Què es bevia a l’època de Shakespeare?

 TAGS:undefined

Quatre-cents anys després que Shakespeare va escriure la seva darrera obra, farem un recorregut per les begudes esmentades en les seves obres de teatre, i les que ell i els seus afins segurament van utilitzar per brindar pels seus èxits.

Cadascuna de les obres de Shakespeare té almenys 38 mencions de begudes alcohòliques. L’elecció de la beguda per a un personatge era un indicador de la seva posició social o caràcter, i també de les modes i les pràctiques de l’època.

El te i el cafè encara estaven per arribar a la Gran Bretanya, i l’aigua era un risc per a la salut, de manera que les begudes alcohòliques eren l’elecció més freqüent. A l’època de Shakespeare, l’aigua potable era tot just una opció, sobretot en pobles i ciutats. Així, les begudes més habituals eren les següents:

Ale i cervesa

L’Ale era una beguda tradicional de sabor suau, molt popular entre tots, inclosos els nens, que estaven ebris des de l’esmorzar fins a l’hora d’anar a dormir. També representava una font de vitamina B. Aquesta beguda va creuar les barreres d’allò social, ja que era consumida per pobres i rics.

La cervesa era en aquest moment una novetat a Holanda, on es va afegir llúpol. L’addició aromàtica va ser vista inicialment com una adulteració, però a poc a poc es va apoderar d’Anglaterra. A l’època de Shakespeare, la cervesa va ser relativament dolça i afruitada.

Aqua vitae

L’Aqua vitae cobreix la major part de les formes d’alcohol, pel que en aquella època podia incloure begudes semblants al brandi i al whisky. És esmentada 6 vegades per Shakespeare, sempre parlant d’aquesta com una beguda reconstituent o terapèutica, a diferència del vi o la cervesa.

De fet, la infermera a «Romeu i Julieta» la demana dues vegades: la primera vegada quan s’explica la mort de Teobald i el desterrament de Romeu, i la segona vegada quan descobreix que Julieta ha mort (en aparença) al seu llit.

Claret

El claret d’aquella època era una beguda molt més lleugera del que es podria esperar i estaria més a prop d’un color rosa que d’un vermell de Bordeus. Hi ha una qualitat simbòlica en la menció del Claret a l’obra. Al segle XII, Bordeus i la zona de Gascunya es van convertir en territori Anglès arran del matrimoni d’Enric Plantagenet amb Elionor d’Aquitània, i els vins de Bordeus van ser enviats en grans quantitats a Anglaterra.

Però, cap al final de la Guerra dels Cent Anys, Enric VI havia perdut Gascunya, recuperada pels francesos, i la disponibilitat de Claret va disminuir. La pèrdua encara es feia sentir agudament als temps de Shakespeare.

Cal recordar que el vi era un luxe a l’Anglaterra de Shakespeare, i no era accessible per a tothom. Com era un producte importat, amb un valor 12 vegades més gran que la cervesa o el refresc, era una beguda només a l’abast de reis i cortesans.

Sherris sack

El Sherris sack, que avui definiríem com a vi olorós, es va convertir en un terme ampli per a una varietat de vins semblants als vins de Xerès, alguns fortificats i alguns dolços, però el Sherris sack va ser el més conegut. Hi ha múltiples referències a aquesta beguda associades al personatge de Falstaff gaudint de Sherris sack, i demanant més. A «La nit de Reis», Sir Tobi i Sir Andrew expressen la seva afició pel sack («Vinga, vaig a cremar una mica de sack. És massa tard per anar al llit».) A «La tempesta», Stephano fins i tot utilitza una bóta de sack com a flotador quan neda lluny del naufragi.

Metheglin

El metheglin, una beguda alcohòlica fermentada a partir de mel i d’origen gal·lès, era una hidromel especiada, amb orígens a Gal·les. Fermentada a base de mel, s’utilitzava com a tònic. Era una beguda que només els més rics de la societat es podien permetre i va ser esmentada dues vegades per Shakespeare, un cop a «Treballs d’amor perduts», i un cop a «Les alegres casades de Windsor».

