5 grans vins elaborats per dones

 TAGS:undefinedEl món del vi ha estat tradicionalment un món dominat per homes. No obstant això, i a poc a poc (potser massa poc a poc), s’hi van incorporant noms de dones. En ocasió del 8 de març, i per visibilitzar la gran feina que fan les dones també en aquest sector, compartim avui 5 vins elaborats per dones. Esperem que t’agradin!

 

 TAGS:Pazo Señorans 2016Pazo Señorans 2016

Equilibrat i elegant, aquest vi blanc albariño de Rías Baixas és un valor segur darrera del qual trobem a l’enòloga Anna Quintela, que treballa a Pazo de Señorans des de 1990, i la propietària del celler i revolucionària dels vins blancs gallecs, Marisol Bueno.

 

 

 TAGS:Cune Reserva 2011Cune Reserva 2011

Maria Larrea és l’enòloga i directora tècnica de CVNE, un dels cellers més importants i grans d’Espanya. Allà elabora vins imprescindibles a la Rioja com aquest Cune Reserva 2011, un vi elaborat principalment a partir d’ull de llebre i fàcil de beure, suau i agradable.

 

 

 TAGS:Nita 2015Nita 2015

Nita és el resultat de la ferma proposta de Meritxell Pallejà, responsable del vi, de dur a terme un projecte personal de vi biodinàmic. Estem davant d’un vi de marcada expressió afruitada i que ens recorda a la mineralitat de la terra del Priorat. És, a més, un gran vi RCP.

 

 

 TAGS:Viña Tondonia Reserva 2004Viña Tondonia Reserva 2004

Vinya Tondonia és un dels cellers més prestigiosos de la Rioja. Al darrera hi trobem a María José López de Heredia, besnéta del fundador i una de les dones més importants del panorama vitivinícola d’Europa, que segueix la tradició familiar amb vins com aquest gran Vinya Tondonia Reserva.

 

 

 TAGS:Camí Pesseroles 2011Camí Pesseroles 2011

Sara Pérez estava destinada des del seu naixement a elaborar grans vins, i així ho ha demostrat a través de Mas Martinet. En aquest celler del Priorat, Sara segueix el testimoni recollit del seu pare i ens desborda amb grans vins com Camí Pesseroles.

 

 

Els aliments més susceptibles de frau

 TAGS:undefined

Malauradament el frau alimentari és una pràctica estesa actualment arreu del món. La substitució d’ingredients per altres més barats és una pràctica que afecta tot tipus d’aliments: des de productes exclusius que han guanyat popularitat els últims anys, fins a aquells que conformen la nostra cistella bàsica del dia a dia.

Tot i que cada any augmenten les mesures cautelars per evitar aquest tipus de pràctiques, els consumidors encara hem d’estar previnguts per evitar enganys. Per això, hem realitzat una llista dels aliments més susceptibles de frau:

  • Aliments ecològics: Tot i l’augment del consum i interès pels aliments ecològics durant els últims anys, un estudi realitzat als Estats Units va detectar que el 40% dels aliments que es comercialitzaven com a ‘ecològics’ contenien plaguicides i altres rastres de productes utilitzats a conreus industrials.
  • Arròs: Hi ha diferents varietats d’arròs classificades segons la forma del gra, textura, color i, per descomptat, qualitat. Precisament, un dels enganys més comuns és la venda d’arrossos de qualitat inferior com si fossin altres de superiors amb els que comparteixen determinats atributs; tal és el cas de l’arròs per risotto fraudulent que es comercialitzava al Regne Unit. En alguns casos, els grans són adulterats amb resines, disminuint la seva qualitat imperceptiblement fins al moment de ser cuinat.
  • Peixos: El peix és un aliment altament susceptible de fraus. Entre les formes més comunes destaquen l’alteració de la data de pesca amb la finalitat de vendre’l com a producte fresc, així com l’etiquetatge incorrecte, on es substitueixen espècies de menys valor comercial per altres de similars amb més valor comercial.
  • Sucs de fruita: No és un secret que els sucs de fruita es solen diluir amb aigua, així com contenir edulcorants i colorants. Tot i això, molts d’ells ostenten l’etiqueta de 100% natural.
  • Llet i lactis: Atès l’augment de fraus, molts països promouen la incorporació d’una etiqueta de denominació d’origen a tots els seus productes làctics. Les alteracions més comú són les barreges amb aigua o altres llets de menor qualitat, però durant els últims anys s’han descobert adulteracions amb productes que podrien posar en perill la salut dels seus consumidors.
  • Vi: Malauradament l’adulteració del vi és més comú del que creiem. De fet, s’estima que un 70% del vi que es ven a la Xina podria ser fals. Normalment es tracta de mescles de raïms de qualitat menor que es venen com a producte Premium, o vins barrejats amb químics.

