Claus per triar un vi per a un sopar romàntic

 TAGS:undefined

Quedaràs amb ella o amb ell, i el sopar ha de ser perfecte, sigui amb espelmes o no. L’elecció del vi per al sopar romàntic és una cosa molt important, així que no ho deixis a l’atzar. Segueix els nostres consells i encerta en la teva elecció!

Cada plat amb el seu vi

Si tries peix per a aquest sopar tan romàntic, res millor que escollir els blancs gallecs, els albariños i verdejos són realment fantàstics per encarar bé les postres. Si tries carn, el vi negre serà la millor opció.

El negre, sempre millor

Segons diversos estudis, el vi negre és el millor per reactivar l’amor i la vida sexual, ja que té més beneficis cardiovasculars i per tant ofereix una major protecció de l’aparell genital.

L’escumós revifa la passió

Un altre dels vins que els enòlegs escullen per viure un sopar apassionant és el escumós, doncs les bombolles donen alegria i sensualitat. Ara bé, no val qualsevol, haurem de pagar una mica més, però l’ocasió segur que ho mereix.

Sabors afruitats

Els vins amb gust de fruites van excel·lents amb una gran part dels aliments. No carreguen massa i es posen molt bé. Assegurem-nos abans del sopar que el vi que escollim ens farà mal a l’estómac i sigui més aviat lleuger o afruitat, o la nit pot acabar malament.

Rioja, sempre encertarem

Hi ha Riojas una mica més forts, però d’altres més suaus. Entre aquests segons, i sempre que siguin de criança, segurament hi haurà el vi que podem demanar per a la nostra nit de sopar romàntic. Els vins de Rioja gairebé sempre donen bons resultats.

Etiquetes i packaging captivadors

Molts vins, a més de ser nous i tenir un sabor fantàstic, diuen molt pel packaging que porten. Des de noms de dones a les etiquetes, cors, colors vermells i més… la vista fa molt a l’hora de tastar un bon vi.

 TAGS:Lafou El Sender 2014Lafou El Sender 2014

Lafou El Sender 2014

 

 

 TAGS:Petit Pissarres 2015Petit Pissarres 2015

Petit Pissarres 2015

 

 

Imatge: HannahWebb

La història del vi en una exposició del Museu d’Arqueologia de Catalunya

 TAGS:undefined

L’exposició “El Vi Grec, de l’Antiguitat als cellers catalans actuals”, es desenvolupa al Museu d’Arqueologia de Catalunya (Barcelona) fins el 29 de gener del proper any.

Aquest esdeveniment ens ofereix l’oportunitat de conèixer la història del vi en un mateix lloc i acollir objectes arqueològics i recursos multimèdia que revelen les arrels del vi grec a Catalunya. I és que la vinya, l’olivera i el blat han estat la base de l’alimentació mediterrània i productes essencials a la societat grega i després a la romana.

L’exposició permet endinsar-se al món clàssic amb el vi com a fil conductor, per arribar a la societat actual. Ofereix les similituds i diferències que hi ha entre la cultura antiga i l’actual, i mostra quines eren les arrels de la vitivinicultura catalana, amb els cellers més coneguts.

A “El Vi Grec, de l’Antiguitat als cellers catalans actuals” es dóna a conèixer quin era el procés d’elaboració i les característiques del vi a l’Antiga Grècia. Hi ha interactius que expliquen el procés de la verema i de la producció del vi mitjançant imatges de les ceràmiques àtiques de figures negres i vermelles, i textos que estan relacionats amb la viticultura.

El seu consum en aquell temps era molt important. Si bé es bevia en banquets, que estaven destinats només a homes, era una forma més de relacionar-se. A l’exposició es recrea una sala amb mobles i gots ceràmics grecs que eren els que se solien utilitzar per a aquests banquets.

A més, hi ha una visió global de quina és la cultura del vi a l’actualitat. Començant per la mecanització del procés productiu, la internacionalització del comerç de vi i el seu consum. Aquesta gran transformació es veu reflectida en la mostra del Museu on, a través d’audiovisuals i d’objectes actuals, es recrea la barra d’un bar o un restaurant on es mostra com és l’actual consum de vi.

