El vi bio sap millor que el convencional?

 TAGS:undefined

Els vins biològics són una tendència a l’alça, tant a Catalunya com a països com França, on la cultura «bio» porta temps quallant entre els consumidors. Més que una moda, és una tendència que, a més d’afegir valor al producte, minimitza l’impacte ambiental del cultiu a mans de l’home.

No obstant això, podem afirmar que el vi «bio» està més bo que el vi convencional? Si bé no hi ha gaires estudis o investigacions que estiguin enfocat en això, tant als Estats Units com a França s’han dut a terme sengles estudis on tot sembla indicar que el vi biològic, en condicions similars, té millor gust que la resta de vins.

En concret, l’estudi dels Estats Units, liderat per la Kedge Business School i la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA), i que recull el portal francès Notre-planet.info, indica que els vins de Califòrnia certificats com a «bio» tenen millor gust que els no certificats. Per dur a terme l’estudi, els seus responsables van prendre com a punt de partida més de 74.000 referències valorades pels experts de The Wine Advocate, Wine Enthusiast i Wine Spectator. Després de fer les ponderacions pertinents, el resultat va ser que els vins biològics obtenen una mitjana de 4,1 més que els vins convencionals en una escala sobre 100 punts.

Si bé els resultats són només aplicables als vins elaborats a Califòrnia, un estudi similar realitzat a França presenta uns resultats preliminars semblants -a falta que es publiquin els resultats definitius-. L’estudi ho està fent la Kedge Business School i, a data d’avui, sembla indicar que també a França el vi biològic sap millor que el que no ho és.

Com sempre, des d’Uvinum defensem que el millor vi és el que més li agrada a la persona que l’està bevent i això, a més, pot dependre de factors com la companyia, l’estat d’ànim i el maridatge. No obstant això, si alguna cosa és certa és que una viticultura que té en compte l’entorn i el respecta contribueix a enriquir el medi, la terra i la biodiversitat, i això té un benefici enorme per a tots i també per al vi.

 TAGS:Vi de Lluna 2007Vi de Lluna 2007

Vi de Lluna 2007

 

 

 TAGS:Planetes de Nin 2013Planetes de Nin 2013

Planetes de Nin 2013

 

 

Imatge: Tim Ertl

Beu vi i… no et separis de la teva parella!

 TAGS:undefined

Beure alcohol és una activitat que, amb moderació i encert, pot portar grans beneficis, tant a la salut com a la qualitat de vida en general, incloent la vida en parella i molts aspectes més.

Un nou estudi dirigit per la Universitat de Michigan, als Estats Units, ha arribat a una sorprenent conclusió en relació als hàbits de consum i la vida matrimonial. Segons aquesta investigació, les parelles casades que depassen els 50 anys d’edat i que tenen hàbits iguals de consum d’alcohol -ja siguin partidaris o abstemis- tendeixen a mostrar signes de felicitat més significatius en comparació amb les parelles amb hàbits desiguals o desalineats.

Una dada descoberta, que va ser rellevant per a l’estudi i molt important, és que les dones es van mostrar més insatisfetes amb el seu matrimoni quan només elles tenien l’hàbit de consum, mentre que el marit no prenia alcohol.

«Les dones que van mostrar hàbit de consum d’alcohol van reportar un decrement de qualitat marital negativa a través del temps quan els seus marits tenien el mateix hàbit mentre que, d’altra banda, van reportar un increment de qualitat marital negativa quan ells no mostraven signes de consum».

La doctora Kira Birditt va ser l’autora d’aquest estudi que es va aplicar a 2.767 parelles entre 2006 i 2016. Tots els participants van tenir entrevistes cara a cara amb els investigadors i es van sotmetre a qüestionaris sobre els seus hàbits de consum: si bevien o no, quants dies a la setmana i quina quantitat de beguda consumien els dies que ho feien.

També van ser sotmesos a preguntes sobre el seu matrimoni i qualitat del mateix, havent de respondre a aspectes com què pensaven de les seves parelles, si eren molt demandants o crítiques, si eren fiables durant temps difícils o si pensaven que la seva parella era irritant.

Les parelles portaven casades una mitjana de 33 anys, i almenys 2/3 de la mostra eren parelles que vivien el seu primer i únic matrimoni.

Pots saber més sobre aquesta investigació aquí. I recorda, el consum excessiu d’alcohol pot ser perjudicial per a la salut.

