Maridatge de vins: 5 consells bàsics

El maridatge de vins pot semblar una tasca aclaparadora si ets amfitrió d’un sopar. Els entusiastes del vi i els experts han dominat durant anys la capacitat de vincular un determinat plat amb un vi suculent. Però en realitat, el maridatge de vi no és equivalent a la ciència moderna dels nostres dies. Tot el que necessites són algunes pautes bàsiques sobre el vi per crear una harmonia de sabors en la teva propera celebració. Gaudeix d’aquests consells de maridatge de vins!

Abans d’abordar la tasca de decidir quin vi triar, és important entendre els sabors que es troben naturalment en el vi. L’elaboració del vi és un procés molt detallat i una part vital d’aconseguir l’essència es troba en diferents varietats de raïm. Els sucs de raïm que es premsen en les primeres etapes d’elaboració del vi es combinen amb el llevat per produir alcohol i diòxid de carboni. És durant aquest procés de fermentació, on els sabors d’un vi s’extreuen i es desenvolupen.

Encara que els fabricants de vi s’enorgulleixen de la complexitat dels vins que produeixen, els vins tenen sabors molt bàsics, per començar, depenent del tipus de raïm utilitzat. El vi pot ser dolç o agre de sabor, i es classifica generalment més tard com vi “àcid”. Altres vins són amargs, deixant una sensació d’arrugues a la llengua. El contingut d’alcohol i de sal utilitzat en la cuina també pot afectar el sabor d’un vi. Els vins que tenen un contingut d’alcohol superior tendeixen a mantenir una major cos. Més sovint, és el procés d’envelliment el que desenvolupa per complet el buquet d’un vi.

Escoltes parlar sovint de l’associació amb els tanins del vi, vins especialment negres. Els tanins provenen de les tiges i les llavors del raïm utilitzades en la fabricació d’un vi. Depenent de com és aixafada del raïm a les primeres etapes de l’elaboració del vi pot determinar què tan fort serà el seu taní en el producte final. Els tanins són més forts en els negres joves, però generalment es suavitzen amb l’edat. Els tanins no només ajuden en el procés d’envelliment, sinó que poden afectar tremendament el sabor d’un vi. Per això, els vins molt tànics són envellits durant llargs períodes de temps. Com més temps envelleixin aquest tipus de vins, més saborós serà el cos d’un vi quan s’obri. Quan es tracta del maridatge del vi, has de ser conscient de com és un vi de jove i tànnic abans de servir amb un dinar en particular. Aquest tindrà un paper important en el que triïs per servir als seus convidats.

El maridatge de vi ha de tenir en compte els sabors del vi que se serveix i el que els seus convidats menjaran amb ell. Planificar el teu menjar anticipadament pot implicar el joc de triar un vi per acompanyar un determinat plat. Els consells bàsics que segueixen a continuació et proporcionaran el coneixement que necessites per prendre les decisions adequades.

Maridatge de vins, consell 1: Troba un vi per gaudir bevent.
En primer lloc, quan estàs aparellant vins amb un dinar, troba un que també gaudeixis bevent. No et preocupis per la qualitat d’un vi o com va ser classificat en les revistes de vins més recents. Independentment del que els experts afirmin com els millors vins, el vi ha de ser el que t’agrada beure.

Quan trobes un vi que et complau, guarda el suro o escriu el que està en l’etiqueta per poder repetir l’experiència de nou. Per dir la veritat, així és com molts dels amants del vi troben els seus vins més preuats. Maridar vi és una experiència sensorial total, que va des del gust que el vi i els aliments provoquen en la boca als aromes que omplen la sala quan es decanta el vi i servir el menjar.

Maridatge de vins, consell 2: Els vins lleugers de cos es serveixen abans de vins generosos.
La regla bàsica per al maridatge del vi és servir els teus vins més lleugers abans que els més pesats, els vins més tànics. Vins de cos lleuger tendeixen a ser vins blancs, com Savignon Blanc, Pinot Grigio, Chardonnay i vins escumosos. Hi ha uns pocs negres amb cos lleuger, generalment el Pinot Noir, que es poden servir a principis del menjar també. Els vins més lleugers es poden obrir amb una amanida, sopa o aperitiu. Quan estàs servint plats d’aus de corral o de peix, en general usaràs un vi blanc o el vi negre de cos lleuger amb el menjar.

Els plats més pesats, com carn o be, mereixen vins més rics i plens, com ara Bordeus, Cabernet o fins i tot un Borgonya francès. Plats de postres, en funció del rics que siguin, poden ser servits amb vins blancs refredats, com el Sauternes, o saborosos vins negres de postres, anomenats Porto.

