acompanyar-les. Mentre que els crustacis poden maridar amb vins una mica més àcids.

D’altra banda, el pop demana un vi més potent, de manera que un negre tampoc li aniria malament. En els darrers temps, els maridatges de vins i peixos estan tenint bona acceptació entre amants dels vins, ja que no sempre se sap què va bé per a cada peix.

 TAGS:Viña Esmeralda Rosé 2016Viña Esmeralda Rosé 2016

Viña Esmeralda Rosé 2016

 

 

 TAGS:Gessamí 2016Gessamí 2016

Gessamí 2016

 

Com està afectant el canvi climàtic a la producció de vi?

 TAGS:undefined

L’Organització Internacional del Vi (OIV), ha informat que la producció de vi d’aquest any ha estat la més baixa des dels anys seixanta. Tot i que es segueix bevent cada vegada més vi, i en tipus de població diferents, la producció minva, ja que aquest any, el volum ha experimentat una caiguda del 8%, arribant fins els 246.700.000 hectolitres.

Una de les raons -i la més important- que estableix l’OIV per aquestes males xifres en producció, es deu al canvi climàtic, que provoca des de tardors caloroses a glaçades que han vingut més tard del que és habitual. Uns canvis que no tenen gaire bons efectes a la terra i la natura.

Això no provoca la baixada de consum, perquè hi ha estoc suficient (només a França hi ha 154 milions d’hectolitres en estoc), ni tampoc un augment excessiu de preus, perquè les exportacions porten un bon ritme. Segons els experts de l’OIV, alguns vins més econòmics poden pujar lleugerament el seu preu, però els de gamma alta mantindran les seves tarifes.

El canvi climàtic està afectant sobretot a països com Itàlia, França i en certa manera Espanya. Ho hem vist a la verema d’enguany, que s’ha avançat més del previst i ha deixat una producció menor: 35,7 milions d’hectolitres de vi i most a Espanya.

No obstant això, el món vitivinícola en general es mou, amb tota classe d’esdeveniments, l’increment de l’enoturisme i les exportacions que, com hem assenyalat, són superiors.

Hi ha més dades d’aquesta baixa producció, perquè des de la Direcció General d’Agricultura (DG Agri) de la Comissió Europea ja es va vaticinar que la producció vitivinícola prevista a la campanya 2017/18 tindria una estimació de tot just 145.100.000 hectolitres, que suposa un 14,4% i més de 24 milions menys que en la campanya passada.

 TAGS:Ulls Negres 2015Ulls Negres 2015

Ulls Negres 2015

 

 

 TAGS:Cop de Vent Blanc 2016Cop de Vent Blanc 2016

Cop de Vent Blanc 2016

 

Resveratrol: també podria ser bo per a la infertilitat

 TAGS:undefined

El resveratrol, un polifenol que podem trobar a les pells dels raïms i, per tant, al vi, ha demostrat a travès d’un estudi científic que pot ser molt beneficiós contra un problema hormonal que el 10% de les dones en edat reproductiva de tot el món pateixen: la síndrome d’ovari poliquístic, o SOP, això segons l’estudi publicat al Endocrine Society Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Aquest problema endocrí fa que les dones produeixin nivells més alts de testosterona i altres hormones andrògens com el sulfat de dehidroepiandrosterona, DHEAS, que poden causar infertilitat, irregularitats menstruals i augment de pes, a més d’incrementar el risc de patir diabetis.

L’estudi es va dur a terme en una universitat de Polònia, on 30 dones diagnosticades amb SOP es van sotmetre a proves en que a un grup se li va donar un suplement de resveratrol mentre que l’altre grup va rebre un placebo.

Després dels 3 mesos que va durar l’estudi, les dones que van consumir el resveratrol van mostrar una reducció de nivells de testosterona i DHEAS en un 23.1% i 22.2% respectivament, mentre que el grup placebo va veure un augment de 2.9% i 10.5%. Conjuminat a això, les dones sota el resveratrol van mostrar més sensibilitat a la insulina durant tot l’estudi.

