La temperatura ideal per beure un vi

 TAGS:temperatura del viLa temperatura del vi és un tema de llarga data i de molta controvèrsia, com és de domini popular el vi blanc es pren més fred que el vi negre, però quina és la temperatura exacta per poder gaudir el vi en tota la seva esplendor?, tractarem de diluir aquest i altres interrogants a continuació.

Usualment els vins són guardats en soterranis o llocs freds de la casa, llocs que podrien arribar als 11 graus centígrads, tenint en compte que la temperatura ambient normal fluctua entre 18 a 25 graus centígrads. Aquests detalls climatològics encara compliquen més ja que tot dependrà d’on es trobi i en quina estació de l’any estigui, el ventall de diferents climes s’obre en una infinitat d’alternatives que fan impossible tenir una temperatura exacta. De tota manera, sempre és recomanable utilitzar termòmetres de vi per comprovar la temperatura exacta.

La temperatura en els vins negres

Els vins negres s’han beure en el que anomenen temperatura ambient, és a dir, entre 16 a 18 graus centígrads, aquesta temperatura ajudarà a guardar el sabor, aroma i cos del vi.

No obstant això:

Si el vi negre en qüestió és jove la temperatura ideal serà més baixa, entre 12 a 15 graus centígrads, així podrem assaborir la seva frescor, i algun matís floral o fruiter si en té.
Si el que té a les nostres mans és un vi de criança, la temperatura ideal ha d’estar entre 16 a 18 graus centígrads, així apreciarem el seu buquet de la millor manera.
Si el vi és de grans anyades podria beure fins a 20 graus centígrads, aquí dependrà molt el tipus d’origen del vi.

La temperatura en els vins blancs

Els vins blancs definitivament es gaudeixen millor freds, més que els vins negres. Però com en el cas dels vins negres, hi ha algunes varietats específiques de vins blancs. Si el vi blanc que anem a beure és un vi blanc jove, l’ideal és gaudir per sota dels 10 graus centígrads, fins a 7 o 8 graus és l’ideal, així ressaltarem seus aromes, sense arribar a despullar la seva acidesa o el gust de alcohol.

Si el vi blanc és semisec podríem prendre fins a 6 graus centígrads, destacarem així la seva suau dolç i el seu sabor fruiter. Els vins blancs fins es gaudeixen molt bé en 10 graus centígrads, entre ells podríem anomenar els vins manzanillos.

Cal destacar reben els vins rosats, aquests han de beure preferiblement per sota dels 8 graus centígrads mai menys dels 6 graus. Els caves són recomanables beure’ls entre 5 a 7 graus centígrads.

Feu un comentari La temperatura ideal per beure un vi