Raïm negre, una qüestió de tanins

I seguim parlant de raïm! En aquest cas us esmentem els raïms negres més famosos i suggeridors…

 TAGS:Cabernet franc

Reconegut per la seva elegància i aroma floral, el raïm cabernet franc és cosí del cabernet sauvignon i es conrea àmpliament a Bordeus. A Uruguai s’utilitza per afegir delicadesa en talls a base de cabernet sauvignon i tannat. Elaborat sol, aquest raïm produeix un vi lleuger i suau. 

Cabernet sauvignon

Aquest cep és el més estès al món i quan arriba a la seva òptima maduració s’associa a la grosella negra, mentre que amb falta de maduració desvetlla notes vegetals de l’estil del pebrot de morro de bou verd, i conserves com les olives negres. A la tipicitat del cabernet sauvignon els experts troben notes d’espècies tipus pebre negre o vermell, i identifiquen el seu color amb l’absència de brillantor. Al mateix temps que els seus colors passen dels tons violetes en la joventut al color vermell maó amb el passar dels anys. 

Merlot

Gerd i prunes panses són els descriptors que els tastadors utilitzen per referir-se a aquesta fruita. Sobre madura ofereix notes de xocolata amarga, mentre les violetes són les flors escollides per a esmentar el seu perfum. Aquest raïm forma part essencial en les grans barreges franceses i és fonamental en vins tan reconeguts com el Petrus. En ampolles joves predominen les aromes fresques de fruites vermelles, per això s’inclou en rosats. 

Pinot noir

Es diu que és el súmmum de qualsevol productor i el preferit de tot tastador. Amb nul·la resistència a les gelades, les pluges i la calor, aquesta varietat és de complicada maduració. Amb poca intensitat de color per la baixa quantitat d’antocians i difícil preservació, resultat de l’escassa presència de tanins, el pinot noir ofereix de totes maneres vins joves afruitats i robusts vins de criança. Les seves aromes i sabors s’associen amb mores i cireres, mentre l’olor és generalment de herba tallada, te negre i cuir. 

Sirà, syrah o shiraz

Gerd i mora fresques, prunes panses i codonyat, pebre negre, cuir i fins i tot quitrà són els descriptors que identifiquen aquesta varietat típica de França, que avui troba la seva màxima expressió a Austràlia. 

Tannat

Reconeguda al Riu de la Plata com cep insígnia, aquesta varietat posseeix fulles de mida mitjana verd fosc i el seu fruit és violeta fort, gairebé negre. En vins joves se l’associa amb gerds, codonyat i figues, que esdevé en un intens aroma a cuir, amb una marcada astringència producte del seu alt percentatge de tanins. 

Ull de llebre

El raïm ull de llebre, també anomenat tempranillo, tinta del país o tinta roriz, és clau en la majoria dels vins espanyols. No és usual trobar aquest cep en vins monovarietals fora d’Espanya perquè, malgrat que produeix un vi acolorit, la seva acidesa és molt baixa i és pobre en tanins

Malbec

Denominada cot a França i de fruit negre, se’l reconeix per la seva densa coloració gairebé negra. Adoptada pels argentins com cep negre insígnia, aquesta varietat pot convertir-se tant en vi jove, com en un de guarda perllongada o un vi rosat, i sempre reflecteix aromes similars als de la cirera o la grosella negra i perfum de violetes. En vinificació negra, ofereix també notes especiades de l’estil de l’anís o la regalèssia.

Feu un comentari Raïm negre, una qüestió de tanins