“No hi ha gaires tractaments per al SOP, i els que hi ha redueixen la capacitat de concebre” explica Antoni Duleba de la Universitat de San Diego, “però el resveratrol és una substància natural que no sembla mostrar efectes secundaris” va afegir. “Encara és massa aviat per saber si aquest tractament donarà lloc a la completa restauració de cicles menstruals regulars o si millorarà la fertilitat, tenim fe en que aviat ho farà i estarem segurs. La mala notícia és que, per obtenir el resveratrol administrat durant la prova es necessitaria beure de 100 a 200 litres de vi al dia” va concloure Duleba.

Sabem que el consum de resveratrol i altres antioxidants continguts en el vi negre poden ser molt beneficiosos per a la nostra la salut, sempre que es consumeixi de manera moderada. A la llarga, i esperant que més estudis segueixin confirmant els beneficis que ens proporciona el vi, és millor seguir bevent i no arriscar-nos.

 TAGS:Petit Pissarres 2015Petit Pissarres 2015

Petit Pissarres 2015

 

 

 TAGS:Formiga de Vellut 2015Formiga de Vellut 2015

Formiga de Vellut 2015

5 grans vins elaborats per dones

 TAGS:undefinedEl món del vi ha estat tradicionalment un món dominat per homes. No obstant això, i a poc a poc (potser massa poc a poc), s’hi van incorporant noms de dones. En ocasió del 8 de març, i per visibilitzar la gran feina que fan les dones també en aquest sector, compartim avui 5 vins elaborats per dones. Esperem que t’agradin!

 

 TAGS:Pazo Señorans 2016Pazo Señorans 2016

Equilibrat i elegant, aquest vi blanc albariño de Rías Baixas és un valor segur darrera del qual trobem a l’enòloga Anna Quintela, que treballa a Pazo de Señorans des de 1990, i la propietària del celler i revolucionària dels vins blancs gallecs, Marisol Bueno.

 

 

 TAGS:Cune Reserva 2011Cune Reserva 2011

Maria Larrea és l’enòloga i directora tècnica de CVNE, un dels cellers més importants i grans d’Espanya. Allà elabora vins imprescindibles a la Rioja com aquest Cune Reserva 2011, un vi elaborat principalment a partir d’ull de llebre i fàcil de beure, suau i agradable.

 

 

 TAGS:Nita 2015Nita 2015

Nita és el resultat de la ferma proposta de Meritxell Pallejà, responsable del vi, de dur a terme un projecte personal de vi biodinàmic. Estem davant d’un vi de marcada expressió afruitada i que ens recorda a la mineralitat de la terra del Priorat. És, a més, un gran vi RCP.

 

 

 TAGS:Viña Tondonia Reserva 2004Viña Tondonia Reserva 2004

Vinya Tondonia és un dels cellers més prestigiosos de la Rioja. Al darrera hi trobem a María José López de Heredia, besnéta del fundador i una de les dones més importants del panorama vitivinícola d’Europa, que segueix la tradició familiar amb vins com aquest gran Vinya Tondonia Reserva.

 

 

 TAGS:Camí Pesseroles 2011Camí Pesseroles 2011

Sara Pérez estava destinada des del seu naixement a elaborar grans vins, i així ho ha demostrat a través de Mas Martinet. En aquest celler del Priorat, Sara segueix el testimoni recollit del seu pare i ens desborda amb grans vins com Camí Pesseroles.

 

 

Els aliments més susceptibles de frau

 TAGS:undefined

Malauradament el frau alimentari és una pràctica estesa actualment arreu del món. La substitució d’ingredients per altres més barats és una pràctica que afecta tot tipus d’aliments: des de productes exclusius que han guanyat popularitat els últims anys, fins a aquells que conformen la nostra cistella bàsica del dia a dia.