Encara que avui no es produeix per distribució comercial, hi ha hagut un cert interès per tornar a elaborar aquesta beguda.

Moscatell

Gustós i dolç, i elaborat a partir de raïm moscatell, és la beguda de Petruchio a «La feréstega domada». A l’època, el terme moscatell s’utilitzava generalment per als vins de Grècia, la majoria procedents de Creta o Zacint.

Posset

Actualment el Posset és un dolç de crema espessa, sovint amb gust de llimona, però en temps isabelins era una beguda de llet calenta, quallada amb ale o vi, generalment amb gust d’espècies i probablement amb sucre. Amb un posset enverinat és com Lady Macbeth dorm als mossos que guarden la zona privada del rei Duncan:

«Les portes estan obertes, i els mossos han saciat la seva set i s’escolten els seus roncs: he drogat els seus Possets», diu Lady Macbeth, instant al seu marit a que aprofiti l’oportunitat de matar el rei.

 TAGS:Ulls Negres 2014Ulls Negres 2014

Ulls Negres 2014

 

 

 TAGS:Parvus Rosé 2014Parvus Rosé 2014

Parvus Rosé 2014

 

 

*Font: The Drinks Business

*Imatge: Wikimedia Commons

Trucs infal·libles per combinar formatge i vi

  TAGS:undefined

El formatge és un dels aliments gastronòmics més saborosos. Cada formatge és diferent i ofereix mil gustos al paladar que es poden combinar perfectament amb vins diversos. Anem a conèixer alguns trucs per maridar formatge i vi. Ja saps quin va bé i amb quin tipus? Tria bé i gaudeix.

Primers sabors

Alguns formatges, ja siguin més tendres o grassos, poden anar millor amb blancs o amb negres més forts. La veritat és que això depèn de diversos factors, com ara la textura, el nivell d’acidesa o la cremositat. En principi, recomanem tastar una mica de formatge sol i després combinar-lo amb un vi. D’aquesta manera, comprovarem si el vi li resta gust al formatge o, per contra, el potencia. 

Els formatges brie

Els formatges francesos brie solen ser cremosos i suaus. Van millor amb vins elaborats amb raïm chardonnay, que potencia aquesta cremositat i els fa irresistibles.

Parmesà

El conegut formatge parmesà italià va bé amb vins negres, però assoleis veritablement el millor sabor amb el chianti, el popular vi de la Toscana, que es presenta rosat o bé negre.

Els formatges blaus

Potents, durs, salats i punxants. Els formatges blaus són forts al paladar. Així que els d’aquest tipus, com el Gorgonzola, van bé amb un vi de Porto, i el blau a seques es pot combinar amb un vi Riesling.

Formatge feta

Aquest és un formatge tradicional de determinats països mediterranis, com ara Grècia, i s’utilitza habitualment en amanides i plats de pasta. El vi que pot acompanyar aquest formatge és el francès Beaujolais

Formatges forts

Altres formatges, sense ser blaus, presenten al paladar un gust una mica fort, entre salat i agut. Entre aquests formatges estan el cheddar que es combina amb vins Cabernet Sauvignon; el gouda, millor amb un vi Merlot, o el Gruyere, apte per un Sauvignon Blanc, i també amb vins negres.

 TAGS:Nuviana 2014Nuviana 2014

Nuviana 2014

 

 

 TAGS:Waltraud 2013Waltraud 2013

Waltraud 2013

 

 

El matx: Priorat vs. Montsant

 TAGS:undefined

Si parlem de vins catalans, entre les denominacions d’origen que ens vindran al cap, sens dubte estaran dos exemples com Priorat i Montsant, totes dues molt populars durant els últims anys, i habitualment confoses pel fet que es solapen geogràficament, tant que de vegades ens trobarem amb finques confrontants que produeixen vins d’una o altra denominació a escassos metres de distància.

