T’encanta el formatge? 3 Rutes Gastronòmiques per Setmana Santa!

 TAGS:undefined

Una bona opció per organitzar una escapada per Setmana Santa és una ruta gastronòmica. Nosaltres avui et proposem tres rutes gastronòmiques organitzades al voltant del formatge, mitjançant les quals gaudiràs del paisatge i, per descomptat, d’alguns dels millors formatges del món (que podràs acompanyar amb bons vins, per descomptat).

Maestrazgo de Teruel

Ja en els barrancs i muntanyes del Maestrazgo podem observar els ramats d’ovelles que produeixen la llet usada per fer el formatge Tronchón, famós per ser esmentat per Don Quixot. Aquest formatge elaborat amb llet de cabra es realitza en 60 dies, és ric en calories i té menys greix que el formatge d’ovella.

Què veure en aquesta ruta?

Portal de las Monjas, Mirambel. Al Maestrat de Terol la cria de bestiar oví va ser la principal activitat ramadera durant diversos segles. Aquesta activitat estava vinculada directament amb la producció de formatge de llet d’ovella i cabra de Tronchón, del que també es diu que era un dels formatges preferits de Maria Antonieta.

Grutas de Cristal, Molinos. El formatge elaborat a les zones de Terol i Castelló pot gaudir-se en un recorregut amb anècdotes i cates per cadascuna de les localitats. L’itinerari d’aquesta ruta comença a Molinos, continua per l’església de Nuestra Señora de las Nieves, i segueix per les Grutas de Cristal, per Castellote i per l’anomenat Bosque Pétreo.

 TAGS:Viñas del Vero Clarion 2009Viñas del Vero Clarion 2009

Viñas del Vero Clarion 2009 és un vi de la DO del Somontano que acompanyarà bé aquest tipus de formatge.

 

 

Formatge de Múrcia

Si t’animes a fer la Ruta del formatge al vi de Múrcia, et trobaràs amb paisatges imponents, castells medievals i molt més. A més, gaudiràs d’un formatge molt saborós que es fabrica amb llet pasteuritzada de la cabra murciano-granadina, l’elaboració del qual passa per un bany de vi i un període de curació amb fulles de romaní. 

Què veure en aquesta ruta?

La DO de vins de Jumilla. No deixis de visitar Jumilla, una de les dues denominacions d’origen protegides que produeix alguns dels vins que més agraden a Uvinum. En aquesta zona també és molt recomanable visitar Moratalla (amb el seu santuari de Vera Cruz), Calasparra i Caravaca de la Creu.

 TAGS:Juan Gil 12 Meses 2012Juan Gil 12 Meses 2012

El formatge al vi de la regió es sol acompanyar de vins de la mateixa regió, com és el cas d’aquest Juan Gil 12 Meses 2012.

 

 

Ruta del Formatge Idiazàbal

Aquesta és una ruta circular que es pot completar en una setmana i on gaudiràs de l’interior de Guipúscoa. La ruta segueix el GR-283 i es divideix en 6 etapes de 95,7 quilòmetres en total.

A través d’ella coneixem les comarques del Goierri, Alt Urola i Alt Deba, i el que més requereix és tenir ganes de gaudir del preciós paisatge de l’interior del País Basc i moltes ganes de menjar formatge Idiazàbal.

Què veure en aquesta ruta?

Totes les etapes tenen un gran interès, de manera que les desglossem breument a continuació per tal que la puguis conèixer una mica millor.

Segura-Mirandola. A Aizkorri-Aratz les activitats més destacades són la ferreria i la mineria, cosa que es palpa durant l’etapa, que comença a  Segura i passa per Zerain (amb els seus forns de minerals d’Aizpea), Mutiloa Aztiria i Legazpia.

Mirandaola-Arantzazu. Mirandaola és una ferreria antiga en la qual es pot observar als fargaires treballar. En aquesta etapa també podem gaudir de l’Eco-museu del Pasturatge.

Aranzazu -Etxegarate. En aquesta etapa es passa per Urbia, pel pas Sant Adrià y per Castella i Añabaso, molt a prop de la frontera entre Navarra, Àlaba i Guipúscoa.

Etxegarate-Lizarrusti. A l’inici hi trobem la gran Fageda d’Altzania, i en endavant també trobem el túmul d’Igartza Oest, la calçada de Bernoa i Zelatamuño.

Lizarrusti – Ordizia. En aquesta part trobem l’embassament de Lareo, Ordizia i Zaldibia, amb el seu famós mercat.

Ordizi-Segura. La darrera etapa ens ofereix el conjunt històric d’Igartza, a més de l’oportunitat d’aprendre més sobre el boníssim formatge al Centre d’Interpretació del Formatge Idiazàbal.

 TAGS:Viña Ardanza Reserva 2004Viña Ardanza Reserva 2004

Un formatge fumat com el Idiazábal pot acompanyar de vins amb reserva, com aquest Viña Ardanza Reserva 2004

 

Feu un comentari T’encanta el formatge? 3 Rutes Gastronòmiques per Setmana Santa!