Tot i que cada any augmenten les mesures cautelars per evitar aquest tipus de pràctiques, els consumidors encara hem d’estar previnguts per evitar enganys. Per això, hem realitzat una llista dels aliments més susceptibles de frau:

  • Aliments ecològics: Tot i l’augment del consum i interès pels aliments ecològics durant els últims anys, un estudi realitzat als Estats Units va detectar que el 40% dels aliments que es comercialitzaven com a ‘ecològics’ contenien plaguicides i altres rastres de productes utilitzats a conreus industrials.
  • Arròs: Hi ha diferents varietats d’arròs classificades segons la forma del gra, textura, color i, per descomptat, qualitat. Precisament, un dels enganys més comuns és la venda d’arrossos de qualitat inferior com si fossin altres de superiors amb els que comparteixen determinats atributs; tal és el cas de l’arròs per risotto fraudulent que es comercialitzava al Regne Unit. En alguns casos, els grans són adulterats amb resines, disminuint la seva qualitat imperceptiblement fins al moment de ser cuinat.
  • Peixos: El peix és un aliment altament susceptible de fraus. Entre les formes més comunes destaquen l’alteració de la data de pesca amb la finalitat de vendre’l com a producte fresc, així com l’etiquetatge incorrecte, on es substitueixen espècies de menys valor comercial per altres de similars amb més valor comercial.
  • Sucs de fruita: No és un secret que els sucs de fruita es solen diluir amb aigua, així com contenir edulcorants i colorants. Tot i això, molts d’ells ostenten l’etiqueta de 100% natural.
  • Llet i lactis: Atès l’augment de fraus, molts països promouen la incorporació d’una etiqueta de denominació d’origen a tots els seus productes làctics. Les alteracions més comú són les barreges amb aigua o altres llets de menor qualitat, però durant els últims anys s’han descobert adulteracions amb productes que podrien posar en perill la salut dels seus consumidors.
  • Vi: Malauradament l’adulteració del vi és més comú del que creiem. De fet, s’estima que un 70% del vi que es ven a la Xina podria ser fals. Normalment es tracta de mescles de raïms de qualitat menor que es venen com a producte Premium, o vins barrejats amb químics.

 TAGS:Terranova 2016Terranova 2016

Terranova 2016

 

 

 TAGS:Flor del MontsantFlor del Montsant

Flor del Montsant

En quins països és més car comprar vi?

 TAGS:undefined

Quan viatgem, una de les coses que més ens crida l’atenció dels llocs que visitem són les diferències de preus als productes de consum. És fàcil trobar-se amb sorpreses en coses tan quotidianes com el transport públic, alguns aliments i, és clar, les begudes alcohòliques en general i el vi en particular no són cap excepció.

Recentment, l’empresa MoveHub ha realitzat un estudi del preu mitjà d’una ampolla de vi en diferents llocs del món, confeccionant, a partir de les dades proporcionades pel Wine Institute californià, un rànquing dels països més cars.

El resultat, que procedeix d’estadístiques de països dels cinc continents, mostra una clara tendència a trobar els vins més cars en destinacions turístiques de luxe, paradisos fiscals i països de l’Orient Mitjà rics en petroli, mentre que a Europa en general, el vi és més assequible, excepte a Islàndia, que amb un preu mitjà de 19,42 euros, es situa com a tercer país més car del món.

A continuació, et presentem el top 3 dels països on gaudir d’una ampolla de vi pot resultar més prohibitiu:

  1. Illes Marshall. Aquest arxipèlag al bell mig de l’Oceà Pacífic ostenta el rècord de preu mitjà per ampolla, amb 21,78 euros. Tenint en compte que per arribar-hi cal recórrer, literalment, mig món, no creiem que als afortunats que s’ho poden permetre els hi importi gaire.
  2. Indonèsia. Una mica més a prop, però no massa, aquest país insular situat entre el Sud-est Asiàtic i Oceania se situa en segon lloc, amb 20,51 euros.
  3. Islàndia. Coneixíem el bacallà islandès, però suposem que acompanyar-lo de vi sortirà prou car, amb un preu mitjà de 19,42 euros.

