10 coses que hauries de saber sobre el Cabernet Sauvignon

 TAGS:undefined

No hi ha dubte que el Cabernet Sauvignon és una dels tipus de raïm dels que més escoltem parlar quan es parla de vins negres. Aquesta varietat, que té origen a la ciutat francesa de Bordeus durant el segle XVII, és el resultat de l’encreuament entre Cabernet Franc i Sauvignon Blanc. Però, a més de la seva procedència, quins altres detalls coneixes sobre ella?

A continuació t’enumerem algunes dades que hauries de saber sobre un dels raïms més usats per a la creació del vi negre:

  1. La Cabernet Sauvignon va ser la varietat més conreada al món fins que la Merlot se li va avançar en nombre de plantacions durant els anys 90.
  2. Creix molt bé en climes molt diversos. És tan noble que s’ha expandit sense parar per la resta d’b i els països del Nou Món (Estats Units, Xile, Nova Zelanda i Austràlia).
  3. Els cellers de la Vall de Napa a Califòrnia (Estats Units) paguen més per aquests raïms que per altres varietats de la zona, sent això molt irònic perquè és de les que més es produeix, sense que això disminueixi el seu valor i preu.
  4. És el raïm més plantat a Xile. Les brises fredes de l’Oceà Pacífic i l’efecte d’inducció de la Serralada dels Andes té com a resultat vins que són molt semblants als negres de Bordeus. Fins i tot cellers francesos han invertit a la regió a causa del seu potencial.
  5. Els vins negres elaborats amb Cabernet Sauvignon tenen molt de cos, estructura i tanins forts, per això són ideals per acompanyar carns vermelles a la graella, conill, porc senglar, xai i guisats, entre d’altres.
  6. El món sencer aprecia aquesta varietat i la Xina no és una excepció. Recentment es va donar a conèixer un informe que afirmava que els xinesos són els consumidors més grans de vi negre al món i el Cabernet Sauvignon és un dels raïms més populars en aquest país.
  7. Als Estats Units té el seu propi dia oficial: el dijous abans del Labor Day (Día del Treball), que es celebra el primer dilluns de setembre.
  8. Altres noms pels que se’l coneix són: Vidure, Petit Vidure, Petit Cabernet.
  9. És la varietat de raïm que més ressenyes té a la base de dades de Wine Spectator, al voltant de 24.000 notes de tast dedicades al Cabernet Sauvignon.
  10. Es diu que el mot “sauvignon” pot venir del francès sauvage, que es tradueix com “salvatge”, i que actualment fa pensar que es tractava d’un raïm tan noble que creixia salvatge i lliure a França.

 TAGS:Petit Albet 2015Petit Albet 2015

Petit Albet 2015

 

 

 TAGS:Amic Clos D'Agon 2011Amic Clos D’Agon 2011

Amic Clos D’Agon 2011

Trucs per maridar vi i embotits

 TAGS:undefined

Són dos dels menjars més exquisits. El vi, d’una banda, i els embotits, que combinen amb tot: tots dos ofereixen sabors en maridatges molt especials.

A grans trets, els embotits, que són normalment grassos, combinen amb vins tipus Sauvignon Blanc, pinot, vins negres intensos i alguns blancs escumosos. Per a un pernil serrà, l’estrella dels embotits a Espanya, és ideal un vi negre, generós, amb cos, negres joves lleugers, a més de secs, i els que porten la varietat de raïm Cabernet Sauvignon. Al seu torn, el fino i el manzanilla són molt bons amb tota classe d’embotits i combinen amb el pernil.

A qui no li ve de gust una bona xistorra amb ous ferrats? Doncs pot ser un plat deliciós si es barreja amb un vi negre, també jove, amb un criança o amb blancs amb una mica de cos.

Apreciat a totes les taules, el llom està especialment bo amb pa i tomàquet, i combina perfectament amb un vi negre, especialment si és criança i porta raïm merlot o ull de llebre. Moltes denominacions d’origen poden ser apropiades, però recomanem els vins de Ribera del Duero, que remarquen considerablement el seu sabor.

Al més del pernil, el xoriço ibèric, si té DO, és un dels millors aliments derivats del porc. El vi que acompanyi el xoriço pot ser blanc, encara que preferentment ha de ser negre, millor si és afruitat, amb sabors de fruits vermells i una punt d’acidesa. Millor els elaborats amb raïm Syrah. Poden ser des de Rioja fins els menys coneguts de la DO Alacant, que està pujant gràcies als seus vins amb intens sabor.