Maridatge de vins, consell 3: Quan el menjar sigui de cuina regional, aparella vins d’aquesta regió.
Els vins són dissenyats i cultivats per estar vinculats amb els aliments. Què millor manera d’obtenir l’experiència regional completa d’una cuina particular, d’aparellar amb un vi de la mateixa zona? Els productors de vi de tot el món creen els vins preparats amb els ingredients disponibles per als plats. Del sòl, l’ingredient principal en la producció de vi i el menjar, poden prestar espècies úniques a regions específiques del món.

Pot ser divertit descobrir què tan bé es fonen els sabors i espècies junts quan anyades vinculació a cuines regionals. Si estàs cuinant un dinar francesa contundent amb salses delicades i saboroses carns, tria vins de França. Salses lleugeres es poden servir amb un vi de Borgonya blanc o negre, mentre que les salses més pesades es poden combinar amb un Bordeus amb molt de cos. Els italians s’han enorgullit dels vins que produeixen, creant salses per a pasta perfectes per coincidir amb un vi en particular.

Si estàs triant plats de pasta de la cuina del nord d’Itàlia o fins a la cuina rústica a la Regió de Toscana, es poden trobar alguns vins italians de gran sabor simplement visitant la botiga de licors locals.

Maridatge de vins, consell 4: Trobar un equilibri és important en el maridatge de vi.
Quan emparejes el vi amb un dinar, pensa en la complexitat del menjar que serveixes als hostes. Els sabors i aliments altament complexos han d’estar aparellats amb vins de sabor simple, mentre que els vins amb sabors complexos han d’acompanyar plats simples però saborosos.

El tipus de menjar que serveixis pot canviar el sabor d’un vi, perquè les espècies naturals utilitzades en la cuina poden destacar o dominar un vi. Per això, és important saber el que es cuina abans d’escollir els vins que es serveixen. Els àcids i tanins en un vi pot interactuar amb el condiment usat en salses o els sabors naturals que es troben en les carns.

Pensa sobre els sabors oposats, com el dolç i picant, en tractar de trobar un equilibri entre un plat i un vi. Per exemple, els menjars picants, com la tailandesa o alguna cuina espanyola, poden ser servides amb vins dolços per ajudar a equilibrar la calor associat amb aquests plats.

Maridatge de vins, consell 5: Aprèn com aparellar vi i formatge.
Aparellar el vi amb el formatge s’ha practicat durant segles. És comú veure un plat de formatges servit durant la durada d’un menjar com a part de l’experiència de festí en general. No obstant això, alguns formatges poden tenir un sabor irresistible, i ha de ser suavitzat amb un vi en particular. Decidir què formatge servir pot dependre del vi que tens disponible.

Si estàs començant des de zero, decideix quin és el teu vi favorit o el formatge que t’agradaria servir i llavors escull el company adequat per anar amb ell. Com el vi, els formatges poden tenir una àmplia base de sabors. El formatge més picant, com el formatge blau, hauria d’anar acompanyat per vins dolços per ajudar a suavitzar el cop fort que poden oferir aquest tipus de formatges. Els formatges fins o suaus, com el cheddar, es poden combinar amb els vins negres. Si el formatge és al costat més suau, aniria amb un vi més suau.

El formatge de cabra pot semblar un dinar impossible de maridar causa del seu sabor i aroma. Però acompanya’l amb un vi blanc sec i trobaràs una experiència agradable. La majoria de formatges de pasta tova es poden combinar amb gairebé qualsevol tipus de vi, incloent la majoria dels vins escumosos i xampanys.

Simplement seguint aquests consells de maridatge de vi pots atrevir amb el joc de seleccionar els vins perfectes per acompanyar un sopar. Com més plats triïs per servir als teus convidats, més varietats de vi necessitaràs per acompanyar cada plat. Ja sigui que hagis de acollir als teus amics amb vuit plats o simplement amb unes hamburgueses, pots trobar el vi perfecte. Amb una mica de planificació, pots convertir un sopar en una agradable obra mestra de l’harmonització de sabors per a tots.

Vins per la calçotada

 TAGS:calçotada,vins,viEstem en plena època de calçots! Aquestes petites cebes dolces i allargades que es mengen acabades de fer al foc i sucades (més aviat submergides) en el secret d’aquesta delicatessen: la salsa especial feta amb fruits secs i verdures escalivades. Una salsa per calçots que en cada família es converteix en un secret que passa de generació a generació i que constitueix l’èxit d’aquesta tradició: la calçotada. No es pot ser un bon “calçotaire” si no presumeixes de fer la millor salsa de calçots de la teva zona! I amb quin vi els acompanyem? Bé, primer anem amb els calçots:

El complement definitiu per aquesta tradició és el pitet: els calçots es mengen com els espàrrecs, és a dir, aixecant per sobre del cap i deixant-los entrar, mentre la salsa es llisca i cau alegrement pel pitet, salvador de la taca inesborrable que ens recordarà la temporada.