La resta de països fins a la desena posició a nivell mundial són Singapur, amb 19,36 euros, Jordània, 18,82 Euros, Qatar, 18,31 Euros, Illes Caiman, 17,80 Euros, Maldives, 17,49 euros, Emirats Àrabs Units, 16,96 euros i, tancant el rànquing, Aruba, amb 16,63 euros.

 

 TAGS:Formiga de Vellut 2015Formiga de Vellut 2015

Formiga de Vellut 2015

 

 

 TAGS:Martinet Bru 2014Martinet Bru 2014

Martinet Bru 2014

L’abús de l’alcohol en adolescents pot modificar el cervell

 TAGS:undefined

Un recent estudi de la Universitat de Finlàndia Oriental i l’Hospital Universitari de Kuopio ha apreciat un “aprimament cortical” en joves que van ser grans consumidors d’alcohol durant la seva adolescència.

Els resultats de la investigació, publicats a la revista Addiction, revelen que les parts del cervell que es desenvolupen fins més enllà dels 20 anys d’edat poden veure interrompuda la seva maduració com a conseqüència de l’abús de begudes alcohòliques.

L’estudi s’ha realitzat mitjançant tècniques d’imatge per ressonància magnètica aplicades a l’estructura cerebral de joves saludables, però consumidors d’alcohol durant la seva adolescència, i subjectes de control de la mateixa edat però poc bevedors, a través de tres fases transversals realitzades durant 10 anys, amb edats entre 13 i 18 anys al principi de la investigació.

Tots els participants tenien bons resultats acadèmics i no mostraven diferències apreciables pel que fa a problemes de salut mental, al mateix temps que els bevedors no havien estat diagnosticats amb cap desordre d’abús de l’alcohol. No obstant això, s’han apreciat diferències estadístiques significatives entre els dos grups.

Entre els “bevedors” s’aprecia una disminució del volum de matèria grisa a l’escorça cingulada anterior (una àrea del cervell implicada en funcions com la regulació de la pressió arterial i la freqüència cardíaca, i certes funcions de nivell superior, com l’anticipació de la recompensa, la presa de decisions, control d’impuls i emoció), així com a l’ínsula dreta (també vinculada a aquestes darreres funcions de nivell superior).

Segons els investigadors, el consum excessiu d’alcohol pot interrompre el procés de maduració de les àrees esmentades, particularment importants pel que fa al control dels impulsos i la sensibilitat als efectes subjectius negatius de l’alcohol, de manera que aquests canvis de volum poden tenir un paper important en el desenvolupament d’un trastorn per ús de substàncies més endavant a la vida.

No es coneix el mecanisme exacte que causa aquests canvis estructurals, però sembla que alguns d’ells podrien ser reversibles si el consum d’alcohol es redueix significativament. I, com sempre, des d’Uvinum recomanem el consum moderat i responsable d’alcohol, ja que és la millor manera de gaudir del plaer i beneficis que reporta una copa de bon vi.

 TAGS:Gessamí 2016Gessamí 2016

Gessamí 2016

 

 

 TAGS:Marrugat +Natura EcológicoMarrugat +Natura Ecológico

Marrugat +Natura Ecológico

5 mites sobre el cava i el xampany que has d’oblidar

 TAGS:undefined

Sigui xampany, prosecco, cava, escumós anglès o qualsevol altre escumós de tots els que hi ha, no és un secret que el món els aprecia per la seva efervescència i màgia. És per això que avui desmentirem 5 mites que hi ha darrere d’aquestes delicioses begudes:

1. Han de d’obrir-se amb un fort “pop”

Encara que fer-ho amb un fort so augmenta l’espectacularitat, com ens tenen acostumats les pel·lícules, no sempre és la millor manera. El millor és fer-ho amb un gir amb l’ajuda de la mà i el polze i sostenint l’ampolla pel fons amb l’altra mà en un angle de 45 graus. S’ha de produir un suau “tsss” (com de beguda gasosa), no un “pop”.