El salami, per la seva composició, pot anar maridat amb un vi rosat o bé amb un vi negre jove, mentre que la llonganissa es prefereix amb vins joves.

 TAGS:Manzanilla La GuitaManzanilla La Guita

Manzanilla La Guita

 

 

 TAGS:Manzanilla la GitanaManzanilla la Gitana

Manzanilla la Gitana

 

 

Imatge: Ana

Protocol a taula, una qüestió de bona educació

 TAGS:undefined

A la vida hi ha moltes ciències i arts que són molt difícils d’aprendre però necessàries per al bon viure, i el protocol a taula és sense dubte una d’elles. Potser per a alguns resultin una mica aclaparadores totes les regles que s’han seguir o la quantitat de coberts que s’han de memoritzar, però al final es tracta només d’una qüestió d’educació, bones maneres i una mica de sentit comú. Analitzem doncs les regles bàsiques del protocol.

Què no hem de fer a taula?

  • No fumar durant l’àpat, si pots esperar fins a les postres està bé.
  • El tovalló va només a la falda, no al coll, al braç o la mateixa taula.
  • No bufis les sopes o begudes calentes.
  • No et pentinis o retoquis el maquillatge a taula.
  • No comencis a menjar abans que el teu amfitrió o que se t’indiqui. Sí, hauràs d’aguantar una mica més aquestes ganes de devorar el teu plat.
  • I, parlant de devorar, no mengis ni molt ràpid ni molt a poc a poc, intenta anar al ritme de la taula.

Els coberts, un mal necessari

  • Comença amb els coberts de la part exterior i avança cap a l’interior conforme et serveixin els plats.
  • Forquilles a l’esquerra, ganivets i culleres a la dreta.
  • Els coberts de les postres estaran davant del teu plat, una forquilla i cullera petits generalment.

L’art de servir el vi

  • El vi negre es serveix en copes àmplies, rodones i de peu curt. Generalment a temperatura ambient. Es beu típicament amb carns vermelles. Es serveix 1/3 de la copa.
  • El vi blanc es serveix fred (a uns 6-8 graus) en copes una mica més petites i de peu més llarg. Es serveix 1/2 copa.
  • De la mateixa manera, els escumosos es serveixen a les seves respectives copes, a 3/4 i freds.
  • Els vins rosats es serveixen generalment freds en una copa com la dels blancs i es poden beure per maridar qualsevol tipus de carn, depèn molt del gust de cadascú.
  • No és recomanable servir un vi blanc o rosat després d’un negre ja que aquest darrer, com és més fort, insensibilitza el paladar per apreciar els més lleugers.

Com veus, són consells molt senzills que t’ajudaran al teu proper sopar formal. A menjar!

 TAGS:Flor del MontsantFlor del Montsant

Flor del Montsant

 

 

 TAGS:Pruno 2014Pruno 2014

Pruno 2014

 

 

Imatge: águahotels

5 truites de patates que has de tastar

 TAGS:undefined

No hi ha dubte que la truita de patates és un símbol de la gastronomia espanyola. Es tracta d’un plat que desperta passions en cadascuna de les seves versions: amb ceba o sense ceba, daurada o gairebé crua, una infinitat d’opcions per a tots els gustos. Sense importar quin sigui el teu estil preferit, segur que sempre és benvingut un pinxo d’aquest deliciós menjar. És per això que hem fet una selecció de les 5 truites de patates que has de tastar absolutament:

Sagartoki (Vitòria-Gasteiz):

Més de 5 premis nacionals avalen la qualitat de les truites d’en Senén González, inclòs el de ‘Millor truita de patates d’Espanya’. Per sort per a aquells que estan lluny de Vitòria, venen una versió congelada d’aquesta truita a través d’Internet, una excel·lent manera de gaudir del seu inigualable sabor a la comoditat de casa.

Bodega La Ardosa (Madrid):

Un clàssic. Per a molts madrilenys, es tracta de la millor truita de patates de la capital. Equilibrada, sucosa i considerablement gruixuda, es tracta de l’acompanyant perfecte per beure una canya ben freda. Per si fos poc, és possible triar entre les opcions “amb ceba” o “sense ceba”.

Asador La Encina (Palència):

Ciri Gonzáles, la propietària d’aquest restaurant, va ser nomenada com la “millor cuinera de truita de patates d’Espanya” durant tres anys consecutius. Una decisió presa per importants xefs de la talla de Ferran Adrià, Arzak o Berasategui, que ha convertit aquest restaurant de Palència en una parada obligatòria per a tots els amants de les truites. Un gran sabor tradicional aconseguit amb ingredients locals.

