Tendències:

Denominacions

França

La producció de vins de França és una de les més variades de tot el planeta, tot això a causa, principalment, a la disparitat climàtica i geogràfica que hi ha d'unes regions vinícoles a altres. L'elaboració de vins francesos es porta a terme en 8 zones diferenciades, aquestes són les de Champagne, Alsàcia, Borgonya, Vall del Loira, Bordeus, el sud-oest de França i les d'influència mediterrània.

França arriba a elaborar uns 60 milions d'hectolitres de vins a partir de les 800.000 hectàrees de vinya al llarg de tot el país. La qualitat d'aquests vins ve marcada a partir de 2 aspectes molt importants, el terrer i la denominació d'origen controlada.

Els ceps conreades a França, originàries d'aquesta terra i després expandides a tot el món, són les Chardonnay, la Cabernet Sauvignon, la Syrah, la Pinot Noir o la Sauvignon Blanc. A dia d'avui totes elles es troben entre les més importants en molts de les vinyes de qualitat.

Espanya

Els vins d'Espanya tenen l'origen en el litoral sud-occidental d'Andalusia. Durant segles, Espanya només va tenir 2 regions importants: Jerez (la més antiga) i Rioja. Avui en dia la situació dels vins ha canviat totalment sent molt rellevant tant pel seu poder econòmic com la seva posició de lideratge com 1er productor mundial de vi.

El cultiu de vins d'Espanya i la incorporació de noves tecnologies en l'elaboració dels vins ha permès als vins espanyols incrementar la seva qualitat al llarg dels anys. Gràcies a climes i sòls diversos, Espanya compta amb les condicions ideals per conrear ceps autòctones com l'Albariño, el Tempranillo o la Garnatxa de reconegut prestigi arreu del món.

I això ha estat possible gràcies al creixement i prestigi de grans cellers espanyols com: Osborne, Enate, Grup Pesquera, Vega Sicília, Protos, Torres, Cune (CVNE) o Marqués de Càceres. Finalment, les denominacions d'origen han reafirmat el seu reconeixement mundial com Rioja, Ribera del Duero o Priorat.

A Espanya es conreen 1,15 milions d'hectàrees repartides en les 17 comunitats autònomes en les quals es produeixen vins negres, blancs, rosats, escumosos, licorosos o d'agulla. Espanya té a més les vinyes més extensos que qualsevol altre país a Europa.

Espanya és sinònim de vins i de gastronomia.

Itàlia

Per als vins d'Itàlia, la vinya italià és un dels més antics del món. A més, per descomptat, de ser un dels líders de producció vinícola amb una àmplia varietat de vins brollant de la seva geografia excessivament muntanyenca.

Les varietats de raïm cultivades i utilitzades en els vins d'Itàlia són gairebé innombrables, encara que destaquen els ceps tradicionals amb ampli calat al país. Així entre les tintes tenim la Zinfandel, la Dolcetto, la Nebbiolo, la Bonard piemontesa, la Marcemino o la Pinot Nero Dins de les blanques, noms com els de les soques de Trebbiano, Cortese, Vernaccia di San Gimignano o la Riesling Itàlic.

Es compta amb 18 zones vinícoles d'Itàlia diferenciades, totes elles de gran renom i reputació internacional, com les de Piemont, Llombardia, Toscana, Laci o la Campània.

Alemanya

Per als vins d'Alemanya, les vinyes alemanys se situen tan al nord com ho permet el període de maduració del raïm, en terres inapropiades per a l'agricultura normal. En la vinya Alemany es barregen les essències del raïm i les del sòl, formant vins de baixa graduació alcohòlica i amb poc cos, amb matisos de sabor i embolicats en un intens aroma.

Els vins d'Alemanya neixen del Rin i els seus afluents, en el vincle de connexió entre les 11 regions vinícoles del país. Les vinyes s'estenen des de la frontera amb Suïssa, al sud, fins Bonn al nord del país, a través de Schloss Johannisberg, a la regió de Rheingau. Els millors vinyes estan a la zona septentrional mai a més de 160 metres sobre el nivell del mar.

Els vins alemanys solen ser equilibrats, la seva aroma depèn del sòl, de la vinya i de la varietat del raïm. D'aquí es dedueix la importància de l'alçada i inclinació de les vinyes, així com del drenatge que proporcionen les pissarres i la presència de varietats molt aromàtiques com la Riesling.

Portugal

Els vins de Portugal, que és el sisè país vinícola en el rànquing de la producció mundial, ocupen el tercer lloc dins dels vins encapçalats. Una de les seves característiques fonamentals és la conducció dels ceps en port alt, per tal d'evitar el risc del míldiu, sobretot al nord.

Els vins de Portugal es donen en un clima ideal per al cultiu de la vinya. En la meitat septentrional de la zona vinícola és plujós, amb l'única excepció de l'Alt Douro, on l'estiu és llarg, lluminós i tòrrid.

Els vins portuguesos es classifiquen de la següent manera, tenint en compte la producció, els sistemes d'elaboració i el tipus de brou. Així tenim el vi verd, amb un aire jove fresc i àcid, el vi madur, elaborat i envellit pel sistema normal i actual, i, finalment, el vi rosat.

Sud-àfrica

Els vins de Sud-àfrica es donen sobre unes terres de condicions gairebé perfectes per a la viticultura. Les vinyes es desenvolupen en paisatges de grans contrastos, sota muntanyes grises i blaves que s'endinsen en valls de verd intens a l'estiu i vermell ardent a la tardor. El seu clima en mediterrani, amb pluges a l'hivern i llargs i secs estius, suavitzats per les brises marines.