 TAGS:Martinet Bru 2014Martinet Bru 2014

Martinet Bru 2014

 

 

 TAGS:Les Terrasses 2013Les Terrasses 2013

Les Terrasses 2013

Per què mengem més per Nadal?

 TAGS:undefined

S’acosten dies de tiberis. Tantes festes fan que mengem molt més en una setmana que en molts altres dies durant l’any. Un dels consells que donem és no deixar-se arrossegar per tants àpats llargs i tastar una mica de tot, però sense passar-nos. És millor optar per la qualitat que per la quantitat.

Una de la raons del perquè mengem molt més en aquestes festes nadalenques és per les reunions socials al costat d’altres persones. El fet, i de vegades obligació, d’anar o bé rebre visites, convida a menjar més del normal.

El folklore i història de cada país és aquí important perquè, en moltes reunions, els àpats es converteixen en eixos centrals de tradicions. Tot gira al voltant d’una taula, les benvingudes, les reunions, les xerrades, els actes religiosos, els pagans, i des de molt antic, els millors menjars són destinats a les grans celebracions.

Alhora, qui menja i va a una celebració de convidat, no vol quedar malament davant l’amfitrió i el normal és acabar menjant pràcticament tot el que ens donin. Alguns per costum, altres per golafreria, altres per l’afany de tastar coses noves…

Encara que resulti una mica trivial, algunes persones mengen més en festes perquè el menjar és gratis. Sí, el fet d’anar a un altre lloc i ser convidat permet de “passar-se” perquè sabem que això no ens costarà res. Per això, algunes persones mengen més quantitat i varietat d’aliments que en altres ocasions.

Aquesta teoria també ve, d’una banda, per tradició. Antigament, durant els dies de la setmana es menjava bastant poc i de forma escassa, perquè els aliments d’alta qualitat no solien abundar. De manera que quan hi havia una celebració s’aprofitava per treure aquelles ampolles de vi o cuinar els millors aliments que s’havien guardat durant molt de temps.

 TAGS:Agustí Torelló Mata Brut Reserva 2011Agustí Torelló Mata Brut Reserva 2011

Agustí Torelló Mata Brut Reserva 2011

 

 

 TAGS:Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2008Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2008

Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2008

7 coses a evitar durant els àpats nadalencs

 TAGS:undefined

La nit de Nadal, Nadal, Cap d’Any… les festes nadalenques no s’acaben i ens entaulem diverses vegades. Perquè tot vagi bé, tant en allò referent a la salut com en allò social, us donem uns quants consells sobre el que s’ha d’evitar als àpats nadalencs.

1. Omplir-se amb les tapes i el pica-pica

Els àpats nadalencs són llargs, massa llargs. Si ens omplim amb el pica-pica, només començar, no arribarem a les postres o, si hi arribem, l’àpat pot posar-se realment malament. Hem de menjar sempre sense passar-nos.

2. No organitzar, ni planificar

Si som els amfitrions, ho tindrem tot ben organitzat perquè no s’ens escapi detall de la vetllada i els convidats. Hem de tenir una planificació i no deixar els àpats nadalencs per a l’últim minut.

3. Comprar peix i marisc el dia de Nadal

En els àpats de Nadal, la qualitat dels productes que mengem és essencial. Però és millor comprar-los molt abans, perquè a mesura que s’acosten els dies de festa, tant peixos com mariscs s’encareixen en gran manera.

4. Treure temes conflictius

En família i amics, les reunions seran la tònica dominant durant les festes. Si ja sabem que hi ha temes una mica espinosos, és millor no treure’ls. Parlar de la televisió, jugar, explicar acudits… servirà per passar-ho millor.

5. Triar un mal vi

El menjar és important, però també la beguda. Al costat del marisc o la vedella, hem de triar els millors vins, aquells que casin amb els aliments que cuinem.

6. Passar-se amb l’alcohol

Sí, és inevitable beure durant els àpats nadalencs. Però és millor no barrejar, beure vi de qualitat i una mica de licor a les postres. Veuràs com, l’endemà, estaràs millor per afrontar un nou dia de reunions i tiberis.

7. Cuinar en excés

Primer, ens cansem sense necessitat, i després, el menjar sobra i ja és prou el que solem menjar durant aquests dies com perquè tinguem restes per a tota la setmana. La previsió és la millor aliada per tenir-ho en compte.