Asador el Tahiti (Logronyo):

Aquesta truita es caracteritza per incorporar una quantitat de patates més gran en comparació amb les receptes més tradicionals. Una recepta poc ortodoxa però amb un resultat excel·lent. Perfecta per acompanyar un deliciós vi amb DO La Rioja.

La Penela (La Corunya):

El seu estil respon a la tradició de la cuina gallega: patates cruixents, daurada per fora i sucosa per dins. En resum: una delícia. L’èxit d’aquesta truita de patates és tal que aquest restaurant ja ha obert diverses sucursals a Madrid.

Què hi pot haver millor que un tros de truita de patates amb una copa de bon vi? Et proposem dues recomanacions que ben segur t’agradaran:

 TAGS:José Pariente Verdejo 2015José Pariente Verdejo 2015

José Pariente Verdejo 2015

 

 

 TAGS:El Perro Verde 2015El Perro Verde 2015

El Perro Verde 2015

Els millors vins per prendre amb menjar xinès

 TAGS:undefined

Quantes vegades hem anat a dinar a un restaurant xinès i no hem sabut quin vi demanar! Maridar aquest tipus de cuina és possible, tant amb cava i altres escumosos com amb vi blanc o negre.

Els vins escumosos, en línies generals, són els que van millor per acompanyar la gastronomia xinesa. Contrasten amb el gust de la soja, de les crestes i de l’arròs, com no, en tots els seus vessants. Amb els arrossos també podem incorporar els vins negres semisecs i la varietat merlot.

Els blancs també van bé per refrescar el paladar al costat de plats amb fritura, salses, fideus o algues. Amb els peixos, és clar, igual que amb les verdures i llegums, que solen representar aquesta cuina.

Dins de les varietats en vins blancs per delectar-se amb la cuina xinesa, trobem el Sauvignon Blanc i el Chardonnay, a més d’altres varietats blanques autòctones espanyoles, que solen ser similars als raïms mencionats.

Quan es tracta de degustar carns, com pot ser l’ànec lacat, el pollastre o la vedella, que sempre van amb espècies, el vi negre, si és jove, és perfecte. En aquest cas, triomfen els vins més coneguts de Rioja i Ribera del Duero. Els ànecs lacats es poden acompanyar amb raïms com Monastrell o Boval, Cabernet Sauvignon i Syrah, entre moltes altres.

Quan el menjar és una més aviat picant, que normalment sol ser-ho, segons el plat i la quantitat de salsa que demanem o ens posem, les varietats Gewürztraminer i Sauvignon blanc també són recomanables. A més, tastar vins xinesos és també una altra manera de endinsar-se en la cultura oriental, perquè no n’hi ha molts, però sí que n’hi ha de diferents a restaurants xinesos amb una mica de nivell, i en botigues de vi online i supermercats. Alguns costums orientals estableixen beure vi calent, de molt baix grau alcohòlic, fet que multiplica les seves qualitats organolèptiques.

 TAGS:ReymosReymos

Reymos

 

 

 TAGS:Agustí Torelló Mata Brut ReservaAgustí Torelló Mata Brut Reserva

Agustí Torelló Mata Brut Reserva

Un vi de 1.600 anys… Es podrà beure?

 TAGS:undefined

Diuen que com més vell és un vi, més gran serà la seva qualitat. Però sempre hi ha límits. L’ampolla més antiga del món porta més de 1.600 anys esperant a ser oberta, però sembla que les ocasions especials han passat de llarg per a aquest vi d’Espira, Römerwein.

Aquesta relíquia porta segles tancada i ara ningú s’atreveix a obrir-la. L’ampolla és de grans dimensions, amb un disseny diferent als actuals, i incorpora dues nanses (una a cada banda). Té capacitat per a un litre i mig de líquid i va ser descoberta el 1867 durant una excavació a la regió alemanya de Renània-Palatinat.

Aquesta ampolla ja és història perquè ha quedat intacta al pas d’anys, guerres, morts i vida. Aquest vi es pot contemplar, actualment, al Museu Històric del Palatinat, a la ciutat alemanya d’Espira. El suposat vi és una barreja d’oli, mel i vi. No se sap amb exactitud quin és l’estat actual del vi, i hi ha qui diu que pot estar bo, mentre d’altres comenten que és altament tòxic.