El ventall de vins de Sud-àfrica és molt ampli, anant des del tipus Porto o Jerez, vins dolços de postres, fins als negres robusts i lleugers o els blancs aromàtics joves i amb criança, sense oblidar-nos dels escumosos o els aiguardents.

La vinya de Sud-àfrica està dedicada en un 75% a varietats de raïm blanc, com la Chenin, la Muscat, la Chardonnay, la Ugni Blanc, la Riesling del Rin o la South Africa Riesling. Els ceps tintes són, majoritàriament, la Pinotage, la Cinsault, Syrah, l'Alacant Bouschet o la Tinta Barroca.

Xile

La producció de vins de Xile té una llarga tradició. Des d'aquells primers dies de forta influència dels costums espanyols, la producció de vins xilena s'ha consolidat, fins aconseguir el seu lloc actual de referència mundial entre els millors vins del Nou Món.

Els millors vins de Xile es donen, principalment a les valls del centre del país. Les valls de Casablanca, del Maipo, del Maule, del Curicó, Rapel i del Colchagua, en què es donen varietats de raïm franceses, però amb refinaments tant en els acoblaments com de les tècniques de maduració.

Els vins de Xile presumeixen de pertànyer a l'únic lloc del món on es dóna la varietat de raïm Carménère, considerada extingida fins a 1990, quan va ser redescoberta. Entre els vins negres, ofereixen varietals de Cabernet Sauvignon, Merlot i Carménère, amb raïms de Cabernet Franc, Syrah, Malbec i Pinot Noir. Si atenem als vins blancs, els noms de les varietats són de Chardonnay, Suavignon Blanc i Semillón, entre el raïm, les dominants són la Colombard i la Chardonnay.

Australia

Els vins d'Austràlia han viscut un espectacular desenvolupament en els últims anys. En els últims 15-20 anys, les seves exportacions han crescut fins als 350 milions de litres i el nombre de cellers ha arribat a les 1.350. A més, Austràlia té com a objectiu doblar aquestes xifres vinícoles en la pròxima dècada.

La indústria dels vins d'Austràlia busca treure partit de les noves tecnologies i la flexibilitat. No existeixen les denominacions d'origen i els cellers tenen la possibilitat de produir diferents vins i varietats, mantenint un únic control geogràfic sobre elles.

Els vins australians es conreen, principalment, al sud-est de l'illa, on es dóna un clima similar al mediterrani, però amb tardors una mica més llargs. Això augmenta el període de maduració del raïm, donant-li als vins més cos i graduació alcohòlica que als vins típicament mediterranis.

A Austràlia, el vi prové de vinyes de varietats franceses amb peu americà. Així entre les varietats blanques ens trobem amb Chardonnay, Moscatell, Semillon, Riesling i Sauvignon Blanc. Entre les tintes, més clàssics, amb el Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir i Monastrell.

Argentina

Els vins d'Argentina i la seva història tenen un curt recorregut al país. La criança del vi, tal com l'entenem en aquests dies, no va més enllà dels 10 anys d'antiguitat, però l'espectacular desenvolupament que ha tingut fins ara permet als viticultors estar molt orgullosos del que s'ha aconseguit i, sobretot, de manera que el futur promet.

Els vins d'Argentina es donen en una àmplia regió de més de 2.400 quilòmetres que s'estén als peus dels Andes, des de la Província de Salta fins a la de Riu Negre, una zona amb una combinació de dies de gran amplitud climàtica i amb sol que afavoreixen una bona maduració del raïm.

La varietat de vins d'Argentina cobreix un ampli ventall. Ens trobem varietats negres, com la Cabernet Sauvignon, Malbec, Syrah, Tempranillo, Merlot i Pinot Noir, i entre les blanques, les de Chardonnay, Torrontés, Sauvignon Blanc, Semillón, Riesling i Viognier.

Nova Zelanda

Els vins de Nova Zelanda protagonitzen un dels èxits més importants en el panorama vinícola internacional. Les vinyes són més nombrosos en la Illa del Nord, però és a la illa del Sud on s'estan produint grans vins blancs, de "veremes tardanes" amb la varietat Riesling.

La producció de vins de Nova Zelanda, buscant el seu lloc en un mercat tan ampli com el del vi, ha intentat seguir el full de ruta marcat per la seva veïna Austràlia. És a dir, apostar per vins suaus, dels més buscats avui dia, recolzats en les noves tecnologies de producció i per als cellers.

Les principals varietats de raïm cultivades per als vins de Nova Zelanda són les blanques de Breidecker, July Muscat, Planet, Chardonnay, Müller-Thurgau, Chenin Blanc, Riesling, Muscat, Sauvignon Blanc, Sémillon, Palomino i Gewürztraminer. Per als negres es prefereixen les varietats de Cabernet Sauvignon, Gamay, Pinot Noir, Merlot i Pinotage.

Grècia

Per als vins de Grècia, les vinyes grecs tenen una llarga tradició, datats molts ells entre els segles XIII i XI abans de Crist, conreant-de manera molt semblant a la d'avui, amb els ceps alineades en files paral.leles. La poda es practica de formes diferents, segons les soques, el sòl i la força del vent.

Les vinyes més joves s'estenen sobre unes 8.000 hectàrees, en què destaca la riquesa en soques indígenes de qualitat, subsistint fins avui sota les mateixes denominacions. Aquestes varietats s'han cultivat des de sempre a l'abric del clima mediterrani majoritari a Grècia, un dels més adequats per unes vinyes de qualitat i amb personalitat, com els que manté el país hel·lè.

Les varietats conreades per als vins de Grècia arriben a més de 300, destacant, entre elles les Liatiko, Fotsifali, Mavoudi, Amorgiano, Athiri, Negoska, Moscatell de Trani, Moscatell, Moscatell Blanc i d'Alexandria, Limnio, Monemvassia i Aidani.