 TAGS:Les Cousins L'Inconscient 2015Les Cousins L’Inconscient 2015

Les Cousins L’Inconscient 2015

 

 

 TAGS:Nita 2013Nita 2013

Nita 2013

Què fer quan tens moltes ganes de menjar?

 TAGS:undefined

Moltes vegades mengem per pur avorriment i també per ansietat. Ara bé, menjar exageradament pot tenir conseqüències com el sobrepès i el desenvolupament de determinades malalties relacionades amb el cor i els problemes digestius. Què fer davant d’aquest problema?

Menjar cinc vegades al dia

Els nutricionistes i metges recomanen que es facin cinc àpats al dia. Esmorzar, refrigeri al migdia, dinar, berenar i sopar. Ara bé, els plats no han de presentar massa quantitats; només les necessàries.

Esmorzar abundant

Una de les maneres de fer que no tinguem gana durant tot el dia és realitzar un bon esmorzar. De fet els metges aconsellen que sigui el menjar més important del dia, variat i sa, ja que es crema amb més facilitat si ho comparem a les ingestes nocturnes.

Proteïnes i carbohidrats

Una altra de les maneres de reduir l’ansietat amb l’alimentació és consumir proteïnes, carbohidrats i greixos saludables a cada un dels àpats principals.

Evitar dolços i greixos

Està demostrat per diversos estudis que l’augment dels dolços, sucres i greixos estimula les ganes de menjar i no frena la sacietat. És més, ens produeix més ganes de menjar.

Fixar-se un horari

Encara que a l’estiu mengem a deshora i és més complicat portar una rutina alimentària, hem d’aconseguir fixar un horari als àpats. Picar i menjar de manera irregular augmenta la nostra sacietat i també el greix acumulat en el cos. Siguem on siguem, seguirem una mínima rutina per esmorzar, dinar i sopar sempre durant les mateixes hores.

Menjar de forma més lenta

Determinats indicadors estableixen que menjar lentament augmenta la sacietat. Per això, és millor mastegar més lent, assaborir els plats, i no tenir pressa per acabar. També és favorable que les porcions siguin més petites i evitar picar constantment. Les digestions seran millors.

 TAGS:Castell D'Encús Thalarn 2013Castell D’Encús Thalarn 2013

Castell D’Encús Thalarn 2013

 

 

 TAGS:Quest 2013Quest 2013

Quest 2013

Sis beneficis del vi blanc per a la salut

 TAGS:undefined

Tots coneixem els avantatges que ofereixen els vins negres, però els blancs també tenen les seves propietats, a més de la seva frescor i aroma inconfusible. Quins són els principals beneficis del vi blanc per a la salut? A continuació te’n presentem alguns:

1. És bo per a malalties relacionades amb els pulmons

Entre les bondats del vi blanc, ressalta que prevé les malalties pulmonars, i és que segons una investigació de l’Escola de Medicina de Buffalo, el consum moderat de vi blanc al llarg de la vida pot arribar a millorar la salut pulmonar. D’aquesta manera, prevé l’aparició d’aquelles malalties que afecten el sistema respiratori.

2. Ajuda a perdre pes

Encara que pugui semblar estrany, perquè es diu que el vi blanc aporta calories, una investigació de la Universitat de Hohenheim va demostrar que aquelles persones que volien perdre pes i bevien vi blanc amb moderació aconseguien aprimar-se.

3. És antioxidant

Tant el vi negre com el blanc són antioxidants, ja que aquestes propietats les trobem al suc del raïm. Aquesta característica fa que el vi blanc també protegeixi les cèl·lules i impedeixi l’avanç de malalties com el càncer, especialment el càncer de mama.

4. És nutritiu

Sí, el vi és nutritiu per la quantitat de vitamines i minerals que conté. Ara bé, si ens fixem en el vi blanc, podem destacar que és ric en fòsfor, potassi i fluor.

5. És bo per a la ment

Beure vi també potencia l’intel·lecte. És a dir, no només aporta beneficis al cos, ja que una investigació duta a terme a la Universitat de Reading va concloure que l’àcid fenòlic que es troba en el vi ofereix un tipus d’acció positiva sobre les cèl·lules cerebrals, i això protegeix el cervell de desenvolupar malalties neurodegeneratives.

6. Ajuda a enfortir ossos i músculs

El vi blanc ens fa estar més actius. Tot i que per això és essencial fer exercici físic, el resveratrol que trobem en aquest tipus de vi manté els ossos forts i enforteix els músculs.

