Vins rosats

 TAGS:Després de segles de marginació, el vi rosat va emprendre el seu camí cap a l’èxit en el segle XXI. Segons els historiadors, va ser el primer vi que va fer l’home a l’antiguitat, i el seu caràcter tan venerat per grecs i egipcis va radicar sempre en la brillantor del seu color.

Producte del desconeixement de tècniques de vinificació, en aquella època els raïms es trepitjaven, premsaven, per separar el líquid de la pell i llavors de la fruita, i després es posava el líquid en gerres, es fermentava i es bevia. Des de llavors, el vi al món va ser rosat, fet curiós si es pensa que, en l’actualitat, la seva producció representa únicament un nou percent del consum total d’aquesta beguda.

Els francesos, famosos no només pels seus blancs i negres sinó també pels seus rosats, principalment aquells elaborats en regions com Provença i Bordeus, van dir sempre que aquests vins anaven bé amb qualsevol menjar, i així els promocionen: “rosé-qui-va-avec-tout “. Encara que en realitat no totes les preparacions reben aquestes ampolles com la seva combinació perfecta, es van convertir en indispensable durant l’estiu. Potser això respongui a la frescor que brinda prendre aquestes ampolles, pel seu sabor lleugerament àcid i afruitat.

Es diu que els rosats són negres despullats d’agressivitat, però amb aromes i sabors típics del raïm amb que han estat elaborats. Són el resultat de la vinificació de raïm negre, però els rosats es diferencien dels negres en funció del temps en que la fruita ha estat en contacte amb la seva pell i les llavors. En el primer cas, els raïms són collits per després ser macerats en tancs, en generalentre sis i dotze dies. En el segon, en canvi, el temps de contacte no supera habitualment els tres dies, i fins i tot, de vegades són tan sols unes hores.

Aquest procés busca extreure el contingut tànnic, associat habitualment amb una sensació d’astringència a la boca, i matèria colorant, entre d’altres compostos presents en l’embolcall del raïm.
A vegades genera confusió la classificació d’un vi en claret o rosat, i és fàcil d’aclarir ja que per al vi claret la fermentació es fa juntament amb les pells, d’una forma similar que per als vins negres, i en els segons el procés de fermentació es porta endavant sense la participació d’aquests.

Hi ha diversos mètodes d’elaboració dels vins rosats, en general es destaquen tres d’ells, els que explicarem en un pròxim lliurament al bloc d’Uvinum.

Feu un comentari Vins rosats