 TAGS:Ullones 2015Ullones 2015

Ullones 2015

 

 

 TAGS:Ulls Negres 2014Ulls Negres 2014

Ulls Negres 2014

Els aliments més recomanables al desembre

 TAGS:undefined

Durant el mes de desembre són aconsellables els aliments més aviat contundents i que ens donin l’energia que necessitem per afrontar el dur hivern. Aliments calents i més generosos que els que consumiríem en èpoques estivals.

Les carns de caça

Al mes de desembre i amb l’arribada del Nadal és costum consumir carns de caça. És el cas del conill o el porc, a més del xai, el porc senglar, les perdius i la llebre. I els plats especials en festes que poden contenir capó, vedella i ànec, cuinats de diferents maneres.

Els peixos més apetitosos

Els mariscs i peixos de qualitat omplen les taules dels consumidors durant desembre. És el cas de l’angula o el bacallà, dos peixos de temporada que és millor comprar abans que arribin les festes ja que el seu preu augmenta notablement. També trobem escamarlans, orades, gambes, llobarros, ostres, salmó, truita de riu i vieires, peixos de gran sabor i amb la característica de posseir propietats especials i nutritives per a l’organisme.

Quines fruites consumim al desembre?

També les fruites solen ser protagonistes en aquest mes. La taronja i les mandarines són ja fruites d’hivern i de Nadal, però n’hi ha més, com els caquis, la xirimoia, la poma, la pera i l’aranja. Algunes d’aquestes fruites ens aporten les vitamines que necessitem per evitar els refredats durant els mesos que solen ser més freds com a norma general.

Espinacs, bledes, bròquil…

En aquesta època de l’any, és especialment recomanable nodrir-se de les verdures i llegums necessàries per a no perdre energia. Destaquem els espinacs, el bròquil, les bledes o l’api. Tots ells són aliments que es barregen en sopes i cremes, i acompanyen plats de cullera, tan característics d’aquests mesos d’hivern.

 TAGS:Lafou El Sender 2014Lafou El Sender 2014

Lafou El Sender 2014

 

 

 TAGS:Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2008Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2008

Recaredo Terrers Brut Nature Gran Reserva 2008

Com fer tapes de forma saludable

  TAGS:undefined

No podem evitar-ho, ens agrada anar de tapes. Fredes, calentes, pintxos, més elaborades i les tradicionals de tota la vida. Quan sortim de tapes, en ocasions ens descontrolem una mica, les acompanyem de vermuts, cerveses o vins i sense saber el que demanem. Però es pot anar de tapes de manera saludable amb aquests consells.

Escollir bé les tapes

Afortunadament, comptem amb un bon assortiment de tapes realitzades amb diversos condiments. En benefici de la salut, a l’hora d’escollir els pintxos és millor decantar-nos per els de verdures i hortalisses, i els de peix i marisc, deixant de banda els fregits i els que poden portar una gran quantitat de sal.

El consum de pa es pot reduir

No cal que la gran majoria de les tapes siguin amb pa. Evitem-lo si podem, escollint tapes normals i dos o tres pinxos amb pa; és fàcil reduir-lo.

Abans i després de les tapes a casa

Quan sabem que anirem a dinar o sopar fora, i especialment tapes, és millor que no ens omplim massa abans de sortir de casa. Una crema, un gaspatxo o una amanida seran suficients per contrarestar els nutrients que ja consumirem posteriorment. De la mateixa manera que, si ja hem pres tapes a la tarda, el sopar ha de ser el més lleuger possible, amb fruita.

Les begudes

Quan anem de tapes, les begudes són essencials. Es recomana deixar de banda els refrescos ensucrats i les begudes que porten gas i és millor apostar per la cervesa i el vi, sempre amb moderació. També es recomana aigua, però acompanya pitjor les exquisides tapes, a més del vermut, la beguda per excel·lència quan sortim a menjar tapes.

Preparar tapes saludables a casa

Una altra opció és menjar tapes a casa, i en aquest cas les opcions són infinites, ja que podem barrejar varietat d’aliments, incorporar espècies, elaborar pizzes vegetals, anxoves amb de ceba i carbassó… es necessita imaginació i mirar bé les calories per no passar-se.

