Els aliments més recomanables a l’octubre i la tardor

 TAGS:undefined

Comença un mes de canvis. Del sol i la calor dels mesos anteriors passem a la baixada de temperatures i la pluja. Per aquest motiu, alimentar-nos correctament és bàsic per no perdre energia. Coneix quins són els millors aliments per a aquest mes d’octubre.

Fruites de temporada
Les fruites d’aquests mesos són les millors per nodrir-nos i fer front als dies curts i al començament del fred. Protegir l’organisme amb el raïm, el fruit de la vinya, o la magrana ens aportarà antioxidants i energia, a més de les pomes o els caquis, una mica més exòtics.

Carns de caça
Amb l’arribada de la tardor més profunda, els aliments de caça són els protagonistes d’aquests mesos, que s’estenen fins al febrer. Agafarem energia gràcies a les vitamines, com el ferro i els minerals del porc ibèric, el cérvol, el porc senglar o la llebre, carns minoritàries a Espanya però que compten amb moltes propietats, sabors tendres i que, a poc a poc, van substituint les carns més típiques del país.

Els bolets, el producte estrella de la temporada
Si hi ha un producte que es veu en restaurants i botigues durant aquesta tardor, són els bolets. Tot i que no hem de passar-nos amb el seu consum, compten amb molts beneficis: tenen 20 calories per 100 grams, una gran aportació de vitamines tipus B, i a més absorbeixen el calci i el fòsfor. El millor dels bolets a la cuina és que permeten de combinar-los amb diferents aliments, des d’acompanyar carns, a fer cremes i sopes o cuinats sols a la planxa o a la brasa.

Fruits secs, l’avellana
Tot l’any és recomanable menjar fruits secs. Ara bé, per a aquesta temporada són millors les avellanes, un complement energètic, que conté magnesi, fòsfor i potassi.

Peixos, sempre i tot l’any
Entre els peixos, els de temporada són l’orada, el bonítol, la carpa, el peix espasa, la sardina i la truita.

 TAGS:Petit Bernat 2014Petit Bernat 2014

Petit Bernat 2014

 

 

 TAGS:Lafou El Sender 2014Lafou El Sender 2014

Lafou El Sender 2014

 

 

Imatge: Beatriz García Fernández

Maridatges imbatibles amb vi rosat

 TAGS:undefined

A l’estiu ve de gust un vi rosat al costat del mar. Frescos, amb carisma i amb aromes afruitats, els rosats més ambiciosos poden maridar-se amb diversos aliments. Coneix tot seguit alguns dels seus maridatges.

Vi rosat i carn

Encara que aquest vi casa a la perfecció amb peix, la carn també li va bé. És per això que es recomana servir-lo amb embotits i carns vermelles especialment si són rosats una mica més forts i de colors intensos gairebé vermells.

Amb carn de porc, s’aconsella combinar un vi elaborat amb raïm monastrell. El gust afruitat del vi rosat va molt bé amb les costelles rostides i amb qualsevol carn a la brasa.

Amb mariscs

El vi rosat més pur és perfecte per als mariscs. Sobretot queden molt bé aquells rosats amb sabors aromes de fruites, perquè intensifiquen el sabor potent de determinats mariscs.

Amb peixos

A més del blanc, el vi rosat és un dels que va millor per a tota classe de peixos, amb preferència dels blancs.

Amb formatges

El vi rosat i el formatge són bons aliats. Es recomana amb formatge de cabra, camembert o brie per a gaudir de la similitud especial de tots dos sabors.

Amb pasta o amanides

Els plats frescos de l’estiu, com les amanides, les pastes i l’arròs, mariden a la perfecció amb els rosats perquè tenen una suavitat i frescor úniques que fan que els plats estiguin més gustosos.

Amb fruites

Amb les postres també són realment gustosos, i van a la perfecció amb fruites.

Els vins rosats de la Toscana es serveixen amb pasta i amb aperitius com «crostini», unes torrades acompanyades de tomàquet o paté. Els rosats d’Austràlia casen amb formatges suaus, mentre que els rosats d’Espanya van bé per a peixos i també per a determinades carns.

Sempre és millor servir el vi rosat fred, però sense passar-se, de manera que haurem de tenir en compte la temperatura. En realitat ha d’estar una mica més calent que el vi blanc i més fred que un vi negre.