Pel que fa al Priorat, cal dir que és l’única denominació d’origen catalana reconeguda amb la màxima qualitat, mentre que Montsant no compta amb aquesta distinció, encara que això no signifiqui en absolut que a la segona no es produeixin també vins d’excel·lent qualitat.

Si bé és cert que els vins del Priorat tendeixen a ser millor valorats econòmicament, això es deu més a la particular organització dels cellers en una i altra regió, molt diferents, ja que al Priorat s’ha creat una sèrie de projectes anomenats d’autor, mentre que al Montsant ha una tradició de cooperatives que fa que el sistema de producció i els seus resultats siguin diferents.

També hi ha diferències pel que fa als terrenys de cultiu i climatologia: al Priorat el sòl de pissarra o llicorella predomina i dota els vins de particulars qualitats organolèptiques, i les pluges són més escasses. Al Montsant hi ha una combinació de terrenys argilosos i calcaris i la pluviometria és més generosa, la qual cosa redunda en una major producció de les vinyes.

En conseqüència, mentre que els vins del Priorat gaudeixen d’unes aromes i sabors molt particulars, que recorden els minerals predominants en el terreny i amb una alta graduació, els del Montsant són més frescos i afruitats, en termes generals.

Així que ens trobem davant dues regions vitivinícoles molt pròximes, però amb personalitats molt diferents, davant les quals una pregunta del tipus “quina és millor?”, quedaria segurament sense resposta, ja que dependrà -com gairebé sempre- del gust subjectiu de cada persona.

 TAGS:Mas de Can Blau 2006Mas de Can Blau 2006

Mas de Can Blau 2006

 

 

 TAGS:Clos Mogador 2013Clos Mogador 2013

Clos Mogador 2013

 

Les zones vitivinícoles d’Alemanya (III/III)

 TAGS:undefined

Alemanya i els seus vins ocupen diverses àrees i zones de gran bellesa al país. Val la pena desglossar les seves zones vinícoles i conèixer els diferents vins. Ens aturem en altres d’aquestes zones per conèixer les seves varietats de raïm, tipus de vins i extensió.

Mittelrhein

Encara que és de reduïda dimensió, ofereix vins diversos i de gran importància, com ara el Riesling, Müller-Thurgau i Kerner, sent el primer el més destacat d’ells en un 70% del total de les varietats. Aquestes varietats es poden obtenir a les zones de la ciutat de Bacharach i voltants. També trobem el raïm Weissburgunder (Pinot blanc) i Grauburgunder (Pinot gris).

Comarca de Saale-Unstrut

És, potser, una de les àrees més belles, on podem recórrer paisatges plens de vinyes. Destaquen més de 30 varietats de raïm, entre les que veiem la varietat Müller-Thurgau, la Weissburgunder i la Silvaner. També hi ha Riesling i Gutedel, en vins blancs. Mentre que entre els negres el Portugieser, Blauer Zweigelt o el Spätburgunder són els destacats. Uns 500 productors es dediquen al vi a aquesta regió que dóna lloc a vins de qualitat.

Platz o la regió de Palatinat

Una gran part de les vinyes estan situades a la regió de Mittelhaardt. La zona agrupa més de 5.000 ha de superfície i destaca el Riesling per sobre de qualsevol altra varietat. No és estrany, per això, que sigui un dels vins més exportats d’Alemanya. En vi blanc també hi ha varietats de Gewürztraminer i Scheurebe, i en varietats negres està Dornfelder, Portugieser, Spätburgunder i Regent. Prop de 3.000 famílies es dediquen a la producció de vins en aquesta zona, molts dels quals es venen als seus propis cellers.

