Cellers per anar amb els petits de casa

Si tens nens, segur que busques moltes formes per a que es diverteixin i, a més,  compartir aficions. És totalment factible visitar cellers i portar als més petits de la casa per a que gaudeixin amb nosaltres.

Ruta del Somontano

Viure l’enoturisme en família és possible amb les rutes als cellers del Somontano, a Osca. Hi ha rutes adaptades a famílies on trobem explicacions per als nens, amb la finalitat que coneguin la història del vi de forma més amena i interactiva. Els nens podran beure el most dels cellers que visiten.

Cellers Valdemar

A la Rioja Alabesa, aquest celler ofereix activitats per a famílies. Des de fer un recorregut interactiu per les instal·lacions a veure un curt de dibuixos on el protagonista convida els nens a participar en una gran aventura.

Tallers infantils a Celler Vivancos

A Briones (La Rioja), Vivanco és un dels cellers més importants del món. A més d’albergar el museu del vi, també engloba tallers on els nens s’acosten a la cultura del vi de forma molt creativa.

Cellers PradoRey Ribera

A Burgos, aquest celler ofereix activitats amb animals. Doncs a més de veure el vi es pot visitar la vaqueria de llet fresca i poder tocar les vaques i els vedells. Els pares també s’ho passen bé perquè hi ha tastets de vi per a ells.

Celler Dionisos a Valdepeñas

La visita permet veure el celler i degustar els vins del lloc. Cal tenir en compte que en molts cellers l’entrada dels nens és gratuïta, com aquest, on a més s’inclou la beguda de sucs de raïm.

Fuenmayor, Logronyo

Novament viatgem a la Rioja perquè al celler Fuenmayor té preparada una super activitat per anar en família. S’experimenta a la vinya, es trepitja el raïm, es fa el premsat i s’obté most, s’expliquen contes al celler i un es converteix en viticultor per un dia.

 TAGS:Vinyes dels Aspres Oriol 2016Vinyes dels Aspres Oriol 2016

Vinyes dels Aspres Oriol 2016

 

 

 

 TAGS:Camins del Priorat 2017Camins del Priorat 2017

Camins del Priorat 2017

Consells per demanar vi a un restaurant

Encara que sembli una tasca senzilla, no sempre s’encerta demanant el vi als restaurants. Tot depèn del tipus de persona amb la qual anem acompanyats i del vi que vulguem. Perquè no et perdis, t’oferim alguns consells:

Fes cas al sommelier

La primera regla, i la més senzilla, és deixar-se aconsellar pel sommelier del restaurant en cas que n’hi hagi. És qui entén de vins i sabrà a la perfecció quin va bé, segons l’ocasió, amb el plat i els nostres gustos. Així que no et compliquis, davant del dubte, demana al sommelier, que sabrà donar-te les indicacions adequades.

Depèn del menjar

És clar que, segons el que mengem, demanarem un vi o un altre. Allò dels arrossos i el peix amb el blanc i la carn amb els vins negres, pot ser una guia, però no és sempre efectiu. Depèn del tipus de carn i de si el vi és jove o no. Entre les normes bàsiques del maridatge destaquem que és millor no servir vins amb més cos abans que d’altres més lleugers. El món del maridatge és molt extens, així que hi ha sabors que queden millor amb un blanc mentre que d’altres seran fantàstics amb un rosat.

Per ordre

Una altra manera de triar els vins en un àpat més aviat llarg, és segons l’ordre. La norma bàsica és: primer els vins escumosos, que solen casar bé amb els aperitius, mentre que després anirien els blancs, amb els primers plats més lleugers, els rosats, els negres joves i negres criances per a carns de caça o plats més forts.

Depenent de la cita o companyia

Quan tenim un dinar d’empresa i volem quedar bé amb els nostres comensals, llavors podem triar un vi prou conegut, tipus Rioja o Toro, per no córrer el risc que no agradi. Mentre que si es tracta d’una cita, potser podem experimentar i preguntar els gustos de la nostra parella.

 TAGS:Formiga de Vellut 2014Formiga de Vellut 2014

Formiga de Vellut 2014

 

 

 TAGS:Purgatori 2014Purgatori 2014

Purgatori 2014

Les dones són millors tastadores de vins que els homes

Sembla que les dones podrien saber més de vins i tastar-los millors. Això és el que afirma un estudi, realitzat per la Universitat Politècnica de Madrid, i publicat per la revista Food Quality and Preference, gràcies a una investigació a un total de 208 voluntaris entre homes i dones.