Molts han sigut els científics que han demanat permís per obrir l’ampolla i comprovar quin és l’estat de conservació d’aquest vi al cap dels segles, però de moment no ha estat possible. La naturalesa del vi a l’ampolla és objecte de moltes especulacions, i s’ha suggerit que la major part del contingut d’etanol del vi s’ha perdut, encara que molts advoquen perquè almenys alguna part del líquid de l’ampolla ha de ser vi.

I és que la producció de vi podria datar d’abans del naixement de Crist, ja que, segons els rastres arqueològics, el primer registre disponible de la producció de vi es troba a diversos llocs de Geòrgia pels volts de l’any 6.000 a.C.

 TAGS:Ekam 2014Ekam 2014

Ekam 2014

 

 

 TAGS:Somiatruites 2015Somiatruites 2015

Somiatruites 2015

Vi i altres aliments per pujar la libido

 TAGS:undefined

Els experts revelen que determinats aliments que estan relacionats amb el sexe augmenten la libido. Concretament són el vi negre, els alvocats i la xocolata negra, entre molts altres.

Els alvocats tenen un enorme significat, ja que a diversos racons de Sud-amèrica reben el seu nom de la paraula nahuatl ahuacatl que significa ‘testicle’. Els alvocats són rics en vitamina B6, que ajuda a regular les nostres hormones. Els alvocats també contenen un trio de nutrients saludables per al cor: la vitamina E, un antioxidant clau per ajudar a mantenir les cèl·lules sanes; el potassi, que ajuda a reduir la pressió arterial alta; i el betasitosterol, un fitoquímic que ajuda a mantenir uns nivells sans de colesterol.

I tot això beneficia per tenir una circulació saludable i necessària per subministrar nutrients i oxigen a totes les parts del cos, incloent els òrgans sexuals.

Per la seva banda, la xocolata negra augmenta els nivells de dopamina, un químic que s’activa per oferir plaer en el cervell. Gràcies a això obtenim grans dosis de benestar. Una investigació publicada al Journal of Proteome va establir que menjar 40 grams de xocolata negra al dia, durant dues setmanes, redueix els nivells de l’hormona de l’estrès cortisol i també baixa la pressió arterial.

Mentre que el vi negre, sempre en petites dosis, ajudar a pujar l’estat d’ànim, i amb això el desig per tenir relacions sexuals. Una altra investigació publicada al Journal of Sexual Medicine va concloure que els nivells de desig sexual eren més alts en les dones que bevien moderadament vi negre que en aquelles que preferien altres begudes alcohòliques.

El peix blau és ric en proteïnes i en greixos omega-3, que de la mateixa manera que succeeix amb altres aliments, pot ajudar a impulsar la dopamina del cervell i, al seu torn, aconseguir un bon estat d’ànim per al sexe.

 TAGS:Borsao Tres Picos 2014Borsao Tres Picos 2014

Borsao Tres Picos 2014

 

 

 TAGS:Alión 2012Alión 2012

Alión 2012

Maridar vi i coliflor… Sí, és possible

 TAGS:undefined

És ben conegut que la coliflor és un aliment poc agraït a la cuina, per la seva olor i sabor més aviat fort. Però conté moltes vitamines i minerals, i és totalment beneficiós per a la salut. Per aquest motiu, cada vegada és més utilitzat com a ingredient a tota classe de cuines de diferents parts del món, sigui en forma de sopa, puré, salsa, pastís o amanida.

I, és clar, la coliflor en les seves diverses maneres de cuinar-la, pot maridar perfectament amb vi.

Si optem per una salsa cremosa de coliflor, que pot acompanyar bé algunes carns o peixos, els vins blancs frescos poden ser una molt bona opció. Les varietats tipus chardonnay i pinot poden combinar amb encert amb aquests plats.

Per tal de menjar de forma saludable, recomanem l’amanida de coliflor, que a més es pot combinar amb altres ingredients. En aquest cas, el vi dependrà de la barreja escollida. El vi blanc és el que sol anar millor per als primers plats, però també pot funcionar un rosat sec.

Quan anem més enllà i vam descobrir noves cuines, la coliflor amb espècies, a l’estil hindú, és excel·lent. Aquest ingredient sol formar part de receptes de verdures al curri, i pot regar-se amb riesling sec, pinot i Gewurztraminer.

Si la coliflor no acaba d’agradar-te, llavors pots provar la coliflor a la graella o rostida. En aquest cas, s’aconsella tastar vins del Roine o blancs fins de Douro. Mentre que si un prefereix fer un puré de coliflor, afegint formatge, per exemple, els blanc de Borgonya o tipus chardonnay aporten tocs sublims i potencien els sabors.