 TAGS:Somiatruites 2015Somiatruites 2015

Somiatruites 2015

 

 

 TAGS:Ekam 2014Ekam 2014

Ekam 2014

Bars a on podràs anar amb el teu gos a Barcelona

 TAGS:undefined

A Barcelona és possible anar amb el teu gos tranquil·lament a prendre alguna cosa al bar que et vingui de gust. Bé, que et vingui de gust i que deixin entrar gossos (sempre lligats), ja que l’Ordenança Municipal estableix que és l’amo del local qui estableix si poden entrar-hi o no gossos. Dit això, a continuació presentem alguns dels bars als quals es pot anar a menjar tapes amb la nostra mascota.

El Filferro

Anar a passar un dia de platja amb el teu gos i després prendre unes canyes és una perfecta proposta per a un cap de setmana. Aquest bar està situat a la Barceloneta i s’hi pot trobar un bon vermut, a més de delicioses tapes.

Sasha Bar

La zona de Poble Sec gaudeix de bona fama i està de moda. Entre els seus nombrosos bars, trobem el Sasha Bar, on podem anar amb el gos mentre degustem una tapa, un entrepà, una taula d’embotits o un Gin-Tònic.

Fàbrica Moritz

Un lloc tan conegut com la Fàbrica Moritz és “pet friendly”, és a dir, que un pot anar perfectament amb el seu gos a prendre cerveses, beure vins i degustar les seves tapes. És un local ampli, així que el gos té zones diferents per veure i descobrir, a més de poder dinar o sopar, gràcies a estar obert durant tot el dia.

Bar Lobo

Aquest conegut bar del Raval ofereix tapes, hamburgueses i molt més. Disposa d’una terrassa que gairebé sempre està plena en la qual podem estar amb el nostre gos, tant dins com fora.

Bar Ramon

És tot un clàssic de la zona de Sant Antoni, que sembla que ara torna a ressorgir. No es pot reservar i gairebé sempre està ple, especialment per sopar. Aconsellem anar-hi aviat i gaudir del seu vermut. Les tapes són bones i hi ha una gran varietat de plats.

 TAGS:El Gos 2015El Gos 2015

El Gos 2015

 

 

 TAGS:Clos del Gos 2014Clos del Gos 2014

Clos del Gos 2014

Maridatge de vins i llegums per al fred

 TAGS:undefined

Sans i saludables. Tant els llegums com el vi són necessaris perquè el nostre organisme es reguli. Hem de saber que també es realitzen maridatges entre vins i llegums, interessants i innovadors per tal que el paladar pugui gaudir també amb aliments bàsics.

La famosa fabada asturiana és un plat de cullera adient per àpats durant els dies de fred. La faba asturiana és saborosa i cremosa, i per això, encara que és una mica complicada de maridar, va bé tant amb negres com amb blancs. En aquest cas, destaquem també els caves.

Les llenties amb hortalisses i el seu corresponent xoriço i cansalada estan boníssimes i són un gran plat tradicional. Casen amb excel·lents vins de Cabernet Sauvignon, i també amb blancs tipus Mencía i alguns gallecs de qualitat.

Els guisats amb determinats llegums ajuden a entrar en calor. El vi Malbec potser no és tan conegut a Espanya, però va molt bé per a determinats plats contundents, com els plats d’olla, ja que aportarà l’acidesa necessària per a acompanyar aquests plats. Les cebes també es reserven, preferentment, per plats que donen calor. Tant les sopes com altres plats on la protagonista és la ceba es poden prendre amb vi Chardonnay.

Alguns guisats també es prefereixen amb rosat, un vi que, a diferència del que es pensa, també és molt recomanable a l’hivern. Solen anar bé amb guisats a base de verdures i pastes. El rosat ha de servir-se fred però és millor treure-ho abans de menjar el plat per evitar excessiu contrast entre la temperatura del menjar i la de la beguda.

Els guisats picants, més internacionals, es poden preferir amb vins tipus Sauvignon Blanc o Chardonnay. Estem parlant de vins joves, que potenciaran sabors per tots coneguts. I amb els cigrons recomanem els vins fets amb Sauvignon Blanc, ja que aporten frescor i caràcter.

 TAGS:Pago Alto Landon El Rayuelo 2009Pago Alto Landon El Rayuelo 2009

Pago Alto Landon El Rayuelo 2009

 

 

 TAGS:Pago Alto Landon Irreptible 2011Pago Alto Landon Irreptible 2011

Pago Alto Landon Irreptible 2011

Quin menjar és més afrodisíac?