Nota curiosa: encara que molta gent fa servir la salsa romesco (o romesco) per acompanyar els calçots, en realitat la “oficial” és una variant d’aquesta, anomenada salvitxada, que porta nyores en lloc de pebrots vermells i no fa servir romaní ni pebre. En qualsevol cas les 2 salses aniran bé amb els calçots, i accepten qualsevol ingredient “extra” que la converteixin en el secret de l’èxit dels teus calçots.

La temporada de calçots comença, oficialment, l’últim diumenge de gener amb la calçotada de Valls, a Tarragona, i és quan els que més ganes tenien durant tot l’any aprofiten per rescabalar per l’espera. Per als altres, en canvi, la temporada arriba al seu millor moment per aquestes dates, quan el fred comença a remetre i es pot organitzar un dinar al camp, on preparar el foc i acompanyar els calçots amb embotits i carns rostides.

I què vins prenem amb els calçots? Li hem preguntat a Juanma, el nostre personal shopper a Uvinum, i ell ens comenta que l’ideal és buscar un vi negre no gaire car (es beu molt) amb un punt dolç i càlid (que combina perfectament amb les salses). I aquestes són les seves recomanacions:

 TAGS:Clos Petó 2010Clos Petó 2010

Clos Petó 2010: Orejones, silex, tomillo, adulzonado, chocolate

 

 

 TAGS:Borsao Bole 2009Borsao Bole 2009

Borsao Bole 2009: fruta confitada, licoroso, toffe, potente, directo.

 

 

 TAGS:Laderas de El Sequé 2011Laderas de El Sequé 2011

Laderas de El Sequé 2011: fruta confitada, perfumado, barniz, directo, ligero.

 

 

 TAGS:Coto de Hayas Garnacha Centenaria 2010Coto de Hayas Garnacha Centenaria 2010

Coto de Hayas Garnacha Centenaria 2010: Canela, toffe, merengue, voluminoso, sabroso, largo

 

 

 TAGS:Yugo Tinto Joven 2012Yugo Tinto Joven 2012

Yugo Tinto Joven 2012: Fresas, romero, amable, goloso, fácil.

Uvinum, un projecte per a tots els amants del vi

 TAGS:verticommAnem camí de 4 anys… i com ha canviat (evolucionat) el “conte”. Per tal d’il·lustrar el canvi i estrenar el bloc en català, us tradueixo el primer article del blog, que ens arriba d’allà pel setembre de 2009:

El vi ens apassiona. Emprendre és quelcom que els 3 socis fundadors teníem clar. I hem aconseguit unir una passió (el vi) amb una altra passió: l’emprendre. De per si, és un gran començament. Un començament que es va forjar el 9 de desembre de 2008 en el qual un simple missatge a Facebook sota el títol “un projecte” va començar tota aquesta il·lusionant història.

Ja han passat més de 7 mesos des d’aquest dia, i Uvinum ha anat creixent pas a pas. Reunions per definir i afinar el projecte, per aclarir el focus i per optimitzar el nostre coneixement del mercat per sortir amb les majors garanties d’èxit.

Però què és Uvinum? Uvinum té la missió de revolucionar el món del vi, acostant-lo al mercat massiu (els consumidors) gràcies a les recomanacions dels vins per part dels propis usuaris. Uvinum vol recomanar a cada usuari, cadascú amb uns interessos diferents, els vins que més s’ajustin al seu perfil per trobar sempre el millor producte i el millor preu. Uvinum pretén ser la porta d’entrada de qualsevol cerca o dubte sobre vins arribant a acords amb les principals botigues en línia nacionals i internacionals perquè el consumidor trobi la millor opció de compra disponible.

Uvinum és un projecte ambiciós, que busca liderar el mercat de les recomanacions a nivell mundial. Un projecte del qual donarem més informació en breu respecte al nostre llançament i el nostre servei. Per això t’aconsello que visitis ara Uvinum i ens deixis el teu correu i t’informarem dels nostres propers passos.

I no ho oblidis: una copa de vi és un plaer de la vida. Gaudeix-lo i comparteix!

Com veieu, l’essència hi és, però el nostre model ha evolucionat (marketplace/s) i moltes de les coses que ahir eren ambicions, avui són realitats. Uvinum ja lidera el mercat europeu, amb un catàleg de més de 300 mil vins d’arreu del món.

I gran part de “culpa” la teniu vosaltres, per acompanyar-nos en aquest viatge, per donar-nos suport i ànims… GRÀCIES! I ara més que mai: Salut!!!!