Trucs per triar vins naturals sense equivocar-te

 TAGS:undefined

Triar vins naturals i biodinàmics pots resultar arriscat. Són conceptes més aviat nous al nostre país però que a d’altres ja porten molt de temps fent-ho. Et donem alguns consells per triar bé els vins naturals.

– Apostar per cellers que portin temps invertint en aquest tipus de producció. Hi ha productors que compten amb una gran quantitat de vins totalment naturals. A més de ser deliciosos, compten amb una experiència de fa anys, un fet que ofereix una major garantia. El millor de tot és que els seus vins són deliciosos.

Visitar fires de vi natural i ecològic. En elles hi ha molts entesos en aquest tema que poden assessorar sobre els millors vins a comprar per a cada ocasió.

Comprar vi en botigues especialitzades. En aquestes botigues, els seus responsables són els més adequats per donar consells.

Qualitat més que quantitat. Els vins naturals tendeixen a ser una mica més cars, de manera que tendim a beure’n una mica menys, però de millor qualitat.

Raïm autòcton. Una cosa important dels productors naturals és que treballen per preservar el ric patrimoni vitivinícola de les varietats de raïm autòctones en lloc de varietats estàndard internacionals. Així, els vins orgànics, biodinàmics i naturals tendeixen a oferir una major diversitat de perfils de sabor i una oportunitat única de tastar vins elaborats amb raïm autòcton. Sempre cal tenir present que aquesta classe de vins s’elabora amb el mínim de conservants possible.

Conèixer nous sabors i vins. A l’hora de triar vins naturals, sens dubte, el gust és determinant. Això permet conèixer de prop nous sabors, un fet que, a més a més, es perfila com un clar avantatge quan apostem per aquesta classe de vins.

Assistir a tasts. Tant si són de pagament com gratuïts (que de tant en tant n’hi ha) els tasts de vins naturals permeten saber-ne més i tenir-ho més clar a l’hora de triar un vi d’aquestes característiques.

 TAGS:Jean Leon 3055 Chardonnay 2017Jean Leon 3055 Chardonnay 2017

Jean Leon 3055 Chardonnay 2017

 

 

 TAGS:Marrugat +Natura EcológicoMarrugat +Natura Ecológico

Marrugat +Natura Ecológico

Més beneficis de la cervesa per a la salut (per si encara tenies algun dubte)

 TAGS:undefined

És ben sabut que la cervesa i algunes altres begudes amb graduació alcohòlica, com el vi, són bones per a la salut en general, sempre que no se’n abusi i es consumeixin amb moderació i cura. Hem parlat ja en diverses ocasions sobre els beneficis que aporten a la salut i avui, per si et quedava algun dubte, reforcem aquests fets i et diem més dels privilegis que pots obtenir.

És baixa en calories i nutritiva

Encara que generalment es pensa el contrari, la cervesa es troba entre les begudes alcohòliques més lleugeres que existeixen, aportant només 43 kcal de mitjana per cada 100 ml. A més a més, conté vitamines essencials i vitals per a la salut, com les del grup B, entre les quals trobem l’àcid fòlic, i una petita quantitat de carbohidrats, sense esmentar minerals com el magnesi i el calci, fibra i antioxidants. No per res els víkings bevien cervesa com a part de la seva alimentació.

Ajuda a prevenir malalties

Estudis mèdics realitzats durant els últims anys han revelat que el consum moderat de cervesa pot ajudar a prevenir i controlar la diabetis. Els compostos polifenòlics, els minerals, la fibra i el seu mínim nivell alcohòlic beneficien la lluita contra la malaltia. D’altra banda, també s’ha trobat que ajuda a prevenir malalties neurològiques com l’Alzheimer, a causa del silici que es pot trobar en ella. De fet, aquest mateix silici té una funció positiva per al sistema ossi en general, prevenint l’osteoporosi.

Millora la qualitat de vida

A causa del seu alt índex d’antioxidants, la cervesa prevé que les cèl·lules del nostre cos envelleixin de manera accelerada, protegint-les de malalties o quadres degeneratius que disminueixen la nostra qualitat de vida. A més, els antioxidants mantenen el nostre cor sa i ajuden a augmentar el colesterol bo, protegint-nos de problemes cardiovasculars.

Com tot, si n’abusem, la cervesa ens pot ocasionar terribles danys a la nostra salut i benestar, però si pots gaudir d’un got ben fred moderadament i de tant en tant, fes-ho i gaudiràs dels beneficis que et pot portar a la vida. Ara ja ho saps, a brindar… Salut!