 TAGS:Comincioli Chiaretto DiamanteComincioli Chiaretto Diamante

Comincioli Chiaretto Diamante

 

 

 TAGS:Ullones 2015Ullones 2015

Ullones 2015

La cervesa podria ajudar a prevenir el càncer de mama

 TAGS:undefined

El llúpol, un dels principals ingredients de la cervesa, podria contribuir eficaçment a la prevenció del càncer de mama. Això es desprèn d’un estudi, realitzat per experts de la Universitat d’Illinois a Chicago (EUA), del qual recentment s’ha fet ressò la publicació britànica Daily & Sunday Express.

El llúpol és una flor responsable dels sabors amargs, especiats o cítrics de la cervesa, que ja ha estat sotmesa a investigacions que la relacionen amb els nivells hormonals tant en homes com en dones, però el nou estudi demostra, segons sembla, que podria activar els compostos químics que inhibeixen el desenvolupament de tumors.

Els científics van aplicar extracte de llúpol a dues línies diferents de cèl·lules de mama per veure l’efecte sobre el metabolisme dels estrògens de les cèl·lules, sent ja un fet conegut que un metabolisme més lent augmenta el risc de càncer de mama.

Els investigadors van trobar un ingredient del llúpol, denominat 6-prenylnarigenin (6-PN), que augmenta la taxa de metabolisme dels estrògens, de manera que futures investigacions podrien demostrar l’efectivitat d’aquest compost contra el càncer.

El compost 6-PN és un potent fito-estrogen que quan s’ingereix alimenta l’activitat de les hormones. De fet, les dones que treballen amb aquesta planta poden arribar a tenir interrupcions en els seus cicles menstruals, i s’ha provat com a tractament per a les dones post-menopàusiques que pateixen fogots, sudoració nocturna i insomni.

L’equip d’investigadors també ha trobat un altre compost similar, el 8-prenylnarigenin (8-PN), aparentment menys eficaç, però que també hauria de ser objecte d’ulteriors estudis.

 TAGS:Alhambra Reserva 1925Alhambra Reserva 1925

Alhambra Reserva 1925

 

 

 TAGS:'t Ij Wit‘t Ij Wit

‘t Ij Wit

Com afectarà el canvi climàtic a les vinyes?

 TAGS:undefined

Sense cap dubte, el canvi climàtic és un tema que està en boca de tots i és tema de conversa arreu del món, i amb prou motius. El planeta cada vegada s’escalfa més, ocasionant canvis a l’atmosfera que causen al seu torn canvis en ambients i ecosistemes. És una cosa que afecta a tothom i a tot, incloent les vinyes.

Espanya compta amb més d’un milió d’hectàrees de terrenys dedicats específicament a l’activitat vinícola, col·locant el país en primer lloc mundial amb la superfície més gran de vinyes. D’altra banda, en termes d’exportació i producció es troba al segon i tercer lloc mundial respectivament. Dit això, podem concloure que Espanya juga un paper molt important en el comerç mundial del vi. I és quan ve la pregunta: ¿afectaran en alguna cosa els canvis ambientals i climàtics que s’estan donant avui en dia? Sí, molt, i pot ser devastador.

Segons un estudi realitzat per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), que recollia la web especialitzada Tecnovino, la competitivitat de les vinyes espanyols podria estar en joc en uns quants anys a causa dels canvis climàtics que s’estan presentant. Aquests canvis es presenten amb augments de temperatures, principalment en la part sud mitjana peninsular, i disminucions de precipitacions, per la qual cosa serà necessari aplicar mesures d’adaptació de les vinyes per suportar el moviment bioclimàtic, l’augment d’onades de calor i llargues sequeres. Recordem que el clima és un factor important que defineix la tipicitat dels vins i l’estratègia de producció del raïm.

No obstant això, no tot són males notícies, ja que en determinades regions el clima pot ser beneficiós per al sector vitivinícola. L’augment de temperatura, com es preveu que passarà, allarga el cicle de la planta i redueix el risc de gelades, de manera que la qualitat d’aquestes zones milloraria, igual que el seu rendiment.

L’estudi de la UPM conclou que, si bé és important que cada productor prengui les mesures apropiades per als reptes que s’acosten, també és important fomentar l’acció política de sensibilitzar els criteris de producció per optimitzar la relació clima-vinya.

 TAGS:Petit Bernat 2014Petit Bernat 2014

Petit Bernat 2014

 

 

 TAGS:Ulls Negres 2014Ulls Negres 2014

Ulls Negres 2014

Què es bevia a l’època de Shakespeare?