 TAGS:Terranova 2016Terranova 2016

Terranova 2016

 

 

 TAGS:Flor del MontsantFlor del Montsant

Flor del Montsant

En quins països és més car comprar vi?

 TAGS:undefined

Quan viatgem, una de les coses que més ens crida l’atenció dels llocs que visitem són les diferències de preus als productes de consum. És fàcil trobar-se amb sorpreses en coses tan quotidianes com el transport públic, alguns aliments i, és clar, les begudes alcohòliques en general i el vi en particular no són cap excepció.

Recentment, l’empresa MoveHub ha realitzat un estudi del preu mitjà d’una ampolla de vi en diferents llocs del món, confeccionant, a partir de les dades proporcionades pel Wine Institute californià, un rànquing dels països més cars.

El resultat, que procedeix d’estadístiques de països dels cinc continents, mostra una clara tendència a trobar els vins més cars en destinacions turístiques de luxe, paradisos fiscals i països de l’Orient Mitjà rics en petroli, mentre que a Europa en general, el vi és més assequible, excepte a Islàndia, que amb un preu mitjà de 19,42 euros, es situa com a tercer país més car del món.

A continuació, et presentem el top 3 dels països on gaudir d’una ampolla de vi pot resultar més prohibitiu:

  1. Illes Marshall. Aquest arxipèlag al bell mig de l’Oceà Pacífic ostenta el rècord de preu mitjà per ampolla, amb 21,78 euros. Tenint en compte que per arribar-hi cal recórrer, literalment, mig món, no creiem que als afortunats que s’ho poden permetre els hi importi gaire.
  2. Indonèsia. Una mica més a prop, però no massa, aquest país insular situat entre el Sud-est Asiàtic i Oceania se situa en segon lloc, amb 20,51 euros.
  3. Islàndia. Coneixíem el bacallà islandès, però suposem que acompanyar-lo de vi sortirà prou car, amb un preu mitjà de 19,42 euros.

La resta de països fins a la desena posició a nivell mundial són Singapur, amb 19,36 euros, Jordània, 18,82 Euros, Qatar, 18,31 Euros, Illes Caiman, 17,80 Euros, Maldives, 17,49 euros, Emirats Àrabs Units, 16,96 euros i, tancant el rànquing, Aruba, amb 16,63 euros.

 

 TAGS:Formiga de Vellut 2015Formiga de Vellut 2015

Formiga de Vellut 2015

 

 

 TAGS:Martinet Bru 2014Martinet Bru 2014

Martinet Bru 2014

L’abús de l’alcohol en adolescents pot modificar el cervell

 TAGS:undefined

Un recent estudi de la Universitat de Finlàndia Oriental i l’Hospital Universitari de Kuopio ha apreciat un “aprimament cortical” en joves que van ser grans consumidors d’alcohol durant la seva adolescència.

Els resultats de la investigació, publicats a la revista Addiction, revelen que les parts del cervell que es desenvolupen fins més enllà dels 20 anys d’edat poden veure interrompuda la seva maduració com a conseqüència de l’abús de begudes alcohòliques.

L’estudi s’ha realitzat mitjançant tècniques d’imatge per ressonància magnètica aplicades a l’estructura cerebral de joves saludables, però consumidors d’alcohol durant la seva adolescència, i subjectes de control de la mateixa edat però poc bevedors, a través de tres fases transversals realitzades durant 10 anys, amb edats entre 13 i 18 anys al principi de la investigació.