 TAGS:A.K. DammA.K. Damm

A.K. Damm

 

 

 TAGS:Damm Inedit 75clDamm Inedit 75cl

Damm Inedit 75cl

 

 

Com combinar vi i carn?

 TAGS:undefined

Menjar carn, amb moderació, i vi és tot un plaer. I si els combinem entre si sempre és molt millor, no et sembla?

La carn vermella va bé amb el vi negre, però hi ha altres carns que poden combinar-se, perfectament, amb altres tipus de vins. Per exemple, quan mengem steak tartar, el rosat, a més del negre, li va molt bé. Mentre que un bon entrecot de vedella és perfecte amb vins negres més aviat forts i amb consistència (Priorat o Penedès, i els elaborats amb raïm Malbec o Cabernet Sauvignon). La carn tindrà millor gust i, a més, sempre depèn de la salsa amb la que vulguem amanir la carn vermella.

La carn d’au i pollastre és preferible amb blancs i negres lleugers. La carn d’au és molt versàtil, i per això demana vins diferents. La carn d’ànec casa amb el raïm tipus Syrah i novament el Cabernet Sauvignon és el raïm que millor va amb aquesta carn que també és més aviat forta al paladar. Es recomana combinar la carn de caça (perdiu o faisà, estruç) amb vins negres joves.

La carn de porc, en canvi, pot combinar-se amb qualsevol tipus de vi, ja siguin blancs o rosats. És una carn molt melosa i tendra, que no necessita de vins massa forts.

¿I els embotits? quan fem carn a la graella o a la brasa, acompanyada d’embotits, tipus botifarra i xoriços, se solen escollir vins negres. De la mateixa manera que si fem carn de xai, on el negre amb cos se sol preferir en ser una carn una mica més densa i marcada.

Si ens decantem per les carns al forn o rostides, llavors, gràcies les seves coccions lentes i gran preparació, és millor beure vins més concentrats, com els tipus Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot. Novament el Cabernet Sauvignon és el que combina millor per a plats amb carn tipus ossobuco.

 TAGS:Petit Pissarres 2015Petit Pissarres 2015

Petit Pissarres 2015

 

 

 TAGS:Camins del Priorat 2015Camins del Priorat 2015

Camins del Priorat 2015

Un nou estudi revela més beneficis del vi negre per al cor

 TAGS:undefined

Ja hi ha diversos estudis provats que manifesten que el vi negre és bo per al cor. Doncs ara hi ha més evidències dels seus beneficis i vénen de la mà del Departament de Ciències Biomèdiques Comparades de LSU, als Estats Units, on desenvolupen un nou stent que allibera antioxidants del vi negre lentament al llarg del temps, promovent la curació i prevenint la coagulació de la sang i la inflamació.

Els responsables d’aquest desenvolupament expliquen que subministrant antioxidants de vi negre durant l’angioplàstia convencional, es pot evitar l’acumulació de l’excés de teixit i que el vas sanguini es torni a estrènyer a mesura que guareix.

A més de l’stent, també estan en procés de desenvolupar un globus recobert amb els mateixos compostos per tractar bloquejos del flux sanguini a tot el cos en la malaltia de l’artèria perifèrica. Els globus recoberts de fàrmacs són un producte relativament nou i s’estan desenvolupant per ajudar els cardiòlegs intervencionistes a tractar les artèries que són difícils de tractar amb l’angioplàstia tradicional i els tractaments amb endopròtesi.

Com hem apuntat hi ha mes estudis que expliquen quines són les bondats del vi negre per protegir el cor. Una investigació que es va publicar a JAMA Internal Medicine va descobrir que el resveratrol no tenia relació amb les taxes de malaltia cardíaca, càncer i mort. També es va demostrar que les persones que beuen quantitats moderades d’alcohol en estudis controlats, independentment del tipus de beguda, tendeixen a presentar millors registres sanguinis.

Un estudi recent publicat per l’Institut Nacional d’Investigació del Vi d’Austràlia va posar de manifest que, amb moderació, hi ha un risc reduït de malaltia cardíaca, ja que les persones que beuen una petita quantitat de vi negre amb regularitat, especialment si la combinen amb aliments, tenen un 30% menys de risc de patir malalties del cor.

 TAGS:Flor del MontsantFlor del Montsant

Flor del Montsant

 

 

 TAGS:Terranova 2016Terranova 2016

Terranova 2016

Com triar el millor vi per al teu peix

 TAGS:undefined

El peix és un dels millors aliments per a l’organisme. Nutritiu, sa per al cor i amb les vitamines i minerals que necessitem per estar bé. Com s’ha de consumir durant tot l’any, va bé amb determinades begudes, com el vi.