Una llarga tradició a Rheingau

Compta amb 3.000 ha totals de superfície vitícola on sobresurt el cultiu de vi Riesling. Altres varietats que es poden trobar són Spätburgunder, Müller-Thurgau, Ehrenfelser, Weissburgunder…, tot i que les varietats internacionals com el Chardonnay i el Sauvignon blanc estan a l’ordre del dia.

I, recorda, si vols saber més sobre les regions vitivinícoles d’Alemanya, no et perdis les dues anteriors entrades d’aquesta sèrie: Les zones vitivinícoles d’Alemanya (I/III) i Les zones vitivinícoles d’Alemanya (II/III).

 TAGS:Robert Weil Robert Weil “rheingau” Riesling Kabinett Trocken 2014

Robert Weil “rheingau” Riesling Kabinett Trocken 2014

 

 

 TAGS:Sektmanufaktur Schloss Vaux Schloss Vaux Rosé Brut 2011Sektmanufaktur Schloss Vaux Schloss Vaux Rosé Brut 2011

Sektmanufaktur Schloss Vaux Schloss Vaux Rosé Brut 2011

 

Quins són els aliments més recomanables al setembre?

 TAGS:undefined

Quan comencen a baixar les temperatures hem de nodrir-nos a base d’aliments que aportin energia. Els aliments de temporada del mes de setembre són els perfectes aliats per combatre l’arribada de la tardor. Coneix quins són!

Truita de riu i peix blau

El peix és recomanable per a totes les estacions de l’any. Si és blau, molt millor, en oferir una aportació important de vitamines i omega 3, bo per al colesterol i per a la prevenció de les malalties relacionades amb el cor. La truita de riu és un excel·lent peix que sol aparèixer als rius durant el mes de setembre. Hi ha moltes formes de cuinar-la i agrada a grans i petits.

Fruits vermells, la mora negra

Segur que aquest estiu haurem agafat algunes mores negres quan hem anat d’excursió a la muntanya. Ara la mora negra està en plena maduresa i, per tant, el seu sabor és millor. La mora té vitamina C, diversos minerals com el magnesi, i aporta fibra, a més de posseir antioxidants.

Verdures i hortalisses de temporada

Per donar rendiment a la feina i als estudis i no acabar el dia adormit, es recomana nodrir-nos de verdures i hortalisses acompanyades de peix i fruites. Algunes de les que podem trobar durant aquest setembre són la carxofa, ideal per als que es volen aprimar, l’albergínia, el bròquil, la carbassa, la col, l’espinac i la pastanaga.

Carns de setembre, tardor i hivern

Tot i que és millor reduir el consum de carn i augmentar-ne el de peix, les carns de temporada s’han d’incorporar igualment a la dieta de tardor. Entre aquestes carns, són importants la guatlla, el conill, l’ànec i la vedella, sense oblidar el pollastre que és un producte que ja trobem tot l’any.

Deliciosa fruita

Ja hem vist que els fruits vermells són altament recomanables. Les fruites de temporada per aquest setembre són l’albercoc, la pruna, el gerd, el préssec, la nectarina, la pera i el plàtan. I encara podrem seguir gaudint de les estrelles de l’estiu: el meló i la síndria.

I, per descomptat, ara també és bon moment per beure una copeta de vi negre o blanc, protagonistes de la dieta mediterrània, i que tants beneficis aporten a la salut si es beuen amb moderació.

 TAGS:Gessamí 2016Gessamí 2016

Gessamí 2016

 

 

 TAGS:Jean Leon 3055 Chardonnay 2015Jean Leon 3055 Chardonnay 2015

Jean Leon 3055 Chardonnay 2015

Les zones vitivinícoles d’Alemanya (II/III)

 TAGS:undefined

Gràcies als seus contrastos de temperatures, Alemanya compta amb diverses zones vinícoles que produeixen vins blancs i negres. Després de veure algunes d’aquestes àrees al primer article, en aquest segon us desvetllarem altres de les zones on s’elabora bon vi a Alemanya.