Tots els participants tenien bons resultats acadèmics i no mostraven diferències apreciables pel que fa a problemes de salut mental, al mateix temps que els bevedors no havien estat diagnosticats amb cap desordre d’abús de l’alcohol. No obstant això, s’han apreciat diferències estadístiques significatives entre els dos grups.

Entre els “bevedors” s’aprecia una disminució del volum de matèria grisa a l’escorça cingulada anterior (una àrea del cervell implicada en funcions com la regulació de la pressió arterial i la freqüència cardíaca, i certes funcions de nivell superior, com l’anticipació de la recompensa, la presa de decisions, control d’impuls i emoció), així com a l’ínsula dreta (també vinculada a aquestes darreres funcions de nivell superior).

Segons els investigadors, el consum excessiu d’alcohol pot interrompre el procés de maduració de les àrees esmentades, particularment importants pel que fa al control dels impulsos i la sensibilitat als efectes subjectius negatius de l’alcohol, de manera que aquests canvis de volum poden tenir un paper important en el desenvolupament d’un trastorn per ús de substàncies més endavant a la vida.

No es coneix el mecanisme exacte que causa aquests canvis estructurals, però sembla que alguns d’ells podrien ser reversibles si el consum d’alcohol es redueix significativament. I, com sempre, des d’Uvinum recomanem el consum moderat i responsable d’alcohol, ja que és la millor manera de gaudir del plaer i beneficis que reporta una copa de bon vi.

 TAGS:Gessamí 2016Gessamí 2016

Gessamí 2016

 

 

 TAGS:Marrugat +Natura EcológicoMarrugat +Natura Ecológico

Marrugat +Natura Ecológico

5 mites sobre el cava i el xampany que has d’oblidar

 TAGS:undefined

Sigui xampany, prosecco, cava, escumós anglès o qualsevol altre escumós de tots els que hi ha, no és un secret que el món els aprecia per la seva efervescència i màgia. És per això que avui desmentirem 5 mites que hi ha darrere d’aquestes delicioses begudes:

1. Han de d’obrir-se amb un fort “pop”

Encara que fer-ho amb un fort so augmenta l’espectacularitat, com ens tenen acostumats les pel·lícules, no sempre és la millor manera. El millor és fer-ho amb un gir amb l’ajuda de la mà i el polze i sostenint l’ampolla pel fons amb l’altra mà en un angle de 45 graus. S’ha de produir un suau “tsss” (com de beguda gasosa), no un “pop”.

2. Utilitzar una cullera per mantenir-lo gasós

Simplement això no funciona, no hi ha manera. Es creia que utilitzant una cullera de plata, col·locant-la al coll de l’ampolla perquè el mànec pengés dins d’aquesta, mantindria l’aire més fred i, per tant, faria que les bombolles desapareguessin més lentament. Però no és així.

3. Els escumosos provoquen la pitjor ressaca

És molt comú escoltar aquest mite, però la realitat és que, com qualsevol altra beguda alcohòlica, els escumosos et poden donar o no una mala ressaca, tot depèn sempre de la quantitat que se’n consumeixi. I, aprofitant, desmentim que les bombolles facin que t’emborratxis més ràpid.

4. El xampany ha de ser servit només com a aperitiu

Tradicionalment, els escumosos es veuen com begudes de celebració i se serveixen com a aperitius en casaments i altres esdeveniments d’aquest estil, però tenen molt bons maridatges amb una àmplia varietat d’aliments amb els quals pots preparar un deliciós àpat i gaudir d’un bon xampany.

5. Tot vi escumós és xampany

Això no és correcte en absolut, i és un error molt comú i que la gent no entén. El xampany és el vi escumós elaborat mitjançant el mètode champenoise i que, en general, és de molta qualitat, gràcies a la seva tradició i història. No obstant això, en moltes ocasions s’utilitza com a sinònim de escumós, sense que aquest ús sigui correcte, ja que cada escumós té els seus propis senyals d’identitat. Salut!

 TAGS:Llopart Brut NatureLlopart Brut Nature

Llopart Brut Nature

 

 

 TAGS:Gramona Impérial Brut Gran Reserva 2011Gramona Impérial Brut Gran Reserva 2011

Gramona Impérial Brut Gran Reserva 2011

Beure amb moderació i en companyia et proporcionarà benestar

 TAGS:undefined

Beure és un acte social que s’ha convertit en una acció més que fer en companyia. Determinats estudis posen de manifest que els bevedors socials tenen més amics per rebre suport emocional en diverses situacions de la vida.