2. Utilitzar una cullera per mantenir-lo gasós

Simplement això no funciona, no hi ha manera. Es creia que utilitzant una cullera de plata, col·locant-la al coll de l’ampolla perquè el mànec pengés dins d’aquesta, mantindria l’aire més fred i, per tant, faria que les bombolles desapareguessin més lentament. Però no és així.

3. Els escumosos provoquen la pitjor ressaca

És molt comú escoltar aquest mite, però la realitat és que, com qualsevol altra beguda alcohòlica, els escumosos et poden donar o no una mala ressaca, tot depèn sempre de la quantitat que se’n consumeixi. I, aprofitant, desmentim que les bombolles facin que t’emborratxis més ràpid.

4. El xampany ha de ser servit només com a aperitiu

Tradicionalment, els escumosos es veuen com begudes de celebració i se serveixen com a aperitius en casaments i altres esdeveniments d’aquest estil, però tenen molt bons maridatges amb una àmplia varietat d’aliments amb els quals pots preparar un deliciós àpat i gaudir d’un bon xampany.

5. Tot vi escumós és xampany

Això no és correcte en absolut, i és un error molt comú i que la gent no entén. El xampany és el vi escumós elaborat mitjançant el mètode champenoise i que, en general, és de molta qualitat, gràcies a la seva tradició i història. No obstant això, en moltes ocasions s’utilitza com a sinònim de escumós, sense que aquest ús sigui correcte, ja que cada escumós té els seus propis senyals d’identitat. Salut!

 TAGS:Llopart Brut NatureLlopart Brut Nature

Llopart Brut Nature

 

 

 TAGS:Gramona Impérial Brut Gran Reserva 2011Gramona Impérial Brut Gran Reserva 2011

Gramona Impérial Brut Gran Reserva 2011

Beure amb moderació i en companyia et proporcionarà benestar

 TAGS:undefined

Beure és un acte social que s’ha convertit en una acció més que fer en companyia. Determinats estudis posen de manifest que els bevedors socials tenen més amics per rebre suport emocional en diverses situacions de la vida.

El consum social d’alcohol pot tenir un gran efecte en el benestar de les persones a l’estar vinculat a activitats socials, com el riure, el cant i el ball. Amb això, reforcem els nostres lligams socials.

S’ha demostrat també durant anys el vincle existent entre l’alcohol i l’alliberament de endorfina, que és especialment rellevant, encara que sempre quan es beu amb moderació. De fet, l’activació d’endorfines no només ens fa estar més relaxats sinó que també sembla “sintonitzar” el sistema immunològic.

El fet que beure segueixi sent un fet social és significatiu, i això és perquè aporta dos beneficis socials potencials: el primer és que el consum moderat d’alcohol augmenta el benestar psicològic i, directa o indirectament, promou la construcció dels estrets vincles personals que sustenten els llaços socials.

Les investigacions més recents han demostrat que els nivells baixos o moderats de consum d’alcohol podrien tenir efectes beneficiosos sobre la cognició, i que això podria incloure la cognició social. És a dir, si es manté una actitud sana sobre el consum d’alcohol no només s’evita l’abús propi sinó que també es dóna un exemple positiu a amics i familiars.

Consells per beure de manera moderada

  • Combinar la beguda amb menjar i tapes, especialment quan es surt amb amics.
  • Consumir alguna beguda no alcohòlica, fonamentalment aigua, entre cada consumició.
  • Beure vi de qualitat, experimentar amb nous sabors per endinsar-nos al món del maridatge.
  • En el cas de les dones, prendre suplements vitamínics amb àcid fòlic, perquè el consum d’alcohol n’hi baixa els nivells.
  • No beure sol.
  • No beure si un té pensat de conduir o si està en situacions de risc laboral.

Imatge: Anne Worner

 TAGS:Terras Gauda 2016Terras Gauda 2016

Terras Gauda 2016: maceració en fred de diferent durada segons la varietat. Fermentació a baixa temperatura en dipòsits d’acer inoxidable. 

 

 TAGS:Tomás Postigo Crianza 2009Tomás Postigo Crianza 2009

Tomás Postigo Crianza 2009: Criança de 12 mesos en bótes de roure francès.