 TAGS:undefined

La xocolata, les maduixes… són aliments típics per revifar la passió entre dos. ¿Però hi ha més menjars afrodisíacs? Doncs sí, hi ha molts més i alguns que segur ni coneixies. Et mostrem alguns d’ells.

Ametlles

Sí, pots resultar una mica estrany que un fruita sec estigui entre els aliments que ens posen a to. Doncs a més de les ametlles, hi ha més fruita seca, i podem destacar que al llibre del Comte de Monte Cristo, el protagonista sopava sopa d’ametlles cada nit sempre que anava a trobar-se amb la seva amant.

Ostres

Entre els diversos mol·luscs que són afrodisíacs (n’hi ha uns quants), les ostres podríem dir que s’emporten la palma. Perquè tenen moltes propietats per a l’organisme, com el zinc, que eleva l’esperma i també la producció de testosterona. Tot això assegura una nit de bon plaer.

Mel i canyella

Per condimentar diversos menjars, millor amb mel i canyella, doncs són dos espècies totalment afrodisíaques, a més de tenir molts beneficis per ment i cos.

Ceba

El seu sabor és potenciador, però a moltes persones els pot semblar una mica fort per a una nit que promet. En tot cas, es recomana en casos d’impotència i debilitat sexual.

Molt vi i cava

Les begudes són imprescindibles per acompanyar un sopar romàntic d’una nit molt sensual. Res millor que el vi o bé les bombolles del cava per tenir una nit de sexe, sobretot el vi negre que aporta una sèrie d’avantatges per posar-nos a to i augmentar la nostra qualitat de vida sexual.

Alvocat

És un perfecte aliat per al sexe, ja que des de diverses civilitzacions ja es recorre a aquest aliment per potenciar el sexe. L’arbre de l’alvocat significa «arbre dels testicles», però no només pel nom és afrodisíac, també perquè és ric en àcid fòlic, vitamina B6, potassi, àcids grassos omega-3 i àcid oleic, així que aporta milers de nutrients per estar bé de forma general.

 TAGS:Gramona Impérial Brut Gran Reserva 2011Gramona Impérial Brut Gran Reserva 2011

Gramona Impérial Brut Gran Reserva 2011

 

 

 TAGS:Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2009Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2009

Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2009

Nous estudis sobre la dieta mediterrània indiquen que millora la memòria

 TAGS:undefined

Tots sabem que la dieta mediterrània aporta molts beneficis. A més del consum de fruita, oli d’oliva, peix i una mica de carn, aquesta dieta recomana el vi en gran mesura, podent consumir un got al dia.

I ara apareixen noves bondats d’aquesta dieta, ja que un estudi del Centre for Human Psychopharmacology Swinburne University of Technology Melbourne, a Austràlia, demostra que la dieta mediterrània millora la memòria. Es va demostrar que la seva ingesta afecta els processos cognitius de tota mena de persones de tots els països, no només de la regió mediterrània.

Una altra conclusió de l’estudi és que els beneficis en aquest camp de la dieta mediterrània no incideixen només en les persones grans sinó en tots els grups de població. La dieta és bona, doncs, per nens i adults.

Els investigadors creuen que potenciar aquesta dieta és tot un encert, i una de les mesures per acabar amb els problemes de demència. Una cosa molt important donat el progressiu envelliment de la població.

Segons la Fundació Dieta Mediterrània, aquesta dieta «és una valuosa herència cultural que representa molt més que una simple pauta nutricional, rica i saludable», És a dir, que és un estil de vida que es basa en l’equilibri dels aliments i recull receptes, formes de cuinar, celebracions, costums, productes típics i activitats humanes diverses.

La dieta, com hem esmentat anteriorment, es basa en la ingesta moderada de diversos aliments clau, com la fruita, els cereals, verdura, aigua, ous, peix, fruits secs… sempre amb aliments de temporada, i condiments i herbes naturals.

A més d’aquest descobriment relacionat amb la memòria, la dieta mediterrània prevé l’aparició de malalties cardiovasculars, afavoreix la baixada del colesterol dolent, redueix el risc de patir diabetis, etc.

Foto: Matheus Swanson

 TAGS:Somiatruites 2015Somiatruites 2015

Somiatruites 2015

 

 

 TAGS:Casa Vella D'Espiells 2009Casa Vella D’Espiells 2009

Casa Vella D’Espiells 2009

Conèixer Lleida a través dels seus vins

 TAGS:undefined

Lleida és una de les províncies més agrícoles del país. Les seves vinyes també són importants i acullen la Denominació d’Origen Costers del Segre, que dóna lloc a vins interessants que cada vegada tenen més projecció.

