Vinyes noves, vinyes velles

Per Marta Burgués

 TAGS:Un dels misteris més meravellosos del vi és la constant evolució que pateix. La mateixa ampolla, tastada amb diversos dies de diferència, pot albergar matisos diferents. Això és així perquè dins del vi s’allotgen multitud de bacteris que van desenvolupant-se, canviant, i variant en conseqüència les característiques de la beguda.

També en les bótes es produeixen canvis importants, quan el contacte del vi amb la fusta fa que partícules de la bóta es desprenguin i siguin assumides pel líquid.

Però un dels canvis més importants i menys significats és el de la pròpia vinya, que amb els anys va formant raïms amb diferents característiques. Això fa que cada any el vi sigui únic i irrepetible, perquè mai els factors tornaran a ser exactament iguals.

Quin és el misteri d’una bona collita? El raïm ha de créixer amb nutrients metabolitzats per la planta. És a dir, que si a una vinya li donem aigua i sals amb generositat, el raïm creixera gran i sucós, però aquest suc només contindrà aigua i sals. En canvi, si una vinya no té aigua, per alimentar el fruit la planta haurà de metabolitzar lentament cada molècula d’aigua que les arrels siguin capaces de trobar a la terra, i per tant el raïm creixerà poc i serà escàs, però estarà carregat de propietats del cep.

En els primers anys d’una vinya, els ceps produeixen raïm en abundància. Són fruits grans i bells, amb molt de sucre i realment saborosos al paladar. No obstant això, el seu ús per produir vins no és recomanable, perquè aquest raïm té pocs nutrients proporcionats per una planta massa jove en la qual la saba circula ràpidament i amb comoditat. Si s’elabora vi, aquest serà probablement molt àcid i amb poc sabor.

Durant molt temps s’ha reconegut que fins que la vinya no tenia 5 anys d’antiguitat no era aconsellable utilitzar el raïm per vinificar. Ara, amb les noves tècniques de cura de la vinya s’ha aconseguit accelerar el desenvolupament de la planta i vinyes amb 3 anys d’antiguitat poden produir vins més que acceptables.

Fins als 20 anys, les vinyes tenen la major producció de raïm. És més, normalment cal “retallar raïm” (tallar raïms abans de temps perquè la planta produeixi menys, però de més qualitat). Els fruits segueixen sent grans i carregats de nutrients.

A partir dels 30 anys, ens trobem davant el que consideren vinyes velles. Independentment de la riquesa del sòl, la planta ja ha estat sotmesa a multitud de podes i les seves ?artèries? no funcionen amb la facilitat d’antany, pel que el trànsit de la saba al fruit es fa amb lentitud i dificultat, el que fa que el raïm sigui escàs, petit i carregat de tanins. És difícil elaborar vi de vinyes velles, entre altres coses perquè es necessita una vinya més gran per aconseguir la mateixa quantitat de vi, però la qualitat augmenta respecte a la mateixa vinya quan era jove.

Això no vol dir que els vins de vinyes velles siguin sempre millors, perquè tan important com l’edat és l’estat de conservació. Que l’hi diguin a George Clooney…

Per acabar, una frase de Sir Francis Bacon: ?Vella fusta per cremar, vell vi per beure, vells amics en qui confiar, i vells autors per llegir?.

Tambien te puede interesar

Deixa un comentari