Què és el vi vegà?

Vi vegà, una tendència a l'alça

Som a 2018. La gent, especialment la Generació I, també coneguda com Millennials, posa especial atenció a una dieta respectuosa amb el medi ambient. A més, el veganisme ja no és només una tendència per a ells, sinó una actitud de vida. El mercat vegà està en alça.

Al Regne Unit, Itàlia o els Estats Units es calcula que entre un 10 i un 13% de la població és vegana o vegetariana, i a Espanya la tendència va en augment: un 7,8% de la població és veggie (inclouen vegetarians, flexitarians i vegans). Així, cada vegada més viticultors de primer nivell reconeixen aquest nínxol de mercat i s’especialitzen en l’elaboració de vi vegà per satisfer les noves generacions.

El vi és un producte vegetal! Però, per què el vi no és vegà?

¡Uvinum té la resposta!

Productes d’origen animal en el vi

Els vins no solen ser vegans, ja que per aclarir el vi s’han d’utilitzar productes d’origen animal com la caseïna, la gelatina o la clara d’ou. S’utilitzen per reduir les mares en el vi, petites partícules que provenen de la polpa o pell del raïm i poden tenir una influència negativa en el vi. Mitjançant l’ús de productes d’origen animal, aquestes substàncies s’enfonsen més ràpidament al terra del dipòsit, facilitant així la clarificació del vi.

En alguns casos els clarificants d’origen animal ajuden a neutralitzar el gust d’algunes varietats que, en ser colades, deixen un fort sabor amarg a través dels tanins. Amb la seva ajuda, l’excés tànic de les pells queda neutralitzat i el sabor del vi es torna adequat per al nostre paladar.

Però, desafortunadament, no és així per a les persones que segueixen una dieta vegana.

Alternatives veganes en l’elaboració del vi

En la producció de vins vegans, els enòlegs s’han tornat creatius per trobar un producte vegetal que ajudi a clarificar el vi. La solució és simple: les proteïnes animals es substitueixen per proteïnes vegetals, l’origen són cereals com blat o llegums com els pèsols. Amb ells, es filtren les mares del vi i aquest queda net.

Una altra solució per a la vinificació vegana és el sòl mineral. La bentonita, per exemple, és una cendra volcànica que ajuda a aclarir el vi. El carbó activat s’utilitza per inserir defectes en el sabor.

En el cas del vi vegà, la producció del vi pren una mica més de temps a causa dels complexos procediments vegans. Però, amb l’objectiu d’aconseguir un client final satisfet, el viticultor accepta amb gust un major nivell de complexitat.

Com reconèixer el vi vegà?

És molt senzill! Només cal fer una ullada a les ampolles. Hi ha una etiqueta especial de la Unió Vegetariana Europea que dóna als aliments de tot Europa un segell de qualitat vegà. Quan vegis aquesta etiqueta, tindràs la total garantia que estàs davant d’un vi vegà.

També en Uvinum hem recopilat una llista de vins vegans perquè puguis gaudir de vins sense productes d’origen animal.

Feu un comentari Què és el vi vegà?