 TAGS:undefined

Quatre-cents anys després que Shakespeare va escriure la seva darrera obra, farem un recorregut per les begudes esmentades en les seves obres de teatre, i les que ell i els seus afins segurament van utilitzar per brindar pels seus èxits.

Cadascuna de les obres de Shakespeare té almenys 38 mencions de begudes alcohòliques. L’elecció de la beguda per a un personatge era un indicador de la seva posició social o caràcter, i també de les modes i les pràctiques de l’època.

El te i el cafè encara estaven per arribar a la Gran Bretanya, i l’aigua era un risc per a la salut, de manera que les begudes alcohòliques eren l’elecció més freqüent. A l’època de Shakespeare, l’aigua potable era tot just una opció, sobretot en pobles i ciutats. Així, les begudes més habituals eren les següents:

Ale i cervesa

L’Ale era una beguda tradicional de sabor suau, molt popular entre tots, inclosos els nens, que estaven ebris des de l’esmorzar fins a l’hora d’anar a dormir. També representava una font de vitamina B. Aquesta beguda va creuar les barreres d’allò social, ja que era consumida per pobres i rics.

La cervesa era en aquest moment una novetat a Holanda, on es va afegir llúpol. L’addició aromàtica va ser vista inicialment com una adulteració, però a poc a poc es va apoderar d’Anglaterra. A l’època de Shakespeare, la cervesa va ser relativament dolça i afruitada.

Aqua vitae

L’Aqua vitae cobreix la major part de les formes d’alcohol, pel que en aquella època podia incloure begudes semblants al brandi i al whisky. És esmentada 6 vegades per Shakespeare, sempre parlant d’aquesta com una beguda reconstituent o terapèutica, a diferència del vi o la cervesa.

De fet, la infermera a «Romeu i Julieta» la demana dues vegades: la primera vegada quan s’explica la mort de Teobald i el desterrament de Romeu, i la segona vegada quan descobreix que Julieta ha mort (en aparença) al seu llit.

Claret

El claret d’aquella època era una beguda molt més lleugera del que es podria esperar i estaria més a prop d’un color rosa que d’un vermell de Bordeus. Hi ha una qualitat simbòlica en la menció del Claret a l’obra. Al segle XII, Bordeus i la zona de Gascunya es van convertir en territori Anglès arran del matrimoni d’Enric Plantagenet amb Elionor d’Aquitània, i els vins de Bordeus van ser enviats en grans quantitats a Anglaterra.

Però, cap al final de la Guerra dels Cent Anys, Enric VI havia perdut Gascunya, recuperada pels francesos, i la disponibilitat de Claret va disminuir. La pèrdua encara es feia sentir agudament als temps de Shakespeare.

Cal recordar que el vi era un luxe a l’Anglaterra de Shakespeare, i no era accessible per a tothom. Com era un producte importat, amb un valor 12 vegades més gran que la cervesa o el refresc, era una beguda només a l’abast de reis i cortesans.

Sherris sack

El Sherris sack, que avui definiríem com a vi olorós, es va convertir en un terme ampli per a una varietat de vins semblants als vins de Xerès, alguns fortificats i alguns dolços, però el Sherris sack va ser el més conegut. Hi ha múltiples referències a aquesta beguda associades al personatge de Falstaff gaudint de Sherris sack, i demanant més. A «La nit de Reis», Sir Tobi i Sir Andrew expressen la seva afició pel sack («Vinga, vaig a cremar una mica de sack. És massa tard per anar al llit».) A «La tempesta», Stephano fins i tot utilitza una bóta de sack com a flotador quan neda lluny del naufragi.

Metheglin

El metheglin, una beguda alcohòlica fermentada a partir de mel i d’origen gal·lès, era una hidromel especiada, amb orígens a Gal·les. Fermentada a base de mel, s’utilitzava com a tònic. Era una beguda que només els més rics de la societat es podien permetre i va ser esmentada dues vegades per Shakespeare, un cop a «Treballs d’amor perduts», i un cop a «Les alegres casades de Windsor».

Encara que avui no es produeix per distribució comercial, hi ha hagut un cert interès per tornar a elaborar aquesta beguda.

Moscatell

Gustós i dolç, i elaborat a partir de raïm moscatell, és la beguda de Petruchio a «La feréstega domada». A l’època, el terme moscatell s’utilitzava generalment per als vins de Grècia, la majoria procedents de Creta o Zacint.