El consum social d’alcohol pot tenir un gran efecte en el benestar de les persones a l’estar vinculat a activitats socials, com el riure, el cant i el ball. Amb això, reforcem els nostres lligams socials.

S’ha demostrat també durant anys el vincle existent entre l’alcohol i l’alliberament de endorfina, que és especialment rellevant, encara que sempre quan es beu amb moderació. De fet, l’activació d’endorfines no només ens fa estar més relaxats sinó que també sembla “sintonitzar” el sistema immunològic.

El fet que beure segueixi sent un fet social és significatiu, i això és perquè aporta dos beneficis socials potencials: el primer és que el consum moderat d’alcohol augmenta el benestar psicològic i, directa o indirectament, promou la construcció dels estrets vincles personals que sustenten els llaços socials.

Les investigacions més recents han demostrat que els nivells baixos o moderats de consum d’alcohol podrien tenir efectes beneficiosos sobre la cognició, i que això podria incloure la cognició social. És a dir, si es manté una actitud sana sobre el consum d’alcohol no només s’evita l’abús propi sinó que també es dóna un exemple positiu a amics i familiars.

Consells per beure de manera moderada

  • Combinar la beguda amb menjar i tapes, especialment quan es surt amb amics.
  • Consumir alguna beguda no alcohòlica, fonamentalment aigua, entre cada consumició.
  • Beure vi de qualitat, experimentar amb nous sabors per endinsar-nos al món del maridatge.
  • En el cas de les dones, prendre suplements vitamínics amb àcid fòlic, perquè el consum d’alcohol n’hi baixa els nivells.
  • No beure sol.
  • No beure si un té pensat de conduir o si està en situacions de risc laboral.

Imatge: Anne Worner

 TAGS:Terras Gauda 2016Terras Gauda 2016

Terras Gauda 2016: maceració en fred de diferent durada segons la varietat. Fermentació a baixa temperatura en dipòsits d’acer inoxidable. 

 

 TAGS:Tomás Postigo Crianza 2009Tomás Postigo Crianza 2009

Tomás Postigo Crianza 2009: Criança de 12 mesos en bótes de roure francès. 

Com prevenir el mal de cap associat amb el vi?

 TAGS:undefined

Més enllà de les temibles ressaques després d’una nit en què es beu una copa de més, molta gent experimenta mals de cap associats al vi. Normalment només calen una o dues copes perquè aquestes persones pateixin de migranyes. Es tracta d’una reacció més comuna del que pensem, per la qual cosa s’han realitzat múltiples estudis científics amb l’objectiu de desxifrar el detonant d’aquest malestar.

No hi ha una resposta definitiva a l’origen d’aquests mals de cap. Alguns estudis apunten que aquestes molèsties podrien ser conseqüència dels sulfits. Altres parlen de la tiramina o les histamines. Sigui quin sigui el responsable final, tots aquests són elements naturals que conté el raïm o que apareixen durant els diferents processos d’elaboració del vi, ajudant a la seva conservació, color i fins i tot sabor.

Ja que els possibles detonants es troben de manera natural al raïm i al vi a més de ser fonamentals per donar vida a aquests vins que tant ens agraden-, hem seleccionat una sèrie de consells per ajudar-te a prevenir aquests mals de cap.

Els científics i metges responsables dels estudis en qüestió apunten que cal observar variables com el moment de consum per poder determinar el grau de sensibilitat de les persones a aquests elements segons diferents factors, i així poder evitar situacions de malestar. Els experts asseguren que l’estrès podria ser una de les principals causes, per la qual cosa recomana tenir en compte si les migranyes apareixen després d’una jornada laboral àrdua, o també en moments de relaxació com a vacances.

De la mateixa manera, mantenir-se hidratat i beure amb moderació és una manera bàsica de prevenir els mals de cap associats al vi i altres begudes alcohòliques, i fins i tot un mètode eficaç per evitar les ressaques de l’endemà. Complementàriament, els experts també aconsellen prendre un antihistamínic per bloquejar els símptomes de malestar.