Per a la investigació, cada persona havia de provar 6 begudes: dues blanques, una rosa i 3 negres i donar una puntuació segons el criteri personal. La directora del projecte, la doctora Caroline Chaya, va explicar en veure els resultat que els homes van donar puntuacions més altes, basant-se en les emocions, i les dones van donar, en aquest cas, qualificacions més baixes, però van aconseguir indicar més diferències entre els vins.

Això és una característica essencial que fa que les dones tinguin més percepcions a l’hora de tastar vi i saber diferenciar millor entre uns i altres. Mentre que també es va demostrar que totes les begudes van evocar puntuacions significativament més altes en els adults majors que en els adults de mitjana edat i joves. I es va concloure també que els més joves són més propensos a gaudir qualsevol exemplar sense importar les seves característiques.

Es van centrar també en experimentar les notes de sabor. I de l’estudi es va desprendre que les aromes i gustos de fruites i florals provocaven emocions més positives. I al contrari les sensacions de regalèssia, clau i vainilla tenien un major índex de rebuig. S’haurien de fer més estudis per saber perquè això és així.

Llavors, lluny del que s’havia pensat fins ara, les dones tornen a ser protagonistes, en aquest cas per ser millor catadores al tastar vins. De manera que no hi ha rival masculí que se’ns resisteixi.

Si bé en aquest sector hi ha menys sommeliers dones, és una cosa que està augmentant al pas dels anys. I segur que cada vegada veurem més amb important èxit.

 TAGS:Bancal del Bosc 2015Bancal del Bosc 2015

Bancal del Bosc 2015

 

 

 TAGS:Dido la Universal 2016Dido la Universal 2016

Dido la Universal 2016

El vi negre, aliat contra el càncer de pròstata

 TAGS:undefinedJa hem comentat diverses vegades quins són els beneficis del vi negre. A més de tenir els polifenols del raïm, que són antioxidants, es bo per a la memòria i ens ofereix una gran dosi de benestar. Però ara també és un aliat contra el càncer de pròstata.

Això ho afirma un estudi en el qual metges uròlegs han demostrat que el vi negre pot reduir el risc d’aquest tipus de càncer, però, el vi blanc pot augmentar el risc de patir-lo.

De manera que les seves investigacions van donar amb algunes troballes com que el consum moderat de vi dels homes que es van sotmetre a l’estudi no va augmentar el risc de càncer de pròstata. Però sí que és important destacar que els resultats van variar significativament segons el color del vi.

Els bevedors de vi blanc es van enfrontar a un lleuger augment en el risc de càncer de pròstata. I els homes que van beure vi negre, sempre de forma moderada, van tenir una significativa disminució del 12% en el risc de patir aquest tipus de càncer.

No és la primera vegada que es relaciona el vi amb la millora de diversos tipus de càncers i per aquest motiu els metges voldrien aprofundir més sobre aquest tema, ja que havien estudis globals contradictoris.

Quan es diferenciava entre tipus de begudes alcohòliques i tipus de consums, concretament el vi negre, en consums moderats o molt baixos, va resultar que pot disminuir significativament el risc de patir alguns càncers.

A més, un altre estudi publicat a la revista Cancer Science va demostrar que el resveratrol, un compost químic que es troba en el vi negre però que no està en el blanc, pot augmentar l’efectivitat de la radiació per destruir les cèl·lules de càncer de pròstata.

El que està clar és que una de les conclusions més grans és que el nivell de prevenció i la disminució d’aquesta malaltia depèn del tipus de beguda que es dóna. Doncs no totes les begudes alcohòliques produeixen el mateix resultat, com van veure els investigadors.

 TAGS:Encostas Do Bairro 2015Encostas Do Bairro 2015

Encostas Do Bairro 2015

 

 

 TAGS:Flor del MontsantFlor del Montsant

Flor del Montsant

Claus per a entendre la nova regulació de vi de Rioja

  TAGS:undefined

La campanya Saber quién eres, recentment endegada per la Denominació d’Origen Qualificada Rioja, promocionarà la nova regulació vinícola de la regió, aprovada l’any passat, que reflecteix la seva creixent diversitat i dóna als productors més eines per comunicar cada un dels terroirs.

Segons la direcció del Consell Regulador, Rioja està constantment millorant, revisant les seves definicions i reforçant el que ofereix actualment amb noves indicacions geogràfiques. L’objectiu, doncs, és destacar l’origen únic del terroir, reconèixer la seva diversitat i seguir establint requeriments de qualitat que assegurin l’alt estàndard dels seus vins.