Posset

Actualment el Posset és un dolç de crema espessa, sovint amb gust de llimona, però en temps isabelins era una beguda de llet calenta, quallada amb ale o vi, generalment amb gust d’espècies i probablement amb sucre. Amb un posset enverinat és com Lady Macbeth dorm als mossos que guarden la zona privada del rei Duncan:

«Les portes estan obertes, i els mossos han saciat la seva set i s’escolten els seus roncs: he drogat els seus Possets», diu Lady Macbeth, instant al seu marit a que aprofiti l’oportunitat de matar el rei.

 TAGS:Ulls Negres 2014Ulls Negres 2014

Ulls Negres 2014

 

 

 TAGS:Parvus Rosé 2014Parvus Rosé 2014

Parvus Rosé 2014

 

 

*Font: The Drinks Business

*Imatge: Wikimedia Commons

Trucs infal·libles per combinar formatge i vi

  TAGS:undefined

El formatge és un dels aliments gastronòmics més saborosos. Cada formatge és diferent i ofereix mil gustos al paladar que es poden combinar perfectament amb vins diversos. Anem a conèixer alguns trucs per maridar formatge i vi. Ja saps quin va bé i amb quin tipus? Tria bé i gaudeix.

Primers sabors

Alguns formatges, ja siguin més tendres o grassos, poden anar millor amb blancs o amb negres més forts. La veritat és que això depèn de diversos factors, com ara la textura, el nivell d’acidesa o la cremositat. En principi, recomanem tastar una mica de formatge sol i després combinar-lo amb un vi. D’aquesta manera, comprovarem si el vi li resta gust al formatge o, per contra, el potencia. 

Els formatges brie

Els formatges francesos brie solen ser cremosos i suaus. Van millor amb vins elaborats amb raïm chardonnay, que potencia aquesta cremositat i els fa irresistibles.

Parmesà

El conegut formatge parmesà italià va bé amb vins negres, però assoleis veritablement el millor sabor amb el chianti, el popular vi de la Toscana, que es presenta rosat o bé negre.

Els formatges blaus

Potents, durs, salats i punxants. Els formatges blaus són forts al paladar. Així que els d’aquest tipus, com el Gorgonzola, van bé amb un vi de Porto, i el blau a seques es pot combinar amb un vi Riesling.

Formatge feta

Aquest és un formatge tradicional de determinats països mediterranis, com ara Grècia, i s’utilitza habitualment en amanides i plats de pasta. El vi que pot acompanyar aquest formatge és el francès Beaujolais

Formatges forts

Altres formatges, sense ser blaus, presenten al paladar un gust una mica fort, entre salat i agut. Entre aquests formatges estan el cheddar que es combina amb vins Cabernet Sauvignon; el gouda, millor amb un vi Merlot, o el Gruyere, apte per un Sauvignon Blanc, i també amb vins negres.

 TAGS:Nuviana 2014Nuviana 2014

Nuviana 2014

 

 

 TAGS:Waltraud 2013Waltraud 2013

Waltraud 2013

 

 

El matx: Priorat vs. Montsant

 TAGS:undefined

Si parlem de vins catalans, entre les denominacions d’origen que ens vindran al cap, sens dubte estaran dos exemples com Priorat i Montsant, totes dues molt populars durant els últims anys, i habitualment confoses pel fet que es solapen geogràficament, tant que de vegades ens trobarem amb finques confrontants que produeixen vins d’una o altra denominació a escassos metres de distància.

Pel que fa al Priorat, cal dir que és l’única denominació d’origen catalana reconeguda amb la màxima qualitat, mentre que Montsant no compta amb aquesta distinció, encara que això no signifiqui en absolut que a la segona no es produeixin també vins d’excel·lent qualitat.

Si bé és cert que els vins del Priorat tendeixen a ser millor valorats econòmicament, això es deu més a la particular organització dels cellers en una i altra regió, molt diferents, ja que al Priorat s’ha creat una sèrie de projectes anomenats d’autor, mentre que al Montsant ha una tradició de cooperatives que fa que el sistema de producció i els seus resultats siguin diferents.

També hi ha diferències pel que fa als terrenys de cultiu i climatologia: al Priorat el sòl de pissarra o llicorella predomina i dota els vins de particulars qualitats organolèptiques, i les pluges són més escasses. Al Montsant hi ha una combinació de terrenys argilosos i calcaris i la pluviometria és més generosa, la qual cosa redunda en una major producció de les vinyes.