Zona de Franken o Francònia

Aquest lloc engloba 6.040 ha al costat del riu Main. Una gran part de les vinyes són a la ciutat de Würzburg i els seus voltants, i els vins que s’hi produeixen són diversos, destacant els Steinwein, la Silvaner i la Müller-Thurgau. Si parlem de vi negre estan les Domina i Spätburgunder. Agrupa més de 5.400 empreses viticultores, amb vinyes de reputada història, com les de Homburger Kallmuth, Rödelseer Küchenmeister, Randersackerer Pfülben i Escherndorfer Lump.

Coneix l’àrea de Mosel-Saar-Ruwer

Aquesta regió és la més antiga dedicada al vi de tota Alemanya. Ocupa 10.400 ha i està formada per un microclima variat que fa que s’hi elabori un dels vins més coneguts del país, el famós Riesling, vi d’elegant acidesa i considerat un dels millors blancs del món. I l’especialitat és l’antiga varietat de raïm Elbling, a més de la Müller-Thurgau, els Burgunder Weiß i Grau. Hi ha un total de 2.000 finques de viticultura que es dediquen als seus propis vins, on es poden tastar aquests vins, de manera que l’enoturisme està estès en aquest lloc.

Comarca vitivinícola Hessische Bergstraße

Tot i que és la més petita del país, és una de les que compta amb més història al darrere. Engloba 440 ha de superfície vitícola, on, igual que en altres regions, els vins blancs són els predominants. En aquest cas, hi ha raïm Riesling, Grauburgunder, Weissburgunder, Müller-Thurgau i Silvaner. Altres varietats negres són Blauer Spätburgunder, Dornfelder i Gewürztraminer.

Si vols conèixer més sobre les zones vitivinícoles d’Alemanya, no et perdis la primera part de la sèrie d’articles, Les zones vitivinícoles d’Alemanya (I/III).

 TAGS:Dr Loosen Dr L RieslingDr Loosen Dr L Riesling

Dr Loosen Dr L Riesling

 

 

 TAGS:Van Volxem Saar Riesling Trocken 2014Van Volxem Saar Riesling Trocken 2014

Van Volxem Saar Riesling Trocken 2014

 

 

Les zones vitivinícoles d’Alemanya (I/III)

 TAGS:undefined

Els vins alemanys són de llarga tradició i cada vegada despunten més al mercat de vins mundial. Per conèixer els seus vins, cal saber quines són les principals regions vinícoles d’Alemanya.

Les seves zones es divideixen en 13 amb una extensió mitjana de 100.000 ha i la gran majoria es troben concentrades al sud i a la part sud-oest, donades les millors condicions meteorològiques per a la seva elaboració.

Les seves varietats de raïm més importants són les Riesling i Müller-Thurgau, que són les més venudes i explotades, amb vins frescos, majoritàriament blancs. L’exportació dels seus vins te com a destí altres països europeus, entre els quals destaca la Gran Bretanya, i fora del continent es venen sobretot als Estats Units.

Algunes de les regions vinícoles alemanyes són Ahr, Baden, Franken, Hessische Bergstraße, Mittelrhein, Nahe, Pfalz, Rheinhessen, Saale-Unstrut i Württemberg.

Comarca vinícola d’Ahr

Els paisatges d’aquesta regió vinícola d’Ahr estan protagonitzats pel riu que porta el seu nom, a més de turons i roques. Compta amb 552 ha de superfície vitícola conreada, una gran majoria és de producció de vins negres, amb les varietats de Spätburgunder, la Portugieser, la Dornfelder i la Frühburgunder. El raïm blanc més estès de la zona és el Riesling, amb 41 ha de superfície. Una gran part dels viticultors del lloc realitzen una activitat secundària, si bé està creixent una nova generació de joves viticultors que està reanimant el sector en aquesta zona.