 

 TAGS:Albariño Sin EtiquetaAlbariño Sin Etiqueta

Albariño Sin Etiqueta

 

 TAGS:José Pariente Verdejo 2015José Pariente Verdejo 2015

José Pariente Verdejo 2015

Aliments que hauries de menjar amb moderació

 TAGS:undefined

Hi ha moltes recomanacions sobre aliments que ens beneficien i que són perfectament saludables per al nostre cos i la nostra vida diària. Però això no sempre és tan real com creiem i, de fet, està comprovat que qualsevol aliment, per més saludable que sigui, si s’ingereix en excés, pot ser perjudicial per a la salut, incloent l’aigua. A continuació parlarem d’alguns aliments que es creu són perfectament inofensius per a la nostra salut, però que és millor consumir amb moderació abans que puguin causar algun dany.

  • Tomàquets i albergínies: aquests fruits es caracteritzen per contenir en les seves parts verdes substàncies alcaloides que tenen propietats psicotòxiques que causen intoxicacions, mals de cap, vòmits i fins i tot al·lucinacions. El cas de l’albergínia és una mica més controlable ja que, quan es couen, aquestes substancies generalment es destrueixen.
  • Fibra: la fibra sempre és recomanada per qualsevol nutricionista o metge quan patim problemes a la flora intestinal i, fins i tot, cal consumir-la per mantenir un bon sistema digestiu. No obstant això, l’excés de fibra pot ocasionar bloquejos a l’absorció del calci provinent d’altres aliments, augmentant riscos de malalties òssies.
  • Marisc: és bo consumir marisc pels alts nivells d’Omega 3 i 6 que proporciona i que són molt beneficiosos per a la nostra salut, el problema és que, molts d’aquests mariscs són filtradors o carronyers, i absorbeixen tot tipus de contaminant que trobin al seu camí, que al final es converteix en metalls pesants que poden ser molt nocius per a la salut. A més, el marisc conté purins, que són molècules nitrogenades relacionades amb la urea, i que poden formar cristalls d’àcid úric, causant la malaltia de la gota.
  • Sucs: és molt millor la fruita sencera que el suc, ja que aquest aporta una gran quantitat de sucre en forma de sacarosa que, al final, es divideix al metabolisme en forma de fructosa i glucosa. No obstant això, després d’un temps, l’organisme pot presentar deficiències en vitamines B1 i B2 a causa de l’excés de sucre que, al seu torn, provoca un bloqueig d’insulina, podent causar diabetis.
  • Ous: els ous són molt nutritius i deliciosos, però en diversos estudis s’ha demostrat que l’excés d’aquest aliment pot causar increments als nivells de colesterol -no sempre dolent, cal aclarir-, i si es porta una vida sedentària i amb una dieta rica en ous, pot aparèixer l’obesitat. Una dieta de 6 ous setmanals és òptima, encara que varia per cada persona. 

 TAGS:Luberri 2016Luberri 2016

Luberri 2016, aromes de fruites de bosc vermelles i morades molt fresques, al punt, així com tons florals i tocs a regalèssia.

 

 TAGS:Viña Ardanza Reserva 2008Viña Ardanza Reserva 2008

Viña Ardanza Reserva 2008: equilibrat, saborós, llarg, balsàmic. 

Una cervesa al dia pot ajudar a reduir el risc d’un atac de cor

 TAGS:undefined

El títol ho diu tot: una cervesa al dia pot ajudar a reduir el risc de patir un atac de cor i altres problemes cardiovasculars. Aquesta és la conclusió de l’estudi presentat per la Universitat Estatal de Pennsilvània en l’última reunió de l’Associació Americana del Cor, el major referent en cardiologia del món.

L’estudi en qüestió es va basar en l’anàlisi de mostres de sang de 80.000 adults, contrastada amb els seus hàbits de consum de begudes alcohòliques durant cada trimestre dels últims 6 anys. Aquestes mostres de sang van permetre als investigadors mesurar -entre d’altres factors- els nivells de lipoproteïna d’alta densitat. Precisament, mantenir uns nivells saludables d’aquesta lipoproteïna (més coneguda com “colesterol bo”) ajuda a prevenir l’obstrucció de les artèries, una de les principals causes dels accidents cerebrovasculars i les malalties cardiovasculars.