En conseqüència, mentre que els vins del Priorat gaudeixen d’unes aromes i sabors molt particulars, que recorden els minerals predominants en el terreny i amb una alta graduació, els del Montsant són més frescos i afruitats, en termes generals.

Així que ens trobem davant dues regions vitivinícoles molt pròximes, però amb personalitats molt diferents, davant les quals una pregunta del tipus “quina és millor?”, quedaria segurament sense resposta, ja que dependrà -com gairebé sempre- del gust subjectiu de cada persona.

 TAGS:Mas de Can Blau 2006Mas de Can Blau 2006

Mas de Can Blau 2006

 

 

 TAGS:Clos Mogador 2013Clos Mogador 2013

Clos Mogador 2013

 

Les zones vitivinícoles d’Alemanya (III/III)

 TAGS:undefined

Alemanya i els seus vins ocupen diverses àrees i zones de gran bellesa al país. Val la pena desglossar les seves zones vinícoles i conèixer els diferents vins. Ens aturem en altres d’aquestes zones per conèixer les seves varietats de raïm, tipus de vins i extensió.

Mittelrhein

Encara que és de reduïda dimensió, ofereix vins diversos i de gran importància, com ara el Riesling, Müller-Thurgau i Kerner, sent el primer el més destacat d’ells en un 70% del total de les varietats. Aquestes varietats es poden obtenir a les zones de la ciutat de Bacharach i voltants. També trobem el raïm Weissburgunder (Pinot blanc) i Grauburgunder (Pinot gris).

Comarca de Saale-Unstrut

És, potser, una de les àrees més belles, on podem recórrer paisatges plens de vinyes. Destaquen més de 30 varietats de raïm, entre les que veiem la varietat Müller-Thurgau, la Weissburgunder i la Silvaner. També hi ha Riesling i Gutedel, en vins blancs. Mentre que entre els negres el Portugieser, Blauer Zweigelt o el Spätburgunder són els destacats. Uns 500 productors es dediquen al vi a aquesta regió que dóna lloc a vins de qualitat.

Platz o la regió de Palatinat

Una gran part de les vinyes estan situades a la regió de Mittelhaardt. La zona agrupa més de 5.000 ha de superfície i destaca el Riesling per sobre de qualsevol altra varietat. No és estrany, per això, que sigui un dels vins més exportats d’Alemanya. En vi blanc també hi ha varietats de Gewürztraminer i Scheurebe, i en varietats negres està Dornfelder, Portugieser, Spätburgunder i Regent. Prop de 3.000 famílies es dediquen a la producció de vins en aquesta zona, molts dels quals es venen als seus propis cellers.

Una llarga tradició a Rheingau

Compta amb 3.000 ha totals de superfície vitícola on sobresurt el cultiu de vi Riesling. Altres varietats que es poden trobar són Spätburgunder, Müller-Thurgau, Ehrenfelser, Weissburgunder…, tot i que les varietats internacionals com el Chardonnay i el Sauvignon blanc estan a l’ordre del dia.

I, recorda, si vols saber més sobre les regions vitivinícoles d’Alemanya, no et perdis les dues anteriors entrades d’aquesta sèrie: Les zones vitivinícoles d’Alemanya (I/III) i Les zones vitivinícoles d’Alemanya (II/III).

 TAGS:Robert Weil Robert Weil “rheingau” Riesling Kabinett Trocken 2014

Robert Weil “rheingau” Riesling Kabinett Trocken 2014

 

 

 TAGS:Sektmanufaktur Schloss Vaux Schloss Vaux Rosé Brut 2011Sektmanufaktur Schloss Vaux Schloss Vaux Rosé Brut 2011

Sektmanufaktur Schloss Vaux Schloss Vaux Rosé Brut 2011

 

Quins són els aliments més recomanables al setembre?

 TAGS:undefined

Quan comencen a baixar les temperatures hem de nodrir-nos a base d’aliments que aportin energia. Els aliments de temporada del mes de setembre són els perfectes aliats per combatre l’arribada de la tardor. Coneix quins són!

Truita de riu i peix blau

El peix és recomanable per a totes les estacions de l’any. Si és blau, molt millor, en oferir una aportació important de vitamines i omega 3, bo per al colesterol i per a la prevenció de les malalties relacionades amb el cor. La truita de riu és un excel·lent peix que sol aparèixer als rius durant el mes de setembre. Hi ha moltes formes de cuinar-la i agrada a grans i petits.