Zona de Baden

Amb un paisatge de pel·lícula, Baden ofereix un clima més assolellat i càlid, per la qual cosa és una de les millors zones per a la producció de vins. En aquest cas, el 60% de cultiu és de raïm blanc, mentre que la resta corresponen a raïm negre. La seva varietat més significativa és la Spätburgunder, amb la famosa varietat Burgunder (Pinot); a més dels blancs Riesling i Müller-Thurgau. És de destacar que el vi es produeix a cellers de tipus familiar amb 77 cooperatives de viticultors i 400 finques de vinyes.

 TAGS:Meyer-Näkel Us de la Meng 2014Meyer-Näkel Us de la Meng 2014

Meyer-Näkel Us de la Meng 2014

 

 

 TAGS:Nelles Spätburgunder Feinherb 2014Nelles Spätburgunder Feinherb 2014

Nelles Spätburgunder Feinherb 2014

Sis beneficis del vi blanc per a la salut

 TAGS:undefined

Tots coneixem els avantatges que ofereixen els vins negres, però els blancs també tenen les seves propietats, a més de la seva frescor i aroma inconfusible. Quins són els principals beneficis del vi blanc per a la salut? A continuació compartirem amb uns quants:

1. És bo per a malalties relacionades amb els pulmons

Entre les bondats del vi blanc, ressalta que prevé les malalties pulmonars, i és que segons una investigació de l’Escola de Medicina de Buffalo, el consum moderat de vi blanc al llarg de la vida pot arribar a millorar la salut pulmonar. D’aquesta manera, prevé l’aparició d’aquelles malalties que afecten el sistema respiratori.

2. Ajuda a perdre pes

Encara que pugui semblar estrany, perquè es diu que el vi blanc aporta calories, una investigació de la Universitat de Hohenheim va demostrar que las persones que volien perdre pes i bevien vi blanc amb moderació aconseguien aprimar-se.

3. És antioxidant

Tant el vi negre com el blanc són antioxidants, residint aquestes propietats en el suc del raïm. Aquesta característica fa que el vi blanc també protegeixi les cèl·lules i impedeixi l’avanç de certes malalties com el càncer, especialment el càncer de mama.

4. És nutritiu

Sí, el vi és nutritiu per la quantitat de vitamines i minerals que comporta. Ara bé, si ens fixem en el vi blanc, podem destacar que és ric en fòsfor, potassi i fluor.

5. És bo per a la ment

Beure vi també potencia l’intel·lecte. És a dir, no només aporta beneficis per al cos, doncs una investigació duta a terme a la Universitat de Reading va concloure que l’àcid fenòlic que es troba al vi ofereix un tipus d’acció positiva sobre les cèl·lules cerebrals, i això protegeix el cervell de desenvolupar malalties neurodegeneratives.

6. Ajuda a enfortir ossos i músculs

El vi blanc ens fa estar més actius. Tot i que per això és essencial fer exercici físic, el resveratrol que trobem en aquest tipus de vi manté els ossos forts i enforteix els músculs.

 TAGS:Jean Leon 3055 Chardonnay 2015Jean Leon 3055 Chardonnay 2015

Jean Leon 3055 Chardonnay 2015

 

 

 TAGS:Gessamí 2015Gessamí 2015

Gessamí 2015

 

10 mercats ecològics que no et pots perdre

 TAGS:undefined

L’estil de vida ecològic sembla que es consolida i, més enllà d’una moda, es porta tot allò saludable. Els aliments de proximitat inunden aparadors en botigues i mercats. Tot seguit farem un repàs a alguns dels mercats ecològics que no et pots perdre.

1. El mercat de La bona vida, a Madrid, és un dels millors per a aquells que prefereixen vins ecològics i productes casolans.

2. De la capital anem cap a Barcelona, on els mercats de tot tipus omplen carrers i places els caps de setmana. En aquest cas, destaquem el d’Avinguda Diagonal, que sol tenir lloc cada divendres. Es diu MerCAT Ecològic, i hi trobaràs productes de la terra sempre ecològics.

