El primer cava blanc espanyol fet de raïm negre

 TAGS:Es pot fer un cava blanc amb raïm negre? Sí. Amb alguns raïms negres. En concret, amb aquelles que de negre només en tenen la pell, però dins són blanques, com ara la pinot noir. 

Un cop espremut el raïm, el most no es macera amb la pell per evitar que agafi el color negre. I així surt un vi escumós molt conegut a França, l’anomenat Champagne Blanc de Noirs (blanc de negres, blanc de raïm negre). 

A Espanya la tradició marcava que els caves es feien amb la barreja típica de raïms blancs Macabeu, Xarel·lo i Parellada. Però, a poc a poc, els cellers han anat incorporant altres tipus de raïm i altres estils: caves amb Chardonnay, caves rosats amb Pinot Noir, i ara Codorníu obre la veda dels famosos Blanc de Noirs a l’estil francès, elaborats amb raïm Pinot Noir. 

El cava en qüestió es diu Reina Maria Cristina Blanc de Noirs. Ull! Ja existeix un cava anomenat Reina Maria Cristina Cuvée de Codorníu, amb un etiquetatge molt semblant, així que caldrà fer-li un cop d’ull a l’etiqueta abans de comprar. 

Segons el celler, aquest cava significa una revolució, ja que sorprenen les seves aromes de negre en un cava blanc, i serà un aliat perfecte dels peixos a la sal, les ostres, els carpaccios, les carns amb reduccions de fruites, el foie, els musclos al vapor, els risottos, les aus i el sushi. 

Al meu entendre, el sabor d’un cava Blanc de Noir no hauria de ser el d’un cava rosat, sinó el d’un blanc amb tocs llaminers i caramel·litzats, més densos, però més semblants als d’un blanc que als d’un negre. 

No sabem si Codorníu simplifica l’explicació per tractar de donar a conèixer aquest cava entre tots els públics (bastant innova ja amb el simple fet de treure-ho), però el resultat hauria de ser diferent a l’anunciat o si no correm el risc de tastar alguna cosa que ens doni una idea equivocada del que és en realitat, prenent França com a referència, un autèntic Blanc de Noirs.

Feu un comentari El primer cava blanc espanyol fet de raïm negre