Vi blanc

Aquest vi és perfectament indicat per als peixos. De fet, es sol beure amb arrossos, marisc i peixos blancs. Per als peixos blancs, precisament, es pot optar per vins albariño o sauvignon blanc. Els blancs afruitats, frescos i aromàtics són els millors, així com el tipus verdejo. El raïm moscatell és també molt apreciat a la cuina, especialment en tota classe de peixos.

Vins rosats

A banda del vi blanc, el vi rosat és una altra opció perfecta quan mengem peix, tant blanc com blau. Per exemple, el bacallà o el salmó pot regar-se amb rosats més aviat potents. Com també triarem moll o roger quan vulguem consumir un bon vi rosat.

Vins negres

Sí, els negres també són adequats per als peixos. Això de les carns per als negres i els peixos per als vins blancs fa temps que ha passat a la història. Especialment per al peix blau o la tonyina en cru, es recomanen vins negres joves. Si tenen gust afruitat, molt millor. Els fumats també s’acompanyen de vins negres, ja que potencien molt més el sabor d’aquest tipus de peixos.

Vins per al marisc

Menció a part mereixen els vins que es destinen al marisc. Per exemple, les ostres van bé amb vins blancs i escumosos, encara que tots sabem que el cava sec és la millor beguda per acompanyar-les. Mentre que els crustacis poden maridar amb vins una mica més àcids.

D’altra banda, el pop demana un vi més potent, de manera que un negre tampoc li aniria malament. En els darrers temps, els maridatges de vins i peixos estan tenint bona acceptació entre amants dels vins, ja que no sempre se sap què va bé per a cada peix.

 TAGS:Viña Esmeralda Rosé 2016Viña Esmeralda Rosé 2016

Viña Esmeralda Rosé 2016

 

 

 TAGS:Gessamí 2016Gessamí 2016

Gessamí 2016

 

Com està afectant el canvi climàtic a la producció de vi?

 TAGS:undefined

L’Organització Internacional del Vi (OIV), ha informat que la producció de vi d’aquest any ha estat la més baixa des dels anys seixanta. Tot i que es segueix bevent cada vegada més vi, i en tipus de població diferents, la producció minva, ja que aquest any, el volum ha experimentat una caiguda del 8%, arribant fins els 246.700.000 hectolitres.

Una de les raons -i la més important- que estableix l’OIV per aquestes males xifres en producció, es deu al canvi climàtic, que provoca des de tardors caloroses a glaçades que han vingut més tard del que és habitual. Uns canvis que no tenen gaire bons efectes a la terra i la natura.

Això no provoca la baixada de consum, perquè hi ha estoc suficient (només a França hi ha 154 milions d’hectolitres en estoc), ni tampoc un augment excessiu de preus, perquè les exportacions porten un bon ritme. Segons els experts de l’OIV, alguns vins més econòmics poden pujar lleugerament el seu preu, però els de gamma alta mantindran les seves tarifes.

El canvi climàtic està afectant sobretot a països com Itàlia, França i en certa manera Espanya. Ho hem vist a la verema d’enguany, que s’ha avançat més del previst i ha deixat una producció menor: 35,7 milions d’hectolitres de vi i most a Espanya.

No obstant això, el món vitivinícola en general es mou, amb tota classe d’esdeveniments, l’increment de l’enoturisme i les exportacions que, com hem assenyalat, són superiors.

Hi ha més dades d’aquesta baixa producció, perquè des de la Direcció General d’Agricultura (DG Agri) de la Comissió Europea ja es va vaticinar que la producció vitivinícola prevista a la campanya 2017/18 tindria una estimació de tot just 145.100.000 hectolitres, que suposa un 14,4% i més de 24 milions menys que en la campanya passada.

 TAGS:Ulls Negres 2015Ulls Negres 2015

Ulls Negres 2015

 

 

 TAGS:Cop de Vent Blanc 2016Cop de Vent Blanc 2016

Cop de Vent Blanc 2016

 

Resveratrol: també podria ser bo per a la infertilitat

 TAGS:undefined

El resveratrol, un polifenol que podem trobar a les pells dels raïms i, per tant, al vi, ha demostrat a travès d’un estudi científic que pot ser molt beneficiós contra un problema hormonal que el 10% de les dones en edat reproductiva de tot el món pateixen: la síndrome d’ovari poliquístic, o SOP, això segons l’estudi publicat al Endocrine Society Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Aquest problema endocrí fa que les dones produeixin nivells més alts de testosterona i altres hormones andrògens com el sulfat de dehidroepiandrosterona, DHEAS, que poden causar infertilitat, irregularitats menstruals i augment de pes, a més d’incrementar el risc de patir diabetis.