3. A València, el Mercat Ecològic de Godella té lloc els dissabtes de 9 a 14 h a la Plaça de l’Ermita. Productes variats i aliments de km 0 són els protagonistes.

4. A Vigo també hi ha aquesta classe de mercats. El bon menjar de Galícia arriba aquí a la seva màxima expressió. Durant el segon i l’últim dissabte de cada mes, al lloc de la presó vella de Tui se celebra el Mercado da Verdura de Tui amb l’horta gallega com a principal protagonista.

5. Valls, a Tarragona, ofereix diversitat de productes a les seves botigues; i si busquem un mercat d’aquestes característiques, aquí també el trobarem. És el Mercat agroecològic i de varietats locals, un lloc amb productes locals, receptes de sempre i moltes activitats.

6 i 7. A Bermeo, Biscaia, destaquen dos mercats. D’una banda, la Feria del Pescado, que té lloc al mes de maig, amb peix de tota mena, i el Mercat del dia de Santa Eufemia, que sol celebrar-se al setembre, amb productes ecològics i una gran quantitat de parades per poder comprar.

8. I no marxem del nord. A Galícia, concretament a la Corunya, Mercanatura és un dels mercats més coneguts en temes ecològics i artesanals.

9. A Buenavista del Norte, Tenerife, també es pot anar de mercats ecològics. En aquest cas, destaca el mercat de l’Agricultor, que cada dissabte reuneix diferents productors que ofereixen els millor de l’horta.

10. I prop de Barcelona, a Montgat, el Mercat Ecològic i Artesà sol organitzar-se el tercer dissabte de cada mes, a la Plaça Mallorquines.

 TAGS:Espelt Solivent Ecològic 2014Espelt Solivent Ecològic 2014

Espelt Solivent Ecològic 2014

 

 

 TAGS:Binigrau Ecologic 2013Binigrau Ecologic 2013

Binigrau Ecologic 2013

 

 

Foto: NWY69

El Penedès reconeixerà la singularitat de les seves terres amb vuit subzones

 TAGS:undefined

Una de les DO més destacades d’Espanya és la del Penedès. Té una llarga tradició, diverses zones de producció i vins de qualitat que són exportats a molts països.

I ara és notícia perquè la pròpia DO i el seu consell regulador han aprovat que es divideixi en vuit subzones vinícoles, i no set com s’especificava a la proposta presentada anteriorment.

Aquesta resolució posa fi a 15 anys de debat sobre la necessitat d’un reconeixement dels diferents territoris i zones que formen la DO Penedès. El que encara està pendent d’aprovació és el nom de cadascuna de les subzones, que s’espera es resolgui més endavant.

El consell regulador de la DO també ha informat sobre l’etiquetatge del vi amb les noves subzones, que serà quelcom voluntari, tot i que pot donar un valor afegit als vins d’aquestes zones. Aquesta nova classificació és similar a la que ja s’ha establert en altres països, com la Borgonya francesa.

Les set subzones ja aprovades l’any passat eren: Conca del riu Anoia, Valls del Bitlles Anoia, Conca del riu Foix, Serra d’Ancosa, Massís del Garraf i Costers de l’Ordal, Marina del Garraf i Costers del Montmell.

Un dels objectius d’aquestes noves zones i els seus noms és donar més prestigi a tota la zona, perquè sigui més coneguda mundialment i es sàpiga d’on procedeix cada vi elaborat. En tot cas, des de la Denominació d’Origen anuncien que, a partir d’ara, les possibilitats són més grans i millors.

Les varietats blanques de la DO són les inconfusibles xarel·lo, macabeu i parellada, a més de chardonnay, riesling, sauvignon blanc, mentre que entre les negres hi ha la garnatxa, syrah, monastrell, merlot, ull de llebre i samsó, entre d’altres.

 TAGS:Miranius 2015Miranius 2015

Miranius 2015

 

 

 TAGS:Somiatruites 2015Somiatruites 2015

Somiatruites 2015