Les zones de producció són Segrià, Raimat, Artesa de Segre, Urgell, Pallars, Valls del Riu Corb i les Garrigues. Grans extensions on fruites com la pera, la poma o el préssec es barregen amb la vinya i cellers on explorar no només aquest vi, sinó també l’entorn. Cada zona vinícola està formada per pobles amb llarga història, amb arrelades tradicions pageses on la indústria i el sector serveis ocupen posicions secundàries.

A la zona de ponent, les varietats destruïdes per la fil·loxera van ser Pinós, Samsó, Sumoll i Garnatxa. Les varietats empeltades en soques americanes van ser Monestrell, Macabeu, Trepat, Garnatxa i Sumoll, i es van importar varietats franceses, com Cabernet Sauvignon.

Els vins que recorren la província de Lleida s’elaboren segons el mètode tradicional, amb segona fermentació a l’ampolla, amb una durada de 9 mesos d’envelliment. Per conèixer aquesta zona i els vins que s’hi elaboren hem de citar el celler Raimat, un dels més coneguts també a nivell estatal i mundial. És un celler de tipus familiar que compta amb més de 2.000 hectàrees en propietat, i la totalitat de la seva producció està certificada com Viticultura Sostenible.

A la comarca de les Garrigues, trobem la Vinya els Vilars, que deu el seu nom a la fortalesa ibèrica dels Vilars, de l’any 750 a.C.. Hi destaca la població d’Arbeca pel seu casc antic. Cal no oblidar que a més dels vins, en aquesta zona és imprescindible l’oli d’oliva amb Denominació d’Origen Garrigues.

A Tàrrega, una de les ciutats més grans de la zona, són importants els cellers de Casa Pardet, mentre que la població de Verdú, amb els Celler Cercavins i Celler Mas de Móra, destil·la història gràcies al seu castell, que data del segle XII.

 TAGS:Ekam 2015Ekam 2015

Ekam 2015

 

 

 TAGS:Castell D'Encús Thalarn 2013Castell D’Encús Thalarn 2013

Castell D’Encús Thalarn 2013

El cava triomfa al Japó

 TAGS:undefined

El cava, aquest fosc objecte de desig de totes les festes, és ara una de les begudes que més triomfa al Japó. De fet les exportacions espanyoles de vi a l’Àsia pugen i l’any passat van assolir una xifra de 80 milions d’euros, segons l’OEMV.

El vi escumós, concretament el cava, viu el seu millor moment al Japó, amb un fort interès en les marques, els tipus i els cellers de cava que s’elabora aquí. Això ve donat per determinats periodistes japonesos que, en visitar el país, s’han apassionat per la nostra cultura vinícola i gastronòmica, quelcom que es reflecteix en els seus mitjans i obre l’interès per aquesta beguda.

Alguns d’aquests periodistes s’han passejat per diverses regions de Catalunya per visitar cellers tan coneguts i històrics com Codorníu, Gramona, Juvé & Camps, Segura Viudas, Freixenet, Sumarroca, i Ca N’Estella, entre d’altres.

Això ha fet que professionals, turistes, i amants del vi en general mostrin interès per tastar el cava i per venir a degustar-lo a Catalunya, on les rutes gastronòmiques per japonesos són cada vegada més freqüents.

Els japonesos, curiosos per naturalesa, estimen la cuina d’altres països i des de ja fa temps també l’espanyola. Alguns xefs catalans s’han establert allà, com Carme Ruscalleda, que té un restaurant al Japó on dóna a conèixer infinitat de fusions marcades per l’aire mediterrani de les seves terres. El cava no pot faltar.

També ho demostra el fet d’algunes missions comercials cap a Àsia. L’Institut del Cava convida a periodistes nipons, però també realitza esdeveniments perquè els seus cellers puguin viatjar al Japó i mostrar els seus vins i caves al país.

Els maridatges de menjar japonès i cava són perfectes. Aquesta beguda combina molt bé amb els sushis i altres especialitats asiàtiques perquè el cava neteja la boca i permet apreciar millor la combinació de sabors que ofereix, diferenciant bé cada un dels peixos i altres aliments.

 TAGS:Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2008Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2008

Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2008

 

 

 TAGS:Agustí Torelló Mata Brut Reserva 2011Agustí Torelló Mata Brut Reserva 2011

Agustí Torelló Mata Brut Reserva 2011