L’estudi es va dur a terme en una universitat de Polònia, on 30 dones diagnosticades amb SOP es van sotmetre a proves en que a un grup se li va donar un suplement de resveratrol mentre que l’altre grup va rebre un placebo.

Després dels 3 mesos que va durar l’estudi, les dones que van consumir el resveratrol van mostrar una reducció de nivells de testosterona i DHEAS en un 23.1% i 22.2% respectivament, mentre que el grup placebo va veure un augment de 2.9% i 10.5%. Conjuminat a això, les dones sota el resveratrol van mostrar més sensibilitat a la insulina durant tot l’estudi.

“No hi ha gaires tractaments per al SOP, i els que hi ha redueixen la capacitat de concebre” explica Antoni Duleba de la Universitat de San Diego, “però el resveratrol és una substància natural que no sembla mostrar efectes secundaris” va afegir. “Encara és massa aviat per saber si aquest tractament donarà lloc a la completa restauració de cicles menstruals regulars o si millorarà la fertilitat, tenim fe en que aviat ho farà i estarem segurs. La mala notícia és que, per obtenir el resveratrol administrat durant la prova es necessitaria beure de 100 a 200 litres de vi al dia” va concloure Duleba.

Sabem que el consum de resveratrol i altres antioxidants continguts en el vi negre poden ser molt beneficiosos per a la nostra la salut, sempre que es consumeixi de manera moderada. A la llarga, i esperant que més estudis segueixin confirmant els beneficis que ens proporciona el vi, és millor seguir bevent i no arriscar-nos.

 TAGS:Petit Pissarres 2015Petit Pissarres 2015

Petit Pissarres 2015

 

 

 TAGS:Formiga de Vellut 2015Formiga de Vellut 2015

Formiga de Vellut 2015

5 grans vins elaborats per dones

 TAGS:undefinedEl món del vi ha estat tradicionalment un món dominat per homes. No obstant això, i a poc a poc (potser massa poc a poc), s’hi van incorporant noms de dones. En ocasió del 8 de març, i per visibilitzar la gran feina que fan les dones també en aquest sector, compartim avui 5 vins elaborats per dones. Esperem que t’agradin!

 

 TAGS:Pazo Señorans 2016Pazo Señorans 2016

Equilibrat i elegant, aquest vi blanc albariño de Rías Baixas és un valor segur darrera del qual trobem a l’enòloga Anna Quintela, que treballa a Pazo de Señorans des de 1990, i la propietària del celler i revolucionària dels vins blancs gallecs, Marisol Bueno.

 

 

 TAGS:Cune Reserva 2011Cune Reserva 2011

Maria Larrea és l’enòloga i directora tècnica de CVNE, un dels cellers més importants i grans d’Espanya. Allà elabora vins imprescindibles a la Rioja com aquest Cune Reserva 2011, un vi elaborat principalment a partir d’ull de llebre i fàcil de beure, suau i agradable.

 

 

 TAGS:Nita 2015Nita 2015

Nita és el resultat de la ferma proposta de Meritxell Pallejà, responsable del vi, de dur a terme un projecte personal de vi biodinàmic. Estem davant d’un vi de marcada expressió afruitada i que ens recorda a la mineralitat de la terra del Priorat. És, a més, un gran vi RCP.

 

 

 TAGS:Viña Tondonia Reserva 2004Viña Tondonia Reserva 2004

Vinya Tondonia és un dels cellers més prestigiosos de la Rioja. Al darrera hi trobem a María José López de Heredia, besnéta del fundador i una de les dones més importants del panorama vitivinícola d’Europa, que segueix la tradició familiar amb vins com aquest gran Vinya Tondonia Reserva.

 

 

 TAGS:Camí Pesseroles 2011Camí Pesseroles 2011

Sara Pérez estava destinada des del seu naixement a elaborar grans vins, i així ho ha demostrat a través de Mas Martinet. En aquest celler del Priorat, Sara segueix el testimoni recollit del seu pare i ens desborda amb grans vins com Camí Pesseroles.

 

 

Els aliments més susceptibles de frau

 TAGS:undefined

Malauradament el frau alimentari és una pràctica estesa actualment arreu del món. La substitució d’ingredients per altres més barats és una pràctica que afecta tot tipus d’aliments: des de productes exclusius que han guanyat popularitat els últims anys, fins a aquells que conformen la nostra cistella bàsica del dia a dia.