La nova legislació permet als productors fer més reconeixible la seva regió als consumidors, incloent l’ús d’una tipografia més visible, que ocupa més espai a l’etiqueta. Rioja comptarà, a partir d’ara, amb tres categories regionals:

Viñedos Singulares: Aquesta nova categoria pretén reconèixer vinyes úniques individuals. Per qualificar, els vins han de provenir d’una vinya única registrada com a marca i que aparegui a l’etiqueta. La vinya pot ser propietat del productor o d’un conreador amb el qual aquest mantingui una relació a llarg termini. A més, ha d’estar establerta des de fa 35 anys com a mínim. A més, s’estableix una reducció del 20% en el rendiment en comparació amb la de Rioja DOC, la collita ha de ser manual i es proposen nous estàndards de traçabilitat.

Vinos de Municipio: Aquesta regulació estableix que el raïm ha de provenir d’un municipi indicat en l’etiqueta, amb un percentatge màxim del 15% provinent d’un altre municipi veí.

Vinos de Zona: Aquesta categoria cobreix l’etiquetatge de vins de les sub-regions Rioja Alta, Rioja Alavesa i Rioja Oriental (antigament denominada Rioja Baja). Fins a un 15% del raïm inclòs en l’elaboració pot ser d’una zona veïna.

Una altra novetat és la introducció d’una nova categoria de vins blancs varietals, que ara inclou les varietats internacionals Chardonnay i Sauvignon Blanc, a més de les ja tradicionals. Els productors també podran etiquetar els seus escumosos com a Espumosos de Calidad de Rioja.

Finalment, la regulació preveu que, a partir del 2019, els vins Reserva tinguin una criança de 3 anys, amb 12 mesos en roure i 6 en ampolla; els Gran Reserva hauran de comptar amb 5 anys, amb 24 mesos en roure i 24 en ampolla.

 TAGS:Azpilicueta Crianza 2014Azpilicueta Crianza 2014

Azpilicueta Crianza 2014

 

 

 TAGS:Viña Ardanza Reserva 2008Viña Ardanza Reserva 2008

Viña Ardanza Reserva 2008

Trucs per triar vins naturals sense equivocar-te

 TAGS:undefined

Triar vins naturals i biodinàmics pots resultar arriscat. Són conceptes més aviat nous al nostre país però que a d’altres ja porten molt de temps fent-ho. Et donem alguns consells per triar bé els vins naturals.

– Apostar per cellers que portin temps invertint en aquest tipus de producció. Hi ha productors que compten amb una gran quantitat de vins totalment naturals. A més de ser deliciosos, compten amb una experiència de fa anys, un fet que ofereix una major garantia. El millor de tot és que els seus vins són deliciosos.

Visitar fires de vi natural i ecològic. En elles hi ha molts entesos en aquest tema que poden assessorar sobre els millors vins a comprar per a cada ocasió.

Comprar vi en botigues especialitzades. En aquestes botigues, els seus responsables són els més adequats per donar consells.

Qualitat més que quantitat. Els vins naturals tendeixen a ser una mica més cars, de manera que tendim a beure’n una mica menys, però de millor qualitat.

Raïm autòcton. Una cosa important dels productors naturals és que treballen per preservar el ric patrimoni vitivinícola de les varietats de raïm autòctones en lloc de varietats estàndard internacionals. Així, els vins orgànics, biodinàmics i naturals tendeixen a oferir una major diversitat de perfils de sabor i una oportunitat única de tastar vins elaborats amb raïm autòcton. Sempre cal tenir present que aquesta classe de vins s’elabora amb el mínim de conservants possible.

Conèixer nous sabors i vins. A l’hora de triar vins naturals, sens dubte, el gust és determinant. Això permet conèixer de prop nous sabors, un fet que, a més a més, es perfila com un clar avantatge quan apostem per aquesta classe de vins.

Assistir a tasts. Tant si són de pagament com gratuïts (que de tant en tant n’hi ha) els tasts de vins naturals permeten saber-ne més i tenir-ho més clar a l’hora de triar un vi d’aquestes característiques.

