Per què un vi pot costar molt més (o menys) que un altre?

 TAGS:undefined

De tant en tant llegim o sentim a dir que, en un tast a cegues, hi ha hagut un vi molt econòmic que «ha guanyat» a un de molt car. Pot passar, és clar. Hi ha alguns vins de 5 € que, comparativament, no tenen res a envejar a un de 20 €, tot i que no per això vol dir que molts dels vins que valen 20 o 30 o 100 euros no valguin el que marca l’etiqueta.

Llavors, té sempre la qualitat una relació adequada amb el preu? Per exemple, un estudi publicat a la primavera de 2008 pel Journal of Wine Economics, on van participar 506 persones (de les quals un 12% eren coneixedores de la matèria) va concloure que els consumidors no coneixedors de la matèria valoraven millor els vins amb preu inferior, mentre que els sí coneixedors feien una millor relació entre el preu i la qualitat del vi.

Pel que es podria deduir de l’estudi, hi ha algunes qualitats del vi que es valoren millor si es té un major coneixement del vi i que, tot i que aporten valor al vi, no són prou valorades pel consumidor mitjà. En canvi, si es posseeix un cert grau de domini de la matèria, sí es valoren d’una manera més objectiva i d’acord al preu que té. Així, podríem deduir que, com més expertesa es té sobre el vi més s’aprecien algunes qualitats, sense que això desmereixi el gust personal (al final el més important és que el vi que beguis t’agradi i el gaudeixis).

Però, més enllà d’estudis i coneixements, i tal com ens explica David Williams en un article publicat recentment a The Guardian, el preu del vi també s’explica amb qüestions relatives als impostos, el cost de la terra o el màrqueting, elements necessaris tots ells perquè el vi pugui arribar a les nostres taules.

Per començar, com més car és un vi, més grava l’impost de l’IVA sobre ell i això, ja d’entrada, contribueix a pujar el preu. En canvi, si és menys car, l’impost grava menys. Després hi ha la qüestió del preu de la terra: en llocs com la Borgonya o la regió de Champagne franceses els preus de la terra són astronòmics, els més cars del món amb diferència. Així que això també es repercuteix en el preu final del producte.

A més, no podem oblidar que hi ha processos d’elaboració més costosos que d’altres, que requereixen de més mans i més hores i, per tant, de més inversió. Si un productor destria el raïm bo del dolent abans i durant la collita i, a més, ho fa manualment, haurà de pagar més que un que ho faci amb recol·lectora i a major volum. I, en conseqüència, això es notarà en el preu (i molt segurament en la qualitat).

Així que el més assenyat és pensar que la major part de les vegades un vi de major preu té característiques que augmenten el seu valor, sense que això impliqui que s’hagin de desmerèixer els vins de preus més econòmics. Ben al contrari, el millor de tot és ser capaç de gaudir d’un vi tenint en compte l’ocasió i valorant-lo dins de la seva gamma. Perquè… no sempre ens ve de gust menjar caviar, no? Doncs el mateix pot passar amb el vi.

 TAGS:Les Terrasses 2013Les Terrasses 2013

Les Terrasses 2013

 

 

 TAGS:Clos Mogador 2013Clos Mogador 2013

Clos Mogador 2013

 

 

Imatge: Martin Dubé

Feu un comentari Per què un vi pot costar molt més (o menys) que un altre?