El pastís de coliflor és una altra opció a l’hora de cuinar aquest aliment per tal que sigui una mica més atractiu. Per beure, s’aconsellen els vins blancs secs i les sidres.

 TAGS:Viña Esmeralda Rosé 2015Viña Esmeralda Rosé 2015

Viña Esmeralda Rosé 2015

 

 

 TAGS:Santa Digna Reserva Cabernet Sauvignon Rosé 2015Santa Digna Reserva Cabernet Sauvignon Rosé 2015

Santa Digna Reserva Cabernet Sauvignon Rosé 2015

Per què els faraons no volien beure vi?

 TAGS:undefined

És ben sabut que l’elaboració de vi té una mil·lenària història, que es remunta a les més antigues civilitzacions conegudes a l’entorn de la Mediterrània. No obstant això, encara hi ha dades curioses sobre aquesta beguda que ens poden sorprendre, com és el fet que els reis egipcis es mostraven reticents a consumir-la.

A l’antic Egipte, el vi jugava un important paper en la vida cerimonial, i s’estima que el cultiu de vinyes es va introduir al país al voltant de l’any 3.000 aC, creant-se una florent indústria vinícola a l’àrea del delta del Nil i un pròsper intercanvi comercial amb la regió de Canaan. De fet, s’han trobat pintures murals amb infinitat de representacions del procés d’elaboració del vi, i aquest era una de les provisions que solien acompanyar els difunts en el seu viatge al “més enllà”.

Es veu que el vi que es produïa era en la seva major part negre, d’un color vermell que va suscitar diverses supersticions a la cultura egípcia, com ara el fet que els faraons es neguessin a beure’l o oferir-lo als déus, ja que consideraven que era “la sang d’aquells que d’antany van lluitar contra els déus”. Per la mateixa raó, es creia que l’embriaguesa “embogeix als homes” perquè el vi procedia de la sang dels seus avantpassats.

Totes aquestes creences, però, no sembla que impedissin que el vi tingués un gran èxit entre la població egípcia en general, tant en la seva versió més convencional, és a dir, a força de raïm, com en la seva variant elaborada amb granades, anomenada “shedeh”, de la qual també s’han trobat evidències en nombrosos jaciments arqueològics. Aquesta beguda també s’utilitzava com a ofrena religiosa i tenia un important paper en els ritus d’embalsamament.

 TAGS:Flor del MontsantFlor del Montsant

Flor del Montsant

 

 

 TAGS:Pruno 2014Pruno 2014

Pruno 2014

Claus per maridar bé el pa

 TAGS:undefined

Pa de cereals, pa de vi, integral i fins i tot de diversos sabors. El pa és un dels aliments més importants i nutritius, i mai pot faltar a una bona taula, sigui per acompanyar o per fer-se entrepans.

Tot i que és un aliment agraït que va bé amb moltes begudes i per acompanyar a d’altres aliments, hem de saber maridar-lo correctament. Els pans negres, de sègol i de cereals, poden combinar-se amb formatges, melmelades i també amb patés. Són pans perfectes per untar tot allò que es vulgui, especialment en esmorzars.

El pa integral també va bé per untar i per acompanyar escudelles i plats realment contundents. Per fer entrepans amb tomàquet i embotits hi ha diversos tipus de pans, com ara la tradicional xapata, que marida amb pernil serrà, xoriço o llom. De la mateixa manera que el pa de pagès és perfecte per a truites i entrepans de fuet.

La carn es pot maridar amb un vi negre i acompanyar d’un tipus de pa candial que presenti baixa humitat, i la fogassa castellana. Aquests pans també poden combinar-se amb peixos, encara que sempre van millor amb pa d’oli, pa de motlle (sempre que es compri al forn) i pa de pebre vermell, especialment per al marisc.

El pa amb el vi presenta moltes alternatives. Per exemple la baguet, el pa més conegut i venut, sol tenir un sabor delicat, de manera que el vi blanc és el preferit al costat de formatges una mica més forts per contrastar sabors.

El pa tipus focaccia pot combinar-se amb vi negre i també amb vi rosat, molt fresc. Com que és un pa tradicionalment italià res millor que casar-lo amb un vi italià com, per exemple, un Chianti rosat.

Els pans que incorporen panses, nous i altres fruites van bé amb els vins més aviat dolços, i també amb cava o xampany.

 TAGS:Llebre 2014Llebre 2014

Llebre 2014

 

 

 TAGS:Les Cousins L'Inconscient 2015Les Cousins L’Inconscient 2015

Les Cousins L’Inconscient 2015