 TAGS:Jean Leon 3055 Chardonnay 2017Jean Leon 3055 Chardonnay 2017

Jean Leon 3055 Chardonnay 2017

 

 

 TAGS:Marrugat +Natura EcológicoMarrugat +Natura Ecológico

Marrugat +Natura Ecológico

Més beneficis de la cervesa per a la salut (per si encara tenies algun dubte)

 TAGS:undefined

És ben sabut que la cervesa i algunes altres begudes amb graduació alcohòlica, com el vi, són bones per a la salut en general, sempre que no se’n abusi i es consumeixin amb moderació i cura. Hem parlat ja en diverses ocasions sobre els beneficis que aporten a la salut i avui, per si et quedava algun dubte, reforcem aquests fets i et diem més dels privilegis que pots obtenir.

És baixa en calories i nutritiva

Encara que generalment es pensa el contrari, la cervesa es troba entre les begudes alcohòliques més lleugeres que existeixen, aportant només 43 kcal de mitjana per cada 100 ml. A més a més, conté vitamines essencials i vitals per a la salut, com les del grup B, entre les quals trobem l’àcid fòlic, i una petita quantitat de carbohidrats, sense esmentar minerals com el magnesi i el calci, fibra i antioxidants. No per res els víkings bevien cervesa com a part de la seva alimentació.

Ajuda a prevenir malalties

Estudis mèdics realitzats durant els últims anys han revelat que el consum moderat de cervesa pot ajudar a prevenir i controlar la diabetis. Els compostos polifenòlics, els minerals, la fibra i el seu mínim nivell alcohòlic beneficien la lluita contra la malaltia. D’altra banda, també s’ha trobat que ajuda a prevenir malalties neurològiques com l’Alzheimer, a causa del silici que es pot trobar en ella. De fet, aquest mateix silici té una funció positiva per al sistema ossi en general, prevenint l’osteoporosi.

Millora la qualitat de vida

A causa del seu alt índex d’antioxidants, la cervesa prevé que les cèl·lules del nostre cos envelleixin de manera accelerada, protegint-les de malalties o quadres degeneratius que disminueixen la nostra qualitat de vida. A més, els antioxidants mantenen el nostre cor sa i ajuden a augmentar el colesterol bo, protegint-nos de problemes cardiovasculars.

Com tot, si n’abusem, la cervesa ens pot ocasionar terribles danys a la nostra salut i benestar, però si pots gaudir d’un got ben fred moderadament i de tant en tant, fes-ho i gaudiràs dels beneficis que et pot portar a la vida. Ara ja ho saps, a brindar… Salut!

 TAGS:A.K. DammA.K. Damm

A.K. Damm

 

 

 TAGS:Damm Inedit 75clDamm Inedit 75cl

Damm Inedit 75cl

 

 

Com combinar vi i carn?

 TAGS:undefined

Menjar carn, amb moderació, i vi és tot un plaer. I si els combinem entre si sempre és molt millor, no et sembla?

La carn vermella va bé amb el vi negre, però hi ha altres carns que poden combinar-se, perfectament, amb altres tipus de vins. Per exemple, quan mengem steak tartar, el rosat, a més del negre, li va molt bé. Mentre que un bon entrecot de vedella és perfecte amb vins negres més aviat forts i amb consistència (Priorat o Penedès, i els elaborats amb raïm Malbec o Cabernet Sauvignon). La carn tindrà millor gust i, a més, sempre depèn de la salsa amb la que vulguem amanir la carn vermella.

La carn d’au i pollastre és preferible amb blancs i negres lleugers. La carn d’au és molt versàtil, i per això demana vins diferents. La carn d’ànec casa amb el raïm tipus Syrah i novament el Cabernet Sauvignon és el raïm que millor va amb aquesta carn que també és més aviat forta al paladar. Es recomana combinar la carn de caça (perdiu o faisà, estruç) amb vins negres joves.

La carn de porc, en canvi, pot combinar-se amb qualsevol tipus de vi, ja siguin blancs o rosats. És una carn molt melosa i tendra, que no necessita de vins massa forts.

¿I els embotits? quan fem carn a la graella o a la brasa, acompanyada d’embotits, tipus botifarra i xoriços, se solen escollir vins negres. De la mateixa manera que si fem carn de xai, on el negre amb cos se sol preferir en ser una carn una mica més densa i marcada.

Si ens decantem per les carns al forn o rostides, llavors, gràcies les seves coccions lentes i gran preparació, és millor beure vins més concentrats, com els tipus Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot. Novament el Cabernet Sauvignon és el que combina millor per a plats amb carn tipus ossobuco.

