Per què els faraons no volien beure vi?

 TAGS:undefined

És ben sabut que l’elaboració de vi té una mil·lenària història, que es remunta a les més antigues civilitzacions conegudes a l’entorn de la Mediterrània. No obstant això, encara hi ha dades curioses sobre aquesta beguda que ens poden sorprendre, com és el fet que els reis egipcis es mostraven reticents a consumir-la.

A l’antic Egipte, el vi jugava un important paper en la vida cerimonial, i s’estima que el cultiu de vinyes es va introduir al país al voltant de l’any 3.000 aC, creant-se una florent indústria vinícola a l’àrea del delta del Nil i un pròsper intercanvi comercial amb la regió de Canaan. De fet, s’han trobat pintures murals amb infinitat de representacions del procés d’elaboració del vi, i aquest era una de les provisions que solien acompanyar els difunts en el seu viatge al “més enllà”.

Es veu que el vi que es produïa era en la seva major part negre, d’un color vermell que va suscitar diverses supersticions a la cultura egípcia, com ara el fet que els faraons es neguessin a beure’l o oferir-lo als déus, ja que consideraven que era “la sang d’aquells que d’antany van lluitar contra els déus”. Per la mateixa raó, es creia que l’embriaguesa “embogeix als homes” perquè el vi procedia de la sang dels seus avantpassats.

Totes aquestes creences, però, no sembla que impedissin que el vi tingués un gran èxit entre la població egípcia en general, tant en la seva versió més convencional, és a dir, a força de raïm, com en la seva variant elaborada amb granades, anomenada “shedeh”, de la qual també s’han trobat evidències en nombrosos jaciments arqueològics. Aquesta beguda també s’utilitzava com a ofrena religiosa i tenia un important paper en els ritus d’embalsamament.

 TAGS:Flor del MontsantFlor del Montsant

Flor del Montsant

 

 

 TAGS:Pruno 2014Pruno 2014

Pruno 2014

Feu un comentari Per què els faraons no volien beure vi?