Tot i que cada any augmenten les mesures cautelars per evitar aquest tipus de pràctiques, els consumidors encara hem d’estar previnguts per evitar enganys. Per això, hem realitzat una llista dels aliments més susceptibles de frau:

  • Aliments ecològics: Tot i l’augment del consum i interès pels aliments ecològics durant els últims anys, un estudi realitzat als Estats Units va detectar que el 40% dels aliments que es comercialitzaven com a ‘ecològics’ contenien plaguicides i altres rastres de productes utilitzats a conreus industrials.
  • Arròs: Hi ha diferents varietats d’arròs classificades segons la forma del gra, textura, color i, per descomptat, qualitat. Precisament, un dels enganys més comuns és la venda d’arrossos de qualitat inferior com si fossin altres de superiors amb els que comparteixen determinats atributs; tal és el cas de l’arròs per risotto fraudulent que es comercialitzava al Regne Unit. En alguns casos, els grans són adulterats amb resines, disminuint la seva qualitat imperceptiblement fins al moment de ser cuinat.
  • Peixos: El peix és un aliment altament susceptible de fraus. Entre les formes més comunes destaquen l’alteració de la data de pesca amb la finalitat de vendre’l com a producte fresc, així com l’etiquetatge incorrecte, on es substitueixen espècies de menys valor comercial per altres de similars amb més valor comercial.
  • Sucs de fruita: No és un secret que els sucs de fruita es solen diluir amb aigua, així com contenir edulcorants i colorants. Tot i això, molts d’ells ostenten l’etiqueta de 100% natural.
  • Llet i lactis: Atès l’augment de fraus, molts països promouen la incorporació d’una etiqueta de denominació d’origen a tots els seus productes làctics. Les alteracions més comú són les barreges amb aigua o altres llets de menor qualitat, però durant els últims anys s’han descobert adulteracions amb productes que podrien posar en perill la salut dels seus consumidors.
  • Vi: Malauradament l’adulteració del vi és més comú del que creiem. De fet, s’estima que un 70% del vi que es ven a la Xina podria ser fals. Normalment es tracta de mescles de raïms de qualitat menor que es venen com a producte Premium, o vins barrejats amb químics.

 TAGS:Terranova 2016Terranova 2016

Terranova 2016

 

 

 TAGS:Flor del MontsantFlor del Montsant

Flor del Montsant

En quins països és més car comprar vi?

 TAGS:undefined

Quan viatgem, una de les coses que més ens crida l’atenció dels llocs que visitem són les diferències de preus als productes de consum. És fàcil trobar-se amb sorpreses en coses tan quotidianes com el transport públic, alguns aliments i, és clar, les begudes alcohòliques en general i el vi en particular no són cap excepció.

Recentment, l’empresa MoveHub ha realitzat un estudi del preu mitjà d’una ampolla de vi en diferents llocs del món, confeccionant, a partir de les dades proporcionades pel Wine Institute californià, un rànquing dels països més cars.

El resultat, que procedeix d’estadístiques de països dels cinc continents, mostra una clara tendència a trobar els vins més cars en destinacions turístiques de luxe, paradisos fiscals i països de l’Orient Mitjà rics en petroli, mentre que a Europa en general, el vi és més assequible, excepte a Islàndia, que amb un preu mitjà de 19,42 euros, es situa com a tercer país més car del món.

A continuació, et presentem el top 3 dels països on gaudir d’una ampolla de vi pot resultar més prohibitiu:

  1. Illes Marshall. Aquest arxipèlag al bell mig de l’Oceà Pacífic ostenta el rècord de preu mitjà per ampolla, amb 21,78 euros. Tenint en compte que per arribar-hi cal recórrer, literalment, mig món, no creiem que als afortunats que s’ho poden permetre els hi importi gaire.
  2. Indonèsia. Una mica més a prop, però no massa, aquest país insular situat entre el Sud-est Asiàtic i Oceania se situa en segon lloc, amb 20,51 euros.
  3. Islàndia. Coneixíem el bacallà islandès, però suposem que acompanyar-lo de vi sortirà prou car, amb un preu mitjà de 19,42 euros.

La resta de països fins a la desena posició a nivell mundial són Singapur, amb 19,36 euros, Jordània, 18,82 Euros, Qatar, 18,31 Euros, Illes Caiman, 17,80 Euros, Maldives, 17,49 euros, Emirats Àrabs Units, 16,96 euros i, tancant el rànquing, Aruba, amb 16,63 euros.

 

 TAGS:Formiga de Vellut 2015Formiga de Vellut 2015

Formiga de Vellut 2015

 

 

 TAGS:Martinet Bru 2014Martinet Bru 2014

Martinet Bru 2014