Fruits vermells, la mora negra

Segur que aquest estiu haurem agafat algunes mores negres quan hem anat d’excursió a la muntanya. Ara la mora negra està en plena maduresa i, per tant, el seu sabor és millor. La mora té vitamina C, diversos minerals com el magnesi, i aporta fibra, a més de posseir antioxidants.

Verdures i hortalisses de temporada

Per donar rendiment a la feina i als estudis i no acabar el dia adormit, es recomana nodrir-nos de verdures i hortalisses acompanyades de peix i fruites. Algunes de les que podem trobar durant aquest setembre són la carxofa, ideal per als que es volen aprimar, l’albergínia, el bròquil, la carbassa, la col, l’espinac i la pastanaga.

Carns de setembre, tardor i hivern

Tot i que és millor reduir el consum de carn i augmentar-ne el de peix, les carns de temporada s’han d’incorporar igualment a la dieta de tardor. Entre aquestes carns, són importants la guatlla, el conill, l’ànec i la vedella, sense oblidar el pollastre que és un producte que ja trobem tot l’any.

Deliciosa fruita

Ja hem vist que els fruits vermells són altament recomanables. Les fruites de temporada per aquest setembre són l’albercoc, la pruna, el gerd, el préssec, la nectarina, la pera i el plàtan. I encara podrem seguir gaudint de les estrelles de l’estiu: el meló i la síndria.

I, per descomptat, ara també és bon moment per beure una copeta de vi negre o blanc, protagonistes de la dieta mediterrània, i que tants beneficis aporten a la salut si es beuen amb moderació.

 TAGS:Gessamí 2016Gessamí 2016

Gessamí 2016

 

 

 TAGS:Jean Leon 3055 Chardonnay 2015Jean Leon 3055 Chardonnay 2015

Jean Leon 3055 Chardonnay 2015

Les zones vitivinícoles d’Alemanya (II/III)

 TAGS:undefined

Gràcies als seus contrastos de temperatures, Alemanya compta amb diverses zones vinícoles que produeixen vins blancs i negres. Després de veure algunes d’aquestes àrees al primer article, en aquest segon us desvetllarem altres de les zones on s’elabora bon vi a Alemanya.

Zona de Franken o Francònia

Aquest lloc engloba 6.040 ha al costat del riu Main. Una gran part de les vinyes són a la ciutat de Würzburg i els seus voltants, i els vins que s’hi produeixen són diversos, destacant els Steinwein, la Silvaner i la Müller-Thurgau. Si parlem de vi negre estan les Domina i Spätburgunder. Agrupa més de 5.400 empreses viticultores, amb vinyes de reputada història, com les de Homburger Kallmuth, Rödelseer Küchenmeister, Randersackerer Pfülben i Escherndorfer Lump.

Coneix l’àrea de Mosel-Saar-Ruwer

Aquesta regió és la més antiga dedicada al vi de tota Alemanya. Ocupa 10.400 ha i està formada per un microclima variat que fa que s’hi elabori un dels vins més coneguts del país, el famós Riesling, vi d’elegant acidesa i considerat un dels millors blancs del món. I l’especialitat és l’antiga varietat de raïm Elbling, a més de la Müller-Thurgau, els Burgunder Weiß i Grau. Hi ha un total de 2.000 finques de viticultura que es dediquen als seus propis vins, on es poden tastar aquests vins, de manera que l’enoturisme està estès en aquest lloc.

Comarca vitivinícola Hessische Bergstraße

Tot i que és la més petita del país, és una de les que compta amb més història al darrere. Engloba 440 ha de superfície vitícola, on, igual que en altres regions, els vins blancs són els predominants. En aquest cas, hi ha raïm Riesling, Grauburgunder, Weissburgunder, Müller-Thurgau i Silvaner. Altres varietats negres són Blauer Spätburgunder, Dornfelder i Gewürztraminer.

Si vols conèixer més sobre les zones vitivinícoles d’Alemanya, no et perdis la primera part de la sèrie d’articles, Les zones vitivinícoles d’Alemanya (I/III).

 TAGS:Dr Loosen Dr L RieslingDr Loosen Dr L Riesling

Dr Loosen Dr L Riesling

 

 

 TAGS:Van Volxem Saar Riesling Trocken 2014Van Volxem Saar Riesling Trocken 2014

Van Volxem Saar Riesling Trocken 2014