Quin vi triar aquest Nadal segons el tipus de menjar?

 TAGS:undefined

Els vins recorreran taules d’aquestes festes, de manera que has de triar el vi adequat segons cada àpat. Ja saps que per Nadal hi ha dinars i sopars ben variats, ja que passem del marisc a la carn i de nou al peix en qüestió d’hores per acabar amb unes abundants postres. T’ajudem a triar el vi depenent del que vagis a menjar.

Amb peixos

Per als peixos recomanem de servir vins joves negres, rosats i blancs, d’excepció. L’ocasió bé s’ho val, pel que recomanem DO del Bierzo, blancs Albariños i rosats del nord. És clar que el vi també pot variar segons el tipus de peix. Quan es tracta de turbot i peixos de més qualitat, llavors els de Rueda amb tocs afruitats van millor, a més dels sauvignon blanc.

Quan fem peixos al forn amb salses, el vi tipus verdejo blanc també anirà perfecte per als paladars més exigents. Com hem comentat anteriorment, els negres joves també poden combinar-se amb peixos en aquests dies. En aquest cas, el vi negre va bé per fer salmons al forn o bacallà.

Bon marisc

A la taula de Nadal hi haurà algun tipus de marisc. Molts dels vins anteriorment exposats també van bé amb el marisc, especialment blancs més lleugers. Els de tipus verdejo són opcions segures, a més dels chardonnay, i el negre jove també és requerit per a casos de mariscs, com el pop o les gambes.

Carns

Les carns de caça són les que se solen prendre per aquestes dates. El gall dindi, la vedella, els pollastres al forn i altres especialitats solen ser carns tradicionals de Nadal. Els vins negres són els triats per a les carns, especialment quan són una mica forts, recomanem raïm negre de syrah, que ofereix sabors variats a pebre i d’altres, mentre que el raïm pinot noir també és preferit per al gall dindi.

Amb carns més fortes, els vins negres solen regnar a les taules. Un negre de Toro, els catalans del Penedès o els de més qualitat de Somontano o Cariñena s’accepten en taules on la carn és la protagonista de la vetllada.

Però per a determinats segons, com ara gall dindi o pollastre farcit, alguns blancs poden casar bé amb tals aliments. Llavors escollirem vins alemanys, com els riesling.

Gourmet

En una bona taula nadalenca, els aliments gourmet o delicatessen solen ser molt apreciats. Podem degustar des de formatges ben diferents als més selectes foie. Per a aquest segon aliment, els vins que li van millor són els vins negres i també els dolços. Per exemple els que tinguin raïm monastrell, i també alguns moscatell. Cal pensar que alguns foie vénen acompanyant carns, de manera que tot el maridatge ha d’anar unit. El vi Pedro Ximénez, que algunes vegades serveix per regar a la cuina determinats aliments, aquí és degustat en copa de vi.

En el cas de que a la taula hi hagi formatges, la veritat és que hi ha varietat de vins depenent de la procedència i origen del formatge. Els formatges de cabra es prefereixen amb blancs més afruitats, però també van bé amb un vi jove Rioja, mentre que si són una mica tendres llavors triarem negres frescos espanyols i francesos.

Postres nadalenques

¿I les postres? Són quelcom de decisiu i fonamental per Nadal: torrons, massapans, panettones o polvorons… el cava es sol obrir a les postres, però els vins dolços donen pas a sabors diferents, com els vins de la DO Alacant, cada vegada més popular, els de malvasia, els monastrell abans esmentats i el Pedro Ximénez, utilitzat per alguns plats, és també perfecte per a les postres.

 TAGS:Nisia 2014Nisia 2014

Nisia 2014

 

 

 TAGS:Jané Ventura Blanc Selecció 15 Vinyes 2014Jané Ventura Blanc Selecció 15 Vinyes 2014

Jané Ventura Blanc Selecció 15 Vinyes 2014

 

 

 TAGS:Embruix de Vall Llach 2013Embruix de Vall Llach 2013

Embruix de Vall Llach 2013

 

 

 TAGS:Nita 2013Nita 2013

Nita 2013

 

 

 TAGS:Brut Rosé - Juve y CampsBrut Rosé – Juve y Camps

Brut Rosé – Juve y Camps

 

 

 TAGS:Juvé y Camps Reserva de la FamiliaJuvé y Camps Reserva de la Familia

Juvé y Camps Reserva de la Familia

 

 

Feu un comentari Quin vi triar aquest Nadal segons el tipus de menjar?