 TAGS:Vermut El Bandarra 1LVermut El Bandarra 1L

Vermut El Bandarra 1L

 

 

 TAGS:Vermut Casa Mariol 1LVermut Casa Mariol 1L

Vermut Casa Mariol 1L

 

 

Imagen: Ken Hawkins

Beure molt pot provocar infertilitat, beure amb moderació, no

 TAGS:undefined

La infertilitat és un dels problemes que més pot arribar a treure la son a les parelles, sobretot quan les dades ens expliquen que aquest trastorn afecta gairebé un 25% de les persones que desitgen tenir fills al món occidental.

Un estudi de l’Hospital Universitari de Aarhus (Dinamarca) del que s’ha fet ressó el diari ABC, ha revelat ara que un dels factors que més responsabilitat podria tenir en la incapacitat de concebre és el consum excessiu d’alcohol. Segons els investigadors, una ingesta setmanal de 14 o més unitats d’alcohol redueix la fertilitat en les dones.

Ja és conegut que el consum d’alcohol durant l’embaràs pot ser molt perjudicial per al desenvolupament del fetus, però les dades aportades al recent estudi donen suport a la argumentació de que és convenient evitar beure també durant la fase prèvia a la concepció d’un nadó.

No obstant això, i encara que pugui semblar sorprenent, l’estudi també demostra que un consum moderat, inferior a les 8 unitats d’alcohol setmanals, no té cap efecte sobre la capacitat de procrear, si bé és cert que seria aconsellable evitar l’alcohol durant la concepció, ja que en algun moment podríem estar consumint ja en estat de gestació, la qual cosa, com ja sabem, és perillosa.

L’estudi es va dur a terme durant un any i va comptar amb la participació de més de 6.000 dones daneses d’entre 21 i 45 anys, que van monitoritzar el seu consum d’alcohol, cicles menstruals, freqüència de les relacions sexuals amb les seves parelles i consum de tabac, i van constituir cinc grups d’estudi en funció de les unitats d’alcohol consumides pels seus integrants.

Les conclusions indiquen que el grup que va consumir 14 o més unitats d’alcohol per setmana va aconseguir el 12% de taxa de gestació, mentre que els grups que consumien menys arribaven al 17%.

 TAGS:La Garnacha Fosca del Priorat 2013La Garnacha Fosca del Priorat 2013

La Garnacha Fosca del Priorat 2013

 

 

 TAGS:Camins del Priorat 2015Camins del Priorat 2015

Camins del Priorat 2015

 

 

Els 5 aliments més recomanables al novembre

 TAGS:undefined

Amb l’arribada del fred, ve de gust menjar plats calents, i aquells ingredients que ens donin l’energia esperada per passar alguns dels mesos mes complicats de l’any.

Porc ibèric
Les millors carns es destinen als mesos en què hem d’entrar en calor. En el cas del porc ibèric, és una de carn de qualitat que pot ser presentada de moltes maneres. I el millor és que té un important valor nutritiu. Presenta una alta quantitat d’àcids grassos monoinsaturats, principalment l’oleic, a més de ser ric en vitamines tipus B.

Conill
Les carns de caça són les preferides per aquests mesos. La carn de conill és una de les més bones que hi ha, en ser tendra, saborosa i amb menys greix. Rica en proteïnes, té un alt contingut en minerals i vitamines de tipus B. El consum de carn de conill és perfecte en dietes pobres en greix i de control calòric.

Mandarines
L’olor de mandarines és també característic d’aquesta època. Sanes, saboroses i nutritives, solen ser la fruita preferida pels més petits. Si destaquem els minerals que porta, citarem el potassi i el calci, i que és antioxidant. Protegeix davant les infeccions i és depurativa. En forma de postres i per a amanir alguns plats és també molt bona.

Carbassa
Sembla que les taules abans de l’hivern es tenyeixen de taronja. Aquesta hortalissa presenta menys contingut d’aigua i una pell més gruixuda, és una bona font de fibra que aporta valor de sacietat. Un altre dels seus avantatges és que millora el trànsit intestinal, i és rica en betacarotè o provitamina A i vitamina C, amb acció antioxidant. Hi ha moltes maneres de menjar carbassa, en forma de crema, fregida… acompanyant carns, contrarestant el gust més fort d’aquesta.