Els resultats demostren que les persones amb un consum moderat d’alcohol, equivalent a una o dues pintes al dia, mantenen un nivell saludable de “colesterol bo”. Aquest efecte positiu era més notable en les mostres de sang dels consumidors habituals de cervesa que en aquells amb predilecció per altres begudes alcohòliques.

Per contra, no es va observar cap efecte similar en els abstemis ni en aquells que bevien una dosi d’alcohol superior. Es tracta, sense cap dubte, d’un argument que dóna suport a la conclusió dels beneficis de consumir una cervesa diària. “Una raó per elevar el nostre braç i brindar, encara que probablement sigui millor fer-ho només una vegada”, tal com va afirmar Shue Huang, autor principal de l’estudi.

Si bé aquest és un dels majors estudis en aquesta matèria, no es tracta de l’únic. De fet, a Uvinum ja havíem parlat dels efectes positius del consum moderat de cervesa en altres articles: des de les seves qualitats estimulants per a l’activitat cerebral i la memòria, fins a la reducció de problemes de salut com les malalties cardiovasculars, l’artritis o l’envelliment de la pell.

No hi ha dubte que aquesta notícia alegrarà a tots aquelles persones que gaudeixen de beure una cervesa freda amb els seus amics en sortir de la feina. Per a tots ells: Salut!

 TAGS:MoritzMoritz

Moritz

 

 

 TAGS:'t Ij Wit‘t Ij Wit

‘t Ij Wit

Tria vi com si fossis un expert

 TAGS:undefined

No hi ha dubte que tenir coneixements de vi s’ha convertit en un requisit indispensable en qualsevol tipus de reunió social. Des d’íntims sopars en restaurants fins a trobades familiars al voltant de la taula, tots hem sentit la pressió social per saber triar el vi adequat per a cada ocasió. Davant d’aquesta situació, moltes persones es veuen obligades a simular la seva saviesa en aquesta matèria, especialment quan ens enfrontem a la carta de vins d’un restaurant.

Per això, des d’Uvinum volem donar-te un valuós consell per triar vi com els experts: tria l’ampolla més econòmica de la carta. No es tracta d’una actitud garrepa, sinó d’un suggeriment recolzat per professionals del sector com el crític gastronòmic Jay Rainer o els autors Madeline Puckett i Justin Hammack.

Per què optar per l’opció més barata? Aquests experts aporten els següents arguments per recolzar la seva afirmació:

  1. No caiguis en esnobismes
    Els elevats preus d’algunes ampolles són només conseqüència de l’esnobisme. Es tracta de les denominacions d’origen i les varietats que s’han guanyat la fama, de manera que la demanda s’incrementa i els seus preus augmenten. No obstant això, aquestes denominacions d’origen o varietats de raïm no solen ser ni les més apassionants ni les més innovadores. Per contra, els vins de regions menys conegudes tenen un gran potencial encara per descobrir.
  2. Pensa global, consumeix local
    Això també passa amb els productes estrangers, als quals solem atribuir un determinat prestigi pel simple fet de ser d’un altre país. Els costos de transport i distribució solen augmentar notablement els preus d’aquests vins, una cosa que solem atribuir erròniament a la qualitat del producte. Per la seva banda, els vins locals solen ser les opcions més econòmiques, i la seva qualitat sol ser similar o fins i tot més gran que la dels estrangers.
  3. Accepta recomanacions
    Finalment, sempre és recomanable deixar-se aconsellar per un bon sommelier. D’aquesta manera podràs descobrir vins dels quals mai hagis escoltat parlar anteriorment. En cas de no fiar-te de la recomanació del sommelier o cambrer del local en el qual et trobis, sempre podràs buscar informació a pàgines d’Internet especialitzades com Uvinum abans de demanar una ampolla.

 TAGS:Borsao Tres Picos 2014Borsao Tres Picos 2014

Borsao Tres Picos 2014

 

 

 TAGS:Alión 2012Alión 2012

Alión 2012