 TAGS:Petit Pissarres 2015Petit Pissarres 2015

Petit Pissarres 2015

 

 

 TAGS:Camins del Priorat 2015Camins del Priorat 2015

Camins del Priorat 2015

Un nou estudi revela més beneficis del vi negre per al cor

 TAGS:undefined

Ja hi ha diversos estudis provats que manifesten que el vi negre és bo per al cor. Doncs ara hi ha més evidències dels seus beneficis i vénen de la mà del Departament de Ciències Biomèdiques Comparades de LSU, als Estats Units, on desenvolupen un nou stent que allibera antioxidants del vi negre lentament al llarg del temps, promovent la curació i prevenint la coagulació de la sang i la inflamació.

Els responsables d’aquest desenvolupament expliquen que subministrant antioxidants de vi negre durant l’angioplàstia convencional, es pot evitar l’acumulació de l’excés de teixit i que el vas sanguini es torni a estrènyer a mesura que guareix.

A més de l’stent, també estan en procés de desenvolupar un globus recobert amb els mateixos compostos per tractar bloquejos del flux sanguini a tot el cos en la malaltia de l’artèria perifèrica. Els globus recoberts de fàrmacs són un producte relativament nou i s’estan desenvolupant per ajudar els cardiòlegs intervencionistes a tractar les artèries que són difícils de tractar amb l’angioplàstia tradicional i els tractaments amb endopròtesi.

Com hem apuntat hi ha mes estudis que expliquen quines són les bondats del vi negre per protegir el cor. Una investigació que es va publicar a JAMA Internal Medicine va descobrir que el resveratrol no tenia relació amb les taxes de malaltia cardíaca, càncer i mort. També es va demostrar que les persones que beuen quantitats moderades d’alcohol en estudis controlats, independentment del tipus de beguda, tendeixen a presentar millors registres sanguinis.

Un estudi recent publicat per l’Institut Nacional d’Investigació del Vi d’Austràlia va posar de manifest que, amb moderació, hi ha un risc reduït de malaltia cardíaca, ja que les persones que beuen una petita quantitat de vi negre amb regularitat, especialment si la combinen amb aliments, tenen un 30% menys de risc de patir malalties del cor.

 TAGS:Flor del MontsantFlor del Montsant

Flor del Montsant

 

 

 TAGS:Terranova 2016Terranova 2016

Terranova 2016

Com triar el millor vi per al teu peix

 TAGS:undefined

El peix és un dels millors aliments per a l’organisme. Nutritiu, sa per al cor i amb les vitamines i minerals que necessitem per estar bé. Com s’ha de consumir durant tot l’any, va bé amb determinades begudes, com el vi.

Vi blanc

Aquest vi és perfectament indicat per als peixos. De fet, es sol beure amb arrossos, marisc i peixos blancs. Per als peixos blancs, precisament, es pot optar per vins albariño o sauvignon blanc. Els blancs afruitats, frescos i aromàtics són els millors, així com el tipus verdejo. El raïm moscatell és també molt apreciat a la cuina, especialment en tota classe de peixos.

Vins rosats

A banda del vi blanc, el vi rosat és una altra opció perfecta quan mengem peix, tant blanc com blau. Per exemple, el bacallà o el salmó pot regar-se amb rosats més aviat potents. Com també triarem moll o roger quan vulguem consumir un bon vi rosat.

Vins negres

Sí, els negres també són adequats per als peixos. Això de les carns per als negres i els peixos per als vins blancs fa temps que ha passat a la història. Especialment per al peix blau o la tonyina en cru, es recomanen vins negres joves. Si tenen gust afruitat, molt millor. Els fumats també s’acompanyen de vins negres, ja que potencien molt més el sabor d’aquest tipus de peixos.

Vins per al marisc

Menció a part mereixen els vins que es destinen al marisc. Per exemple, les ostres van bé amb vins blancs i escumosos, encara que tots sabem que el cava sec és la millor beguda per acompanyar-les. Mentre que els crustacis poden maridar amb vins una mica més àcids.

D’altra banda, el pop demana un vi més potent, de manera que un negre tampoc li aniria malament. En els darrers temps, els maridatges de vins i peixos estan tenint bona acceptació entre amants dels vins, ja que no sempre se sap què va bé per a cada peix.

 TAGS:Viña Esmeralda Rosé 2016Viña Esmeralda Rosé 2016

Viña Esmeralda Rosé 2016

 

 

 TAGS:Gessamí 2016Gessamí 2016

Gessamí 2016