Mero
És bo menjar peix tot l’any, però el mero és de temporada. És tendre i aporta uns 6 grams de greix per cada 100 grams de carn. Té diverses vitamines, com la E i minerals, com ara magnesi i ferro.

 TAGS:Mas Donís 2015Mas Donís 2015

Mas Donís 2015

 

 

 TAGS:Blau 2014Blau 2014

Blau 2014

Vi fet malbé? Encara el pots aprofitar!

 TAGS:undefined

Si el vi està picat, i ja no es pot beure, sempre hi ha altres idees per treure’n el màxim partit. No el llencis!

Una de les millors maneres d’aprofitar-lo és a la cuina. Si bé no el servirem en copes per beure’l, si podem utilitzar el vi picat en l’elaboració de plats per cuinar i complementar els sabors de la carn o del peix, ja sigui al forn o en coccions amb olla. Amb espècies, cítrics i un rajolí de vi… Plats exquisits!

Sempre s’ha dit que el vi és un perfecte antioxidant per a la pell. La renova, la deixa més brillant i sedosa, i és emprat en centres de bellesa i spa com a tractament. Per això, aconsellem utilitzar el vi picat per fer una mascareta casolana amb altres ingredients, que ens torni la pell una mica més fina, suau i brillant.

A la cuina, el vi picat té altres usos. A més de per cuinar, serveix per rentar fruites i verdures, ja que l’alcohol dissol les impureses i mata els microorganismes que es poden trobar a determinats aliments.

Quan busquem algun remei per netejar els vidres de casa, sempre podem emprar aquest vi picat per a això. Especialment, es recomana el vi blanc que s’estigui avinagrant per netejar els vidres de les diferents habitacions. Quedaran lluents!

El vi picat també serveix per fer vinagre. D’aquesta manera tindrem un condiment més. Només cal posar el vi sobrant en atuells i deixar-lo macerar perquè es pugui anar avinagrant. I quan més vella sigui l’ampolla, més avinagrada estarà i millor sabor tindrà per a aquest ús. Aquest vinagre serà sempre de més qualitat que el que puguem comprar al supermercat i donarà un gust diferent als plats.

 TAGS:José Pariente Verdejo 2015José Pariente Verdejo 2015

José Pariente Verdejo 2015

 

 

 TAGS:Belondrade y Lurton 2014Belondrade y Lurton 2014

Belondrade y Lurton 2014

No, el vi no t’estalviarà el gimnàs, però t’ajudarà a estar millor

 TAGS:undefined

Ja fa un parell d’anys un investigador de la Universitat d’Alberta a Canadà, de nom Jason Dyck, va publicar un estudi sobre la relació que hi ha entre un element trobat en diversos aliments, entre ells el raïm, anomenat resveratrol, i l’activitat física.

Per a sorpresa de molts, incloent els científics involucrats en la investigació, es va trobar que el resveratrol dóna resultats molt similars als que es poden observar després d’un entrenament dur. Jason Dyck assegura que aquest element pot ajudar a millorar el rendiment físic o ajudar a aquelles persones que són incapaces de realitzar aquest tipus d’activitat a causa de limitacions com problemes cardiovasculars o d’esgotament, entre d’altres.

Si bé tot l’anterior és veritat, gran part de la població, sobretot a Internet, s’ha convençut que beure vi és una millor alternativa que anar a suar al gimnàs i això és una cosa que no és del tot veritat. El científic Dyck ja ha concedit diverses entrevistes per intentar aclarir aquesta confusió. En primer lloc, Dyck assegura que l’activitat física mai podrà ser reemplaçada per res i que és necessària per mantenir un cos saludable.

Però no tot són males notícies. Jason ha seguit amb les seves investigacions i ha conclòs que el resveratrol podria ser utilitzat com a additiu per incrementar el rendiment en el moment de fer exercici. També va concloure amb el que tots ja sabem: una copa de vi al dia és recomanable per a obtenir beneficis per a la salut com la reducció del colesterol dolent, prevenció de diversos tipus de càncer i alentiment del declivi cerebral, entre molts altres.

 TAGS:Camins del Priorat 2015Camins del Priorat 2015

Camins del Priorat 2015

 

 

 TAGS:Martinet Bru 2013Martinet Bru 2013

Martinet Bru 2013