Vins de Sud-àfrica

 TAGS:La primera elaboració de vi es va realitzar a Sud-àfrica al febrer de 1659. Els començaments no van ser fàcils, ja que els colons holandesos no tenien gairebé coneixements sobre el cultiu del raïm i l’elaboració del vi. La salvació va venir del nord: entre 1680 i 1690 va arribar al Cap un grup de refugiats francesos, els Hugonots, que van portar amb si la tradició vitivinícola francesa, que van adaptar a les condicions de la regió. La gran varietat de climes i sòls del Cap va ser el primer obstacle que van haver de superar, juntament amb la manca de mercats per a exportar el vi. Aquest últim punt es va solucionar sol. L’ocupació anglesa a la primera meitat del segle XIX va obrir a Sud-àfrica el mercat més important: l’anglès.

Nombrosos alts i baixos climàtics, econòmics i polítics es van succeir, incloent la fil·loxera, però al llarg d’aquest segle la indústria del vi sud-africà s’ha anat consolidant, millorant la qualitat dels seus productes i produint alguns dels vins més famosos del món.

Varietats de vins sud-africans

A Sud-àfrica es troben les varietats de raïm més comuns en el món, Chardonnay, Gewürztraminer, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Semillón, Ugni Blanc, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Shiraz, i també altres varietats no tan comuns, incloent varietats creades a la mateixa regió.

 TAGS:Les varietats més rares:

Blanques:

  • Cape Riesling, una de les millors varietats de Sud-àfrica, identificada com el Crouchen blanc francès.
  • Chenel, encreuament local entre Chenin Blanc i Ugni Blanc.
  • Chenin Blanc, també coneguda com Steen, dóna vins frescos, afruitats, fàcils de beure.
  • Clairette Blanche, una de les varietats preferides dels productes sud-africans, que dóna vins de baix tenor alcohòlic i baixa acidesa. Encara que no és gairebé usada per elaborar vins monovarietals, és constituent fonamental de molts vins.
  • També hi ha Bukettraube, originada a Alemanya, Colombard, Emerald Riesling, Muscat d’Alexandria, que és anomenada Hanepoot, Muscadel, Palomino, Rhine Riesling.

Negres:

  • Cinsaut, una varietat versàtil coneguda abans com Hermitage, però la seva àrea de cultiu disminueix dia a dia.
  • Pinotage, encreuament local entre Pinot Noir i Cinsaut (Hermitage), que dóna vins amb cos i afruitats que necessita 2 o 3 anys per arribar a la seva plenitud.
  • Souzao, varietat original de Portugal que dóna vins d’excel·lent intensitat de color.
  • Altres varietats negres: Gamay Noir, Muscadel Red, tinta Barocca, Zinfandel.

Feu un comentari Vins de Sud-àfrica